Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Emma (13) får en stor oppgave under årets Arctic Race

Publisert

I år er det Emma (13), Patric (17) og Qamar (14) som får dele ut den gjeve Viking-trøya til de beste hjelperytterne under Arctic Race of Norway.

– Jeg gleder meg veldig mye, forteller Emma.

Hun møtte nylig prosjektleder i ARN, Tom Høgli, for å snakke om det ærefulle oppdraget.

Bufetat, region nord er samfunnspartner med sykkelrittet Arctic Race of Norway (ARN). Hvert år inviterer ARN tre ungdommer som bor i fosterhjem til å dele ut trøya.

Årets ritt starter og slutter i Bodø, og er innom både Rognan, Beiarn, Fauske, Tverlandet, Sulitjelma og Glomfjord. Rittet er delt inn i fire etapper.

Jente og mann ved en fotballbane
Emma (13) skal dele ut viking-trøya i Glomfjorden. Før rittet møtte hun prosjektleder i ARN, Tom Høgli. Foto: Julie Dahl.

Viking-trøya er en unik trøye som hedrer den beste hjelperytteren på hver etappe. En hjelperytter en god lagkamerat som sykler ned til hovedfeltet for å hente mat og drikke til kapteinen, beskytter han mot vinden, gir han sykkelen eller sykler i front for å hente inn utbryterne.

Sammen med ARN lager Bufetat stor stas på disse gode arbeidshestene med en seremoni på scenen, hvor de tre ungdommene skal gi dem den gjeve trøya.

– Vi ser parallellen til sykling med at fosterfamilier er hjelperyttere for mange barn og unge. Vårt mål er å være mer enn bare et sykkelritt og dette samarbeidet synliggjør vår målsetning.

Det forteller Tom Høgli, som møtte Emma og fosterforeldrene Monika og Ken Roar før den store folkefesten.

– Vi er glade for å rette oppmerksomheten mot en så viktig samfunnsoppgave som fosterfamilier ivaretar.

Fire personer ved en fotballbane.
Hele familien gleder seg til folkefesten når sykkelrittet ARN går av stabelen. Her fra venstre fosterfar Ken Roar, fostermor Monika, Emma og Tom Høgli. Foto: Julie Dahl.

Hver sin dag på scenen

Siden 2016 har til sammen 21 lokale ungdommer blitt invitert sammen med fosterfamilien sin til å være en del av sykkelfesten.

– Dette ser vi veldig fram til, og Emma er spent på oppgaven hun har fått, forteller fostermor Monika.

Hele familien skal være med å følge med på sykkelrittet.

– Vi har lyst til å gi en minnerik opplevelse til barn og ungdom i fosterhjem. Under ARN blir derfor fosterbarn med sine familier invitert inn i VIP-området og får følge sykkelrittet på nært hold, sier regiondirektør i Bufetat, region nord, Pål Christian Bergstrøm.

Han synes det er viktig å gjøre ekstra stats på alle familiene som åpner hjemmene sine for barn og ungdom som trenger det.

– Vi vil hedre innsatsen som alle fosterforeldre gjør. Viking-trøya symboliserer verdiene til den stolte viking: lojalitet, mot og samarbeid – og dette er jo på mange måter også verdier som kjennetegner fosterforeldre, sier Bergstrøm.

Under sykkelfesten er det opp på scenen for de tre ungdommene for å utdele viking-trøya. Emma skal dele ut Viking-trøya til beste hjelperytter på den nestsiste etappen mellom Tverlandet og Sulitjelma, før rytterne går opp på sykkelen igjen og sykler siste etappe fra Glomfjord og inn til mål i Bodø.

Pål Christian Bergstrøm
ARN er en folkefest, og Bufetat følger hele rittet på alle etapper. Det gjør også regiondirektør i region nord, Pål Christian Bergstrøm.

Farger Nordland lilla

Under ARN vil man kunne se fargen lilla mange steder langs løypa. Flere vil ha på seg den lilla t-skjorta til fosterhjemstjenesten og noen butikker setter fram lilla pynt.

Dette er ment som en applaus til alle fosterforeldre som står på hver dag for å hjelpe barn og unge som trenger det.

– Det er veldig bra at man setter fokus på dette, så kanskje flere ønsker å bli fosterforeldre, sier fostermor Monika.

Et fosterhjem er et privat hjem som tar vare på barn som i kortere eller lengre perioder ikke kan bo hos foreldrene sine. Noen fosterhjem tar imot barn på kort varsel, og noen er for barn med særlige behov.

Monika og mannen Ken Roar har først vært avlastningshjem i ni år.

– Og så ble vi spurt om vi kunne være fosterhjem, så da sa vi «ja» til det, forteller hun.

Familien er mest interessert i sykling på hobbybasis. Emma liker best ridning, men fosterfar Ken Roar har sykla Midnattsolrittet mellom Rognan og Bodø.

– Ellers liker vi mest å kose oss på sykkelturer sammen.

Nå gleder hele familien seg til 4. – 7. august når sykkelrittet skal gå gjennom deres hjemområder.

– Det er kjempeflott at rittet skal gå her og lage liv og røre i bygda. Det blir en stor folkefest, sier Monika.