Etterlatt i utlandet
Er du i utlandet og trenger hjelp?
Hvis du trenger hjelp med å komme tilbake til Norge, ta kontakt med nærmeste norske ambassade. Der får du råd og veiledning, og de vil vurdere hvordan de best kan hjelpe.
Du finner kontaktinformasjon til alle norske ambassader på norway.no.
Hvis ambassaden er stengt, blir samtalen automatisk viderekoblet til Utenriksdepartementets døgnåpne senter.
Råd før du reiser til utlandet
Er du redd eller bekymret for at du skal bli tvunget til å gifte deg, bli utsatt for vold, kjønnslemlestelse eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Da er vårt råd til deg: ikke reis. Grunnen til at vi råder deg til ikke å reise er fordi det er svært vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg når du er i utlandet.
Dersom du er under 18 år, er det dine foreldre som har ansvaret for deg, også i utlandet.
Hvis du er bekymret, ta kontakt med en voksen du stoler på og har tillit til. Det kan for eksempel være en lærer, rådgiver eller helsesøster. Fortell han eller henne hva du er bekymret for at skal skje hvis du reiser til utlandet.
Dette bør du gjøre hvis du likevel velger å reise
Hvis du likevel velger å reise, er det noen ting du kan gjøre før du drar for å gjøre det enklere for oss å hjelpe deg dersom du trenger bistand til å komme deg tilbake til Norge.
Hvis du likevel velger å reise:
- Legg igjen en kopi av passet ditt, billett til utenlandsreisen og adresseopplysninger for hvor du skal bo i utlandet. Dette kan du legge igjen hos skolen din, barnevernet, eller politiet.
- Sørg for at det finnes en ferdig betalt returbillett hjem til Norge før du drar til utlandet slik at du enkelt kan komme deg hjem.
- Registrer deg på www.reiseregistrering.no. Hvis du registrerer deg her, og det skjer noe mens du er i utlandet, kan Utenriksdepartementet sende deg informasjon om hva du bør gjøre. Informasjonen sendes på SMS eller e-post.
- Noter ned telefonnummeret til den norske ambassaden som ligger i det landet du skal besøke. Det kan også være lurt å lære nummeret utenat, i tilfelle lappen blir borte eller hvis du mister eller blir fratatt mobiltelefonen.
- Finn ut hvordan du kommer deg til nærmeste politistasjon eller et sentralt område fra adressen du skal bo på mens du er i utlandet.
- Avtal jevnlige telefonsamtaler eller å holde kontakten via internett med en person i Norge som du har tillit til. Slik kan du fortelle hvordan du har det i løpet av ferien. Vær tydelig på når det er meningen at du skal komme hjem, slik at personen du holder kontakt med i Norge kan passe litt ekstra på deg.
- Ta med ekstra penger og kopi av passet ditt. Gjem dette godt fra andre.
- Skaff deg et lokalt mobilabonnement når du kommer fram til reisemålet. Husk at mobiltelefon med kontantkort ikke virker i utlandet. Vurder også å ta med deg en ekstra mobiltelefon og lader.
Er du i utlandet og trenger hjelp?
Hvis du befinner deg i utlandet og trenger hjelp til å komme deg tilbake til Norge, bør du ta kontakt med nærmeste norske ambassade på det stedet hvor du er akkurat nå. Ambassadene vil kunne gi deg råd og veiledning, og sammen med andre norske myndigheter vurdere hvordan de best kan hjelpe deg.
Slik går du frem for å få hjelp av en ambassade:
- Ta kontakt med nærmeste norske ambassade. Du finner en oversikt over alle ambassader og kontaktinformasjon på nettstedet: norway.no
- Dersom ambassaden er stengt når du ringer, vil telefonen automatisk bli viderekoblet til Utenriksdepartementets operative senter som er åpent hele døgnet.
Ved noen ambassader (Amman, Nairobi, Islamabad og Ankara) finnes det integreringsrådgivere som har spesiell kompetanse til å hjelpe unge som er utsatt for eller frykter tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller å bli ufrivillig etterlatt i utlandet. Integreringsrådgiverne gir også råd og veiledning til andre ambassader som ikke har integreringsrådgiver, slik at du kan få best mulig hjelp.
Fagstøtte for ansatte i hjelpeapparatet som skal hjelpe utsatte hjem til Norge
Under finner du noen retningslinjer for saker om personer som er etterlatt i utlandet eller som står i fare for å bli utsatt for ufrivillige utenlandsopphold.