Kompetanseteamets sammensetning

Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold består av representanter fra: Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav), Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Helsedirektoratet (Hdir), Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Politidirektoratet (POD), Utdanningsdirektoratet (Udir) og Utlendingsdirektoratet (UDI).
Representantene har ansvar for veiledning av tjenester og tematikk innenfor sitt direktorats ansvarsområde. I tillegg kan representantene gi faglig bistand i alle saker for å fremme tverrfaglighet og tverrfaglig samarbeid i enkeltsaker relatert til negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.
Representantene i Kompetanseteamet og hvordan de bistår tjenesteapparatet
Finn mer informasjon om de ulike aktørene og hvordan de kan bistå:
Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) gir veiledning i saker som handler om bolig og økonomisk sosialhjelp. De bistår blant annet dersom en person må flytte som følge av vold, eller ved bekymring for tvangsflytting til utlandet.
Ved flytting som følge av vold
Hvis noen må flytte på grunn av vold eller negativ sosial kontroll, kan Nav bistå gjennom:
- Økonomisk bistand til nødvendige utgifter som husleie, mat og andre grunnleggende behov dersom hen trenger det for å etablere seg på nytt
- Hjelp til å finne bolig for å sikre en stabil og trygg bosituasjon
- Personlig rådgivning, støtte og oppfølging i overgangen til et selvstendig liv
Ved bekymring om ufrivillig utenlandsopphold
Hvis det er bekymring for at en person skal tas med ut av landet mot sin vilje, kan Nav bistå gjennom rådgivning og veiledning. Nav skal også avverge ufrivillig utenlandsopphold når de kan.
I akutte saker må en ansatt i Nav avverge utreisen ved å involvere politiet. Hvis situasjonen ikke er akutt, bestemmer den utsatte personen selv veien videre. Nav vil likevel kunne veilede om hvilke hjelpetilbud som finnes og bistå med etablering av nettverk. Det kan også hende at en veileder fra Nav følger opp over en periode i tilfelle situasjonen skulle bli akutt.
Bufdir koordinerer teamet og veiledningstelefonen og tildeler plasser i det nasjonale bo- og støttetilbudet.
Bufdir har også hovedansvaret for veiledning av barnevernstjenester og barnefaglig veiledning til andre instanser, saker som gjelder negativ sosial kontroll i trossamfunn, og veiledning av krisesenter, familievernkontor og Bufetat.
I tillegg forvalter Bufdir refusjonsordningen for dekning av reiseutgifter i særskilte tilfeller hvor en person i utlandet er utsatt for, eller står i fare for å bli utsatt for, negativ sosial kontroll, tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse. Vi koordinerer også med hjelpeapparatet i Norge for å sikre trygg retur og ankomst til Norge etter ufrivillige opphold i utlandet.
Æresrelatert vold mot barn
Hvordan finne ut om volden er æresrelatert
Helsedirektoratet gir veiledning om forebygging av kjønnslemlestelse og helsehjelp i forbindelse med gjennomført kjønnslemlestelse. Hdir har hovedansvar for veiledning om kjønnslemlestelse, når det berører helsehjelp og helsetjenestene.
Hvordan Hdir bistår i saker som omhandler kjønnslemlestelse
I situasjoner hvor det er kjent at en jente eller kvinne allerede er kjønnslemlestet før hun kom til Norge, kan Hdir veilede om helsehjelp som kan være aktuell. Dersom du jobber i tjenesteapparatet og er usikker på hvordan du går frem og hvordan du kan snakke om tematikken, kan du kontakte Kompetanseteamet for veiledning.
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet gir veiledning i spørsmål og saker som omhandler nyankomne flyktninger, innvandrere, bosetting og rettigheter etter integreringsloven.
De bidrar også til Kompetanseteamets samarbeid og erfaringsutveksling med mangfoldsrådgivere, spesialutsendinger for integreringssaker og eget fagteam for forebygging av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.
Representanten fra Politidirektoratet gir veiledning om sikkerhet, etterforskning og strafferettslige spørsmål. Politidirektoratet har det politifaglige ansvaret i teamet, og bistår politidistriktene i håndtering av saker. I tillegg er representanten kontaktpunkt for sikkerhetsanbefalinger i saker som vurderes for botilbudet, og veileder i vurdering av om avvergingsplikt er utløst.
Politiets bistand i saker som omhandler æresrelatert vold og tvangsekteskap
I en eventuell situasjon hvor noen utsettes for æresrelatert vold eller tvangsekteskap, kan personen få rådgivning og beskyttelse, uten at hen trenger å anmelde. Utsatte, eller de som mistenker at noen de kjenner blir utsatt, kan kontakte politiet anonymt for å drøfte saken.
Politiet kan også sette i gang ulike sikkerhetstiltak for å beskytte personen det gjelder, eksempelvis:
- Voldsalarm
- Besøksforbud
- Relokalisere personen som er utsatt eller flytte til hemmelig adresse
- Adressesperre
Politiet kan også inndra reisedokumenter og melde bekymring til grensekontrollen dersom det er mistanke om ufrivillige, eller skadelige, utreiser til utlandet.
Hva er 'avvergeplikten'?
Alle har plikt til å bidra til å hindre alvorlige straffbare handlinger, jf. Straffeloven § 196. Dette kalles avvergeplikten, og gjelder kun når det er mulig å avverge den straffbare handlingen:
- Avvergeplikten går foran taushetsplikten så langt det er nødvendig, og gjelder derfor også for ansatte med yrkesmessig taushetsplikt
- Plikten til å avverge inntrer når du kan hindre at en straffbar handling blir begått/begår. Det kreves kun sannsynlighetsovervekt, ikke sikker kunnskap.
- Plikten er personlig – du må handle selv, ikke bare melde fra til andre. Med det menes at det ikke er tilstrekkelig å ha meldt fra til for eksempel overordnede eller annen instans dersom disse ikke gjør nok for å avverge det straffbare forholdet.
Utdanningsdirektoratet gir veiledning ved problemstillinger knyttet til skolens og barnehagens regelverk og roller.
Alle som jobber med barn og unge kan fange opp signaler om at et barn eller en elev er utsatt for negativ sosial kontroll eller æresrelatert vold. Disse signalene kan for eksempel være at barnet eller eleven endrer atferd, virker bekymret eller er urolig før ferier.
I Utdanningsdirektoratets veileder finner du råd om hva du bør gjøre hvis du er bekymret for et barn eller en elev. Utdanningsdirektoratets ressurs viser også til relevant regelverk og gir eksempler fra læreplanverket som berører disse teamene.
Utlendingsdirektoratet gir veiledning ved problemstillinger knyttet til oppholds- og beskyttelsessaker (asyl) eller andre forhold i forbindelse med utlendingssaker.
Hvordan UDI bistår ved tvangsekteskap
Utlendingsdirektoratet bistår i saker hvor personer som har blitt giftet bort mot sin vilje tvinges til å hente ektefellen til Norge. Det er straffbart å tvinge noen til å gifte seg, og dette gjelder også dersom ekteskapet er inngått i utlandet.
Opphold på selvstendig grunnlag
Dersom en person av utenlandsk opprinnelse har måttet forlate ektefellen på grunn av vold, kan hen få opphold på selvstendig grunnlag dersom hen kom til Norge på familieinnvandring som ektefelle eller samboer. UDI bistår i vurderingen av slike saker.