
Foto: Terje Skåre
Telefonkontakt eller e-post med informasjon om den fysiske tilgjengelighet på arrangementstedet er sjelden godt nok. Som arrangør bør du også foreta befaring av stedet.
Hvis du engasjerer en ekstern organisasjon eller et firma som teknisk arrangør, må kravene til tilgjengelighet spesifiseres og gjøres skriftlig.
Her følger en enkel sjekkliste som første trinn i vurderingen av om et sted er aktuelt som arrangementsted.
Bestilling av tolker må gjøres i god tid.
Tegnspråktolker og skrivetolker kan bestilles hos tolketjenesten gjennom NAV Hjelpemiddelsentral i det aktuelle fylket. Der får man også annen viktig informasjon om tolkearbeidet.
Det er viktig å bestille tolker tidlig i planleggingsfasen, selv om man ikke kjenner til det reelle behovet.
Tilgjengeligheten påvirkes også av hvordan programmet legges opp.
Innbydelser som sendes som e-post, må også kunne leses av personer med syns- og lesevansker. Alternativt kan det presenteres én grafisk og én tekstversjon.
Det anbefales å oppgi en tilgjengelighetsbeskrivelse for arrangementet. Beskriv forholdene i grove trekk, eventuelle begrensninger og valg som er gjort. Det er viktig å oppgi kontaktinformasjon hvor man kan få svar på spørsmål.
Eksempel på tilgjengelighetsbeskrivelse.
Husk at alt som legges ut på internett, må etterfølge Forskrift om IKT. Les mer om universell utforming av nettsider.
Det er viktig å få vite hvor mange rullestolsbrukere (manuell og elektrisk) og blinde/svaksynte som kommer. Dette for å sikre gode plassforhold, og med tanke på eventuell evakuering. I påmeldingsskjemaet bør deltakere kunne gi viktig informasjon til arrangøren (avkryssingsbokser).
Det kan gjelde:
Det er viktig å bekrefte påmeldinger og registreringer av innmeldte behov. Dersom deltakerens spesielle ønsker ikke kan imøtekommes, må vedkommende få klar tilbakemelding om dette.
Husk å bekrefte eller avbestille tolker hos NAV Hjelpemiddelsentral, tolketjenesten, etter registrert behov.
I de fleste forsamlinger vil det være en eller flere med funksjonsnedsettelser. Bevissthet om og tilrettelegging for enkelte personer vil som regel komme alle deltakerne til gode. Her følger noen råd om hva som kan gjøres for at flere tilhørere skal få et større utbytte av foredrag og innlegg.
Alle presentasjoner bør være lettleste, lettforståelige og intuitive. Oppsettet skal være en hjelp til å forstå budskap. Følgende anbefales:
Skrivetolker må ha manus og presentasjonene på forhånd for å bli kjent med innholdet, slik at tolkearbeidet forenkles. Det er en fordel om også tegnspråktolker har tilgang til presentasjonene før innlegg holdes.
Her er et råd du kan sende til foredragsholderne i forkant av arrangementet.
Sjekklisten skal være et praktisk redskap. Bruke hele, eller velg ut elementer som er spesielt viktig for ditt arrangement.
Ofte må man gjøre noen valg av hva som er viktigst, hva som er oppnåelig eller hva som er akseptabelt i den gitte situasjonen. Veifinning og skilting er spesielt viktig for synshemmede, og den fysiske tilgjengeligheten er spesielt viktig for deltakere med nedsatt beveglighet.
Vi anbefaler å ta en befaring av alle rom som skal benyttes ved arrangementet. Ta gjerne med målebånd eller tommestokk!
Jo flere punkter du kan innfri totalt sett, desto nærmere vil du komme målet om en universell løsning som ivaretar alle.