Barnefattigdom kommunemonitor
Hvilke steder vil du sammenligne med?
Hvordan vil du se dataene?
Oppdatering 19. juni 2024: Indikator "Husholdninger med barn 0-17 år med vedvarende lavinntekt som bor i leid bolig" og datasettet med alle indikatorer er nå oppdatert. Alle indikatorene har da de nyeste tilgjengelige tall.
Oppdatering 12. juni 2024: Alle indikatorer unntatt indikatoren "Husholdninger med barn 0-17 år med vedvarende lavinntekt som bor i leid bolig" er oppdatert med nye data for 2022 (boforholdsindikatorene har fått data for 2023).
Neste oppdatering: Juni 2025.
Dataene på barnefattigdom.no er levert av SSB. Tallene er basert på registerdata fra SSBs inntekts- og formuesstatistikk, som har noe etterslep sammenlignet med inneværende år.
Barnefattigdom.no bruker 2020-kommunestrukturen, og alle kommuner har historiske data.
Trykk her for å laste ned hele datasettet.
Du kan lese nyhetsartikkelen om de nye tallene ved å trykke her.
SSB publiserte 18. januar 2024 en oversiktsartikkel om 2022-tallene.
Kontakt Dersom du har spørsmål om barnefattigdomsmonitoren kan du ta kontakt med oss på epost: barnevernsstatistikk@bufdir.no
- Om monitoren
Barnefattigdom kommunemonitor
Målet med denne monitoren er å gi en oversikt over barnefattigdom i ditt område, slik at kommunen og andre aktører i større grad kan rette sin innsats mot barnefattigdom. Se vår veileder for hvordan din kommune kan arbeide tverrsektorielt for barn som lever i fattigdom.
Du kan lese mer om barnefattigdom i Norge på våre temasider om barnefattigdom for å lese mer om arbeidet som gjøres fra statlig hold, aktuelle tilskudd, tverrsektorielt arbeid samt relevant forskning og litteratur.
Hvordan bruke monitoren?
I kommunemonitoren kan du velge å undersøke en kommune, et fylke, en bydel i Oslo, Stavanger, Bergen, og Trondheim, samt delbydeler i Oslo. Du kan også sammenligne den valgte kommunen eller bydelen med andre kommuner og bydeler ved å bruke "legg til"- knappen.
For å få mer detaljerte tall og informasjon om enkeltindikatorene trykker du deg videre via kategorien indikatoren tilhører, eller ved å trykke på indikatornavnet. Her kan du velge mellom ulike grafiske fremstillinger av indikatoren; historisk utvikling, enkeltår eller fordelingskurve.
Fordelingskurven viser like intervaller av dataene langs den vannrette aksen, og antall steder langs den loddrette aksen. Fordelingskurven viser altså fordelingen av hvor mange steder som har en gitt verdi og om stedet du har valgt skiller seg ut fra de andre kommunene i Norge eller ikke.
I tillegg kan du velge tabell som viser tallene for de valgte kommunene.
Under grafene kan du klikke på "Om indikatoren" for å lese mer om definisjon, begrunnelse og hvordan indikatoren kan tolkes. Under "Datagrunnlaget" er det oppgitt hvor dataene er hentet fra, og eventuelle forhold som det er nyttig å kjenne til.
Du kan veksle mellom å se statistikk for antall/andel barn, og antall/andel husholdninger med barn. Enkelte boforholdsindikatorer har kun tall for barn eller for husholdninger med barn.
Indikatorene er utviklet i samarbeid med en arbeidsgruppe bestående av ansatte fra sentralforvaltningen, SSB, forskere og kommuner.
Hva kan indikatorene si oss?
Indikatorene som presenteres sier noe om status på barnefattigdomsfeltet, hvorvidt det har skjedd endringer over tid og hva som kjennetegner barnefamiliene som risikerer å oppleve fattigdom.
Indikatorene bør ikke tolkes hver for seg, men i et helhetsbilde. Tolkningen må kombineres med kunnskap om lokale forhold. For eksempel kan forskjeller mellom kommunene i andel barn i husholdninger med lavinntekt skyldes ulike næringer for yrkesaktive familier, eller nylig bosetting av barnefamilier med flyktningbakgrunn. Store prosentvise endringer kan lett forekomme i små kommuner, hvor noen barn fra eller til kan gi betydelige utslag i statistikken.
Temaområder
Indikatorene som inngår i kommunemonitor barnefattigdom er organisert i fire ulike kategorier. Statistikken kan overlappe med hverandre, noe som vil si at et barn kan være en del av flere indikatordata.
Omfang: Indikatorene om omfanget av barnefattigdom sier noe om hvor mange barn som bor i husholdninger med lavinntekt. Barn i husholdninger med lavinntekt har økt risiko for å oppleve fattigdom. Lavinntektsgrensen er satt til 60 prosent av medianinntekten i Norge («EU-60»). Med inntekt mener vi samlet inntekt etter skatt, per husholdning. Dette er et relativt fattigdomsmål. Relativ fattigdom betyr å mangle de ressursene og sosiale mulighetene som er vanlig å ha i et samfunn.
Omfang etter type husholdning: Disse indikatorene viser de ulike husholdningstypene som barn i husholdninger med lavinntekt bor i. Barn i husholdninger i risiko for fattigdom tilhører ofte minst én av disse husholdningstypene. Disse indikatorene benytter lavinntektsgruppen «Barn i husholdninger med lavinntekt siste år» som utgangspunkt for å vise de forskjellige husholdningstypene som har lavinntekt.
Risiko: Disse indikatorene viser barn i husholdninger som av ulike årsaker kan anses for å være økonomisk sårbare, og i risiko for lavinntekt og fattigdom. Det kan innebære at husholdningene mottar sosialhjelp eller andre stønader, ikke har yrkestilknytning, eller at barnet har en eneforsørger. Dette er husholdningstyper som har høy risiko for å oppleve lavinntekt. Enkelte av disse indikatorene vises også i kategorien «Hvem er de fattige?», men viser da hvor mange av barna med lavinntekt som også tilhører en husholdning som mottar stønader, mangler yrkestilknytning, har lav utdanning, eller har en eneforsørger.
Boforhold: Disse indikatorene viser hvilke boforhold barn i familier med og uten lavinntekt har. Indikatorene forteller om barna bor i en leid bolig, og om de bor trangt. Barn i familier med lavinntekt har økt risiko for dårlige boforhold.
Forhold som kan påvirke sammenligning mellom kommuner
Indikatorene kan ikke forklare om de underliggende årsakene til tallene. For eksempel vil andelen barn i familier med lavinntekt i kommunen påvirkes av en rekke ulike underliggende årsaker. Disse årsakene kan være demografien i kommunen, sysselsettingsgraden, hvilke næringer det er i kommunen, og utdanningsnivået til de som har barn.
Når kommer nye tall?
Den nyeste tilgjengelige årgangen for statistikken er 2022 (utenom boforholdstallene som er for 2023). Kommunale tall, bydelstall og delbydelstall for 2023 (2023 for boforholdstall) blir oppdatert juni 2025.
Om vurderingsskalaen
Den blå firkanten viser verdien for valgte kommune, og representerer samme verdi som fremkommer i kolonnen "Verdi for sted". Firkanten forteller hvordan den valgte kommunen plasserer seg i forhold til gjennomsnittet for fylket eller Norge.
Den svarte, loddrette streken viser verdien for Norge eller verdien for fylket som helhet, avhengig av hva du har valgt å sammenligne med. Dersom du har valgt å sammenligne kommuner i ulike fylker og ønsker å sammenligne med fylket vil den svarte streken representere ulike verdier selv om det fremstår som om den svarte streken ligger på samme verdi. Ofte kan det da være hensiktsmessig å sammenligne med verdien for Norge. Den svarte strekens verdi fremgår i kolonnen som heter "Verdi for fylket" eller "Verdi for Norge".
Det lilla skraverte området viser høyest og lavest verdi for fylket eller Norge, det vil si indikatorens spredning.
Dersom det ikke kommer opp verdi i kolonnen "Verdi for valgt sted" betyr det at verdien enten er skjult på grunn av personvernhensyn (at det er ti eller færre tilfeller).
Relevante lenker for barnefattigdom
- Veileder om arbeid for barn som lever i fattige familier
Jobber du med barnefattigdom og relatert levekårsproblematikk for barn?
Trykk her for å se vår veileder om arbeid for barn som lever i fattige familier.
Relevante tilskuddsordninger for barnefattigdomDet finnes en rekke tilskuddsordninger som kommuner og frivillige organisasjoner kan søke på for å gi barn og unge mulighet til å delta og utvikle seg i samfunnet.
Trykk her for en oversikt over relevante tilskuddsordninger.
Barnevern kommunemonitorØnsker du statistikk om barnevernet på kommune-, bydels- og tjenestenivå?
Trykk her for å gå til våre sider for barnevern kommunemonitor.
Eksternt innhold: OppvekstprofileneBarne-, ungdoms- og familiedirektoratet samarbeider med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Utdanningsdirektoratet, NAV, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om Oppvekstprofilene. Oppvekstprofilene inneholder en temaartikkel og et oppvekstbarometer med nøkkeltall for kommunen eller bydelen.
Trykk her for å finne Oppvekstprofilen til din kommune eller bydel på fhi.no.