Hovedmål 5: Bedre helse for kvinner og menn
5.1 Tydeligere likestillingsperspektiv i helse
På denne siden:
Helsesituasjon
Leveår med god helse
Forventet antall leveår med god helse blant kvinner og menn. 2009-2022
Menn forventes å få flest år med god helse
Forventede antall leveår med god helse beregnet fra fødsel, er høyere for menn enn for kvinner i de fleste land, Norge inkludert. Beregninger fra Eurostat (2023) sin undersøkelse om estimerte antallet leveår med god helse (healthy life years), viser at for 2022 var det beregnede antallet leveår med god helse 69,8 år for menn, og 64,8 år for kvinner. Gitt en forventet levealder på henholdsvis 84,4 år og 80,9 år (i 2022), vil kvinner ha nesten 20 år og menn om lag 11 år med begrensninger i sin livsutfoldelse på grunn av redusert helse.
Færre antall leveår med god helse
Både blant kvinner og menn har antall forventede leveår med god helse sunket de senere årene.
Kilde
Lillegård og Ramm, 2010
Healthy life years
Healthy Life Years (HLY) er en europeisk indikator for å synliggjøre sammenhengen mellom levealder og helse. HLY gir et estimat for hvor mange av de forventede leveårene vi kan regne med å tilbringe med god helse uten nedsatt funksjonsevne. Indikatoren og statistikkresultatene er utviklet og utarbeides for EU og EFTA-land.
Healthy Life Years
Statistikken er utført av Eurostat, går tilbake til 2009. Healthy Life Years måler antall år fra fødselen en person er forventet å ha god helse. God helse er definert som mangel på begrensninger i funksjonsevne eller funksjonsnedsettelse.
Healthy Life Years (HLY) ved fødsel måler det antall år en person ved fødsel forventes å leve med god helse. Indikatoren kombinerer informasjon om dødelighet og sykelighet. Dataene som inngår er den aldersspesifikke prevalensen (fordelingen) i befolkningen ved «god helse « og «dårlig helse» samt aldersspesifikk informasjon om dødelighet. Tilstanden «god helse» er definert som fravær av nedsatt funksjonsevne/begrensninger i funksjon. Indikatoren er beregnet separat for kvinner og menn.
Du kan lese mer om Healthy Life Years-indikatoren på Eurostats nettsider.
Muskel- og skjelettskader
Andel av befolkningen med av muskel- og skjelettskader, etter kjønn og type sykdom/skade. 2015 og 2019
Muskel- og skjelettsykdommer rammer flere kvinner enn menn
Ulike diagnosegrupper innen muskel-skjelettskader varierer i omfang med kjønn og alder. Generelt blir kvinner rammet mest. Rygglidelser er utbredt hos begge kjønn fra 45-årsalderen, for kvinner gjelder det også slitasjegikt og nakkelidelser.
Muskel- og skjelettsykdommer og -plager rammer særlig middelaldrende og eldre kvinner mer enn menn. Rygg- og nakkesmerter er den ledende årsaken til leveår med funksjonsnedsettelse, og muskel- og skjelettsykdommer er de vanligste årsakene til sykefravær og uførhet. Særlig yngre kvinner har oftere nakkesmerter enn menn, og eldre kvinner står for 70 prosent av hoftebruddene.
Rygg- og nakkelidelser øker relativt mer med alder blant innvandrere enn befolkningen for øvrig, og kvinner er mest utsatt.
Betennelsesaktige revmatiske sykdommer anslås å ramme åtte prosent av befolkningen i løpet av livet. Disse sykdommene består av flere tilstander, som hver for seg er relativt sjeldne. Om lag fem prosent av befolkningen har diagnosen fibromyalgi. Sykdommen har lenge vært ansett som en sykdom som i hovedsak rammer kvinner, men nyere diagnosekriterier har ført til at kjønnsforskjellen ikke lenger er like tydelige.
Muskel- og skjelettsykdommer og -plager
Eksempelvis rygg- og nakkesmerter, osteoporose, revmatisme og bekkenløsning.
Kilde
Nielse m.fl., 2018; Clarsen m.fl., 2022
Kilde
ibid
Kilde
Vrålstad og Wiggen, 2017
Kilde
Clarsen m.fl., 2022
Kilde
ibid
Kilde
ibid
Statistikken er hentet fra SSB tabell 11191 og er en del av levekårsundersøkelsen om helse.
Tallene viser andel personer i utvalget med egenrapporterte muskel- og skjelettlidelser.
Unge med psykiske plager
Andel unge som har hatt mange psykiske plager siste sju dager, fordelt på kjønn og skolenivå. 2016-2023/24
Flere jenter enn gutter oppgir å ha psykiske plager
Det er en høyere andel jenter enn gutter som oppgir å ha hatt mange psykiske plager de siste sju dagene. Selv om andelen av jenter fortsatt er høy, viser den en nedgang siden 2021 og et stabilt nivå for gutter siden 2021.
Størst forekomst på VGS
For både jenter og gutter er det høyere forekomst av psykiske plager blant elevene på videregående skolen, sammenlignet med ungdomsskolen.
Kilde: NOVA/OsloMet, Ungdata-undersøkelsen.
"Hatt mange psykiske plager" er en indikator for psykisk helse, målt gjennom følgende symptomer: «Følt at alt er et slit», «Hatt søvnproblemer», «Følt deg ulykkelig, trist eller deprimert», «Følt håpløshet med tanke på framtida», «Følt deg stiv eller anspent» og «Bekymret deg for mye om ting». Indikatoren viser andelen som i gjennomsnitt oppgir å være ganske mye plaget av de nevnte symptomene.
I 2023-24 bestod utvalget av om lag 150 000 ungdommer.
Les mer om de nasjonale resultatene fra Ungdata-undersøkelsen her.
Livskvalitet
Gjennomsnittlig skår for kvinner og menns opplevelse av mestring, mening, engasjement og optimisme for fremtiden. 2021-2024.
Små kjønnsforskjeller
Det er små kjønnsforskjeller i den gjennomsnittlige skåren for optimisme for fremtiden, opplevelse av mening, opplevelse av engasjement og opplevelse av mestring.
Opplevelse for mestring er målt på en annen skala, fra 5-25. Gjennomsnittet ligger derfor høyere enn for de andre variablene.
Statistikken er hentet fra SSB, Livskvalitetsundersøkelsen, tabell 13790.
Skala for Optimisme for fremtiden, Opplevelse av mening, Opplevelse av engasjement går fra 0-10. Skala for Opplevelse av mestring går fra 5-25.
Døde av selvmord
Antall døde av selvmord per 100 000, etter kjønn. 2012-2016 til 2019-2023
Flere menn enn kvinner tar sitt eget liv
Grafen viser en gjennomsnittlig rate på 16,8 per 100 000 menn og 6,9 per 100 000 kvinner i 2019-2023.
Økning blant menn
Raten for menn i 2019-2023 er den høyeste som er målt siden 2012-2016. Utviklingen blant kvinner holder seg mer stabilt.
Kilde: Norgeshelsa
Statistikken viser 5 års overlappende gjennomsnitt. Statistikken er fra Dødsårsaksregisteret ved Folkehelseinstituttet.
Senvirkninger av selvmordsforsøk er inkludert i statistikken over dødsfall ved selvmord.
Døde av ikke-smittsomme sykdommer
Antall døde av de ikke-smittsomme sykdommene samlet (hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes, kroniske lungesykdommer), i aldersgruppen 30-69 år, etter kjønn. 2012-2023
Flere menn enn kvinner dør av ikke-smittsomme sykdommer
Statistikken viser at et større antall menn enn kvinner dør av ikke-smittsomme sykdommer, i begge aldersgrupper. Det er flere som dør av disse sykdommene når de blir eldre, sammenlignet med de mellom 30-49 år.
Kreft er vanligste dødsårsak
Blant ikke-smittsomme sykdommer er kreft den vanligste dødsårsaken, etterfulgt av hjerte- og karsykdommer. Kreft som vanligste dødsårsak gjelder for både kvinner og menn og det er ikke store forskjeller i antall mellom kjønnene.
Blant de mellom 30-49 år er imidlertid den vanligste dødsårsaken hjerte- og karsykdommer. Menn dør i større grad av denne typen sykdommer enn kvinner, i begge aldersgrupper.
Kilde: Dødsårsaksregisteret, Folkehelseinstituttet.
Noen tall i statistikken er skjult av personvernhensyn. Dette gjelder statistikk basert på færre enn fire dødsfall, statistikk basert på befolkningssegment med færre enn 30 dødsfall totalt og underkategorier i hierarkiet av dødsårsaker hvor antall dødsfall er likt antall dødsfall i nivået over i hierarkiet. I tillegg er ytterligere noen verdier skjult fordi de ellers kunne gjort det mulig å utlede en verdi som er skjult av personvernhensyn, hvor dødsårsak er oppgitt i kombinasjon med andre opplysninger. Totalverdier som vises inkluderer også dødsfall som er utelatt i underkategoriene.
Overvekt eller fedme blant voksne
Overvekt og fedme blant voksne, 16 år og eldre. I prosent. 2019
Fedme og overvekt forekommer hyppigst blant menn
Flere menn enn kvinner er overvektige, henholdsvis 20 prosent menn, mot 14 prosent kvinner. Forskjellen mellom kvinner og menn er noe mindre når det gjelder fedme, men også her er andelen større blant menn, henholdsvis 15 prosent mot 12 prosent blant kvinnene. Andelen overvektige og med fedme er størst blant menn mellom 45 og 66 år.
Statistikken er hentet fra SSBs levekårsundersøkelse, tabell 06181.
I vårt uttrekk av statistikken har vi ikke inkludert variabelen 'noe overvektig: kroppsmasseindeks 25-27'. Variabelen 'overvektig' er definert som kroppsmasseindeks mellom 27 og 30. 'Fedme' er definert som kroppsmasseindeks på 30 eller høyere
Kroppsmasseindeks
Definert som vekt i kg dividert med kvadratet av høyde i meter.
Skadested og skademekanisme
Skadested og skademekanisme fordelt på kjønn. 2021-2023
De fleste skader oppstår inne i bolig
Både kvinner og menn opplever flest skader innendørs i bolig. En stor del av skader blant menn oppstår også i forbindelse med idrett.
Fall er den vanligste skadeårsaken
Både blant kvinner og menn er fall en hyppig årsak til skade. I 2023 opplever menn i større grad enn kvinner skade ved sammenstøt/påkjørsel i trafikken.
Kilde: Personskadedata NPR
Personskadedatastatistikken presenterer hovedtrekk for personskader rapportert til Norsk pasientregister (NPR) for 2022. Tallene gir viktig informasjon i arbeidet med å forebygge ulykker. Skader og ulykker er en stor utfordring for folkehelsen og utgjør en vesentlig årsak til lidelse, død, uførhet, sykefravær og allmenn funksjonsnedsettelse.
Skadestedet er definert som det stedet hvor skadehendelsen oppsto eller startet. Skademekanisme beskriver hva som har forårsaket skaden.
Levevaner
Røyking og snusing
Andel menn og kvinner som oppgir å røyke og snuse daglig. 2020-2023.
Både menn og kvinner kutter ut røyken
Røyking er livsstilsfaktoren som virker mest negativt på folks helse og fører til flest tapte leveår. Det er små forskjeller mellom menns og kvinners røykevaner.
Andelen dagligrøykere i perioden 2008-2023 har gått ned blant både menn og kvinner, fra 21 prosent til åtte prosent blant menn (16-79 år) og fra 21 prosent til syv prosent blant kvinner (16-79 år) . Røykevanene endrer seg sakte, og det er en langt større andel blant de godt voksne som røyker daglig enn blant de unge. Det er i aldersgruppen 55-64 år at andelen røykere er størst; 14 prosent av menn og 12 prosent av kvinner i denne alderen røyker daglig.
I aldersgruppen 16-24 år er andelen dagligrøykere fire prosent blant menn og to prosent blant kvinner. Det har vært en sterkere nedgang i andelen som røyker daglig i de yngre enn i de eldre aldersgruppene siden årtusenskiftet. En antakelse er at det kan være vanskeligere å slutte å røyke etter å ha røkt i mange år enn å la være å begynne å røyke som ung. Det er derfor grunn til å anta at andelen røykere stadig vil bli mindre, blant både kvinner og menn.
Snusbruken øker blant kvinner og menn
Daglig snusbruk har i perioden 2008-2023 økt blant både kvinner og menn. Blant menn økte andelen daglige snusbrukere fra 10 prosent i 21 prosent i 2023. Blant kvinner gikk andelen opp fra en prosent i 2008 til 11 prosent i 2023.
Det er nesten bare yngre kvinner som snuser, mens blant menn er snusbruk vanligere i alle aldersgrupper. Blant de yngre kvinnene er det vanligere å kun snuse, i motsetning til eldre kvinner som i større grad er dobbeltbrukere eller tidligere røykere.
Kilde
Borgan 2016; Vedøy m.fl., 2022a
Kilde
2016
Kilde
Borgan, 2016
Kilde
Kvaavik m.fl., 2016
Statistikken er hentet fra SSB, tabell 05307 og 07692. Begge tabellene oppdateres årlig.
Alkohol, cannabis og vanedannende legemidler
Bruk av alkohol, cannabis og vanedannende legemidler blant menn og kvinner. I prosent. 2018-2023
Større forbruk av av alkohol og cannabis blant menn
Andelen menn som har drukket seks eller flere alkoholenheter ved en og samme anledning ukentlig er dobbelt så stor som andelen av kvinner. Det er også en større andel menn som har brukt cannabis siste 12 månedene enn andelen kvinner.
Kvinner bruker mest reseptbelagte sovemidler
Ser vi derimot på bruken av reseptbelagte sovemidler daglig eller nesten daglig, er dette noe mer utbredt blant kvinner enn menn.
Statistikken er hentet fra SSB, tabell 12393.
Andel som har brukt reseptbelagte sovemidler daglig eller nesten daglig mangler tallgrunnlag for 2023. Tallene er enten ikke kommet inn i SSBs databaser eller er for usikre til å publiseres.
Spørsmålet om bruk av alkohol og medisiner gikk til personer 16-79 år, spørsmålet om cannabis gikk til personer 16-64 år.
Sykefravær og bruk av helsetjenester
Legemeldt sykefravær
Kvinner og menns legemeldte sykefravær, etter alder og næring. 2021-2024, andre kvartal.
Kvinner har høyere sykefravær enn menn, også på tvers på aldersgrupper
Kvinner har høyere legemeldt sykefravær enn menn i alle aldersgrupper.
Sykefravær og graviditet
Forskjellen i sykefravær er spesielt tydelig i aldersgruppen 25-39 år. En del av dette fraværet er svangerskapsrelatert. Helde og Nossen forklarer 38 prosent av kjønnsforskjellen i sykefravær for aldersgruppen 20-39 år som relatert til graviditet. Komplikasjoner ved svangerskap, fødsel og senvirkninger kan også gi økt sykefravær for kvinner.
Sykefraværet varierer etter næring
Statistikken viser at kvinners sykefravær er høyere enn menns innen alle næringer, men at variasjonen er stor mellom næringene. Høyest sykefravær og størst kjønnsforskjell er det innenfor helse- og omsorgsnæringer.
Kilde
2016
Kilde
Nossen, 2019
Statistikken er hentet fra SSB, tabell 13333 & 14078.
Statistikken gjelder for lønnstakere 16-69 år. Næringer er gruppert etter Standard for næringsgruppering (SN2007)
Bruk av fastlege
Bruk av fastlege etter kjønn, alder og innvandrerbakgrunn. I prosent. 2020-2023.
Kvinner har oftere konsultasjon hos fastlegen
Menn går sjeldnere til fastlegen enn det kvinner gjør. Kjønnsforskjellen er tydelig fra 16-årsalder og frem til 80 år. Fra 80 år og eldre går menn hyppigere til fastlegen enn det kvinner gjør.
Innvandrere går sjeldnere til fastlegen
Statistikken viser at det er forskjeller mellom innvandrere og den øvrige befolkningen i bruk av fastlege. Forskjellene er størst i aldersgruppen 20-29 år, etterfulgt av aldersgruppen 0-5 år.
Kilde
Innvandrere er definert som en som er født i utlandet med to utenlandsfødte foreldre.
Statistikken er hentet fra SSB, tabell 09535 og 09492.
Statistikken viser andelene som har 1-2 konsultasjoner, 3-4 konsultasjoner eller 5 eller flere konsultasjoner hos fastlegen i løpet av året.
'Innvandrere' er i statistikken definert som utenlandsfødte med to utenlandsfødte foreldre.
Barn og unges bruk av helsesykepleier og helsestasjon
Andel jenter og gutter som det siste året har brukt helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom, etter skolenivå. 2016-2023/24
Liten nedgang i bruken av helsesykepleier på skolen og helsestasjon for ungdom i 2021
Statistikken viser en liten nedgang under pandemiåret 2021 i andel gutter og jenter som brukte helsestasjonen for ungdom og helsesykepleier på skolen.
Det er få på ungdomsskolen som bruker helsestasjonen for ungdom, og det var heller ingen stor nedgang i andelen gutter eller jenter som brukte tilbudet under pandemien.
Kilde: NOVA/OsloMet, Ungdata-undersøkelsen.
I 2023-24 bestod utvalget av om lag 150 000 ungdommer.
Les mer om de nasjonale resultatene fra Ungdata-undersøkelsen her.
Tilfredshet med offentlige helsetjenester
Tilfredshet med offentlige helsetjenester, etter kjønn. 2021-2024
Kvinner er litt mer fornøyde enn menn
Kvinner og menn er stort sett godt fornøyd med offentlige helsetjenester og føler seg trygge på at de får den hjelpen de trenger i de offentlige helsetjenestene. Kvinner er likevel noe mer fornøyde med tjenestene enn menn.
Både blant menn og blant kvinner er det stor enighet om at nærhet til sykehus og lege, godt utdannet helsepersonell, effektiv behandling og korte ventelister er de viktigste kriteriene for kvalitet i helsetjenesten. Kvinner legger i tillegg noe mer vekt på helsepersonell med god utdanning, respekt for pasientens verdighet og sikre helsetjenester, mens menn i større grad vektlegger behandling som virker, og moderne medisinsk utstyr.
Offentlige helsetjenester
Både i form av primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.
Kilde
DFØ, 2021, 2024
Kilde
Dyrstad, 2015
Dataene er hentet fra DFØ sin innbyggerundersøkelse. Innbyggerundersøkelsen 2024 er den syvende i rekken, gjennomført på oppdrag for Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Undersøkelsen blir gjennomført i et representativt utvalg av personer fra 18 år og over. Utvalget trekkes tilfeldig fra Folkeregisteret, og omfatter over 60 000 personer. Det blir trukket respondenter for hvert kjønn i fem aldersgrupper i hvert fylke.
Undersøkelsen ble gjennomført både som en nettundersøkelse, i tillegg til at en del av respondentene fikk spørreundersøkelsen i posten.
Beregning av skår: Respondentene har blitt bedt om å vurdere hvor misfornøyde/fornøyde de er med et forhold på en syvpunktsskala fra -3 til +3, der -3 betyr svært misfornøyd og +3 betyr svært fornøyd. I våre presentasjoner av disse resultatene har vi valgt å gjøre det på lik måte som DFØ, ved å ta utgangspunkt i gjennomsnittet av alle svarene på svarskalaen fra -3 til +3, og konvertere det til en gjennomsnittskår på en skala fra 0 til 100. 0 tilsvarer svært misfornøyd, mens 100 tilsvarer svært fornøyd. De som har svart «vet ikke/ikke relevant», eller som ikke har svart på spørsmålet i det hele tatt, er ikke tatt med i våre beregninger av gjennomsnittsskår. Skårene vi da får, er tall som viser hvor misfornøyde/fornøyde de respondentene som har svart, er samlet sett.
Du kan lese mer om innbyggerundersøkelsen på DFØs nettsider.