Hovedmål 4: Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
Delmål 4.2: Flere ansatte i de ordinære hjelpetjenestene har kompetanse om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
Antall saker der Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold har veiledet eller på annen måte bistått enkeltpersoner, tjenesteapparatet eller frivillige organisasjoner, etter kjønn på den utsatte. 2018-2023.
Økning i antall saker der Kompetanseteamet har veiledet eller bistått enkeltpersoner
Statistikk fra perioden 2018-2023 viser en økning i antall saker til Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Den utsatte i saker som Kompetanseteamet har har veiledet er i stor grad jenter/kvinner.
Kilde: Bufdir. Spesialbestilt fra Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold/Bufdir
Antall saker Kompetanseteamet har veiledet i, gjenspeiler ikke det reelle omfanget i Norge. Tallene vil påvirkes av i hvilken grad hjelpeapparatet og tjenestene har fenomenforståelse som gjør at de kan avdekke saker, har et veiledningsbehov, og i hvilken grad veiledningstilbudet fra Kompetanseteamet er kjent for og blir brukt av hjelpeapparatet og tjenestene.
Saker til mangfoldsrådgivere
Antall saker til mangfoldsrådgivere på videregående skoler, ungdomsskoler og voksenopplæringskontor, etter kjønn på utsatt. 2017-2023.
Registrert noen færre saker i 2023
Tallene for antall saker til mangfoldsrådgivere viser en liten nedgang i antall saker, fra 983 i 2021 til 899 i 2023.
Liten nedgang i andelen registrerte gutter
Fra 2021 har det vært en liten nedgang i saker der gutter er registrert som den utsatte, andelen der den utsatte blir oppgitt som ukjent har imidlertid økt fra 0 i 2021 til 3 prosent i 2023.
Kilde: IMDi
En sak i statistikken er et tilfelle der mangfoldsrådgiver har veiledet eller gitt oppfølging til en person utsatt for negativ sosial kontroll eller æresrelatert vold, eller gitt veiledning til en ansatt som jobber med en person som er utsatt.
Statistikken er hentet fra rapporten "Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold". Les mer om tallgrunnlaget i rapport for 2021, 2022 og 2023.
Saker til integreringsrådgiver
Antall saker til spesialutsendingene for integreringssaker ved utvalgte utenriksstasjoner, etter kjønn på utsatt. 2017-2023
Økning i antall fra 2022 til 2023
Spesialutsendingene for integreringssaker ved utenriksstasjoner ga i 2023 råd og veiledning i 245 saker. Dette er en økning på ti saker fra 2022.
Flest saker gjelder ufrivillig opphold i utlandet
I 2023 var ufrivillige utenlandsopphold den største andelen saker som spesialutsendingene for integreringssaker arbeidet med. Andelen utgjorde 67 prosent av sakene. Saker som omhandlet negativ sosial kontroll og frykt for opphold i utlandet utgjorde henholdsvis 11 og 10 prosent av sakene.
Kilde
IMDi, 2024
Kilde: IMDi
Spesialutsendingene er utstasjonert på ambassadene i Ankara, Amman, Islamabad og Nairobi.
Spesialutsendingene for integreringssaker gir konsulær bistand til personer som er utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Spesialutsendingene skal også bidra til kompetanseheving nasjonalt i tjenesteapparatet, ved å gi råd og veiledning i enkeltsaker og gjennom kompetansehevingstiltak. I tillegg skal spesialutsendignene arbeide utadrettet ved å etablere og bygge nettverk i Norge og i utlandet, og gi anbefalinger og innspill til aktører på fagfeltet.
Statistikken er hentet fra rapportene "Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold".
Kilde
IMDi, 2024