Krisesenterbeboere og -dag- brukere med dyr
Vold mot kjæle- og tjenestedyr er en form for vold i nære relasjoner. 27 prosent av beboerne som hadde dyr, hadde vegret seg for eller utsatt å oppsøke hjelp på et krisesenter i frykt for hva som kunne skje med dyrene deres. De fleste krisesentrene hadde tilbud for voldsutsatte med dyr i 2023.
Tilbud ved sentrene
Tilbud til krisesenterbeboere med kjæle-/tjenestedyr
De fleste krisesentrene hadde tilbud til beboere med kjæle-/tjenestedyr
De fleste krisesentrene hadde en eller annen form for tilbud til beboere som hadde kjæle-/ tjenestedyr. Dette gjaldt 37 av 43 krisesentre med botilbud til kvinner og 33 av 41 krisesentre med eget botilbud til menn.
Det vanligste tilbudet til beboere med kjæledyr er at sentrene kan formidle kontakt med en ideell organisasjon som kan tilby dyret fosterhjem eller lignende tjenester. En del sentre oppgir også at de kan bistå med å skaffe pass i beboerens nettverk, at de kan hjelpe til med å finne en privatperson som kan passe/bistå, eller at de kan dekke kostnadene til kennelopphold for dyr.
Noen sentre tilbyr også andre former for bistand enn de som vises i figuren. Blant annet nevnes at dyr kan være i tilknytningsleilighet eller egen avdeling i en kort periode, at dyr kan være på rommet midlertidig, mulighet til å ha dyr i enkelte lokaler (hus i hagen, skjermet enhet, boenheten til menn) og avtale med kennel. Noen påpeker at de tillater tjenestedyr.
Sammenlignet med 2022, er det 2 færre sentre med botilbud til kvinner og 4 færre sentre med eget botilbud til menn, som oppgir å ha minst ett tilbud til beboere med kjæle-/tjenestedyr.
- For krisesentrene med tilbud til kvinner, har det vært en liten økning i antall sentre fra 2021 til 2023 som oppgir at de har kennel eller lignende i tilknytning til senteret, og som oppgir at de kan formidle kontakt med ideell organisasjon. Sammenlignet med 2022 er det en økning i antall sentre som oppgir at de dekker kostnadene til kennelopphold for dyr. Samtidig har det vært en nedgang i antall sentre som oppgir at de hjelper til med å finne en privatperson som kan passe/bistå.
- For krisesentre med tilbud til menn, har det vært en økning i antall sentre fra 2021 til 2023 som oppgir at de har kennel eller lignende i tilknytning til senteret og som oppgir at de kan formilde kontakt med ideell organisasjon. Fra 2022 til 2023 har det imidlertid vært en nedgang i antall sentre som oppgir at de tilbyr beboerne å ha dyr på rommet sitt, som hjelper til med å skaffe pass i beboerens nettverk og som hjelper til med å finne privatperson som kan passe/bistå.
Info
I 2022 var det totalt 43 krisesentre. Alle hadde tilbud til kvinner, 42 krisesentre hadde eget tilbud til menn, og av disse hadde 41 sentre eget botilbud til menn. De fleste sentrene hadde både tilbud til kvinner og menn.
Les om krisesenterstatistikken, datagrunnlag og metode.
Antall (n) tilbud til kvinner:
2019: 44
2020:43
2021: 43
2022: 43
2023: 43
Antall (n) tilbud til menn:
2019: 41
2020: 39
2021: 38
2022: 41
2023: 41
8 sentre hadde ansatte med kompetanse på vold mot dyr
8 sentre oppgir at de hadde ansatte med særskilt kompetanse når det gjelder sammenhengen mellom vold i nære relasjoner og vold mot dyr. Dette er 2 flere enn i 2022, og like mange som i 2021.
Beboere og dagbrukere med kjæle- eller tjenestedyr
17 prosent av beboerne hadde kjæle-/tjenestedyr
17 prosent av beboerne (319 beboere) hadde kjæledyr eller tjenestedyr ved sitt første opphold i 2023. 27 prosent av disse beboerne hadde vegret seg for, eller utsatt å oppsøke hjelp på krisesenter i frykt for hva som kunne skje med familiens dyr.
Både blant dagbrukerne og blant telefonbrukerne (de som hadde gjennomført enesamtale på telefon) hadde 15 prosent kjæledyr eller tjenestedyr ved første besøk/første enesamtale på telefon i 2023 (tilsvarende 398 dagbrukere og 184 telefonbrukere).
Andelen beboere og dagbrukere med kjæle-/tjenestedyr, var omtrent lik som i 2022.
Kjennetegn ved beboere med dyr
En høyere andel kvinner enn menn hadde kjæle- eller tjenestedyr
1 950 kvinner, og 233 menn, bodde på et krisesenter i 2023. 18 prosent av kvinnene, og 11 prosent av mennene, hadde kjæledyr eller tjenestedyr ved første opphold. 93 prosent av beboerne som hadde dyr, var kvinner. 7 prosent var menn. Av beboerne som ikke hadde dyr, var 89 prosent kvinner og 11 prosent menn.
Beboerne som hadde dyr, hadde litt høyere gjennomsnittsalder
Gjennomsnittsalderen til beboerne som hadde kjæledyr eller tjenestedyr, var 37 år, ett år høyere enn gjennomsnittsalderen til beboerne som ikke hadde dyr.
En mindre andel av beboerne som hadde dyr, hadde innvandrerbakgrunn
34 prosent av beboerne med kjæle- eller tjenestedyr, hadde innvandrerbakgrunn. Blant beboere som ikke hadde dyr, hadde 67 prosent innvandrerbakgrunn.
Kjennetegn ved dagbrukere med dyr
15 prosent av kvinnelige dagbrukere og 17 prosent av mannlige dagbrukere hadde dyr. Blant telefonbrukerne var andelene 16 prosent av kvinner og 8 prosent av menn.
Blant dagbrukerne som hadde dyr, var 91 prosent kvinner og 9 prosent menn. Blant dem som ikke hadde dyr, var 92 prosent kvinner og 8 prosent menn. 93 prosent av telefonbrukerne som hadde dyr, var kvinner, mens 7 prosent var menn. Av telefonbrukerne som ikke hadde dyr, var 87 prosent kvinner og 13 prosent menn.
Telefonbrukerne som hadde kjæledyr eller tjenestedyr, var litt eldre enn andre telefonbrukere
Det var ingen aldersforskjell hos dagbrukerne. Gjennomsnittsalderen var 38 år både blant dagbrukerne som hadde dyr og blant de som ikke hadde dyr. Telefonbrukere som hadde dyr, var i gjennomsnitt litt eldre enn de som ikke hadde dyr – henholdsvis 41 år og 39 år.
En mindre andel av brukerne som hadde dyr, hadde innvandrerbakgrunn
28 prosent av dagbrukerne med dyr, hadde innvandrerbakgrunn. Andelen med innvandrerbakgrunn var 45 prosent blant dem som ikke hadde dyr. Også blant telefonbrukerne som hadde dyr, hadde 28 prosent innvandrerbakgrunn. Blant telefonbrukere som ikke hadde dyr, hadde 38 prosent innvandrerbakgrunn.
Typer vold blant beboere og dagbrukere med kjæle- eller tjenestedyr
Beboere utsatt for vold og trusler om vold mot kjæle-/tjenestedyr
8 prosent av beboerne som hadde dyr, hadde opplevd vold mot kjæle-/tjenestedyr, og en like stor andel hadde opplevd trusler om vold mot kjæle-/tjenestedyr (8 prosent). Flere typer voldserfaringer ble oftere registrert for beboere med dyr enn for beboere uten dyr. Forskjellen var størst for materiell vold: 35 prosent av beboerne med kjæle-/tjenestedyr hadde opplevd dette, mot 26 prosent av beboerne uten dyr. Videre var det litt mer vanlig blant beboerne med enn uten dyr å oppgi økonomisk vold (30 prosent mot 24 prosent), seksuell vold (25 prosent mot 19 prosent), fysisk vold (70 prosent mot 66 prosent) og trusler (64 prosent mot 60 prosent).
Det var bare for æresrelatert vold at en mindre andel av beboerne med enn uten dyr, rapportere å ha blitt utsatt for slik vold (3 prosent mot 8 prosent). Dette kan ses i sammenheng med at en mindre andel av beboerne med dyr hadde innvandrerbakgrunn, sammenlignet med øvrige beboere.
Dagbrukere utsatt for vold og trusler om vold mot kjæle-/tjenestedyr
5 prosent av dagbrukerne som hadde dyr, hadde opplevd vold mot kjæle-/tjenestedyr, og like mange hadde opplevd trusler om dette.
Også blant dagbrukerne var det flere typer vold som oftere ble registrert for dem som hadde kjæle-/tjenestedyr enn for dem som ikke hadde dyr. Forskjellen var størst når det gjelder andelen som oppga å ha blitt utsatt for materiell vold (34 prosent mot 23 prosent), trusler (63 prosent mot 55 prosent) og økonomisk vold (31 prosent mot 24 prosent). Dagbrukerne med dyr oppga også i litt større grad seksuell vold (28 prosent mot 22 prosent), digital/elektronisk vold (16 prosent mot 10 prosent), fysisk vold (58 prosent mot 53 prosent) og psykisk vold (97 prosent mot 93 prosent).
Av telefonbrukerne som hadde dyr, hadde 6 prosent opplevd vold mot kjæle-/tjenestedyr, mens 8 prosent hadde opplevd trusler om dette.
Blant telefonbrukerne med dyr, ble det oftere enn for andre telefonbrukere registrert at de var utsatt for fysisk vold (66 prosent mot 51 prosent), materiell vold (29 prosent mot 19 prosent), trusler (54 prosent mot 45 prosent) og seksuell vold (24 prosent mot 17 prosent).
Trenger du hjelp?
Trenger du eller noen du kjenner hjelp mot vold i nære relasjoner, finner du oversikt over hjelpetilbud her:
- Dinutvei.no
- Vold- og overgrepslinjen
- Oversikt over krisesentre i Norge
- Seksuelle overgrep mot voksne personer med utviklingshemming
- Kompetanseteam mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
Trenger du mer informasjon, kan du gå inn på disse nettsidene: