Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Vold i et kjønnsperspektiv

Det er kjønnsforskjeller i både formen og forekomsten av vold som menn og kvinner utsettes for. Menn er mer utsatt for fysisk vold enn kvinner og er oftere ofre i politianmeldte saker om kroppskrenkelse eller kroppsskade. Kvinner er derimot oftere ofre i politianmeldte saker om mishandling i nære relasjoner. Nesten 9 av 10 ofre for anmeldte voldtekter er kvinner. I de fleste anmeldte voldstilfeller er utøveren en mann, uavhengig av den utsattes kjønn.

Kjønnsforskjeller og utsatte for anmeldte voldslovbrudd

Voldskriminalitet

Antall ofre for anmeldte volds- og mishandlingslovbrudd. 2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Majoriteten av utsatte for anmeldt vold og mishandling er menn

Statistikken over viser at den utsatte i de fleste politianmeldelser av vold og mishandling er en mann. Antall menn registrert som utsatt for vold og mishandling har har økt de siste årene. Sett i forhold til antallet menn i befolkningen (pr. 1 000 innbyggere), har antallet menn som er utsatt for vold og mishandling vært tilnærmet stabilt.

Andelen kvinner registrert som ofre for voldskriminalitet har steget jevnt siden 2004. Etter noen år med nedgang var andelen kvinnelige personofre som anmeldte vold- og mishandlingslovbrudd i 2022 5,4 målt pr. 1000.

Utsatt/offer

I kriminalstatistikken som gjengis over, omtaler SSB den eller de som er utsatt for en kriminell handling som offer. På disse sidene benytter vi "utsatt" i betydningen "offer".

Vold og mishandling

Vold og mishandling som lovbruddsgruppe, inkluderer i følge SSB vold, trusler, ran og utpressing, tvang, frihetsberøvelse, omsorgs- og familieforhold, hensynsløs adferd og personforfølgelse, menneskehandel, terror og terrorrelatert handling og annen vold og mishandling. Seksuallovbrudd, som f.eks. voldtekt, inngår ikke i lovbruddsgruppen vold og mishandling.

Kilde: SSB, tabell 08638: Personoffer for anmeldte lovbrudd, etter lovbruddstype, kjønn og år

Statistikken er basert på politiets straffesaksregister, og omhandler personofre i voldslovbruddssaker som er anmeldt til politiet. Voldslovbrudd omhandler krenkelse av bestemmelsene i kapittel 25 i Straffeloven av 2005, og inkluderer drap, drapsforsøk, kroppskrenkelse, kroppsskade, mishandling i nære relasjoner, uaktsomt påført betydelig skade eller død, vold mot offentlig tjenestemann, og annet voldslovbrudd. Ikke alle tilfeller av anmeldt mishandling i nære relasjoner er vold av fysisk karakter. Til tross for dette omtales voldslovbrudd her som fysisk vold.

En person kan være registrert som offer for flere enn ett lovbrudd. Det lovbruddet som etter loven kan medføre strengest straff, klassifiseres som hovedlovbruddet. Dersom en person har vært utsatt for flere lovbrudd, telles vedkommende som offer for det som anses som hovedlovbruddet.

Kilde

SSB, 2015

Fysisk vold

Antall personofre for politianmeldte voldslovbrudd. 2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Menn er mer utsatt for fysisk vold enn kvinner

Grafen viser at menn er mer utsatt for fysisk vold enn kvinner, men at forskjellen har minket siden 2004. Det er blant kvinner at antallet utsatte øker mest. Fra 2004 til 2022 økte antallet politianmeldelser der kvinner er utsatte for fysisk vold fra nærmere 4 300 til 7325. Tallene viser en nedgang for begge kjønn fra 2019, trolig som følge av koronapandemien.

Kilde: SSB, Anmeldte lovbrudd og ofre, tabell 08638.

Kilden for tallene er politiets straffesaksregister, og omhandler personofre i voldslovbruddssaker som er anmeldt til politiet. Voldslovbrudd omhandler krenkelse av bestemmelsene i kapittel 25 i Straffeloven av 2005, og inkluderer drap, drapsforsøk, kroppskrenkelse, kroppsskade, mishandling i nære relasjoner, uaktsomt påført betydelig skade eller død, vold mot offentlig tjenestemann, og annet voldslovbrudd. Ikke alle tilfeller av anmeldt mishandling i nære relasjoner er vold av fysisk karakter. Til tross for dette omtales voldslovbrudd her som fysisk vold.

Les mer om statistikken på SSBs nettsider.

Kilde

SSB, 2015

Fysisk vold etter type kriminalitet

Antall personofre for politianmeldte voldslovbrudd etter kriminalitetstype. 2022

Sekundærinndeling
Kjønn

Menn er mer utsatt for kroppsskade og -krenkelse enn kvinner

Fysisk vold i kriminalstatistikken er satt sammen av flere typer anmeldte lovbrudd der kroppskrenkelse, kroppsskade og mishandling i nære relasjoner er blant de hyppigst anmeldte voldstypene. Kroppskrenkelse er den hyppigste voldsanmeldelsen blant både menn og kvinner og utgjorde 6 av 10 anmeldte voldslovbrudd i 2022. Menn er mer utsatt for kroppskrenkelse og kroppsskade enn kvinner. I 2022 utgjorde menn 83 prosent av de utsatte for kroppsskade og 60 prosent for kroppskrenkelse.

Kvinner er mer utsatt for mishandling i nære relasjoner enn menn

Mishandling i nære relasjoner er en annen type vold som inngår i fysisk vold. 2 av 3 utsatte for mishandling i nære relasjoner er kvinner.

En analyse av de forskjellige typene vold som inngår i voldslovbrudd, viser at det er en økning i antallet utsatte særlig for mishandling i nære relasjoner. Det ble først mulig å anmelde vold i familieforhold som en egen type lovbrudd i 2006, da en ny lov om mishandling i familieforhold trådde i kraft. Som en konsekvens økte antallet som ble registrert som voldsofre med 17 prosent fra 2005 til 2010, nesten alle voksne kvinner.

Siden 2010 har antallet utsatte for mishandling i nære relasjoner fortsatt å vokse, men nå er nesten halvparten av de utsatte i denne typen saker under 10 år. Begrepet ‘mishandling i familieforhold’ ble med Straffeloven av 2005 utvidet fra å omhandle kun familieforhold til å dekke det bredere begrepet ‘nære relasjoner’. Les mer under "Vold i nære relasjoner" i Bufdirs artikkel om vold og relasjoner.

Kroppskrenkelse

Kroppskrenkelse er definert av Straffeloven av 2005, § 271. Kroppskrenkelse er når noen øver vold mot en annen person eller på en annen måte fornærmer ham fysisk.

Kroppsskade

Kroppsskade defineres i Straffeloven av 2005, § 273. Kroppsskade er mer alvorlig enn kroppskrenkelse. I henhold til § 273 er kroppsskade når noen skader en annens kropp eller helse, gjør en annen fysisk maktesløs eller fremkaller bevisstløshet eller liknende tilstand hos en annen.

Kilde

Stene, 2014

Statistikken er hentet fra SSB, tabell 08638.

En person kan være registrert som offer for flere enn ett lovbrudd. Det lovbruddet som etter loven kan medføre strengest straff, klassifiseres som hovedlovbruddet. Dersom en person har vært utsatt for flere lovbrudd, telles vedkommende som offer for det som anses som hovedlovbruddet.

Kategorien "Annet voldslovbrudd" i den presenterte statistikken inkluderer lovbruddstypene ‘vold mot offentlig tjenestemann’, ‘drap’, ‘drapsforsøk’, ‘uaktsomt påført betydelig skade eller død’ og ‘annet eller uspesifisert voldslovbrudd'. Lovbruddstypene ‘mishandling i nære relasjoner’, ‘kroppskrenkelse’ og ‘kroppsskade’ inkluderer også henholdsvis grov mishandling i nære relasjoner, grov kroppskrenkelse og grov kroppsskade.

Statistikken viser anmeldelser av saker etter Straffeloven av 2005. SSB la om kriminalstatistikken i 2016 som følge av implementering av ny straffelov. Lovbruddene i statistikken er kategorisert etter lovbruddsgrupper og –typer. I den nye statistikken er noen lovbrudd kategorisert annerledes enn tidligere, noe som påvirker tallene før og etter 2015. Statistikk som presenteres her følger kategoriene benyttet siden 2015.

Det kan være tvil om hva endringer i kriminalstatistikken faktisk viser. En økning i antall registrerte hendelser trenger ikke å bety en faktisk økning av vold i samfunnet. Det kan også være et resultat av intensivert innsats fra politiet eller en økt bevissthet i samfunnet om at visse typer vold er ulovlig, som vold og voldtekt i nære relasjoner.

I omtale av kriminalstatistikken i teksten benytter vi «utsatt» i betydningen «offer» og «utøver» i betydning «gjerningsperson», med mindre annet er nevnt. Les mer om statistikken på SSBs nettsider.

Kilde

Stene, Thorsen og Lid, 2009

Drapsofre

Antall personofre i anmeldte drapssaker, fordelt på kjønn. 2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Litt over halvparten av drapsofrene er menn

Drapsstatistikken over personofre i anmeldte drap 2004 til 2022 viser har det blitt drept 351 menn og 303 kvinner i Norge Det er ikke noe tydelig mønster i kjønnsfordelingen blant ofrene over tid. Noen år blir det drept flest kvinner, mens andre år blir det drept flest menn.

Info

Uaktsomt påført betydelig skade eller død, eller uaktsom forvoldelse av død inngår ikke i denne drapsstatistikken.

Kilde: SSB, Anmeldte lovbrudd og ofre, tabell 08638.

Kilden for tallene er politiets straffesaksregister. Tallene omhandler personofre for drap eller drapsforsøk som er anmeldt til politiet. Toppen som vises i 2011 skyldes terrorangrepene 22. juli. Statistikken over personofre for drap omhandler brudd på bestemmelsene i Straffeloven av 2005, § 275. Drapsforsøk omhandler forsøk på drap etter Straffeloven av 2005, § 275, jf. § 16. Uaktsom forvoldelse av død (Straffeloven av 2005, § 281) regnes ikke som drap i statistikken.

Les mer om statistikken på SSBs nettsider.

Last ned ExcelMed statistikk om Drapsofre

Drapsforsøk

Personofre for drapsforsøk, fordelt på kjønn. 2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Menn utsettes i større grad for drapsforsøk enn kvinner

I 2022 var 84 prosent av utsatte for politianmeldte drapsforsøk menn. Menn har dominerer statistikken over utsatte for anmeldte drapsforsøk siden 2004.

Kilde: SSB, Anmeldte lovbrudd og ofre, tabell 08638.

Kilden for tallene er politiets straffesaksregister. Tallene omhandler personofre for drap eller drapsforsøk som er anmeldt til politiet. Toppen som vises i 2011 skyldes terrorangrepene 22. juli. Statistikken over personofre for drap omhandler brudd på bestemmelsene i Straffeloven av 2005, § 275. Drapsforsøk omhandler forsøk på drap etter Straffeloven av 2005, § 275, jf. § 16. Uaktsom forvoldelse av død (Straffeloven av 2005, § 281) regnes ikke som drap i statistikken.

Les mer om statistikken på SSBs nettsider.

Partnerdrapsofre

Antall utsatte for partnerdrap, etter kjønn. 2012-2023

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Over 8 av 10 ofre for partnerdrap er kvinner

I perioden 2012 til 2023 ble det registrert 105 partnerdrapi Norge. Omtrent 85 prosent av ofrene for partnerdrap var kvinner. Totalt ble det registrert 38 drapsofre i 2023, 18 kvinner og 20 menn. Blant disse drapsofrene var 13 kvinner, drept av partner/tidligere partner eller kjæreste/tidligere kjæreste.

Partnerdrap

Drap av ektefelle, tidligere ektefelle, samboer eller tidligere samboer. Legemsbeskadigelse med døden til følge registreres ikke som drap i statistikken. Tallet på partnerdrap vil derfor kunne være høyere enn det statistikken viser.

Statistikken er hentet fra Kripos sin nasjonale drapsstatistikk. Oversikten er basert på tall hentet fra politiets straffesaksregister (STRASAK) og politiets straffesakssystem Basis Løsning (BL). Partnerdrap inkluderer gifte, skilte, separerte, samboere og tidligere samboere. Kategorien kjæreste/tidligere kjæreste er ikke inkludert i kategorien for partner/ekspartner i den nasjonale drapsstatistikken, men er inkludert i denne grafen.

Du kan lese mer om statistikken i nasjonal drapsoversikt 2022-2023.

Kilde

Stene, Thorsen og Lid, 2009

Utsatthet og uro for lovbrudd

Utsatthet og uro for lovbrudd siste 12 måneder, etter type lovbrudd og kjønn. I prosent. 2001-2018

Hovedinndeling
Alder
Sekundærinndeling
Type lovbrudd

Unge kvinner føler seg utrygge i nærmiljøet oftere enn menn

Grafen viser at kvinner i større grad enn menn, 9 prosent av kvinner og 2,9 prosent av menn, er urolige for å bli utsatt for vold eller trusler på bostedet. Kvinner i alderen 16-24 år er mest utrygge.

Små kjønnsforskjeller i utsatthet for vold eller trusler

I Levekårsundersøkelsen fra 2018 oppgir 2,4 prosent av menn og 2 prosent av kvinner at de har vært utsatt for vold det siste året. På tvers av aldersgrupper er det små kjønnsforskjeller mellom menn og kvinner og utsatthet for vold eller trusler om vold. Differensiert på alder er forskjellene mer fremtredende. Unge menn i alderen 16-24 oppgir i større grad enn kvinner at de har vært utsatt for vold og trusler om vold det siste året. Det er også tydelige kjønnsforskjeller i aldergruppen 45-66 år, der en større andel kvinner enn menn oppgir å ha vært utsatt for trussel om vold.

Kilde: SSB, Utsatthet og uro for lovbrudd, levekårsundersøkelsen, tabell 04621.

Dataene er hentet fra SSBs levekårsundersøkelse EU-SILC som gjennomføres årlig fra 2011, men med forskjellige årlige tema.

Utsatt for vold: Intervjupersonene blir spurt om de i løpet av de siste 12 månedene har blitt utsatt for vold som førte til synlige merker eller kroppsskader og om vold som ikke førte til synlige merker eller kroppsskade. Deretter spør man om hvor mange ganger intervjupersonene har blitt utsatt for disse to typene vold i løpet av perioden.

Utsatt for trussel om vold: Intervjupersonene blir spurt om de i løpet av de siste 12 månedene har blitt utsatt for trussel som var så alvorlig at de ble redde. Deretter spør man om hvor mange ganger intervjupersonene har blitt utsatt for dette i løpet av perioden.

Du kan lese mer om statistikken på SSBs nettsider.

Utsatthet for seksuallovbrudd

Personofre for anmeldt seksuell vold

Antall personofre i anmeldte seksuallovbrudd. 2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Kvinner er mye mer utsatt for voldtekt og andre seksuelle overgrep enn menn

Over 4 av 5 utsatte i anmeldte seksuallovbrudd er kvinner. Fra 2015 til 2018 økte antallet utsatte for anmeldte seksuallovbrudd kraftig fra om lag 4 200 til nærmere 6 000. I 2019 var det en nedgang i det totale antallet utsatte for anmeldte seksuallovbrudd på nesten 1000, etterfulgt av en økning frem til 2021.

Grafen viser at kvinner er betydelig mer utsatt enn menn, men at det de senere årene har vært en bevegelse mot at flere menn er registrert som utsatte for seksuallovbrudd. I 2022 utgjorde kvinner 86 prosent av de utsatte for registrerte seksuallovbrudd, andelen er den samme som i 2012. Sett i forhold til befolkningen (pr. 1 000 innbyggere) har antallet kvinner som har vært utsatt for seksuallovbrudd økt mellom 2004 og 2022. For menn har antallet utsatt for seksuallovbrudd sett i forhold til befolkningsveksten, vært stabilt lavt fram til 2015, men så økt til tross for et noe lavere antall fra 2019 til 2022.

Nesten 9 av 10 utsatte i anmeldte voldtekter er kvinner

89 prosent av de utsatte i anmeldte voldtekter i 2022 var kvinner. Andelen har endret seg nokså lite siden 2004.

Kilde

2014

Seksuelle overgrep

Thoresen og Hjemdal (2014) omtaler seksuelle overgrep, og definerer begrepet vidt. De inkluderer voldtekt, seksuell kontakt før fylte 13 år med en minst fem år eldre person, beføling ved bruk av makt eller trusler, rusrelaterte overgrep, press til seksuelle handlinger, men også andre typer seksuelle krenkelser og overgrep.

Kilde

Thoresen og Hjemdal, 2014; Stene, Thorsen og Lid, 2009;Sætre 2007

Anmeldte seksuallovbrudd

Statistikken inkluderer alle anmeldte brudd på kapittel 26 i Straffeloven av 2005, som omhandler seksuallovbrudd. Statistikken over seksuallovbrudd inkluderer voldtekt, voldtektsforsøk, seksuell omgang i overmaktsforhold, seksuell omgang med barn 14-15 år, seksuell omgang mellom nærstående, seksuell handling, seksuelt krenkende atferd og annet uspesifisert seksuallovbrudd.

Voldtekt

Med voldtekt menes samleie, oralsex, analsex eller penetrering ved bruk av objekter, tiltvunget ved bruk av makt eller trusler om skade.

Kilde

SSB, 2023

Kilde: SSB, tabell 08635: Personoffer for anmeldte seksuallovbrudd, etter kjønn.

Seksuallovbrudd defineres som

Les mer om statistikken på SSBs nettsider.

Omfanget av vold og overgrep i befolkningen

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har gjennomført to nasjonale omfangsstudier av vold og overgrep i befolkningen. Resultatet av undersøkelsen gjennomført i 2021-2022, er presentert i rapporten "Omfang av vold og overgrep i den norske befolkningen". Utvalget bestod av 2 100 kvinner, 2 195 menn og 4 ikke-binære i alderen 18-74 år. Omfangsstudien viser at voldsforekomsten i Norge er høy, og at kvinner og menn utsettes for ulike former for vold.

Flere kvinner enn menn oppgir at de har blitt utsatt for voldtekt og andre seksuelle overgrep. Én av fem kvinner har vært utsatt for voldtekt (ved makt eller tvang, sovevoldtekt eller begge) minst én gang i løpet. Tilsvarende andel for menn er 3 prosent. Majoriteten av de som utøvde voldtekt var menn.

Én av tjue i utvalget oppgir å ha blitt utsatt for digitale seksuelle krenkelser. Undersøkelsen viser ikke en entydig sammenheng mellom kjønn og sannsynlighet for å bli utsatt for digitale seksuelle krenkelser, eller trusler om dette. Imidlertid opplever flere kvinner enn menn å ufrivillig ha blitt tatt bilde av eller filmet under en seksuell handling, eller at dette materialet har blitt delt uten samtykke.

Nesten halvparten av mennene i utvalget (46 prosent) har blitt utsatt for minst én alvorlig fysisk voldshendelse etter fylte 18 år, tilsvarende prosentandelen for kvinner er på 29 prosent. Kvinner blir i større grad enn menn offer for alvorlig fysisk vold fra partner/tidligere partner og familiemedlemmer, mens menn oftere er offer for alvorlig fysisk vold fra ukjent gjerningsperson.

Valdsrelasjoner, utøvarar og utsette i eit kjønnsperspektiv

I dei fleste tilfelle av vald er utøvaren ein mann. Menn vert oftare utsette for vald frå ein ukjend utøvar, medan kvinner oftare kjenner valdsutøvaren. Kvinner er meir utsette for vald og trugslar frå familiemedlemar.

Kjønn til utøvar og utsett

Andel kvinner og menn som blant utsette og utøvarar i politimelde saker om vald og trugslar om vald. 2018

Hovedinndeling
Vald/trugslar
Sekundærinndeling
Gjerningsperson

Valdsutøvaren er mann i 4 av 5 tilfelle

I 79 prosent av vald- og trugselstilfella er det menn som utøver valden. Menn står bak 81 prosent av valden og trugslane mot kvinner, medan vald og trugslar mot menn blir utøvd av andre menn i 77 prosent av tilfella. I 84 prosent av tilfella av trugslar om vald retta mot kvinner, og i 79 prosent av tilfella mot menn, var det menn som truga. Forsking viser at valdsutøvarane i hovudsak er menn, men at kvinner òg utøver vald, særleg vald som er karakterisert som mindre alvorleg vald.

Utøvar/gjerningsperson/overgripar

I statistikken som visast over, er den eller dei som gjennomfører valden omtala som «gjerningsperson». I omfangsundersøkingar er den som gjennomfører valden omtala som «utøvar» og «overgripar». På disse sidene nyttast disse omgrepa synonymt, men «overgripar» viser til seksuell vald.

Statistikken er henta frå SSB, tabell 06976. Datagrunnlaget er frå SSBs levekårsundersøking EU-SILC som gjerast årleg frå og med 2011, men med forskjellig tema frå år til år.

Vere utsett for vald: Intervjupersonane blir spurde om dei i løpet av dei siste 12 månadene har vore utsette for vald som førte til synlege merke eller skadar på kroppen og om vald som ikkje førte til synlege merke eller skade på kroppen. Deretter blir dei spurde om kor ofte dei har vore utsette for disse to typane vald i løpet av perioden. Du kan lese meir om statistikken på nettsidene til SSB.

I 2017 blei kriminalstatistikken lagt om på grunn av implementeringa av ny straffelov (Straffeloven av 2005). Statistikken viser derfor den registrerte kriminaliteten etter Straffeloven av 2005, det tyder lovbrot som er registrert i politiets straffesaksregister. Den tidlegare statistikken, som viste den registrerte kriminaliteten etter Straffeloven av 1902, kan difor vere litt forskjellig frå statistikken som er tilgjengeleg i dag.

Det kan stundom vere tvil om kva endringar i kriminalstatistikken faktisk viser. Ei auke i talet på registrerte hendingar treng ikkje å tyde at det faktisk er ei auke. Det kan òg vere resultatet av ei forsterka innsats frå politiet eller eit sterkare medvit i samfunnet om at visse typar vald ikkje er lovleg, som vald og valdtekt i nære relasjonar.

Når vi i omtale av kriminalstatistikken her nyttar «utsette» og «utøvarar», er det høvesvis i tydinga «ofre» og «gjerningspersonar», med mindre noko anna er nemnt.

Kjelde

Stene, Thorsen og Lid, 2009

Gjerningspersoner seksuell vald

Gjerningspersoner i politimelde valdtektssaker fordelt på kjønn. 2019

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Menn gjer dei fleste seksuelle overgrepa

Sidan 2011 har overgriparen i om lag 98 prosent av valdtektene melde til politiet vore menn. Ei undersøking frå 2014 underbyggjer denne statistikken sidan ho finn at det mest berre er menn som utøver valdtekt mot kvinner (98 prosent), og at det var menn involverte i valdtekt mot menn i 3 av 4 tilfelle.

Utøvar/gjerningsperson/overgripar

I statistikken som visast over, er den eller dei som utøver vald omtala som «gjerningsperson». I omfangsundersøkingar omtalast den som utøver vald som «utøvar» og «overgripar». På disse sidene nyttast disse omgrepa synonymt, men «overgripar» viser til utøvar av seksuell vald.

Kjelde

Thoresen og Hjemdal, 2014

Datagrunnlaget baserer seg på informasjon registrert i STRASAK og Kripos sin eigen statistikk om valdtekter melde til politiet. På grunn av store mørketal kan ikkje disse talla generaliserast til å gjelde den reelle valdtektssituasjonen.

Du kan lese meir om statistikken i politiets rapport «Voldtektssituasjonen i Norge.»

Melde valdtekter kategorisert etter relasjon utsett-overgripar

Den utsettes relasjon til overgriparen i valdtekter melde til politiet. 2019

Hovedinndeling
Politimelde valdtekter
Sekundærinndeling
Utsett over 14 år

Kvinner utsette for valdtekt kjenner ofte utøvaren

Thoresen og Hjemdal finn i ein studie at kvinner utgjer 98 prosent av dei som oppgjev å vere utsette for valdtekt. Statistikken over valdtekter melde til politiet viser ei liknande kjønnsfordeling; kvinner utgjer om lag 95 prosent av dei utsette i valdtektene melde til politiet.

86 prosent av dei valdtektsutsette kvinnene i Thoresen og Hjemdals studie kjente overgriparen. Ifølgje statistikken frå politiet hadde utøvaren og utsette over 14 år ein relasjon (noverande eller tidlegare partner) i 19 prosent av valdtektstilfella meldt til politiet. I 20 prosent av valdtektene melde til politiet i 2020 var utøvaren ein ven eller kjend person. Festrelatert valdtekt utgjer 43 prosent av alle valdtekter av personar over 14 år. Ofte er både utøvaren og den utsette i denne kategorien unge, i alderen 16–22 år. Andre familiemedlemar utgjorde 1 prosent av utøvarane.

Kjelde

2014

Kjelde

2014

Datagrunnlaget baserer seg på informasjon registrert i STRASAK og Kripos sin eigen statistikk om valdtekter melde til politiet. På grunn av store mørketal kan ikkje disse talla generaliserast til å gjelde den reelle valdtektssituasjonen.

Definisjonane er gitt på bakgrunn av forklaringa som den enkelte utsette har gitt av relasjonane. Det kan difor vere noko uklart kva relasjonane faktisk er. For eksempel kan 'inga relasjon' tyde ein fullstendig ukjend person eller nokon som den utsette kjenner perifert. «Relasjonsvaldtekt» er valdtekt der overgripar er partner eller ekspartner av den fornærma i saka.

Du kan lese meir om statistikken i politiets rapport «Voldtektssituasjonen i Norge.»

Gjerningspersonar drap

Gjerningpersonar for drap fordelt på kjønn. 2006-2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Menn gjer flest drap

Sidan 2006 har menn gjort 8 av 10 drap. I 2020 var 30 av 34 gjerningspersonar menn. Mellom 2011 og 2020 ble 1 av 4 drap gjort av partner eller ekspartner.

Statistikken er henta frå Kripos si publikasjon «Nasjonal drapsoversikt 2020», og tidligere års rapporter. Datagrunnlaget er henta frå politiets straffesaksregister (STRASAK), i tillegg til saker som politidistrikta har meld inn. Oversikten gjeld berre forsettleg og overlagd drap (Straffeloven av 2005, § 233 og § 275).

Les meir i Kripos si publikasjon «Nasjonal drapsoversikt 2020».

Sikta for vald i nære relasjonar

Fordelinga av sikta for vald i nære relasjonar etter kjønn. 2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Valdslovbrot

3 av 4 sikta for vald i nære relasjonar er menn

I 2022 blei 277 personar sikta av politiet for vald i nære relasjonar; 207 av dei var menn og 60 kvinner. Kvinner utgjorde 11 prosent av dei sikta i 2010. Denne delen auka fram til 2012 og har sidan lege stabilt på omkring 20 prosent. I 2022 hadde delen kvinner blant dei som politiet sikta for vald i nære relasjonar auke til 25 prosent.

Vi snakkar ofte om vald i nære relasjonar, men kva skal vi rekne for ein «nær» relasjon? Vi definerer vald i nære relasjonar som vald mot ein noverande eller tidlegare partnar, både i likekjønna og ulikekjønna parforhold, uavhengig av etnisk bakgrunn og funksjonsevne. Dette inkluderer òg kjærastar. Vi inkluderer i definisjonen òg vald mot søsken, barn, foreldre, besteforeldre og andre i rett opp- eller nedstigande linje, i tillegg til vald i adoptiv-, foster- og steforhold. Definisjonen kan òg omfatte vald i langvarige omsorgs- og pleierelasjonar og nære venskap.

Straffelova av 2005 definerer i § 282 nære relasjonar som ein noverande eller tidlegare ektefelle eller sambuar, ein slektning i rett nedstigande linje av ein noverande eller tidlegare ektefelle eller sambuar, ein eigen slektning i rett oppstigande linje, nokon i eigen husstand, eller nokon i eins omsorg.

Når vi omtalar høve av vald i nære relasjonar, gjeld dette tal frå kriminalstatistikken som omhandlar lovbrotstypane «mishandling i nære relasjonar» og «grov mishandling i nære relasjonar» slik disse er definert i Straffeloven av 2005, § 282. Einskilde relasjonstypar, som noverande eller tidlegare kjæraste, er difor ikkje inkludert i den omtalte statistikken. Når vi i omtale av kriminalstatistikken her nyttar «utsette» og «utøvarar», er det høvesvis i tydinga «ofre» og «gjerningspersonar», med mindre noko anna er nemnt. «Mishandling i nære relasjonar» blir omtala som «vald i nære relasjonar».

Sikta

Statistikken er henta frå SSB tabell 09417. Datagrunnlaget er basert på informasjon frå politiets straffesaksregister som omhandlar saker melde til politiet og oppfølginga av sakane. Tala i denne statistikken baserer seg på ferdig etterforska og avgjorde sake, og inkluderer både oppklåra og ikkje oppklåra saker. Lovbrota som er i statistikken treng ikkje vere melde til politiet same år som dei er ferdig etterforska og avgjorde. Ei sak som blei meldt til politiet i 2014, kan difor vere i populasjonen for etterforska saker i 2016, viss det tok så lang tid å avgjere saken.

Du kan lese meir om statistikken på SSB sine nettsider.

I 2017 blei kriminalstatistikken lagt om på grunn av implementeringa av ny straffelov (Straffeloven av 2005). Statistikken viser derfor den registrerte kriminaliteten etter Straffeloven av 2005, det tyder lovbrot som er registrert i politiets straffesaksregister. Den tidlegare statistikken, som viste den registrerte kriminaliteten etter Straffeloven av 1902, kan difor vere litt forskjellig frå statistikken som er tilgjengeleg i dag.

Det kan stundom vere tvil om kva endringar i kriminalstatistikken faktisk viser. Ei auke i talet på registrerte hendingar treng ikkje å tyde at det faktisk er ei auke. Det kan òg vere resultatet av ei forsterka innsats frå politiet eller eit sterkare medvit i samfunnet om at visse typar vald ikkje er lovleg, som vald og valdtekt i nære relasjonar.

Kjelde

Prop. 12 S (2016 – 2017)

Kjelde

Stene, Thorsen og Lid, 2009

Utsette for vald i nære relasjonar

Antall utsette for vald i nære relasjonar, fordelt på kjønn. 2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Valdslovbrot

2 av 3 utsette for mishandling i nære relasjonar er kvinner

I 2021 registrerte politiet 2 635 kvinner og 1 437 menn som utsette i tilfelle av vald i nære relasjonar melde til politiet. Talet på tilfelle av vald i nære relasjonar melde til politiet og talet på utsette i slike saker har auka kvart år sidan 2006, og nådde ein topp i 5 051 personar i 2017. Siden 2017 har talet for slike saker gått ned. Før 2006 var det ikkje mogleg å melde mishandling i familieforhold til politiet som eige saksforhold. Da blei saker av denne typen registrerte som husbråk eller vald. Ein analyse frå SSB viser at ein konsekvens av å innføre mishandling i familieforhold som eigen sakskategori, var at talet på kvinner som blei registrerte som offer for vald, auka med 17 prosent frå 2005 til 2010. Omtrent alle var vaksne kvinner.

Vald i nære relasjonar

Når vi omtaler tilfelle av vald i nære relasjonar melde til politiet, gjeld dette lovbrotstypane «mishandling i nære relasjonar» og «grov mishandling i nære relasjonar» slik disse er definerte i Straffeloven av 2005, § 282. Mishandling i nære relasjonar kan vere av både fysisk og psykisk karakter. Enkelte relasjonstypar, slik som noverande eller tidligare kjærast, er difor ikkje ein del av den omtalde statistikken.

Kjelde

Stene, 2014

Statistikken er henta frå SSB tabell 08637.

Personofre

Kjelda for tala er politiets straffesaksregister. Statistikken omhandlar personar som er ofre for lovbrot kategorisert som mishandling i nære relasjonar og grov mishandling i nære relasjonar, slik dette er definert i Straffeloven av 2005, §§ 282-283.

Tidlegare reflekterte statistikken føresegnene i Straffeloven av 1902, knytt til mishandling «i eit familieforhold». Dette blei endra 1. oktober 2015, da statistikken blei lagt om for å passe med implementeringa av ny straffelov. I den nye straffelova er «familieforhold» utvida til «nære relasjonar», og den nye statistikken omhandlar difor mishandling «i nære relasjonar». «Mishandling i nære relasjonar» blir her omtala som «vald i nære relasjonar».

Lov om mishandling i familieforhold blei innført i 2006. Sidan har det vore ein kraftig auke i talet på meldingar til politiet for brot på denne lova. Til å begynne med var dei registrerte ofra i hovudsak kvinner, men sidan 2010 har stadig fleire barn mellom 0 og 19 år kome inn i statistikken som utsette for mishandling i familieforhold. Det er òg verd å nemne at dei ulike valdslovbrota over tid har blitt registrert ulikt hos politiet, noko som nok har hatt ein effekt på statistikken over registrerte meldingar til politiet. Etter at disse sakene har blitt fordelt i samsvar med lovendringa i den nye statistikken, har talet på tilfelle av mishandling i nære relasjonar melde til politiet auka og talet på andre typar valdslovbrot gått ned. Du kan lese meir om statistikken på SSB sine nettsider.

Kjelde

SSB, 2015

Utsette for vald i nære relasjonar etter alder

Antall utsette for vald i nære relasjonar, fordelt på alder. 2022

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Lovbrot

Sidan 2010 har det meste av auken i talet på utsette i melde saker om mishandling i nære relasjonar vore i aldersgruppa 0–19 år. Talet på utsette i denne aldersgruppa tredobla seg nesten mellom 2010 og 2020, fra 1007 til over 2823 . I 2021 var det 2775 utsatte i denne aldersgruppen. Det var særleg i aldersgruppa 0–9 år at auken har vore kraftigast med over ei tredobling sidan 2010 frå 537 i 2010 til 1 831 i 2021. I aldersgruppene 20 og oppover har tala vore stabile sidan 2010. Med andre ord har all auken i talet på utsette for mishandling i nære relasjonar sidan 2010 skjedd i aldersgruppa 0–19 år.

Jenter er meir utsette for psykisk vald frå føresette

Ein studie av unge i alderen 16 og 17 år fann at 10 prosent av jentene og 3 prosent av gutane hadde opplevd psykisk vald frå føresette. I ein studie av vaksne svarte 15 prosent av kvinnene og 11 prosent av mennene at dei hadde opplevd psykisk vald frå ein føresett i oppveksten.

Forsking viser at psykisk vald frå føresette er ei alvorleg belasting for barn, på lik linje med fysisk og seksuell vald. Graden av alvor i den psykiske valden avheng av graden av opplevd krenking, lengda på valdsforløpet og frekvens. Psykisk vald frå føresette, på same måte som fysisk vald frå føresette, bidreg til ein auka risiko for psykiske helseproblem.

Kjelde

Myhre, Thoresen og Hjemdal, 2015

Kjelde

Thoresen og Hjemdal, 2014

Kjelde

Myhre, Thoresen og Hjemdal, 2015; Thoresen og Myhre, 2016; Thoresen, Myhre, Wentzel-Larsen, Aakvaag og Hjemdal, 2015

Statistikken er henta frå SSB tabell 08637. Kjelda for tala er politiets straffesaksregister. Statistikken omhandlar personar som er ofre for lovbrot kategorisert som mishandling i nære relasjonar og grov mishandling i nære relasjonar, slik dette er definert i Straffeloven av 2005, §§ 282-283.

Tidlegare reflekterte statistikken føresegnene i Straffeloven av 1902, knytt til mishandling «i eit familieforhold». Dette blei endra 1. oktober 2015, da statistikken blei lagt om for å passe med implementeringa av ny straffelov. I den nye straffelova er «familieforhold» utvida til «nære relasjonar», og den nye statistikken omhandlar difor mishandling «i nære relasjonar».

Lov om mishandling i familieforhold blei innført i 2006. Sidan har det vore ein kraftig auke i talet på meldingar til politiet for brot på denne lova. Til å begynne med var dei registrerte ofra i hovudsak kvinner, men sidan 2010 har stadig fleire barn mellom 0 og 19 år kome inn i statistikken som utsette for mishandling i familieforhold. Det er òg verd å nemne at dei ulike valdslovbrota over tid har blitt registrert ulikt hos politiet, noko som nok har hatt ein effekt på statistikken over registrerte meldingar til politiet. Etter at disse sakene har blitt fordelt i samsvar med lovendringa i den nye statistikken, har talet på tilfelle av mishandling i nære relasjonar melde til politiet auka og talet på andre typar valdslovbrot gått ned.

Du kan lese meir om statistikken på SSB sine nettsider.

Kjelde

SSB, 2015

Menneskehandel, kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og negativ sosial kontroll

Menneskehandel er når en person ved hjelp av enten vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd tvinger, utnytter eller forleder noen. Menneskehandel kan omfatte alle mennesker og kjenner ingen grenser knyttet til kjønn, alder, nasjonalitet, etnisitet eller annen gruppetilhørighet.

Det er utfordrende å estimere omfanget av personer som utsatt for menneskehandel. Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM) publiserte omfangsestimat i sine tiltaksrapporter frem til 2016, basert på antallet som mottok bistand fra myndighetene og private og offentlige hjelpetiltak. Da Norge ikke har et sentralt system, eller operativ gruppe som koordinerer bistand og oppfølgingen var det fare for at flere instanser rapporterte inn samme individ. Personer som er utsatt for menneskehandel, men som ikke søker bistand gjennom hjelpeapparatet vil heller ikke inngå i statistikken, og være en kilde til potensiell underrapportering.

Kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og negativ sosial kontroll

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll er et tverrdirektorialt team som skal styrke myndighetenes arbeid mot æresrelatert vold og negativ sosial kontroll. Teamet fungerer som en støttefunksjon i tjenesteapparatets arbeid med å styrke innsatsen mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll. Teamet gir råd og veiledning i enkeltsaker, samt driver kompetansehevende tiltak i hjelpeapparatet. I tillegg driver de operative tjenester som å tildele plasser i det nasjonale- bo og støttetilbudet for utsatte personer og fungerer som kontaktpunkt for Utenriksdepartementet i saker der den utsatte oppholder seg i utlandet.

Ler mer om Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll

For statistikk over antall henvendelser til Kompetanseteamet, se årsrapporten for 2023 fra Kompetanseteamet her.

Kilde

Politiet, 2016

Kilde

Brunovskis, 2023

Kilde

KOM, 2016

Seksuell trakassering i arbeidslivet

Seksuell trakassering på arbeidsplassen

Andel som oppgir at de månedlig eller mer har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende på arbeidsplassen. Etter kjønn og alder. 2009-2016

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Seksuell trakassering på arbeidsplassen rammer oftere kvinner enn av menn

Grafen viser at 8 prosent av kvinnene og 2 prosent av mennene i utvalget oppga at de månedlig eller mer hadde blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller liknende (trakassering) på arbeidsplassen. Tallene er relativt stabile fra tidligere undersøkelser.

Statistikken er hentet fra SSBs levekårsundersøkelse, tabell 07873. Statistikken viser hvor stor prosentandel av de som har utført inntektsgivende arbeid i de ulike næringene har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen.

Levekårsundersøkelsen om arbeidsforhold og arbeidsmiljø gjennomføres hvert tredje år (sist i 2016). Undersøkelsen er erstattet av den generelle levekårsundersøkelsen EU-SILC som gjennomføres årlig. Datainnsamlingen er gjort via telefonintervju. Det er også opprettet et panel, personer som har blitt tilfeldig trukket ut kontaktes igjen hvert tredje år. Utvalget til undersøkelsen består av 20-21 000 personer i alderen mellom 18 og 66 år.

Du kan lese mer om statistikken på SSBs nettsider.

Seksuell trakassering på arbeidsplassen, etter næring

Andel som oppgir at de månedlig eller mer har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende på arbeidsplassen. Etter kjønn og næring. 2009-2016

Sekundærinndeling
Kjønn

Kvinner er mer utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet uavhengig av kjønnsbalanse i yrket

17 prosent av kvinner i alderen 18-24 år oppgir å månedlig, eller flere ganger per måned, å ha blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende.

De fleste som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet, jobber i overnattings- og serveringsvirksomheter og helse- og sosialtjenester. Ved å sammenligne kjønnenes utsatthet for seksuell trakassering i kvinnedominerte, mannsdominerte og kjønnsblandede yrker kommer den samme tendensen til syne, kvinner er mer utsatt for seksuell trakassering enn menn uavhengig av kjønnsbalansen i yrket.

Statistikken er hentet fra SSBs levekårsundersøkelse, tabell 07873. Statistikken viser hvor stor prosentandel av de som har utført inntektsgivende arbeid i de ulike næringene har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen.

Levekårsundersøkelsen om arbeidsforhold og arbeidsmiljø gjennomføres hvert tredje år (sist i 2016). Undersøkelsen er erstattet av den generelle levekårsundersøkelsen EU-SILC som gjennomføres årlig. Datainnsamlingen er gjort via telefonintervju. Det er også opprettet et panel, personer som har blitt tilfeldig trukket ut kontaktes igjen hvert tredje år. Utvalget til undersøkelsen består av 20-21 000 personer i alderen mellom 18 og 66 år.

Du kan lese mer om statistikken på SSBs nettsider.

Hjelp ved vold og overgrep

Kilder

Andersen, N., & Malterud, K. (2013). Seksuell orientering og levekår. Bergen: Uni Helse

Brunovskis, A. (2023). Menneskehandel i Norge - Personvurderinger og datagrunnlag for omfangsestimering. Oslo: Fafo

Dale, M. T. G., Aakvaag, H. F., Strøm, I. F., Augusti, E. M., & Skauge, A. D. (2023). Omfang av vold og overgrep i den norske befolkningen. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. (Rapport 1).

Isdal, P. (2000). Meningen med volden. Oslo: Kommuneforlaget

KOM (2015). Rapport fra Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel 2014. Oslo: Politiet

KOM (2016). Rapport fra Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel 2015. Oslo: Politiet

KOM (2017). Rapport fra Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel 2016. Oslo: Politiet

Kripos (2021). Nasjonal drapsoversikt 2020. Oslo: Kripos

Kripos (2020). Voldtektssituasjonen i Norge 2019. Oslo: Kripos

Meld. St. 15 (2012–2013). (u.d.). Forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner – Det handler om å leve. Oslo: Justis- og beredskapsdepartementet

Mossige, S., & Stefansen, K. (2016). Vold og overgrep mot barn og unge. Omfang og utviklingstrekk 2007-2015. Oslo: NOVA

Myhre, M., Thoresen, S., og Hjemdal, O. (2015). Vold og voldtekt i oppveksten. En nasjonal intervjuundersøkelse av 16- og 17-åringer. Oslo: NKVTS

NOU 2008:4 (2008). Fra ord til handling. Bekjempelse av voldtekt krever handling. Oslo: Departementenes servicesenter

Politiet (2016). Anmeldt kriminalitet og straffesaksbehandling 2015. Kommenterte STRASAK-tall. Oslo: Politiet

Politiet (2021). Anmeldt kriminalitet og straffesaksbehandling 2020. Kommenterte STRASAK-tall. Oslo: Politiet

Prop. 12 S (2016-2017). Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017-2021). Oslo: Barne- og likestillingsdepartementet

SSB (2015). Anmeldte lovbrudd, 2014. Hentet 21/10/2016. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2015).Færre forbrytelser, særlig tyverier. Hentet 23/11/2017. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2016). Færre unge voksne ofre for tyveri og vold. Hentet 23/11/2017. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2016). Utsatthet og uro for lovbrudd, levekårsundersøkelsen, 2015. Hentet 03/11/2016. Oslo/Kongsvinger: SSB

SSB (2017). Færre tyveriofre, men flere utsatte barn i anmeldelsene. Hentet 23/11/2017. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

Stene, R.J. (2014). Mindre del av befolkningen utsatt. Samfunnsspeilet 2014(5)

Stene, R. J., Thorsen, L., & Lid, S. (2009). Kriminalitet og rettsvesen 2009. Statistiske analyser 110. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

Straffeloven. Almindelig borgerlig Straffelov 22 mai 1902 nr. 10

Straffeloven (2005). Hentet 22/09/2016. Oslo: Lovdata

Sætre, M. (2007). Analyser av kriminalitet. En innføring i data og metoder i samfunnsvitenskapelige og strategiske kriminalanalyser. Kristiansand: Høyskoleforlaget

Thoresen, S., & Hjemdal, O. K. (2014). Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie i et livsløpsperspektiv. NKVTS Rapport 2014(1). Oslo: NKVTS

Thoresen, S., & Myhre, M. C. (2016). Tiden leger ikke alle sår. Vold og traumer i et livsløpsperspektiv. I Øverlien, Hauge, & Schultz, Barn, vold og traumer. Møter med unge i utsatte livssituasjoner. Oslo: Universitetsforlaget

Thoresen, S., Myhre, M., Wentzel-Larsen, T., Aakvaag, H. F., & Hjemdal, O. (2015). Violence against Children, Later Victimisation, and Mental Health: A Cross-Sectional Study of the General Norwegian Population. European Journal og Psychotraumatology

WHO (2002). World Report on Violence and Health. Geneve, Sveits: World Health Organization

With, M. L. (2018, 11 5). Vold, trusler og trakassering i arbeidslivet. Kvinner og menn i helseyrker møter mest vold og trusler. Hentet fra SSB analyse.

Aakvaag, H.F., Thoresen, S., Wentzel-Larsen, T., Dyb, G., Røysamb, E., & Olff, M. (2016). Broken and Guilty Since It Happened: A Population Study of Trauma-Related Shame and Guilt after Violence and Sexual Abuse. Oslo: NKVTS

Har du spørsmål?

Sophia Rodrigues Eusébio

Seniorrådgiver

sophia.eusebio@bufdir.no