Økonomi og kjønn
Kvinner tjener fortsatt i gjennomsnitt mindre enn menn, og har gjennomsnittlig færre økonomiske ressurser. Dette til tross for høy yrkesdeltakelse, og økningen i andel kvinner i fulltidsarbeid og som tar høyere utdanning. Kjønnsforskjellen i lønn varierer etter alder, utdanningsnivå, region, sektor, næring og yrkeskategori.
Lønn
Gjennomsnittlig månedslønn
Kvinners gjennomsnittlige lønn i prosent av menns lønn. 2015-2023
Forskjeller i lønn mellom menn og kvinner
I 2023 tjente kvinner 88,3 prosent av menns gjennomsnittlige månedslønn. Gjennomsnittslønna for kvinner og menn var på henholdsvis 52 530 og 59 460 kroner per måned.
Lønnsgapet har krympet
Over tid ser vi at lønnsgapet mellom kvinner har redusert seg, fra 14,7 prosent i 2015 til 11,7 prosent i 2024.
Kilde: SSB, Lønn, tabell 11419.
Lønnsbegrepet i lønnsstatistikken er begrenset til å omfatte kontante godtgjørelser fra arbeidsgiver til arbeidstaker for utført arbeid. Statistikken omfatter følgelig ikke naturalytelser, forsikringer og heller ikke trekkfrie utgiftsgodtgjørelser og lignende.
Månedslønn er hovedbegrepet i Statistisk sentralbyrås lønnsstatistikk. Månedslønn omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonuser. Overtidsgodtgjørelser er ikke medregnet i månedslønn.
I statistikken blir ansatte med stillingsandel på mindre enn 100 prosent definert som deltidsansatte. For å kunne sammenligne lønn mellom hel- og deltidsansatte omregnes lønna til de deltidsansatte til hva den ville vært hvis de jobbet heltid. Dette gjøres ved å benytte stillingsprosenten til hver enkelt deltidsansatt som omregningsfaktor. Månedslønn per heltidsekvivalent for de deltidsansatte kan da slås sammen med månedslønn med de heltidsansatte slik at man kan beregne en gjennomsnittlig månedsfortjeneste for alle ansatte.
Hva kan forklare kjønnsforskjellene i gjennomsnittlig inntekt?
Lønnsforskjellen mellom kvinner og menn har minket de siste 20 årene. I 2022 tjente kvinner i gjennomsnitt 87,6 % av menns lønn. I 2002 var tilsvarende andel 83,9 %.
Årsaken til lønnsforskjellen mellom kvinner og menn er sammensatt, men det er mulig å trekke frem noen hovedårsaker. En sentral forklaring på lønnsforskjellen er at kvinner er underrepresentert i befolkningsgruppen med de høyeste lønningene. Da det er få kvinner i toppsjiktet av lønnsfordelingen vil gjennomsnittslønnen være sårbar for "ekstremverdier". Ved å utelukke 10% lønnstakerne med høyest lønn reduseres forskjellen i gjennomsnittlig lønn for kvinner målt som andel av menns fra 87,6 % til 94,6 %. Videre har kjønnssegregeringen på arbeidsmarkedet og mellom sektorer innvirkning på statistikken. Over 60 % ansatte i privat sektor er menn, og nesten 70 % av de ansatte i offentlig sektor er kvinner. I tillegg flertallet av de som jobber deltid kvinner, og i mange yrkesgrupper er gjennomsnittsalderen for kvinner ung.
Kilde
SSB, 2022
Kilde
SSB, 2022
Kilde
SSB, 2022
Gjennomsnittlig månedslønn etter kjønn og alder
Gjennomsnittlig månedslønn etter kjønn og alder. 2022
Menn tjener mer enn kvinner uansett alder
Alder synes å spille en rolle for lønnsulikhet. Kjønnsforskjellene i månedslønn er høyere blant eldre arbeidstakere enn blant yngre. Dette kan for det første bety at lønn øker raskere med alder for menn enn for kvinner. Da vil man kunne forvente at kjønnsforskjellene vil være stabile over tid. For det andre kan det bety at det er forskjeller mellom generasjoner. Da vil man kunne forvente at lønnsforskjeller går ned over tid.
Kilde
Barth m.fl. 2013
Kilde: SSB, Lønn, tabell 11421.
Gjennomsnittlig månedslønn etter utdanning
Gjennomsnittlig månedslønn for kvinner målt i antall og som andel av menns. 2022
Ser vi på utdanningsnivå og lønn i befolkningen generelt, ser lønnsgapet mellom kvinner og menn ut til å være større blant de med høyere utdanning enn de med grunnskoleutdanning. Studier som kontrollerer for faktorer som erfaring, sektor, næring og så videre viser imidlertid at det er størst kjønnsforskjell i lønn blant de som har videregående skole som høyeste oppnådde utdanning, og minst kjønnsforskjell blant de med høyere grad fra høgskole eller universitet.
Kilde
Barth m.fl., 2013
Kilde: SSB tabell 11420
Lønn etter fylke
Kvinners gjennomsnittlige månedslønn som andel av menns, etter fylke. 2022
Kjønnsforskjellen i lønn varierer etter fylke
Det er også regionale ulikheter i lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Rogaland er fylket med størst forskjeller: her tjener kvinner 83,5 % av det mennene gjør. I Innlandet er forskjellen minst: her tjener kvinnene 93,6 % av det mennene gjør.
Kilde: SSB, tabell 11422.
Lønnsforskjeller etter næringer
Kvinners gjennomsnittlige månedslønn som andel av menns. 2022
Lønnsforskjeller følger det kjønnsdelte arbeidsmarkedet
Lønnsforskjellene mellom kjønn i Norge er mindre sammenliknet med mange andre land, men det ser samtidig ut som at lønnsgapet er vanskelig å lukke helt.
Kjønnsdelingen i arbeidsmarkedet er en viktig faktor bak lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. At næringene i stor grad er kjønnssegregert gir utslag i lønnsstatistikken når næringene har ulik lønnspraksis. Kvinner med høy utdanning jobber i næringer som gir lavere avkastning av utdanning enn menn.
De største næringene i Norge er bygg og anlegg, industri, varehandel, undervisning og helse- og sosialtjenester. Av disse er alle, unntatt varehandel, kjønnsdelte næringer. Kvinner jobber i stor grad i undervisning, helse og sosial, mens menn i størst grad er bygg- og anleggsarbeidere eller jobber i industrien. I tabellen ser vi at gjennomsnittlig månedslønn i den største næringen i Norge, helse- og sosialtjenester, er 47 420 kroner for kvinner og 53 840 kroner for menn. 35 % av sysselsatte kvinner jobber i denne næringen. I den kjønnsbalanserte næringen varehandel, hvor omtrent 13 % av sysselsatte menn og sysselsatte kvinner jobber, har kvinner 84 % av menns lønn.
Kilde
Hardoy og Schøne 2008
Kilde
ASD 2015; Barth m.fl. 2013
Kilde
Barth m.fl. 2013
Kilde: SSB, Lønn, tabell 11419.
Gjennomsnittlig månedslønn etter yrkeskategori
Kvinners gjennomsnittlige månedslønn som andel av menns. 2022
Yrkeskategoriene i tabellen er definert av arbeidsoppgaver og ikke utdanning hos den enkelte lønnsmottaker, type ansettelsesforhold, kontrakt, lønn eller bransje.
Høyskoleyrker er yrkeskategorien med laveste gjennomsnittlige månedslønnen for kvinner målt som andel av gjennomsnittlig månedslønn for menn. Kategorien inkluderer blant annet ingeniører, medarbeidere innen økonomi, administrasjon og salg og IKT-teknikere.
Kilde
SSB, 2023
Kilde: SSB, Lønn, tabell 11419.
Gjennomsnittlig månedlig overtidsbetaling
Gjennomsnittlig overtidsbetaling etter kjønn og sektor. 2022
Store kjønnsforskjeller i overtidsbetaling
Statsforvaltningen er sektoren hvor det utbetales mest overtidsgodtgjørelse per måned. I 2022 mottok kvinner i denne sektoren har 66,3 % av menns overtidsgodtgjørelse. Størst forskjell i overtidsgodtgjørelse finner vi i privat sektor, hvor kvinner har 31 % av menns månedlige overtidsgodtgjørelse.
Kilde: SSB, Lønn, tabell 11418.
Gjennomsnittlig månedslønn etter sektor
Kvinners gjennomsnittlige månedslønn som andel av menns. 2022
Kilde: SSB, Lønn, tabell 11418.
Mindre forskjeller i kvinner og menns gjennomsnittlige månedslønn
Lønnsforskjellen mellom kvinner og menn minker, både i privat og offentlig sektor. Minst lønnsforskjell er det i kommuneforvaltningen, der kvinner i 2022 hadde 94,4 % av menns lønn. Størst forskjell i menn og kvinners lønn er det i privat sektor, men også her blir forskjellen mindre. Fra 2015 til 2022 økte kvinners gjennomsnittlige månedslønn i prosent av menns månedslønn fra 83,8 % til 87,2 %. Også i statsforvaltningen har forskjellen blitt redusert mellom disse årene.
Over tid har gjennomsnittslønna for kvinner og menn nærmet seg hverandre. Reduksjonen har skjedd samtidig med økt yrkesdeltakelse og høyere utdanningsnivå blant kvinner.
Samlet bruttoinntekt
Samlet bruttoinntekt
Gjennomsnittlig bruttoinntekt for menn og kvinner, 17 år og eldre. I kroner og i kvinners bruttoinntekt som andel av menns. 1993-2022
Kvinner har færre økonomiske ressurser enn menn
I 2022 hadde kvinner en gjennomsnittsinntekt på 455 300 kr, og menn en gjennomsnittsinntekt på 645 800 kr. Det vil si at inntekten til kvinner er 70,5 prosent av menns inntekt. Lønn utgjør den viktigste inntektskilden, og lønnsfordeling er avgjørende for inntektsfordeling.
Kjønnsforskjellene i samlet bruttoinntekt kan være påvirket av arbeidstid, utdanningsforløp og oppføring av kapitalinntekter. Noe av inntektsforskjellen kan forklares med at kvinner jobber deltid, men deltidsarbeid kan ikke forklare hele forskjellen. Flere kvinner enn menn oppnår høyere utdanning, og kvinner kommer dermed senere ut i arbeidslivet. Les mer om kjønn og utdanningsnivå.
Bruttoinntektsbegrepet inkluderer kapitalinntekter, som ofte føres inn i mannens selvangivelse selv om dette kan være inntekter som deles av ektepar. Kvinners høyere forventede levealder innebærer at de ofte er pensjonister i flere år enn menn. Les mer om forventet levealder.
Samtidig mottar kvinner mer offentlige overføringer enn menn, noe som bidrar til å redusere inntektsgapet.
Årsakene til kjønnsulikheten i inntekt er altså sammensatte, og kan til dels sies å ha praktiske årsaker knyttet til personlige valg. Likevel kan ikke disse årsakene alene forklare forskjellen i menns og kvinners inntekt.
Kilde
Inntekt er et videre begrep enn lønn. Foruten inntekt fra arbeid inngår blant annet kapitalinntekter og overføringer som bostøtte, barnetrygd, arbeidsavklaringspenger, pensjoner fra folketrygden og sosialhjelp m.v.
Kilde
SSB 2016
Kilde
Barth m.fl. 2013
Kilde: SSB, Skatt for personer, tabell 03068.
Dataene hentes ut årlig, og går tilbake til 1993. Skattestatistikk for personer bygger på data fra Skattedirektoratets registre, og omfatter lønnsinntekter, næringsinntekter, pensjoner og kapitalinntekter.
Vedvarende lavinntekt
Vedvarende lavinntekt
Kvinner og menn (eksklusive studenter) i vedvarende lavinntekt.. EU-skala 60 prosent. 1997-2022
Større fattigdomsrisiko for kvinner
Grafen over viser andelen kvinner og menn med vedvarende lavinntekt og som dermed risikerer å forbli økonomisk fattige. Kvinner har vært i flertall i denne gruppen i hele perioden og antallet viser en økende tendens for kvinner. At kvinner er noe overrepresentert i statistikken over vedvarende lavinntekt, kan til dels forklares med at flere kvinner enn menn er minstepensjonister og aleneforsørgere.
Personer står i fare for å være fattige og dermed bli sosialt utstøtt, dersom deres disponible inntekt er under det som er satt som grenseverdi for risiko for fattigdom over flere år. I EU er denne grensen satt til 60 prosent av nasjonal medianinntekt eller av sosiale overføringer. Dette er et relativt fattigdomsmål. Les mer om barnefattigdom
Vedvarende lavinntekt
Vedvarende lavinntekt er definert som at gjennomsnittsinntekten i en treårsperiode ligger under lavinntektsgrensen. Lavinntektsgrensen er gjennomsnittlig inntekt som er under 60 % av nasjonal medianinntekt etter sosiale overføringer.
Relativt fattigdomsmål
I et velstående land som Norge baserer vi oss på Townsends (1997:31) definisjon av relativ fattigdom, "en person er fattig dersom vedkommende mangler ressurser til å delta i samfunnets aktiviteter og å opprettholde den levestandarden som er vanlig i dette samfunnet".
Kilde: SSB, Inntekts- og formuesstatistikk for husholdninger, tabell 09008.
Inntekts- og formuesstatistikk er fremkommet ved å koble ulike administrative og statistiske datakilder for hele befolkningen per. 31.12. i inntektsåret. Inntektsopplysninger og biografiske opplysninger er hentet inn fra følgende kilder: Selvangivelsesopplysninger (lønn, næringsinntekt, kapitalinntekter, pensjon med videre), Ligningsregisteret (skatter), Lønns- og trekkoppgaveregisteret (arbeidsledighetstrygd, diverse skattefrie overføringer), NAV (barnetrygd, grunn- og hjelpestønad, kontantstøtte med videre), KOSTRA (sosialhjelp), Lånekassen (lån og stipend), Husbanken (bostøtte), Statistisk sentralbyrås utdanningsstatistikk (befolkningens høyeste fullførte utdanning) og Statistisk sentralbyrås husholdningsstatistikk.
Lavinntektsgrense er definert som en ekvivalentinntekt lavere enn ulike andeler av medianinntekten, for eksempel 50, 60 eller 70 prosent av medianinntekten for alle personer. Her brukes EU-skala 60 prosent. Medianinntekten er det inntektsbeløpet som deler en fordeling i to like store grupper, etter at inntekten er sortert stigende (eller synkende). Det vil altså være like mange personer med inntekt over som under medianinntekten.
Kilder
ASD (2015). Etter inntektsoppgjørene 2015. Oppsummering av mellomoppgjørene. Rapport fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene. Hentet 28/11/2016. Oslo: Arbeids og sosialdepartementet
Barth, E., Hardoy, I., Schøne, P. & Østbakken, K. (2013). Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Hva har skjedd på 2000-tallet? ISF Rapport 2013(7). Hentet 28/11/2016
Hardoy, I. & Schøne, P. (2008). Hvor mye betyr barn for lønnsforskjeller mellom kvinner og menn? Tidsskrift for Samfunnsforskning 49(1), s. 3-36. Hentet 28/11/2016
Omholt, E.L. (red.) (2016). Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016. Hentet 28/11/2016. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå
SSB (2016). Kjønnsdelt arbeidsmarked tross kvinnenes utdanningsforsprang. Hentet 28/11/2016. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå
SSB (2022) Slik kan lønnsforskjellen mellom kvinner og menn forklares. Hentet 09/10/2023. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå
SSB (2023) Standard for yrkesklassifisering. Hentet 11/10/2023. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå
Østbakken, K., M. (2014). Kjønn, lønn og barn – hva betyr barn for timelønnsnivået til kvinner og menn? Søkelys på Arbeidslivet 2014(3), s. 229-248