Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Helsesituasjon og kjønn

Kvinner lever lengre enn menn, men forskjellen i forventet levealder minker. Flertallet av kvinner og menn i Norge vurderer egen helse som god. Helseforskjellene øker mellom kvinner med og kvinner uten høyere utdanning. Psykiske vansker øker blant unge kvinner.

Forventet levealder for kvinner og menn

Forventet levealder kan gi informasjon om den generelle helsetilstanden til befolkningen. Indikatoren kan si noe om utviklingen over tid, og mellom grupper i befolkningen. Grafene under illustrerer forskjeller mellom kjønn, og sammenhengen mellom kjønn og utdanningsnivå.

Forventet levealder

Forventet levealder ved fødsel for kvinner og menn. 2023

Hovedinndeling
Årstall
Sekundærinndeling
Kjønn

Forventet levealder for kvinner og menn, uavhengig av utdanningsnivå, har økt de siste 20 årene. Selv om kvinner hele perioden har hatt høyere forventet levealder, har forskjellen i forventet levealder mellom menn og kvinner minket de siste 30 årene. I 2023 var forventet levealder for kvinner 84,6 år og 81,4 år for menn.

Statistikken viser et fall på 0,7 år for menn, og 0,3 år for kvinner fra 2021 til 2022. FHI beskriver utviklingen som i stor grad forårsaket av koronarelaterte dødsfall.

Kilde

SSB, 2023

Kilde

FHI, 2023

Statistikken er hentet fra SSB, tabell 05375.

Forventet levealder er et mål på hvor lenge en person er født et gitt år kan forvente å leve og er en viktig pekepinn på folkehelsen i et land.

Du kan lese mer om statistikken på SSBs nettsider.

Kilde

Bævre, 2021

Forventet levealder etter utdanning

Forventet levealder for kvinner og menn etter utdanningsnivå. 2021

Hovedinndeling
Utdanningsnivå
Sekundærinndeling
Levealder

Sosial ulikhet i helse kommer til uttrykk gjennom systematiske ulikheter i sykelighet og dødelighet mellom sosioøkonomiske grupper, gjerne målt etter utdanningslengde, yrke, inntekt eller formue. Over de siste 30 årene har alle grupper i befolkningen fått bedre helse, men personer med høy utdanning har hatt den største helsegevinsten. Kvinner som har fullført en universitets- eller høgskoleutdanning (eller har 120 studiepoeng eller mer) har høyest forventet levealder. Menn uten utdanning utover grunnskole har lavest forventet levealder.

Kilde

Norgeshelsa

Kilde

Strand m.fl., 2013

Statistikken er hentet fra Norgeshelsa statistikkbank, statistikken er basert på opplysninger fra SSBs befolkningsstatistikk. Tallene er basert på et gjennomsnitt over en 7-årsperiode, og gjelder 2015-2021.

Levealderer er beregnet fra 30 års alder og etter høyeste fullførte utdanningsnivå.

Les mer om statistikken her.

Leveår med god helse

Forventet antall leveår med god helse blant kvinner og menn. 2009-2022

Hovedinndeling
Årstall
Sekundærinndeling
Kjønn

Menn forventes å få flest år med god helse

Forventede antall leveår med god helse beregnet fra fødsel, er høyere for menn enn for kvinner i de fleste land, Norge inkludert. Beregninger fra Eurostat (2023) sin undersøkelse om estimerte antallet leveår med god helse (healthy life years), viser at for 2022 var det beregnede antallet leveår med god helse 69,8 år for menn, og 64,8 år for kvinner. Gitt en forventet levealder på henholdsvis 84,4 år og 80,9 år (i 2022), vil kvinner ha nesten 20 år og menn om lag 11 år med begrensninger i sin livsutfoldelse på grunn av redusert helse.

Færre antall leveår med god helse

Både blant kvinner og menn har antall forventede leveår med god helse sunket de senere årene.

Kilde

Lillegård og Ramm, 2010

Healthy life years

Healthy Life Years (HLY) er en europeisk indikator for å synliggjøre sammenhengen mellom levealder og helse. HLY gir et estimat for hvor mange av de forventede leveårene vi kan regne med å tilbringe med god helse uten nedsatt funksjonsevne. Indikatoren og statistikkresultatene er utviklet og utarbeides for EU og EFTA-land.

Healthy Life Years

Statistikken er utført av Eurostat, går tilbake til 2009. Healthy Life Years måler antall år fra fødselen en person er forventet å ha god helse. God helse er definert som mangel på begrensninger i funksjonsevne eller funksjonsnedsettelse.

Healthy Life Years (HLY) ved fødsel måler det antall år en person ved fødsel forventes å leve med god helse. Indikatoren kombinerer informasjon om dødelighet og sykelighet. Dataene som inngår er den aldersspesifikke prevalensen (fordelingen) i befolkningen ved «god helse « og «dårlig helse» samt aldersspesifikk informasjon om dødelighet. Tilstanden «god helse» er definert som fravær av nedsatt funksjonsevne/begrensninger i funksjon. Indikatoren er beregnet separat for kvinner og menn.

Du kan lese mer om Healthy Life Years-indikatoren på Eurostats nettsider.

Livskvalitet

Tilfredshet med livet

Andel personer som svarer 9 eller 10 på spørsmålet om hvor tilfreds de er med livet sånn i alminnelighet. Skala fra 0 (minst tilfreds) til 10 (mest tilfreds). 2019

Hovedinndeling
Alder
Sekundærinndeling
Kjønn

Kvinner over 67 år er de som oftest rapporterer å være svært tilfreds med livet i sin alminnelighet.

Spørsmålet er hentet fra SSBs levekårsundersøkelse om helse (tabell 04432).

Deltagerne i undersøkelsen blir spurt om hvor tilfredse de er med livet sånn i alminnelighet, på en skala fra 0 til 10. De som har svart 9 eller 10 regnes som tilfreds med livet sånn i alminnelighet.

Du kan lese mer om statistikken på SSBs nettsider.

Egenvurdert helse

Egenvurdert helse etter kjønn

Andel kvinner og menn som oppgir "Svært god eller god helse" og "Dårlig eller svært dårlig helse". 2019

Hovedinndeling
Egenvurdert helse
Sekundærinndeling
Kjønn

Kvinner og menn opplever å ha nesten like god helse

Generelt vurderer den norske befolkningen sin egen helse som god eller svært god. Egenvurdert helse er en viktig forutsetning for tilfredshet md livet. Kjønnsforskjellene er små, men gjennomgående er det en noe mindre andel kvinner enn menn som vurderer helsen sin som god eller svært god. Andelen som vurderer egen helse som verken god eller dårlig øker med alderen for både kvinner og menn.

Kilde

SSB, 2019

Kilde

Støren og Rønning, 2021

Kilde

SSB, 2019

Statistikken er hentet fra SSB tabell 11190b, og er basert på levekårsundersøkelsen. Fra og med 2015 er SSBs levekårsundersøkelse slått sammen med den europeiske helseintervjuundersøkelsen (EHIS), som gjennomføres hvert 6. år.

Les mer om statistikken og levekårsundersøkelsen på SSBs nettsider.

Egenvurdert helse etter alder, fordelt på kjønn

Andelen kvinner og menn som vurderer egen helse som "svært god eller god" og "dårlig eller svært dårlig ", fordelt på kjønn og alder. 2019

Hovedinndeling
Alder
Sekundærinndeling
Kjønn

Kvinner fra 45 år og oppover vurderer å ha dårligere helse

Også i de ulike aldersgrupperinger vurderer menn og kvinner helsen sin ganske likt, selv om en noe mindre andel kvinner svarer at helsen deres er svært god eller god. Blant både menn og kvinner er det flere unge enn eldre som vurderer helsen sin som svært god eller god. Den største ulikheten mellom kjønnene er i alderen 45 år og oppover. I aldersgruppen 45-66 år vurderer 11 prosent av kvinnene og 7 prosent av mennene sin egen helse som dårlig eller svært dårlig. Det er den eldste aldersgruppen hos begge kjønn som vurderer helsen sin som dårligst.

Kilde

SSB, 2019

Statistikken er hentet fra SSB tabell 11190.

Les mer om Helse- og levekårsundersøkelsen på SSBs nettsider.

Egenvurdert helse etter utdanning, fordelt på kjønn

Andelen kvinner og menn som vurderer egen helse som "svært god eller god" og "dårlig eller svært dårlig ", fordelt på kjønn og utdanning. 2019

Utdanningsnivå har betydning for kvinners egenvurderte helse

Når utdanningsnivå blir tatt med i beregningen, ser vi større ulikheter. Blant kvinner med grunnskole som høyeste utdanning svarer 67 prosent at helsen deres er svært god eller god, mens andelen har økt til 86 prosent blant kvinner med universitets- eller høgskoleutdanning. Det samme gjelder 88 prosent av menn med høyere utdanning. Man ser et lignende mønster blant menn, men med noen mindre forskjeller.

Årsakene til ulik helse mellom kjønn og mellom utdanningsgrupper er sammensatte. Ulik atferd påvirker helsen og særlig røyking, alkoholforbruk og fysisk aktivitet/trening er viktige faktorer. Helsepåvirkende atferd varierer mellom kjønn og grupper med ulikt utdanningsnivå.

Kilde

Veenstra og Slagsvold, 2009

Statistikken er hentet fra SSB tabell 11190.

Les mer om Helse- og levekårsundersøkelsen på SSBs nettsider.

Sykelighet og dødelighet

Folkesykdommene slår ulikt ut for kvinner og menn

Muskel- og skjelettsykdommer, psykiske plager, hjerte- og karsykdommer og kreft er de viktigste lidelsene for den samlede sykdomsbyrden. Alzheimers sykdom, angst og depresjoner er spesielt vanlig for kvinner, mens menn oftere får sykdommene lungekreft og KOLS.

Kilde

FHI, 2016a; FHI, 2018

Samlet sykdomsbyrde

Summen av dødelighet, tapte leveår og helsetap i befolkningen.

Muskel- og skjelettsykdommer og -plager

Eksempelvis rygg- og nakkesmerter, osteoporose, revmatisme og bekkenløsning.

Muskel- og skjelettskader

Andel av befolkningen med av muskel- og skjelettskader, etter kjønn og type sykdom/skade. 2015 og 2019

Hovedinndeling
Type sykdom eller skade

Muskel- og skjelettsykdommer rammer flere kvinner enn menn

Ulike diagnosegrupper innen muskel-skjelettskader varierer i omfang med kjønn og alder. Generelt blir kvinner rammet mest. Rygglidelser er utbredt hos begge kjønn fra 45-årsalderen, for kvinner gjelder det også slitasjegikt og nakkelidelser.

Muskel- og skjelettsykdommer og -plager rammer særlig middelaldrende og eldre kvinner mer enn menn. Rygg- og nakkesmerter er den ledende årsaken til leveår med funksjonsnedsettelse, og muskel- og skjelettsykdommer er de vanligste årsakene til sykefravær og uførhet. Særlig yngre kvinner har oftere nakkesmerter enn menn, og eldre kvinner står for 70 prosent av hoftebruddene.

Rygg- og nakkelidelser øker relativt mer med alder blant innvandrere enn befolkningen for øvrig, og kvinner er mest utsatt.

Betennelsesaktige revmatiske sykdommer anslås å ramme åtte prosent av befolkningen i løpet av livet. Disse sykdommene består av flere tilstander, som hver for seg er relativt sjeldne. Om lag fem prosent av befolkningen har diagnosen fibromyalgi. Sykdommen har lenge vært ansett som en sykdom som i hovedsak rammer kvinner, men nyere diagnosekriterier har ført til at kjønnsforskjellen ikke lenger er like tydelige.

Muskel- og skjelettsykdommer og -plager

Eksempelvis rygg- og nakkesmerter, osteoporose, revmatisme og bekkenløsning.

Kilde

Nielse m.fl., 2018; Clarsen m.fl., 2022

Kilde

ibid

Kilde

Vrålstad og Wiggen, 2017

Kilde

Clarsen m.fl., 2022

Kilde

ibid

Kilde

ibid

Statistikken er hentet fra SSB tabell 11191 og er en del av levekårsundersøkelsen om helse.

Tallene viser andel personer i utvalget med egenrapporterte muskel- og skjelettlidelser.

Les mer om statistikken på SSBs nettsider.

Antall døde av ikke-smittsomme sykdommer

Antall døde av de ikke-smittsomme sykdommene samlet (hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes, kroniske lungesykdommer) i aldersgruppen 30-69 år per 100 000, aldersstandardisert, etter kjønn.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Fremdeles har menn høyest dødelighet av hjerte- og karsykdommer

Dødeligheten av hjerte-karsykdommer er betydelig høyere blant menn enn blant kvinner. Dødeligheten har gått ned i perioden 2000-2023 for begge kjønn, med unntak av en liten økning fra 2021-2022 for kvinner og 2020-2021 for menn. Nedgangen i dødelighet skyldes både at sykdommene blir oppdaget tidligere, og at behandlingen har blitt bedre. Det dør likevel flere kvinner enn menn hvert år av en hjerte- og karsykdom i totalt antall. Dette skyldes at at en stor andel av de som dør av hjerte-kardiagnoser dør i høy alder, og kvinner er i flertall i de eldste aldersgruppene.

Dødelighet

Antall dødsfall per 1 000 innbyggere.

Kilde

Ariansen, m.fl., 2021

Kilde2

ibid

Statistikken kommer fra Norgeshelsa, Folkehelseinstituttets statistikkbank. Statistikken oppdateres årlig, og går tilbake til 1970. Hjerte- og karsykdommene i diagnosegruppen I00-99, og menn og kvinner i aldersspennet 0-74, er inkludert. Underliggende dødsårsak (i dette tilfellet hjerte- og karsykdom) er "definert som den sykdom eller skade som etter legens mening, startet rekken av de tilstander som ledet direkte til døden" (Norgeshelsa). Du kan lese mer om statistikkene på dødelighet av hjerte- og karsykdommer i Norgeshelsa statistikkbank.

Svært mange unge kvinner har psykiske vansker

Blant ungdom sliter jenter i langt større grad enn jevnaldrende gutter med depresjon, spiseforstyrrelser og selvskading. For aldersgruppen 16-24 år økte andelen som har vært deprimert siste 12 måneder fra 8 prosent til 14 prosent blant kvinner og fra 4 prosent til 8 prosent blant menn, mellom 2015 og 2019.

I den nasjonale levekårsundersøkelsen Seksuell orientering, kjønnsmangfold og levekår fra 2020 var bifile kvinner den gruppen med størst andel som oppga å ha så omfattende symptomer på angst og depresjon at de har behov for behandling. Dette gjaldt 78 prosent av de bifile kvinnene som besvarte undersøkelsen.

Psykiske plager rammer ulikt mellom kjønn og aldersgrupper

Folkehelserapporten sier at angst- og depresjonsplager og atferdsvansker er de vanligste helseplagene blant barn og ungdom. Flere gutter enn jenter har problemer med fysisk aggresjon og blant ungdom har dobbelt så mange jenter som gutter angst- og depresjonsplager. Spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi starter som regel i løpet av ungdomstiden og er mest vanlig blant jenter.Flere unge kvinner enn unge menn erfarer angst og fobier, depresjon og nedstemthet.

Blant voksne er forekomsten av depresjon og angstlidelser dobbelt så høy hos kvinner sammenlignet med menn, mens ruslidelser og schizofreni er hyppigere hos menn.

Psykiske problemer øker med alderen blant innvandrere og kvinner er mest plaget

Det er større forekomst av psykiske plager blant innvandrerbefolkningen, enn befolkningen for øvrig. Innvandrede kvinner rapporterer oftere om psykiske plager enn innvandrede menn og andre kvinner, henholdsvis 4 og 3 prosentpoeng mer. Innvandrere fra Irak, Iran og Tyrkia har oftere psykiske problemer enn andre innvandrere. I motsetning til befolkningen ellers, øker andelen med psykiske problemer med alderen blant innvandrere.

Langvarige smertetilstander truer særlig kvinners helse

Ifølge FHIlever mellom 20 og 30 prosent av voksne personer i Norge med kroniske smerter, og andelen er størst blant kvinner. Også SSBs levekårsundersøkelse viser at rundt 40 prosent av kvinner og rundt 30 prosent av menn har vært plaget av smerter i kroppen de siste tre månedene. Langvarige smerteplager og utmattelse kan påvirke livskvalitet, arbeidsevne, fysiske funksjoner og dødelighet. Kvinner opplever generelt både mer og sterkere smerter enn menn med tilsvarende lidelse. Denne kjønnsforskjellen oppstår først etter puberteten, og kjønnshormoner antas å forklare deler av forskjellen. Kroniske smerter øker risikoen for redusert psykisk helse og faren for avhengighet av vanedannende medisiner, sykefravær og uførhet.

I stortingsmeldingen Likestilling i praksis. fastslås det at vanskelig diagnostiserbare lidelser som fibromyalgi og andre kroniske muskelsmerter er mer utbredt blant kvinner enn menn. Dette er lidelser og tilstander som det mangler god kunnskap om årsakene for, og hvor behandlingstilbudet er svært mangelfullt. Stadig flere unge, særlig kvinner, rammes av langvarig utmattelse som CME og ME Kvinner utgjorde 75 prosent av de registrerte pasientene i Norsk Pasientregister i perioden 2008-2012 med en av disse diagnosene og av disse var aldersgruppen 15-17 år størst.

Kilde

Nielsen m.fl., 2018; Clarsen m.fl., 2022

Kilde

Vrålstad og Wiggen, 2017

Dødelighet

Antall dødsfall per 1000 innbyggere.

Kilde

Ariansen m.fl., 2021

Kilde

Rødland, 2018

Kilde

SSB, 2019

Kilde

Anderssen m.fl., 2021

Kilde

FHI, 2018

Kilde

Lunde, 2013

Kilde

FHI, 2015c

Kilde

SSB, 2016

Kilde

Meld. St. 7 (2015-2016)

CME og ME

Chronic fatigue syndrome (CFS)/myalgisk encefalopati (ME), også kalt kronisk utmattelsessyndrom (ung.no)

Kilde

Vrålstad og Wiggen, 2017

Kilde

FHI, 2018

Kilde

Meld. St. 7 (2015-2016)

Kilde

FHI, 2015c

Kilde

FHI, 2015c

Kilder

Anderssen, N. & Malterud, K. (2013). Seksuell orientering og levekår. Bergen: Uni Helse

Ariansen, I. K. H., Sulo, G., Kvåle, R., Olsen, K. & Selmer, R. M. (2021) Hjerte- og karsykdommer i Norge. I: Folkehelserapporten på nett. Hentet 17/3/2022. Oslo: Folkehelseinstituttet

Bævre, K. (2021). Forventet levealder i Norge. I: Folkehelserapporten på nett. Hentet 21/9/2023. Oslo: Folkehelseinstituttet

Clarsen, B. M., Steingrimsdottir, O.A., Holvik, K. & Ørstavik, R. E. (2022). Muskel- og skjeletthelse i Norge. I: Folkehelserapporten på nett. Hentet 22/4/2022. Oslo: Folkehelseinstituttet

Eurostat (2018). Healthy Life Years and Life Expectancy. Hentet 20/08/2018. Luxembourg: Eurostat

FHI (2015a). Faktaark om livskvalitet og trivsel hos barn og unge. Hentet 29/11/2016. Oslo: Folkehelseinstituttet

FHI (2015b). Faktaark om egenvurdert helse. Hentet 29/11/2016. Oslo: Folkehelseinstituttet

FHI (2015c). Faktaark om kroniske smerter. Hentet 29/11/2016. Oslo: Folkehelseinstituttet

FHI (2015d). Om muskel- og-skjelettsykdommer og plager. Hentet 29/11/2016. Oslo: Folkehelseinstituttet

FHI (2016a). Sykdomsbyrden i Norge 1990-2013. Sykdomsbyrderapporten. FHI-rapport 2016(1). Oslo: Folkehelseinstituttet

FHI (2016b). Folkehelserapporten på nett. Hentet 29/11/2016. Oslo: Folkehelseinstituttet

FHI (2018). Folkehelserapporten på nett. Hentet 21/4/2022. Oslo: Folkehelseinstituttet

FHI (2023). Dødelighet i Norge under koronapandemien 2020 til høsten 2022. Hentet 21/9/2023. Oslo: Folkehelseinstituttet

Hansen, T. & Slagsvold, B. (2009). Alder og livskvalitet: Er eldre tilfreds med eget liv eller er det bare noe de tror? Hentet 29/11/2016. Oslo: NOVA

HOD (2015). Folkehelsemeldingen – Mestring og muligheter, Meld.St.19 (2014-15). Oslo: Helse- og omsorgsdepartementet

Lillegård, M. & Ramm, J. (2010). Forventet antall leveår i god helse (HLY) Effekten av ulike helsedefinisjoner. SSB-notat 2010(32). Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

Meld. St. 7 (2015-2016) Likestilling i praksis - Like muligheter for kvinner og menn. Barne- og likestillingsdepartementet

Nielsen, C. S., Steingrimsdottir, O. A., Skurtveit, A. O. & Handal, M. (2018). Langvarig smerte. I: Folkehelserapporten på nett. Hentet 20/3/2022. Oslo: Folkehelseinstituttet

Norgeshelsa (2022). Statistikkbanken Hentet 30/8/2022. Oslo: Folkehelseinstituttet

Rødland, A., W. (2018). Hva vet vi om kvinners helse? - Rapport fra forprosjektet til kvinnehelseportalen.no. Oslo: Norske kvinners sanitetsforening/Kilden kjønnsforskning.no

Samdal O., Mathisen, F.K.S., Torsheim, T., Diseth, Å., Fismen A-S., Larsen, T., Wold, B. & Årdal, E. (2016). Helse og trivsel blant barn og unge. Resultater fra den landsrepresentative spørreundersøkelsen «Helsevaner blant skoleelever. En WHO-undersøkelse i flere land». HEMIL-Rapport 2016(1). Bergen: HEMIL-senteret, Universitetet i Bergen

Skretting, E.L. (2013). Unge uten jobb og skoleplass sliter med helsen. Samfunnsspeilet 2013(3). Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2016). Tabell 11283: Symptomer på helseproblemer og medisinbruk, etter kjønn. I helseforhold, levekårsundersøkelsen. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2019). Helseundersøkelsen. Hentet 16/3/2022. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2023) Døde. Hentet 21/9/2023. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

Strand, B.H., Steingrímsdóttir, O.A., Myklestad, I., Næss, I. & forskningsgruppen på sosiale ulikheter i helse (2013). Endringer i ulikheter i dødelighet etter utdanning i Norge – en underlagsrapport om mulige forklaringer. En norsk kunnskapsoversikt. Oslo: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Støren, K.S. & Rønning, E.. (2021). Livskvalitet i Norge 2021. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.

Veenstra, M. & Slagsvold, B. (2009). Helseatferd gjennom livsløpet. Hva betyr utdanning for vår helseatferd? Samfunnsspeilet 2009(1). Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

Vrålstad, S. og Wiggen, K.S. (red.) (2017). Levekår blant innvandrere i Norge 2016, SSB-rapport 2017/13. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå. Hentet 08/12/2017.

Har du spørsmål

Sophia Rodrigues Eusébio

Seniorrådgiver

sophia.eusebio@bufdir.no