Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Hatkriminalitet, hatefulle ytringer og hets

Her finner du statistikk og forskning om hatkriminalitet, hatefulle ytringer og hets som rammer både kvinner og menn. I denne artikkelen vil vi først og fremst se på kjønnsforskjeller i utsatthet for hatefulle ytringer og hatkriminalitet, men vi vil også se på kjønn som grunnlag for hatefulle ytringer.

Hatkriminalitet

Hatkriminalitet er straffbare handlinger som er motivert av hat eller negative holdninger rettet mot en person eller gruppe på grunn av etnisitet, religion, livssyn, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk eller nedsatte funksjonsevne. For at noe skal regnes som hatkriminalitet etter denne definisjonen, må forholdet rammes av straffeloven. Straffelovens bestemmelser omfatter dermed ikke handlinger som er utført mot personer på grunn av at de er enten kvinne eller mann.

I 2023 ble det registrert 1090 anmeldelser med hatmotiv i Norge.

Kilde

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2024

Kilde

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2024

Fornærmede i hatkriminalitetssaker

Fornærmede i registrerte hatkriminalitetssaker fordelt på kjønn og hatmotiv. 2022. Antall.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn
underkategori
Alle saker

Flere menn/gutter enn kvinner/jenter er utsatt for hatkriminalitet

Flere menn/gutter enn kvinner/jenter er utsatt for (anmeldt) hatkriminalitet. I overkant av 60 prosent av de fornærmede i perioden 2017-2022 var menn. I 2022 var det en økning i antall fornærmede, noe som ifølge politiet hovedsakelig skyldes terrorhendelsen den 25. juni 2022. Menn utgjør den største andelen av fornærmede fordelt på alle hatmotivene, bortsett fra registrert hatkriminalitet på bakgrunn av religion (islam). I 2022 var et flertall av de fornærmede i denne gruppen kvinner.

Store mørketall

Nasjonal trygghetsundersøkelse som ble gjennomført i 2022 viser at omtrent 4 prosent av befolkningen rapporterte at de var utsatt for hatkriminalitet i 2022. Forskerne påpeker at mange tilfeller av hatkriminalitet ikke meldes til politiet, og at mørketallene for hatkriminalitet trolig er store. Det er derfor viktig å påpeke at vi ikke kan si noe om det faktiske omfanget av hatkriminalitet i befolkningen, men ut fra de registrerte sakene kan vi gi et bilde av situasjonen.

Anmeldelser av trusler med hatmotiv

Politiets rapport om hatkriminalitet i Norge viser at trusler med hatmotiv utgjorde 6 prosent av anmeldelsene med hatmotiv i 2023. Hovedtrekkene i rapporten viser at hatefulle ytringer og ulike typer vold, inkludert trusler, er lovbruddene som utmerker seg.

Kilde

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2023

Kilde

Løvgren, m.fl., 2023

Kilde

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2024

Mistenkte i hatkriminalitetssaker

Mistenkte i anmeldte saker med hat som motiv. Fordelt på kjønn og hatmotiv. 2017-2022.

Sekundærinndeling
Kjønn

Menn/gutter utgjør over 80 prosent av de mistenkte

Tall fra politiets rapport om hatkriminalitet i Norge i 2022 viser at menn/gutter i betydelig større grad enn kvinner er registrert som mistenkt i anmeldte saker om hatkriminalitet. Dette gjelder for alle typer hatkriminalitet, fordelt på hatmotiv. I 2022 utgjorde menn/gutter 82 prosent av de mistenkte i alle anmeldte saker om hatkriminalitet.

Kilde

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2023

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt. (2023). Hatkriminalitet i Norge 2022.

Samlebetegnelsen mistenkt brukes om alle som står registrert som mistenkt, siktet eller domfelt i de anmeldte sakene.

Hatefulle ytringer og hets

Den økte bruken av internett og sosiale medier har medført en større mulighet for alle å ytre sine meninger i offentligheten. Denne utviklingen kan ha bidratt til å demokratisere offentligheten, men den gjør også at hets, trusler og hatytringer kan spres raskere og nå bredere ut enn tidligere. I 2023 ble det registrert 421 anmeldelser av hatefulle ytringer. Hatefulle ytringer utgjør dermed den klart største andelen av anmeldte lovbrudd med hatmotiv.

Diskriminerende eller hatefulle ytringer betyr å true eller å fremme hat på grunn av hudfarge, etnisk opprinnelse, religion, livssyn, legning eller funksjonsnedsettelse. Noen hatefulle ytringer er ulovlige og kan medføre straff. Det finnes ingen felles definisjon av hatefulle ytringer, verken i Norge eller internasjonalt. Mange forstår hatefulle ytringer som ytringer som er av hatefull eller diskriminerende art, og som retter seg mot en gruppe eller mot et individs reelle eller antatte gruppetilhørighet. Hatprat eller hatytringer er også begreper som brukes i denne sammenhengen.

I Norge har vi en rekke relevante bestemmelser både i straffeloven og i likestillings- og diskrimineringsloven. Disse forbyr hatefulle ytringer, diskriminering, trakassering, hensynsløs adferd og krenkelse av privatlivets fred.

Hatefulle ytringer, mobbing, hets og annen negativ adferd grenser mot og overlapper hverandre til dels. Hatefulle ytringer skiller seg fra andre negative ytringer ved at de direkte eller indirekte formidler et budskap overfor en større gruppe. På den måten kan disse ytringene ramme verdigheten, anseelsen og statusen til både enkeltpersoner og hele grupper i samfunnet. I denne artikkelen fokuserer vi på en bredere definisjon av hatefulle ytringer enn kun straffelovens bestemmelser. Det vil si at vi også ser på nedsettende og trakasserende ytringer.

Les mer om hatytringer på Bufdirs nettsider.

Kilde

Fladmoe og Nadim, 2019

Kilde

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2024

Straffeloven

Straffeloven, 2005, § 185

Utsatthet for hatefulle ytringer, nedsettende kommentarer og konkrete trusler

Andel personer som har blitt utsatt for det de opplever som nedsettende kommentarer, hatefulle ytringer og konkrete trusler det siste året. 2022.

Hovedinndeling
Kjønn
Sekundærinndeling
Minst én arena

Menn er noe mer utsatt for hatefulle ytringer

En undersøkelse gjennomført i 2023 viser at 14 prosent i befolkningen oppgir at de i løpet av det siste året har vært utsatt for hatefulle ytringer på minst én arena. Kjønnsforskjellene er små, men det er en større andel blant menn som oppgir at de har vært utsatt for hatefulle ytringer. Omtrent 15 prosent av menn har vært utsatt for hatefulle ytringer det siste året, mens 12 prosent av kvinner svarer det samme. Kjønnsforskjellene er også små i rapportert utsatthet for nedsettende kommentarer og konkrete trusler.

En annen undersøkelse viser at menn og kvinner opplever omtrent samme forekomst av hatefulle eller nedsettende ytringer på nett, men kvinner opplever i langt større grad at ytringene er rettet mot deres kjønn, utseende eller dem som person.

I den samfunnsvitenskapelige forståelsen av hatefulle ytringer er det vanlig å inkludere kjønn som grunnlag. Denne tilnærmingen til fenomenet favner bredere enn kun de (historisk) utsatte minoritetsgruppene som har vern etter straffeloven.

Kilde

Fladmoe og Nadim, 2023

Kilde

Enjolras m.fl., 2014

Kilde

Fladmoe og Nadim, 2023

Hatefulle ytringer på nett

Andel som har opplevd hatefulle bemerkninger om/mot seg selv i samfunnsdebatter på Facebook. 2021. Prosent.

Sekundærinndeling
Hatefulle bemerkninger om seg selv

Kvinner har i noe større grad enn menn opplevd hets på Facebook

En undersøkelse blant personer som bruker Facebook viser at kvinner i noe større grad opplever å motta hatefulle ytringer mot seg selv i forbindelse med samfunnsdebatter, sammenliknet med menn. Den samme undersøkelsen viser at deltakere i samfunnsdebatter på Facebook mener at kvinner blir mer trakassert i offentlige debatter enn menn.

Flere studier finner at menn er noe mer utsatt for hatefulle ytringer enn kvinner når ytringer rettet mot kjønn ikke er med (kun vernede grunnlag). Dersom hatefulle ytringer på bakgrunn av kjønn inkluderes, er kvinner mer utsatt.

Menn hetses for det de mener, kvinner hetses fordi de er kvinner

Netthets rammer menn og kvinner forskjellig. Menn hetses i størst grad på grunn av politiske holdninger, sosial status og alder, mens kvinner i størst grad hetses for politiske holdninger, religion og kjønn. 17 prosent av kvinner oppgir at de har opplevd hets på nett på grunn av sitt kjønn, mens 5 prosent av menn har opplevd det samme.

En annen undersøkelse viser at det er en signifikant høyere andel kvinner som mener at grunnen til at de ble utsatt for hatefulle ytringer eller konkrete trusler var deres kjønn. 32 prosent av kvinnene mente de ble utsatt for dette på grunn av deres kjønn, mens 1 prosent av mennene svarte det samme. Noe av netthetsen kvinner utsettes for omhandler støtende språk og kommentarer, i tillegg til usanne påstander om seg selv.

Kilde

Fladmoe og Nadim, 2019; Fladmoe og Nadim, 2023

Kilde

Ipsos, 2019

Kilde

Ipsos, 2018

Likestillings- og diskrimineringsombudet. (2021). "Hatefulle ytringer på nett". Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Interseksjonalitet

Forskning tyder på at minoriteter er mer utsatt for hatefulle ytringer enn andre. Samtidig er personer med flere enn ett minoritetskjennetegn langt mer utsatt for hatefulle ytringer enn personer med ett minoritetskjennetegn. En undersøkelse av hatefulle ytringer i kritiske perioder viser at personer med to eller flere minoritetstilhørigheter har over 16 ganger større sannsynlighet for å være utsatt for hatytringer . Dette gjelder spesielt ytringer rettet mot vernede grunnlag og kjønn.

Les mer om hatefulle ytringer og hatkriminalitet på bakgrunn av etnisitet og seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Kilde

Fladmoe og Nadim, 2023

Seksuell trakassering

Likestillings- og diskrimineringsloven forbyr trakassering på bakgrunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder og andre vesentlige forhold ved en person. Med seksuell trakassering menes enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.

Kilde

Likestillings- og diskrimineringsloven § 13.

Seksuell trakassering blant unge

Andel som har blitt utsatt for ulike former for seksuell trakassering i løpet av siste år. 2022.

Hovedinndeling
Ulike former for seksuell trakassering
Sekundærinndeling
Kjønn

Jenter oppgir i størst grad å være utsatt for ulike former for seksuell trakassering

Resultater fra UngData-undersøkelsen viser at nokså mange rapporterer om ulike former for seksuell trakassering. De mest utbredte formene er verbal trakassering, ryktespredning og uønsket seksuell beføling. Selv om resultatene viser at gutter også er utsatt, er det flere jenter enn gutter som rapporterer om opplevd seksuell trakassering. 20 prosent av jentene svarer bekreftende på «at noen mot din vilje har befølt deg på en seksuell måte», sammenliknet med 8 prosent av guttene. 28 prosent av jentene og 15 prosent av guttene rapporterte at de var utsatt for verbal seksuell trakassering.

Arenaer

Arenaer

Andel personer som har blitt utsatt for det de opplever som hatefulle ytringer, nedsettende kommentarer og trusler det siste året, på ulike arenaer. Våren 2022.

Hovedinndeling
Arena
Sekundærinndeling
Kjønn

Sosiale medier er den vanligste arenaen, og menn er mest utsatt

Sosiale medier, arbeidsplassen og kommentarfelt/nettforum er de arenaene hvor hatefulle ytringer, nedsettende kommentarer og trusler forekommer hyppigst, for både kvinner og menn. Det er i hovedsak sosiale medier som er den vanligste arenaen for alle typer ytringer. Dersom vi inkluderer kommentarfelt/nettforum og e-post, er det tydelig at internett generelt er en arena for hetsende ytringer.

Menn opplever i større grad enn kvinner å utsettes for hatefulle ytringer i kommentarfelt/nettforum og sosiale medier. Samtidig opplever kvinner i større grad å utsettes for hatefulle ytringer på offentlig transport, sammenliknet med menn. Det samme mønstret ser vi når det gjelder utsatthet for konkrete trusler.

Samlet sett, viser undersøkelsen at menn er mer utsatt for hatefulle ytringer, nedsettende kommentarer og trusler, sammenliknet med kvinner.

Kilde

Amnesty, 2018; Medietilsynet, 2022

Fladmoe, Audun og Nadim, Marjan (2023). Omfang og konsekvenser av hets og hatytringer i kritiske perioder. Erfaringer fra koronapandemien (2020–2022) og skytingen ved London pub og apekopputbruddet (sommeren 2022). Institutt for samfunnsforskning.

Unges erfaringer med hets på sosiale medier

Også andre undersøkelser viser at sosiale medier og andre digitale plattformer er arenaer hvor personer utsettes for hets. I 2022 gjennomførte Medietilsynet en studie om unges erfaringer med hatefulle ytringer. Deltakerne i studien fortalte at gaming er en arena der spesielt jenter utsettes for mye hets. Samtidig viser studien at ungdom opplever mye hat på TikTok, spesielt knyttet til kjønn, kropp og seksualitet. Deltakerne mente at jenter er mest utsatt for kroppsrelatert hets, men at gutter også kan oppleve hets dersom de for eksempel ikke passer inn i det som forbindes med et maskulint kroppsbilde.

Kilde

Medietilsynet, 2022

Konsekvenser av hatefulle ytringer og hets

Hatefulle ytringer, hets og trusler kan ha store konsekvenser for den enkelte, i form av emosjonelle, psykiske og/eller sosiale konsekvenser. Det kan påvirke menneskers følelse av trygghet og livskvalitet i hverdagen, og det kan hindre mennesker i å delta i demokratiet. Videre kan hatytringer bidra til å holde liv i fordommer, frata mennesker verdighet og skape frykt hos de som rammes.

Funn fra ulike undersøkelser viser at 69 prosent av de som er rammet av netthets sover dårligere, 67 prosent har lavere selvtillit og 61 prosent opplever følelsen av å bli isolert eller ha et behov for å trekke seg tilbake. Konsekvensen flest av de rammede opplever er en følelse av maktesløshet i evne til å reagere.

Kilde

Likestillings- og diskrimineringsombudet, 2021

Reaksjoner

Reaksjoner på å ha vært utsatt for hatefulle ytringer. Våren 2022. Prosent.

Hovedinndeling
Reaksjoner
Sekundærinndeling
Kjønn

Flest reagerer emosjonelt

En undersøkelse gjort av institutt for samfunnsforskning finner variasjon i hvordan respondentene reagerer på erfaringer med å motta hatytringer. Respondentene reagerer i størst grad med emosjonelle reaksjoner, som å bli opprørt og sint, men også med tilbaketrekking, som å oftere holde meningene sine for seg selv. En noe større andel kvinner enn menn oppgir at de i svært eller ganske stor grad reagerte med å bli sint eller opprørt. Samtidig viser resultatene at en større andel menn enn kvinner i svært eller ganske stor grad oftere holdt meningene sine for seg selv.

I tillegg viser funn fra undersøkelsen at kvinner og unge voksne i større grad enn menn og middelaldrende reagerte emosjonelt på det å bli utsatt for hatytringer. Samtidig oppgir LHBT+-personer, personer med innvandrerbakgrunn og personer med en fysisk funksjonsnedsettelse i større grad enn andre grupper emosjonelle reaksjoner på å motta hatytringer. De oppgir også i større grad enn andre at de blir sinte og utrygge.

En annen undersøkelse fra Medietilsynet om unges erfaringer med hatefulle ytringer viser at over dobbelt så mange unge kvinner som unge menn svarer at de ble negativt påvirket av de hatefulle kommentarene på nettet. Rapporten trekker frem at når unge utsettes for hatefulle ytringer på nettet, kan det påvirke dem i lang tid. Deltakerne trakk fram kommentarer om kropp og utseende som særlig vanskelige å glemme.

Konsekvenser på samfunnsnivå

Det er bred enighet om at hatefulle ytringer er et reelt samfunnsproblem. I tillegg til konsekvenser for den enkelte, kan hatefulle ytringer også medføre konsekvenser på samfunnsnivå. Hatytringer kan begrense andre i å ytre seg fritt i offentlige rom, og samtidig bidra til polarisering mellom forskjellige grupper i samfunnet. Når enkelte grupper rammes av hatefulle ytringer risikerer vi en systematisk underrepresentasjon av disse gruppene i offentligheten, noe som kan utgjøre en trussel mot demokratiet.

Kilde

Medietilsynet, 2022

Kilde

Eggebø og Stubberud, 2016

Kilde

Eggebø og Stubberud, 2016; LDO 2021

Fladmoe, Audun og Nadim, Marjan (2023). Omfang og konsekvenser av hets og hatytringer i kritiske perioder. Erfaringer fra koronapandemien (2020–2022) og skytingen ved London pub og apekopputbruddet (sommeren 2022). Institutt for samfunnsforskning. Spesialbestilte tall.

Kunnskapsbehov

Selv om forskningen på hatefulle ytringer og hets de siste årene har gjort at vi har mer kunnskap nå enn tidligere, er det fortsatt behov for mer forskning på feltet. Generelt er det behov for mer forskning om omfang av og erfaringer med hatefulle ytringer, hets og trakassering blant ulike grupper, hvem som er avsendere og hva de motiveres av. Vi trenger også flere analyser av innhold i ytringene og konsekvenser av hatefulle ytringer på individ- og samfunnsnivå.

Kilder

Bakken, A. (2022). Ungdata 2022- Nasjonale resultater. OsloMet.

Eggebø, H. og Stubberud, E. (2016). Hatefulle ytringer. Delrapport 2: Forskning på hat og diskriminering. Institutt for samfunnsforskning. Rapport: 2016:15.

Enjolras, B. og Steen- Johnsen, K. (2014) "Kapittel 8: Ytringsfrihet og sosiale medier" i B. Enjolras, T. Rasmussen, og K. Steen- Johnsen (red.) Status for ytringsfriheten i Norge. Hovedrapport fra prosjektet: Fritt Ord, ISF, Fafo, UiO, TNS, Jon Wessel-Aas.

Fladmoe, A. og Nadim, M. (2019). Erfaringer med hatytringer og hets blant LHBT-personer, andre minoritetsgrupper og den øvrige befolkningen. Institutt for samfunnsforskning.

Fladmoe, A. og Nadim, M. (2023). "Omfang og konsekvenser av hets og hatytringer i kritiske perioder. Erfaringer fra koronapandemien (2020–2022) og skytingen ved London pub og apekopputbruddet (sommeren 2022)". Institutt for samfunnsforskning.

Ipsos. (2018). "Kvinner i befolkningen - erfaringer med netthets".

Ipsos (2019). "Hat og trusler mot folkevalgte. Rapport laget for Kommunesektorens organisasjon (KS)".

Likestillings- og diskrimineringsloven. (2018). Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven). LOV-2017-06-16-51.

Likestillings- og diskrimineringsombudet. (2021). "Hatefulle ytringer på nett". Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Løvgren, M., Skjervheim, Ø., Høgestøl, A., Kotsadam, A., Bjørnshagen, V., Hyggen, C og Lid, S. (2023). "Nasjonal trygghetsundersøkelse 2022". NOVA Rapport 14/23. NOVA, OsloMet. NOVA Rapport 14/23. NOVA, OsloMet

Medietilsynet (2022). "Man må ha tykk hud eller unngå å være på nettet. – en undersøkelse om unges erfaringer med hatefulle ytringer".

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt. (2023). "Hatkriminalitet i Norge 2022".

Politidirektoratet og Oslo politidistrikt. (2024). "Hatkriminalitet i Norge 2023".

Straffeloven. (2005). Lov om straff (straffeloven). LOV-2005-05-20-28