Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Familie i et kjønnsperspektiv

Hvordan menn og kvinner bruker tiden sin på arbeid ute og hjemme i familien sier noe om likestillingssituasjonen i Norge i dag. Det gjelder blant annet det å få eller ikke få barn, bruk av familierettede ordninger, eller om barn bor med mor eller far ved samlivsbrudd.

Velferdsordninger for familier og kjønnslikestilling

Bruk av fedrekvote

Andel fedre som har tatt ut foreldrepenger (tatt foreldrepermisjon), etter barnets fødselsår. 2021

Hovedinndeling
År
andel
Andel fedre som tar ut hele eller mer av fedrekvoten

Et flertall av fedre benytter fedrekvoten

Andelen menn som tar ut full fedrekvote eller mer innen barnet fylte tre år er på 62 prosent.

Fedrekvoten som normdannende for fedres uttak

Flertallet av fedre tar nøyaktig fedrekvotens lengde. Andelen er stabil over tid på tross av endringer lengden til fedrekvoten. NAVs analyse av Foreldrepengeundersøkelsen 2021 viser at andelen fedre som tok ut hele fedrekvotens lengde var relativt uforandret fra nivået i 2017, på tross av at at fedrekvoten har blitt utvidet til fra 10 til 15/19 uker. Det stabile nivået viser at fedrekvotens lengde er utslagsgivende for fedres uttak av foreldrepermisjon.

Analyser viser at foreldre tilpasser sin permisjonsbruk etter gjeldende ordninger. Det vil si at fedre stort sett tar ut de øremerkede ukene. Mor tar ut det meste av fellesperioden før far tar ut fedrekvoten.

For de som ble fedre i 2022, var fedrekvoten på 15 uker ved 100 % dekningsgrad og 19 uker ved 80 % dekningsgrad.

Kilde

NAV, 2022

Kilde

Arntsen, 2022

Kilde

Fougner, 2012; Bringedal og Lappegård, 2012a, 2012b, 2013; SSB, 2017a

Info

Kvotene var uavhengige av dekningsgrad frem til innføring av tredelingen av foreldrepengene for de med 80 % dekningsgrad fra og med 1. januar 2019.

Statistikken er hentet fra SSB tabell 09293, går tilbake til 2008. Statistikken er en av tolv indikatorer, som skal måle graden av likestilling mellom menn og kvinner på lokalt og nasjonalt nivå, basert på registerdata på kommunenivå.

Andel av fedre som har mottatt foreldrepenger, etter barnets fødselsår. Foreldrepenger kan tas ut i tre år etter fødsel. Årsak til at foreldrepermisjon ikke er tatt ut er ukjent, og andelen fedre som ikke har tatt ut permisjon kan derfor inkludere fedre som ikke har krav på foreldrepermisjon.

Les mer om indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene på SSBs nettsider.

Ulønnet permisjon i etterkant av foreldrepengeperioden

Andel mødre og fedre som har tatt ut ulønnet permisjon i forlengelse av foreldrepengeordningen. 2008-2021

Hovedinndeling
Forelder
Sekundærinndeling
År

Store kjønnsforskjeller i uttaket av ulønnet permisjon

Funn fra Foreldrepengeundersøkelsen 2021 viser at 48 prosent av mødre og 11 prosent av fedre tok ut ulønnet permisjon. I tillegg tar mødre ut lengre ulønnet permisjon enn menn. I gjennomsnitt tok mødre ut 16 uker ulønnet permisjon, mens fedre i gjennomsnitt tok 11 uker.

Kilde

Bakken, 2022

Kilde: Foreldrepengeundersøkelsen, NAV.

Foreldrepengeundersøkelsen er gjennomført tre ganger, i 2008, i 2017 og i 2021. Undersøkelsen i 2021 ble distribuert til 11 675 personer, hvorav 49,9 prosent av mødrene svarte og 33,7 prosent av fedrene.

Les mer om analyser basert på NAVs foreldrepengeundersøkelse på NAV sine nettsider.

Uttak av fedrekvote varierer etter sektor, utdanningsnivå og bosted

Foreldrepengeundersøkelsen fra 2021 viser at det er svært små forskjeller i hvor mye av fedrekvoten fedre med 80 eller 100 prosent dekningsgrad bruker. Fedre som jobber i offentlig sektor tok oftere ut den hele fedrekvoten eller mer enn fedre som jobber i privat sektor. Utdanningsnivå har også betydning for fedrekvotens lengde. Fedre med høy utdanning hadde et høyere fedrekvoteuttak enn fedre med kun videregående eller grunnskole som høyeste fullførte utdanning. 22 prosent av de med lang, høy utdanning tar ut mer enn fedrekvoten.

40 prosent av fedre som ikke tok ut hele fedrekvoten oppga vanskeligheter med langvarig fravær fra jobb som årsak til hvorfor de ikke tok den fulle lengden av fedrekvoten. 35 prosent oppga økonomisk tap som årsaken til hvorfor de ikke tok ut hele kvoten, og 20 prosent oppgir at kombinasjonen av tapt inntekt og fravær av jobb som årsak.

Kilde

Arntsen, 2022

Kontantstøtte

I dag kan familier som har barn mellom ett og to år som ikke går i barnehage få kontantstøtte. Antall mottakere av kontantstøtten har gått ned siden kontantstøtten ble innført i 1998. Fordi foreldrepermisjonen er utvidet, og barnehagetilgangen er bedre for ett- og toåringer, er tiden mellom endt foreldrepermisjon og barnehagestart mye kortere, og kontantstøtten har slik fått endret betydning for den enkelte familien. Andelen ett- og toåringer i barnehage har mer enn doblet seg siden 1999, og barnehagedekningen for ett- og toåringer var i 2022 på 87,7 prosent.

Per juni 2023 mottok 18 102 kontantstøtte. Det er i hovedsak kvinner som mottar kontantstøtte, i juni 2023 utgjorde 80,3 prosent av mottakerne av kontantstøtten. Samtidig har andelen menn økt fra 6 prosent i 2006 til 19,7 prosent i 2023.

Økningen forklares med at antall menn som mottar stønad har gått opp og at antall mottakere totalt sett har gått ned. Hvem som mottar stønaden er ingen god indikator på hvem som er hjemme med barnet, fordi det ikke er krav om at den som mottar stønaden er den som skal være hjemme med barnet.

Kilde

SSB, 2014; Østbakken, 2016

Kilde

SSB, 2023

Info

Bruk av kontantstøtte kan måles i andel barn som er mottakere, av antall barn i kontantstøttealder.

Kilde

NAV, 2023

Kilde

Østbakken, 2016; NAV, 2023

Barn i barnehage

Andel barn i barnehage, etter alder og fylke. 2008-2023

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Alder

Nesten alle barn går i barnehage

93,8 % av alle barn i alderen ett til fem år går i barnehage. Dekningsgraden pr. mars 2024 er på 82 prosent for ettåringer, og 97,5 prosent for femåringer. Rett til barnehage for barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes plass om, ble innført i 2009. I juni 2016 ble dette endret til å gjelde også barn født i september og oktober.

Fylkesvise forskjeller

Selv om over 90 prosent av barn mellom ett til fem år i alle fylker går i barnehage, er det variasjon mellom fylkene. I Agder og Østfold går 92 prosent av barn mellom ett og fem år i barnehage, men i fylkene Vestland, Møre og Romsdal og Telemark går 96 prosent av barna i barnehagen.

Barnehagen som likestillingspolitisk virkemiddel

I tillegg til å være en familierettet ordning, er barnehagetilbud til alle barn et likestillingspolitisk virkemiddel. God barnehagedekning er viktig for å legge til rette for kvinners yrkesdeltakelse. Barnehagen spiller også en viktig rolle i likestillingsarbeidet for hvert enkelt barn. Etter likestilling og diskrimineringsloven skal barnehagen være en arena som skal fremme likestilling og likeverd ved at jenter og gutter blir møtt på samme måte, og motvirke at normbaserte forventninger til kjønn begrenser barna.

Kilde

Emilsen et al., 2020

Statistikken er hentet fra SSB, tabell 09169 og 07459 og går tilbake til 2008. Statistikken er beregnet ut fra fylkesgrensene fra 2024. Referansetid for barn i barnehage 15.12, referansepunkt for barn i alt 1.1 det påfølgende året.

Les mer om statistikk om barnehager på SSBs nettsider.

SSB publiserer i tillegg tolv indikatorer som skal måle graden av likestilling mellom menn og kvinner på lokalt og nasjonalt nivå, basert på registerdata på kommunenivå.

Les mer om indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene på SSBs nettsider.

Arbeid ute og hjemme

I løpet av de siste tiårene har hverdagen til kvinner og menn endret seg. Menn bruker mer tid på husholdsarbeid og mindre tid på inntektsarbeid. Kvinner bruker mer tid på inntektsarbeid og mindre tid på husholdsarbeid.

Tid brukt på inntektsgivende- og husholdsarbeid etter alder

Gjennomsnittlig tid brukt på inntektsgivende- og husholdsarbeid i løpet av en dag, etter alder. Timer per dag. 1970-2022

Hovedinndeling
År

Likere tidsbruk

Tidsbruksundersøkelsen viser effekten av kvinners inntog i arbeidslivet fra 70-tallet på gjennomsnittlig antall timer brukt på inntektsgivende arbeid. Undersøkelsen viser en markant endring i tidsbruken, spesielt for kvinner i aldersgruppen 25 til 44 år. Alt i alt ser vi en likere tidsbruk mellom kjønnene i 2022 enn i 1970.

Statistikken er hentet fra SSB, Tabell 14320. Tidsbruksundersøkelsen ble gjennomført første gang i 1970 og utføres hvert 10. år.

Tidsbruksundersøkelsen. Undersøkelsen er fra 2022 basert på en webapplikasjon, der et representativt utvalg av befolkningen førte inn aktiviteter/gjøremål i et webskjema i en app. Alle dager i året er inkludert, også helge- og helligdager. Tidsbruk er regnet ut fra en gjennomsnittlig dag i løpet av året. I 2022 var bruttoutvalget ca. 8800 personer.

Les mer om Tidsbruksundersøkelsen.

Tid brukt på ulike typer husholdsarbeid

Gjennomsnittlig tid brukt på ulike former for husholdsarbeid i løpet av en dag etter alder. I timer og minutter. 1970-2022

Hovedinndeling
År

Kvinner bruker fortsatt mer tid på husarbeid enn menn

Tidsbruksundersøkelsen skiller mellom 7 typer husholdsarbeid: husarbeid, vedlikeholdsarbeid, omsorgsarbeid, hjelp til andre husholdninger, kjøp av varer og tjenester, annet husholdsarbeid og reiser i samband med husholdsarbeid.

Av alt husholdsarbeid er det husarbeid kvinner og menn bruker mest tid på. I aldersgruppen 25-44 år bruker kvinner i gjennomsnitt ca. 1 time og 26 minutter og menn ca. 1 time hver dag. I aldersgruppen 16-74 år bruker kvinner i gjennomsnitt 44 minutter mer tid på husholdsarbeid enn menn.

Kilde

Vaage, 2012

Statistikken er hentet fra SSB, Tabell 14320. Tidsbrukundersøkelsen ble gjennomført første gang i 1970 og utføres hvert 10. år.

Tidsbruksundersøkelsen. Undersøkelsen er fra 2022 basert på en webapplikasjon, der et representativt utvalg av befolkningen førte inn aktiviteter/gjøremål i et webskjema i en app. Alle dager i året er inkludert, også helge- og helligdager. Tidsbruk er regnet ut fra en gjennomsnittlig dag i løpet av året. I 2022 var bruttoutvalget ca. 8800 personer.

Les mer om Tidsbruksundersøkelsen.

Arbeidsdeling i hjemmet

SSB har på bakgrunn av spørreundersøkelsen «Generations and Gender Survey» fra 2020, analysert fordelingen av husholdnings- og omsorgsoppgaver mellom kvinner og menn i norske familier.

Utvalget bestod av innbyggere mellom 18-54 år, totalt 1376 menn og 1881 kvinner, hvorav henholdsvis 654 og 867 oppga at de hadde barn under 15 år. Likekjønnede par er ikke inkludert i analysen som følge av lav svarprosent. Ikke-binære er ikke identifisert i denne spørreundersøkelsen.

Tydelige kjønnsforskjeller i fordelingen av husholdningsoppgaver - omsorgsoppgaver mer likestilt

Det er tydelige forskjeller i hvilke oppgaver kvinner og menn utfører. Menn har i stor grad ansvar for vedlikehold og småreparasjoner i og rundt boligen, mens kvinner i stor grad har ansvar for oppgaver som matlaging og klesvask. Husholdningsoppgaver er mer kjønnet blant de eldre aldersgruppene. Mødre og fedre oppgir omsorgsoppgavene som mer likestilt enn husholdningsoppgavene. Blant par med barn under 15 år oppgir 62 prosent at mor og far deler omsorgsoppgavene likt. Samtidig er det mer vanlig at kvinnen gjør mest blant parene som ikke ikke deler oppgavene likt.

Overvurdering av egen innsats

Begge kjønn vurderer egen innsats som større enn det motsatte kjønn gjør. De fleste er enige i hvem som vanligvis eller alltid ufører en konkret oppgave, men uenigheten ligger i hvor stor andel. Både kvinner og menn oppgir at de i størst grad av ansvaret for dette.

Likestilte oppgaver og fornøydhet

Analysen viser en positiv, men moderat sammenheng mellom likere arbeidsdeling av husholdningsoppgaver og grad av fornøydhet i parforholdet. Effekten er tydeligere for kvinner enn for menn. Sammenhengen mellom likedeling av omsorgsoppgaver og fornøydhet med oppgavefordelingen er dog ikke like sterk.

Les mer om analysen på SSBs nettsider.

Fruktbarhet og foreldreskap i et kjønnsperspektiv

Etter flere år med nedgang i samlet fruktbarhetstall, økte dette igjen i 2021. Flere menn enn kvinner får ikke barn. Flertallet av barn bor med begge foreldrene sine, og nesten alle bor sammen med mor. Blant foreldre som bor hver for seg er delt bosted for barna blitt vanligere.

Samlet fruktbarhetstall for kvinner og menn. 2022

Statistikken viser gjennomsnittet av ettårige aldersavhengige fruktbarhetsrater for aldersgruppen 15-54 år.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Samlet fruktbarhetstall øker for første gang siden 2009

Fra 1968 til 1984 falt fruktbarhetsraten fra 2,75 til 1,66 barn i gjennomsnitt per kvinne, før den begynte å øke for så å stabilisere seg. Med noe variasjon har fruktbarhetsraten på 2000-tallet ligget stabilt noe under reproduksjonsnivået. Mellom 2009 og 2020 sank raten jevnt, og var i 2020 på 1,48 barn for kvinner. Dette er det laveste fruktbarhetstallet som har blitt målt i Norge. Fall i fruktbarhet er et fellestrekk i Europa.

#### Mulige årsaker til synkende fruktbarhetstall I følge [Cools og Strøm](#Kilde2) er den viktigste årsaken til den synkende fruktbarheten at færre par enn tidligere får tre barn, ikke at det er flere som ikke får barn. I tillegg ønsker yngre seg færre barn enn det eldre gjør, og gjennomsnittspersonen i befolkningen ønsker seg flere barn enn de faktisk får. Det lave fruktbarhetstallet for kvinner i 2020 kan ikke forklares av [pandemien.](#Kilde3)

Høy fruktbarhet i europeisk sammenheng

Norge er ett av de landene i Europa som har hatt høyest fruktbarhet de siste årene. Kombinasjonen av relativt høye fruktbarhetstall og høy yrkesdeltakelse blant kvinner forklares ofte med en barne- og familievennlig politikk med generøse støtteordninger som gjør det mulig å kombinere arbeid ute og hjemme. Les mer om yrkesdeltakelse blant kvinner.

Nedgang i antall menn som blir fedre

Menn får i gjennomsnitt færre barn enn kvinner. For 2022 var fruktbarhetstallet for menn 1,3, mens det for kvinner var 1,41. Andelen kvinner og menn som ikke har barn ved 45-års alder øker, men den øker mer blant menn. Studier har vist at det å ikke få barn er mer vanlig blant lavt utdannede menn, selv om økningen også gjelder menn med høy utdanning. Det er ingen kjønnsforskjeller når det gjelder å ønske seg barn, men flere kvinner enn menn ønsker seg mer enn ett barn.

Info

Reproduksjonsnivå viser til det gjennomsnittlige antall barn et årskull av kvinner må få for å holde folketallet stabilt, ca. 2,1 barn. (Ellingsæter og Pedersen, 2013)

Kilde

Tømmerås 2021

Kilde

2018

Kilde

Tømmerås, 2021

Kilde

SSB, 2016a

Kilde

Ellingsæter, 2012; Ravn Kristensen og Sørensen, 2016

Kilde

SSB, 2023

Kilde

Lappegård, Noack og Rønsen, 2013

Kilde

Cools og Strøm, 2018

Statistikken er hentet fra SSB Tabell 04232 og 07871, begge oppdateres årlig. Tabell 04232 viser fruktbarhetstall for kvinner med statistikk fra 1968. Tabell 07871 viser fruktbarhetstall for menn, med statistikk fra 2000.

Samlet fruktbarhetstall er det gjennomsnittlige antallet barn en mann eller kvinne vil få under gjeldende fruktbarhetsforhold. Antall barn hver mann eller kvinne kommer til å få under forutsetning av at fruktbarhetsmønsteret i perioden vedvarer og at dødsfall ikke forekommer.

Les mer om fruktbarhetstall for kvinner og fruktbarhetstall for menn på SSBs nettsider.

Registrert bosted

Registrert bosted for barn 0-17 år som ikke bor med foreldre som er gift eller samboere. Antall og andel. 2023

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Boforhold

16 prosent av alle barn bor kun med én forelder

Flertallet av barn bor med begge foreldrene sine. 3,2 prosent av barn er registrert bosatt kun med far, og 12,7 prosent av barn er registrert bosatt kun med mor. Av alle barn som er registrert bosatt med kun én forelder, bor 20 prosent med far og 80 prosent med mor. I 2010 bodde 83,7 prosent av disse barna med mor, så det har vært en viss bevegelse mot at flere barn bor med far de siste 10 årene.

Flere har delt bosted

Analyser av SSBs «Undersøkelsen om samvær og bosted 2012» viser at om lag ett av fire barn hadde delt bosted i 2012, mot 8 prosent i 2002. Delt bosted er blitt vanligere blant alle grupper av foreldre, men har økt mer blant de yngste fedrene enn blant de eldre, og mer blant de som har vært samboere med barnas mor enn blant dem som har vært gift. Delt bosted er vanligere blant foreldre med høy inntekt og lang utdanning enn blant dem med lav inntekt og lav utdanning.

At stadig flere foreldre har delt bosted for barna når de skiller lag, kan blant annet forstås i lys av mer involvert farskap under samlivet. Les mer om familierettede ordninger. De fleste fedre som ikke har samme registrerte adresse som barna (samværsfedre), har månedlig samvær med barna.

Kilde

Kitterød, Lyngstad, Lidèn og Wiik, 2015

Kilde

ibid

Kilde

ibid

Kilde

Brandth og Kvande, 2003, 2013,; Aarseth, 2008

Statistikken over registrert bosted er hentet fra SSB, tabell 06239. Statistikken går tilbake til 2001 og oppdateres årlig. Tabell 10987 viser antall barn i befolkningen, og er brukt til å regne ut andelen barn som er registrert bosatt hos én forelder.

Les mer om statistikken på SSBs nettsider.

Registrert adresse samsvarer ikke alltid med barnets faktiske bosted, og barn kan bare være registrert bosatt på én adresse, selv om foreldre juridisk sett har valgt å ha delt bosted. Les mer om barn og samlivsbrudd.

Kilder

Bakken, F. (2022) Ulønnet og lønnet foreldrepermisjon - mødre og fedres bruk og vurderinger. Arbeid og Velferd 2022(1), s. 59-76

Brandt, B. & Kvande, E. (2013). Fedrekvoten og den farsvennlige velferdsstaten. Oslo: Universitetsforlaget

Bringedal, K.H. & Lappegård, T., (2012a). Holdninger til fedrekvote: Småbarnsforeldre sier ja til fedrekvote. Samfunnsspeilet 26(1), s. 19–23

Bringedal, K.H. & Lappegård, T., (2012b). Likere deling av foreldrepermisjon. Samfunnsspeilet 26(1), s. 13–18

Bringedal, K.H. & Lappegård, T., (2013). Stor oppslutning om fedrekvoten, i Brandt, B. og Kvande, E. (red.) Fedrekvoten og den farsvennlige velferdsstaten. Oslo: Universitetsforlaget, s. 29-40

Emilsen, K. (2015). Likestilling og likeverd i barnehagen. Bergen: Fagbokforlaget

Emilsen, K, Kjeldsaas, L., Friis, P., Johannesen, N. & Renolen, M. (2020) Ressurshefte for likestilt og likeverdig pedagogisk praksis. Kanvas/Dronning Mauds Minne/Likestillingssenteret

Engvik, M. og Pettersen, M. (2021). Lengst pappaperm blant lærere, men langt fra en likedeling. SSB Analyser 2021/14. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

Fougner, E. (2012). Fedre tar ut hele fedrekvoten - også etter at den ble utvidet til ti uker. Arbeid og velferd 2012(2), s. 71-77

Meld. St.24 2015-2016. Familien – ansvar, frihet og valgmuligheter. Oslo: Barne- og likestillingsdepartementet

Moafi, H. og Bjørkli, E., (2011). Barnefamiliers tilsynsordninger, høsten 2010. 2011(34). Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

NAV (2022). Foreldrepenger: Hvor lenge kan du få foreldrepenger? Hentet 30/12/2022. Oslo: Arbeids- og velferdsdirektoratet.

NAV (2023) Kontantstøtte. Mottakere. Kjønn og alder. Juni 2014-2023. Hentet 6/10/2023. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

Arntsen, L., D. (2022) Fedre mer fornøyd enn mødre - syn på og bruk av foreldrepengeordningen. Arbeid og velferd (2), s. 109-124

SSB (2014). Fremdeles nedgang i kontantstøttebruken. Hentet 28/11/2016. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2017a). Fedrekvoten - mer populær enn noen gang. Hentet 15/01/2019. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2017b). Barnehagedekningen fortsetter å øke. Hentet 10/01/2018. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

SSB (2023) Barnehager. Hentet 6/10/23.Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå

Østbakken, K.M. (2016). Kontantstøtteordningen. Omfang og effekter på sysselsetting i Norge og Norden. ISF rapport 2016(5)

Har du spørsmål?

Sophia Rodrigues Eusébio

Seniorrådgiver

sophia.eusebio@bufdir.no