Økonomi og levestandard
Her finner du statistikk og forskning om personer med funksjonsnedsettelse og økonomi.
Økonomiske levekår
Mange personer med funksjonsnedsettelse er i større grad enn andre avhengige av overføringer fra folketrygden som inntektskilde. I tillegg til lavere utdanningsnivå og grad av sysselsetting hos personer med funksjonsnedsettelse, så har mange høye helse- og ekstrautgifter knyttet til funksjonsnedsettelsen. Alt dette sammensatt, har konsekvenser for en persons økonomiske levekår.
FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) slår fast at personer med funksjonsnedsettelse har de samme menneskerettighetene som alle andre, og forklarer hvordan disse skal realiseres.
CRPD artikkel 19 slår fast at personer med funksjonsnedsettelse har samme rett som andre til å bo og leve i lokalsamfunnet, med de samme valgmulighetene. Bestemmelsen skal sikre retten til å leve selvstendige, frie og uavhengige liv.
CRPD artikkel 28 slår fast at mennesker med funksjonsnedsettelse har rett til en tilfredsstillende levestandard for seg selv og sin familie.
Norske myndigheter er forpliktet til å følge bestemmelsene i CRPD i all politikkutforming og i alle former for myndighetsutøvelse på alle nivåer, både nasjonalt, i fylker og i kommuner.
Statistikken og forskningen det vises til her, bruker ulike definisjoner om personer med funksjonsnedsettelse. Dette kan ha konsekvenser for resultatene. Les mer om begreper og kunnskapsgrunnlag her.
Retten til tilfredsstillende levestandard
De fleste av befolkningen i arbeidsfør alder har arbeidsinntekt som hovedinntektskilde. Sysselsettingsraten for personer med funksjonsnedsettelse er lavere enn for befolkningen generelt. I 2020 er 75 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder sysselsatt, mens tilsvarende tall for personer med funksjonsnedsettelse er 41 prosent. Les mer i artikkelen om deltakelse i arbeidslivet.
Kilde
SSB, 2020
Husstandens samlede inntekt, etter funksjonsnedsettelse
Husstandens samlede brutto årsinntekt, andel som oppgir å ha en funksjonsnedsettelse i inntektsgruppene. 2023
Husstander til personer med funksjonsnedsettelse har lavere inntekt enn andre
Det eksisterer lite dokumentasjon på de faktiske inntektsforholdene for personer med funksjonsnedsettelse. Innbyggerundersøkelsen til DFØ har imidlertid med et spørsmål om husstandens samlede brutto årsinntekt.
Tallene fra 2023 viser at husstandsinntekten til personer med funksjonsnedsettelse i gjennomsnitt har lavere inntekt enn gjennomsnittet for befolkningen i sum. 30 prosent av de med psykisk funksjonsnedsettelse oppgir å ha en samlet husstandsinntekt på under 450.000 kr, tilsvarende andel for den totale befolkningen er på om lag 16 prosent.
Kilde
DFØ, 2024
DFØ (2024) Innbyggerundersøkelsen
Store lønnsforskjeller
Forskning fra perioden 2005 og 2017 blant arbeidstakere mellom 20 og 40 år viser at det er store lønnsforskjeller mellom funksjonshemmede arbeidstakere og arbeidstakere i resten av befolkningen. Studien finner at kvinner med funksjonsnedsettelse tjener i snitt lavere enn menn. Dette gjelder også i befolkningen for øvrig. Likevel finner studien at menn med funksjonsnedsettelse relativt sett tjener dårligere sammenlignet med menn uten funksjonsnedsettelse.
Kilde
Ballo, 2023
Lavinntekt
Lavinntekt og vanskeligheter med å få endene til å møtes med husholdningens samlede inntekt. 2022
Mange personer med funksjonsnedsettelse har mindre økonomisk romslighet
Lavinntekt defineres som husholdningsinntekt under 60 prosent av medianinntekten i befolkningen. I 2022 var 11 prosent av befolkningen i husholdninger med lavinntekt i Norge, og blant de under 18 år var 11,5 prosent i lavinntektshusholdninger.
Resultater fra SSBs levekårsundersøkelse EU-SILC viser at 18 prosent blant voksne personer med funksjonsnedsettelse tilhører såkalte lavinnteksthusholdninger. I den øvrige befolkningen var tallet 15 prosent.
På spørsmål om man synes det er vanskelig å få endene til å møtes med husholdets samlede inntekt, viser resultatene fra undersøkelsen en klar forskjell mellom personer med funksjonsnedsettelse og befolkningen generelt. I befolkningen svarte 8 prosent i 2022 at det var vanskelig eller svært vanskelig, mens tilsvarende tall for personer med funksjonsnedsettelse var 17 prosent.
I tidligere undersøkelser fra 2003 og 2006 har 1 av 3 foreldre til barn med funksjonsnedsettelse oppgitt at de mener en funksjonsnedsettelse påvirker økonomien negativt. Videre svarte en større andel av foreldre til barn med funksjonsnedsettelse at de hadde vansker med å betale løpende og/eller uforutsette utgifter enn foreldre for øvrig. Det er imidlertid ikke publisert noen nyere forskning på dette siden da, og det er derfor vanskelig å si sikkert om dette illustrerer dagens situasjon for foreldre til barn med funksjonsnedsettelser.
Kilde
SSB, 2024d
Kilde
SSB, 2022b
Definisjon
Langvarig sykdom, funksjonsnedsettelse eller plager som følge av skade.
Definisjon
Langvarig sykdom, funksjonsnedsettelse eller plager som følge av skade.
Kilde
SSB, 2022b
Kilde
Tøssebro & Paulsen, 2014
Kilde
Tøssebro & Paulsen, 2014
Kilde: SSB Levekårsundersøkelsen EU-SILC, spesialbestilte tall
Folketrygden som hovedinntektskilde
Andel av befolkningen, og andel av personer med funksjonsnedsettelser som oppgir folketrygden som hovedinntektskilde. 2022
Mer enn 1 av 4 personer med funksjonsnedsettelse har ytelser fra folketrygden som hovedinntektskilde
Personer med funksjonsnedsettelse har i større grad overføringer fra folketrygden som primærinntekt, i tillegg til at de har lavere inntekt enn befolkningen generelt. Disse tjenestene er blant annet sykepenger, pensjoner, foreldrepenger, dagpenger eller ulike helsestønader for å nevne noe.
I SSBs levekårsundersøkelse EU-SILC fra 2022 var det 27 prosent med funksjonsnedsettelse som bodde i en husholdning hvor ytelser fra folketrygden var hovedinntektskilden. Tilsvarende for befolkningen generelt var 9 prosent.
Definert som:
langvarig sykdom, funksjonsnedsettelse eller plager som følge av skade.
Kilde
SSB, 2022b
Kilde: SSB Levekårsundersøkelsen EU-SILC, spesialbestilte tall
Oppfatning av egen økonomiske situasjon
Grad av tilfredshet med egen økonomisk situasjon, 18 år og eldre. Blant personer med langvarige helseproblemer og befolkningen totalt.
Mindre tilfreds med egen økonomisk situasjon
En måte å vurdere økonomiske levekår på er å ta for seg befolkningens subjektive oppfatning av egen økonomi, for eksempel hvorvidt de er tilfredse med sin egen økonomiske situasjon. Økonomisk frihet, trygghet og stabilitet har mye å si for den enkeltes livskvalitet og velferd. Tilfredshet med egen økonomisk situasjon er derfor viktig i et livskvalitetsperspektiv.
I SSBs Livskvalitetsundersøkelse i 2023 svarer personer med langvarige helseproblemer i større grad enn befolkningen generelt at de er lite fornøyd med sin økonomiske situasjon. Blant personer med langvarige helseproblemer oppgir 49 prosent at de er lite fornøyde med sin egen økonomiske situasjon, mot 36 prosent i befolkningen totalt.
Kilde
Støren mfl. 2020
Kilde
SBB, 2023a
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Kilde: SSB tabell 13768
Mange personer med funksjonsnedsettelse har høyere helseutgifter
Norge er et av landene med høyest andel offentlig finansiering av helseutgifter. Andelen har vokst fra ca. 81 prosent i 1997 til ca. 86 prosent i 2021. Nordmenn bruker likevel fortsatt en god del penger på helseutgifter. Dette gjelder spesielt for noen grupper av personer med funksjonsnedsettelse, ettersom de ofte bruker helsetjenester og medisiner, betaling av egenandeler i større grad enn befolkningen generelt. Les mer om personer med funksjonsnedsettelses helse.
SSB utførte i 2010 en analyse av helseutgifter og levekår for personer med funksjonsnedsettelse mellom 20 og 66 år, med data fra Levekårsundersøkelsen om helse. Her kom det frem at personer med funksjonsnedsettelse hadde gjennomsnittlig høyere utgifter til helsetjenester enn befolkningen generelt. En av tre personer med funksjonsnedsettelse etter rapportens definisjon brukte mer enn 3 prosent av inntekten til helseutgifter, mens det kun var 16 prosent av befolkningen generelt som hadde tilsvarende helseutgifter. Videre viste undersøkelsen at kvinners helseutgifter var høyere enn menns både for befolkningen generelt og for personer med funksjonsnedsettelse.
Kilde
SSB, 2022a
Kilde
Otnes, 2010
Tilgang til materielle goder
Tilgang til privatbil/firmabil og andel som eier egen bolig. 2022
Flertallet har tilgang til bil og eier egen bolig
I levekårsundersøkelsen EU-SILC blir respondentene spurt om de har tilgang til materielle goder av forskjellig art. Tilgangen til materielle goder kan gi en indikasjon på hvordan den økonomiske situasjonen er, men resultatene bør tolkes med forsiktighet. For eksempel kan noen avstå fra å kjøpe bil fordi de ikke har behov eller på bakgrunn av miljøhensyn, mens andre tar opp store billån som påvirker den økonomiske situasjonen.
I 2022 oppga åtte av ti i hele befolkningen og blant personer med langvarig sykdom, funksjonsnedsettelse eller plager som følge av skade at de hadde tilgang på privatbil eller firmabil.
Det å eie egen bolig kan også gi en indikasjon på en god økonomisk situasjon. Men den personlige økonomiske situasjonen blir også påvirket av et høyt boliglån. I 2022 var det liten forskjell mellom befolkningen generelt og personer med langvarig sykdom, funksjonsnedsettelse eller plager som følge av skade som bodde i en husholdning der man eide boligen selv. Mens 75 prosent i befolkningen generelt oppga at de eide bolig, så var det 73 prosent blant de med funksjonsnedsettelse.
Personer med utviklingshemming er ofte underrepresentert ved utvalgsundersøkelser, og denne gruppen har ofte andre boligløsninger og typer av bolig enn andre. Bofellesskap ser ut til å bli den stadig mer dominerende boformen for denne gruppen. I tillegg er det en utvikling fra samlokaliserte boliger i retning av bofellesskap med fellesareal.
Tall fra SSB viser at 32 prosent av uføre i 2023 ikke hadde råd til en ukes ferie utenfor hjemmet. Videre hadde 11 prosent av uføre ikke råd til å spise kjøtt eller fisk annenhver dag, og 8 prosent hadde ikke råd til å holde boligen varm.
Kilde
SSB, 2022b
Kilde
SSB, 2022b
Kilde
Søderstrøm og Tøssebro, 2011
Kilde
SSB, 2023b
Kilde: SSB Levekårsundersøkelsen EU-SILC, spesialbestilte tall
Mindre grad av trangboddhet blant mottakere av tekniske hjelpemidler
Personer med funksjonsnedsettelse opplever mindre grad av trangboddhet enn befolkningen ellers. Blant personer med funksjonsnedsettelse, her definert som brukere av tekniske hjelpemidler fra NAVs hjelpemiddelsentral, er det 5 prosent som bor trangt, med få rom og få kvadratmeter, mot 9 prosent i befolkningen ellers. Dette kan ha sammenheng med utvalgskriteriet i SSBs statistikk, ettersom den ikke omfatter personer med lavere grad av funksjonsnedsettelse, uten behov for tekniske hjelpemidler.
Kilde
SSB, 2023c
Betalingsproblemer relatert til bolig
Andel som oppgir å ha vansker med å betale husleie/utgifter til boliglån ved forfall. 2022
7 prosent har vansker med å betale boligutgifter
Personer med funksjonsnedsettelse oppgir i større grad å ha problemer med å betale husleie og/eller boliglån ved forfall, enn befolkningen totalt. Mens 7 prosent med funksjonsnedsettelse har vansker med å betale, er tilsvarende tall i befolkningen generelt 4 prosent.
Definert som
Langvarig sykdom, funksjonsnedsettelse eller plager som følge av skade.
Kilde: SSB Levekårsundersøkelsen EU-SILC, spesialbestilte tall
Betalingsproblemer
Betalingsproblemer fordelt på inntektsgruppe. 2023
Uføre er dårlig økonomisk stilt
Uføre har i flere tilfeller dårligere økonomiske levekår enn de som har arbeidsbringende inntekt. Med økte boligpriser, i tillegg til generell prisøkning i samfunnet, vil en hovedinntekt fra folketrygden gjøre det økonomisk utfordrende å komme seg inn på boligmarkedet.
I 2022 leier 24 prosent av uføre boligen de bor i, mot 17 prosent i befolkningen totalt. Selv om flere uføre mottar bostøtte for å redusere boutgiftene, har tidligere undersøkelser vist at uføre ikke har høyere boutgifter enn befolkningen generelt. Det kan være flere årsaker til at uføre kan ha lavere boutgifter enn befolkningen generelt. En grunn kan være at personer som mottar uføretrygd i hovedsak er en gruppe med relativt høy gjennomsnittsalder og befinner seg derfor ikke i en etableringsfase.
Selv om boutgiftene deres relativt sett er lavere, har de større problemer med å betale dem. Av uføre oppgir 14 prosent at de har problemer med å betale boliglån eller boutgifter. Dette kan komme av at uføre har lavere inntekt i tillegg til andre merutgifter som følger av funksjonsnedsettelsen, utover boutgifter. Denne påstanden underbygges av at ca. 41 prosent av uføre oppgir å ikke ha mulighet til å klare en uforutsett utgift. Til sammenligning svarer omtrent 22 prosent i befolkningen det samme.
Kilde
NOU 2023:13
Kilde
SSB, 2023c
Kilde
SSB, 2023c
Kilde
SSB, 2023b
Kilde
SSB, 2023b
Kilde: SSB, tabell 12128
Flere med funksjonsnedsettelse mottar bostøtte
Dårlig økonomi kan føre til vansker med å dekke utgifter til bolig. Blant personer med funksjonsnedsettelse er det flere som mottar økonomisk støtte fra det offentlige for å dekke boligutgifter enn i befolkningen ellers.
- Bostøtte administreres av Husbanken og er en statlig økonomisk støtteordning som tar sikte på å redusere boutgiftene for private husstander.
- Ordningen er rettighetsbasert, og formålet er å bidra til å få husstander med lave inntekter og høye boutgifter til å etablere seg eller å bli boende i en god bolig.
- Tildelingen av bostøtte er behovsprøvd. Det vil si at det stilles krav til husstanden og boligen.
- Deretter er det forholdet mellom boutgifter og inntekter som avgjør utmålingen av bostøtte.
Kilde
Husbanken, 2024
Flere uføre mottar bostøtte enn i befolkningen generelt. I 2024 er det 8 prosent av alle uføre som får bostøtte, mens kun 3 prosent i befolkningen. 20 prosent av alle bostøttemottakere var uføre.
Kilde
Husbanken, 2024
Bomiljø
Ute og inne. 2020
Dårligere bomiljø for personer med funksjonsnedsettelse
Gode boliger og bomiljøer er viktige for at en skal være selvhjulpen og ikke avhengig av andre, og for å kunne delta aktivt i samfunnet. Bomiljøet kan preges av mange faktorer, som for eksempel inneklima og faktorer i nærmiljøet. Miljøkvaliteter av interesse i denne sammenhengen er for eksempel fysisk tilgjengelighet til utearealer, luftkvalitet, støy og opplevelse av trygghet.
Personer med funksjonsnedsettelse oppfatter sitt eget bomiljø som noe dårligere enn hva resten av befolkningen gjør, både inne og ute. Personer med funksjonsnedsettelse er i større grad plaget av støy, fukt/råte, støv og forurensning. I 2020 oppga 21 prosent av personer med funksjonsnedsettelse at de var plaget støy innendørs, mens tallet for den øvrige befolkningen var 15 prosent.
Kilde: SSB Levekårsundersøkelsen EU-SILC, spesialbestilte tall. Spørsmålene ble sist stilt i 2020.
- Boligsituasjonen for personer med utviklingshemming
Det å selv kunne velge bosted, hvor og med hvem en skal bo, er grunnleggende for å kunne leve et fritt og selvstendig liv og for å kunne delta i samfunnet. En del personer med funksjonsnedsettelse trenger hjelp til å skaffe bolig, tilrettelagt bolig, eller helse- og omsorgstjenester i hverdagen. Mange personer med utviklingshemming bor hjemme hos sine foreldre også etter fylt 18 år, ofte mens de venter på tilpasset kommunal bolig eller utleieleilighet.
Funn fra forskning viser at det er utfordrende for personer med utviklingshemming å få tilgang på bolig tilpasset sine behov. Tjenestetilbudet avhenger blant annet av kommunen og stedet en bor, og når en får tilbud om bolig, så er det ofte i større enheter som eksempelvis bofellesskap. De siste 25 årene har det vært en økning i størrelse på bofellesskap, og et snitt på ni beboere per bofellesskap etablert de siste ti årene.
I Norge har Sivilombudet gjennomført besøk ved flere bofellesskap for personer med utviklingshemming for å undersøke om grunnleggende menneskerettigheter blir ivaretatt for personer som er berøvet friheten. Sivilombudet skriver at «utformingen av boligtilbudet til flere av beboerne i seg selv kan bidra til isolasjon, forverring av eksisterende helseplager og inngripende bruk av fysisk makt. Det gikk fram at tvangsbruk kunne ha vært unngått dersom beboerne hadde hatt bedre tilrettelagt bolig.»
En rapport fra 2021 har kartlagt bosituasjonen for personer med utviklingshemming. Hovedfunnene er:
- De fleste bor i bofellesskap med fellesareal, og en liten andel bor i egen selvstendig bolig.
- Bofellesskapene har fortsatt å øke i størrelse.
- Boligenes standard er stort sett etter retningslinjene, men det er etterslep på vedlikehold.
- Eierandelen er lav (rundt 25 prosent), men flere ønsker å eie.
- Mangel på botilbud gjør at mange bor hjemme hos foreldrene. Rundt 20 prosent av voksne med utviklingshemming bor hos familien etter fylte 18 år.
- Boligøkonomien til personer med utviklingshemming er forverret.
- De som leier av kommunen, har liten innflytelse over bosted.
- Statlige virkemidler virker.
Kilde
Astrup, Barlingshaug & Ruud, 2019
Kilde
Tøssebro & Wendelborg, 2021
Kilde
Sivilombudet, 2022
Kilde
Tøssebro og Wendelborg
Retten til sosial beskyttelse
Mottakere av uføretrygd
Per 30. juni 2024. Fordelt på kjønn og alder.
370 000 personer mottar uførepensjon
Personer som mottar uførepensjon har en funksjonsnedsettelse, men det er ikke slik at alle personer med funksjonsnedsettelse mottar uførepensjon.
Per juni 2024 var det registrert 370 000 mottakere av uføretrygd. Dette utgjorde om lag 10,5 prosent av befolkningen mellom 18 til 67 år. Det er flere kvinner enn menn som mottar uførepensjon. Andelen med uførepensjon øker med alderen.
Økning i antall unge uføre
Det har vært en politisk bekymring de siste årene at antallet unge uføre har økt. I aldersgruppen 18-29 år økte antallet mottakere av uføretrygd fra ca. 3 200 i 2005 til omtrent 22 100 i 2024. Bare på ett år har antallet unge uføre økt med 335 personer, tilsvarende 1,5 prosent. Veksten skyldes en kombinasjon av endringer i regelverk, helse, deriblant alvorlige psykiske lidelser, og demografi siden begynnelsen av 1990-tallet.
Kilde
NAV, 2024a
Unge uføre
Uføre i aldersgruppen 18-29 år.
Kilde
NAV, 2024
Kilde
Bragstad, 2018
Kilde: NAV, uførestatistikk per 30. juni 2024
Uføre som mottar hjelpemidler
Tall fra SSBs levekårsstatistikk over personer med funksjonsnedsettelse viser at 16 prosent av de mellom 18 og 66 år som mottok tekniske hjelpemidler fra NAVs hjelpemiddelsentraler er uføre. Statistikken over mottakere av tekniske hjelpemidler gjelder de som har mottatt hjelpemidler de siste 5 årene, NAVs hjelpemiddelsentraler låner ut tekniske hjelpemidler på varig basis til personer med funksjonsnedsettelse. Blant de uføre hjelpemiddelbrukerne var det en større andel kvinner enn menn.
SSB publiserer omfattende levekårsstatistikk om uføre brukere av tekniske hjelpemidler innen 13 ulike kategorier. For å lære mer, besøk SSB sin statistikkbank.
Kompensasjon for merutgifter
Personer med funksjonsnedsettelse med merutgifter som følge av funksjonsnedsettelsen, har krav på økonomisk kompensasjon. Grunn- og hjelpestønad er overføringer som skal bidra til å kompensere for slike merutgifter.
Kilde
SSB, 2023c
Hjelpestønad kan man få dersom man har et særskilt behov for pleie og tilsyn på grunn av sykdom, skade eller en medfødt funksjonshemming. Det er en forutsetning at vedkommende har et privat pleieforhold, som innebærer at pleien eller tilsynet blir utført av private, som for eksempel ektefelle, barn, foreldre, andre slektninger, naboer eller andre.
Per 1. januar 2024 er satsene for hjelpestønad 16 152 kr per år for sats 1, og opptil 96 912 kr per år for forhøyet hjelpestønad sats 4. Les mer på nav.no.
Kilde
NAV, 2024b
Mottakere av hjelpestønad
Mottakere av hjelpestønad, fordelt på kvinner og menn, per. 30. juni 2024
54 prosent av hjelpestønadsmottakere er under 18 år
Ved utgangen av juni 2024 var det om lag 73 000 personer som mottok hjelpestønad, og omtrent 66 500 var under 67 år. Av alle som mottok hjelpestønad, var over halvparten under 18 år og av alle nye hjelpestønadsmottakere var hele 84 prosent under 18 år. Den kraftige reduksjonen fra 2017 skyldes en endring i satsene ved at den laveste satsen 0 opphørte, i 2018. Blant de som fikk innvilget hjelpestønad i perioden januar-juni 2024 var det 67 prosent som hadde en diagnose innen hovedgruppen psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser. Andelen med denne diagnosen har økt fra 42 prosent i 2015.
Færre kvinner mottar hjelpestønad
Siden 2015 har det vært færre kvinner enn menn som mottar hjelpestønad. I juni 2024 var 40 prosent av mottakerne kvinner. Andelen kvinner gikk spesielt kraftig ned da sats 0 opphørte i 2018.
SSB publiserer levekårsstatistikk om personer som har fått tildelt hjelpestønad og er brukere av tekniske hjelpemidler. For å lære mer, besøk SSB sin statistikkbank.
Kilde1
NAV, 2024b
Kilde
NAV, 2024b
Kilde
NAV, 2024b
Kilde: NAV, statistikk over hjelpestønad.
En person har rett til grunnstønad dersom man har nødvendige ekstrautgifter på grunn av varig sykdom, skade eller medfødte feil og misdannelser (lyter). Ekstrautgifter vil her være utgifter som friske personer ikke har, og innebærer utgifter knyttet til drift av tekniske hjelpemidler, transport, førerhund, drift av teksttelefon, bruk av proteser, støttebandasjer og lignende, fordyret kosthold ved diett og slitasje på klær og sengetøy.
Per 1. januar 2024 er satsene for grunnstønad 9 024 kr per år for sats 1 og opptil 44 928 kr per år for sats 6. Les mer på nav.no.
Kilde
NAV 2022a
Mottakere av grunnstønad
Mottakere av grunnstønad, fordelt på kvinner og menn, per 30. juni 2024
Økning i antall grunnstønadsmottakere de seneste årene
Ved utgangen av juni 2024 var det om lag 137 600 personer som mottok grunnstønad. Av disse var 53 prosent under 50 år. Flertallet av mottakere er voksne personer med funksjonsnedsettelse. Kun om lag 21 prosent av mottakerne ved utgangen av juni 2024 var under 18 år. Per 30. juni 2024 utgjorde andelen kvinner 55 prosent av grunnstønadsmottakerne. Det har vært langt flere mottakere under 18 år de siste fire-fem årene. I løpet av de første månedene i 2024 var 82 prosent av alle nye mottakere under 18 år.
Det var en jevn nedgang i antall mottakere av grunnstønad i mange år, men etter mars 2019 har det vært høy tilstrømning av nye mottakere, spesielt blant de yngste aldergruppene. Dette må ses i sammenheng med endring i regelverket som gjorde det mulig for flere diagnoser å få innvilget grunnstønad i mars 2019.
SSB publiserer levekårsstatistikk om personer som har fått tildelt grunnstønad og er brukere av tekniske hjelpemidler. For å lære mer, besøk SSB sin statistikkbank.
Kilde
NAV, 2024c
Kilde
NAV, 2024c
Kilde: NAV, statistikk over grunnstønad.
Mottar ingen økonomiske ytelser på grunn av funksjonsnedsettelsen
Per 1000
1 av 3 mottar ingen økonomisk ytelse på grunn av funksjonsnedsettelsen
Tall hentet fra SSBs Arbeidskraftsundersøkelse viser at én av tre personer med funksjonsnedsettelse i arbeidsfør alder ikke mottar noen økonomiske ytelser på grunn av sin funksjonsnedsettelse.
Det er imidlertid et vedvarende og tydelig kjønnsskille. En større andel menn enn kvinner mottar ikke noen form for økonomisk ytelse på grunn av funksjonsnedsettelsen.
Kilde: SSB arbeidskraftundersøkelse, tabell 09369
Kilder
Astrup, K., Barlindhaug, R., & Ruud, M. E. (2019). Boligeie for personer med utviklingshemming – utfordringer, effekter og incentiver (NIBR-rapport;2019:15). Oslo: OsloMet
Ballo, J. G. (2023). Is the disability wage gap a gendered inequality? Evidence from a 13-year full population study from Norway. Social Science & Medicine. Volume 331. Oslo: NIFU
Bragstad, T. (2018): «Vekst i uføretrygding blant unge», i Arbeid og velferd. Nr. 2-2018.
DFØ. (2024). Innbyggerundersøkelsen 2024. Oslo: DFØ
Husbanken. (2024). Statistikkbanken, bostøtte. Hentet fra: https://statistikk.husbanken.no/bostotte
NAV (2024). Uføretrygd - statistikknotis. Hentet fra: https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/aap-nedsatt-arbeidsevne-og-uforetrygd-statistikk/relatert-informasjon/arkiv-statistikknotis-uforetrygd-utviklingen-per-mars-2023. Oslo: Arbeids- og velferdsdirektoratet
Nav (2024b) Hjelpestønad. Hentet fra: https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/flere-statistikkomrader/hjelpestonad
Nav (2024c) Grunnstønad. Hentet fra: https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/flere-statistikkomrader/grunnstonad
Otnes, B. (2010). Helseutgifter og levekår for personer med nedsatt funksjonsevne - Analyse av data fra Levekårsundersøkelsen om helse, omsorg og sosial kontakt 2008. (SSB Rapporter nr. 20, 2010). Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Ramm, J. (2010). På like vilkår? Helse og levekår blant personer med nedsatt funksjonsevne (SSB Statistiske analyser, 2010). Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Sivilombudet. (2022). Besøksrapport om boliger for personer med utviklingshemming i Hamar kommune 2021. Hentet fra: https://www.sivilombudet.no/pressemeldinger/risiko-for-ulovlig-tvang-mot-mennesker-med-utviklingshemning-i-hamar/
Söderström. S., Tøssebro. J.(2011). Innfridde mål eller brutte visjoner? Noen hovedlinjer i utviklingen av levekår og tjenester for utviklingshemmede. Trondheim: NTNU Samfunnsforskning.
SSB. (2020). Arbeidskraftsundersøkelsen. Hentet fra: https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/sysselsetting/statistikk/arbeidskraftundersokelsen
SSB. (2022a). Helseregnskap. Hentet fra: https://www.ssb.no/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/helsesat/aar
SSB. (2022b). Levekårsundersøkelsen EU-SILC. Spesialbestilte tall
SSB. (2023a). Livskvalitetsundersøkelsen 2023. Hentet fra: https://www.ssb.no/livskvalitet
SSB. (2023b). Fattigdomsproblemer, levekårsundersøkelsen. Hentet fra: https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/levekar/statistikk/fattigdomsproblemer-levekarsundersokelsen
SSB. (2023c). Levekår hos personer med funksjonsnedsettelse. Hentet fra: https://www.ssb.no/funkhem
SSB. (2024d). Inntekts- og formuesstatistikk for husholdninger. Hentet fra: https://www.ssb.no/ifhus
Støren, K.S., Rønning, E., og Gram, K.H. (2020). Livskvalitet i Norge 2020. SSB rapporter 2020/35. Oslo/Kongsvinger: SSB
Tøssebro, J. & Wendelborg, C. (2021). Utviklingshemmetes bosituasjon 2021. Trondheim: NTNU Samfunnsforskning
Tøssebro, J., & Paulsen, V. (2014). Foreldres deltakelse i arbeids- og samfunnsliv. I J. Tøssebro., & C. Wendelborg (Red.), Oppvekst med funksjonshemming. Familie, livsløp og overganger. Oslo: Gyldendal Akademisk.