Helse (habilitering og rehabilitering)
Her finner du statistikk og forskning om helse for personer med funksjonsnedsettelser.
Helse for personer med funksjonsnedsettelse
Personer med funksjonsnedsettelse oppgir i større grad at de har betydelige psykiske problemer og større helsemessige utfordringer enn gjennomsnittet av befolkningen.
FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) slår fast at personer med funksjonsnedsettelse har de samme menneskerettighetene som alle andre, og forklarer hvordan disse skal realiseres.
CRPD artikkel 25 CRPD artikkel 25 fastslår alle at mennesker har rett til den høyest oppnåelige helsestandard uten diskriminering på grunn av funksjonsnedsettelse. Retten til habilitering og rehabilitering følger av artikkel 26, og skal tilbys med formål om å oppnå og beholde størst mulig selvstendighet, utnytte sitt fysiske, mentale, sosiale og yrkesmessige potensiale fullt ut, og oppnå full inkludering og deltakelse på alle livets områder.
Artikkel 7 sier at alle handlinger som berører barn med funksjonsnedsettelse skal ha barnets beste som grunnleggende hensyn, og at barnas synspunkter skal tillegges vekt.
Statistikken og forskningen det vises til her, bruker ulike definisjoner om personer med funksjonsnedsettelse. Dette kan ha konsekvenser for resultatene.
Personer med funksjonsnedsettelses helsetilstand
Selv om funksjonsnedsettelse ikke er ensbetydende med dårlig helse, kan det i noen tilfeller være knyttet til kronisk sykdom og andre helseutfordringer. Dette kan medføre at helsetilstanden for personer med funksjonsnedsettelse generelt er noe dårligere, enn helsetilstanden for den generelle befolkningen. Når vi skal måle helsen til personer med og uten funksjonsnedsettelse må vi derfor ta høyde for at det i noen tilfeller kan være en uklar skillelinje mellom hva som er funksjonsnedsettelse og hva som er helseutfordringer.
Smerter, diabetes og astma er vanligere blant personer med funksjonsnedsettelse
SSB utførte i 2010 en undersøkelse om helse og levekår blant personer med funksjonsnedsettelse. Undersøkelsen omfatter personer med hørselshemming, synshemming, bevegelseshemming, og kognitive og psykiske funksjonsnedsettelser, som i tillegg har helseproblemer som påvirker hverdagen i stor eller noen grad. Selv om undersøkelsen er relativt gammel, og definisjonen av funksjonsnedsettelse er snever, inneholder den flere relevante og viktige funn:
- Respondentene med funksjonsnedsettelse hadde i større grad varige eller stadig tilbakevendende smerter i kroppen enn befolkningen generelt.
- Både i befolkningen generelt og blant respondentene med funksjonsnedsettelse hadde kvinner mer smerter enn menn.
- Respondentene med funksjonsnedsettelse hadde i større grad hodesmerter eller migrene. Undersøkelsen avdekker også at det er en overvekt av kvinner som hadde hodesmerter.
- Respondentene med funksjonsnedsettelse oppga at de benyttet mer smertestillende medikamenter.
Helse blant personer med utviklingshemming
Personer med utviklingshemming har dårligere helse, og er mer utsatt for å utvikle atferdsforstyrrelser og psykiske lidelser eller andre tilleggsdiagnoser enn befolkningen ellers.
I tillegg har de en økt risiko for å utvikle kroniske sykdommer og livsstilssykdommer, noe som kan henge sammen med at flere personer med utviklingshemming ikke har et tilstrekkelig helsefremmende kosthold, og er mindre fysisk aktive enn befolkningen ellers. For mange starter også aldringsprosessen tidligere enn ansett som vanlig, noe som øker risiko for demens og syns- og hørselsvansker.
Kilde
Ramm, 2010
Kilde
Hope, m.fl., 2018; NAKU, 2022; Helsedirektoratet, 2022
Kilde
Hope m.fl., 2018; Kristiansen og Langballe, 2021
Kilde
Kristiansen og Langballe, 2021
Dårlig tannhelse, 20-66 år
Andel som har dårlig eller svært dårlig tannhelse, 20-66 år.
Personer med funksjonsnedsettelse oppgir å ha dårligere tannhelse
God tannhelse er viktig for den generelle helsesituasjonen. Tallene fra levekårsundersøkelsen til SSB som ble utført i 2019, viser at personer med funksjonsnedsettelse i større grad enn befolkningen generelt oppga å ha dårlig tannhelse. Dårlig tannhelse kan for noen henge sammen med funksjonsnedsettelse, kronisk sykdom eller av andre grunner som eksempelvis økonomiske levekår. Forskning viser at ulikhet i levekår, kan gi helsemessig utfall.
Andelen med dårlig tannhelse i hele befolkningen har holdt seg mer eller mindre stabil siden 2008. For personer med funksjonsnedsettelse har andelen variert mellom undersøkelsene. Dette kan skyldes få respondenter med funksjonsnedsettelse i undersøkelsene. Av respondentene med funksjonsnedsettelse var det mellom 12 og 18 prosent som svarte at de hadde dårlig eller svært dårlig tannhelse mellom 2008 og 2019.
Kilde
Dahl, Bergsli & van der Wel, 2014
Kilde: SSB levekårsundersøkelse om helse (EHIS), spesialbestilte tall
Andel med betydelige psykiske plager
Andel som oppgir å ha betydelige psykiske plager, fordelt på kjønn.
Mange med funksjonsnedsettelse har betydelige psykiske vansker
Forskning viser at psykiske vansker er utbredt i den norske befolkningen, og mellom 30 prosent og 50 prosent vil kvalifisere for en psykiatrisk diagnose én eller flere ganger i løpet av livet.
I utvalgsundersøkelser brukes det ofte en definisjon av personer med funksjonsnedsettelser som inkluderer personer med vedvarende psykiske lidelser og vansker. Som følge av denne avgrensningen vil den psykiske helsen til personer med funksjonsnedsettelser være noe dårligere enn for den øvrige befolkningen.
I 2019 vurderte nesten 30 prosent av de med funksjonsnedsettelse i SSBs levekårsundersøkelse om helse, at de hadde betydelige psykiske utfordringer. Det er en klar forskjell fra befolkningen i sin helhet, der det var i overkant av ti prosent.
Tydelige kjønnsforskjeller
I undersøkelsen fra 2019 var andelen kvinner med betydelige psykiske utfordringer nesten dobbelt så stor som andelen menn. Blant kvinnene med funksjonsnedsettelse opplever nesten én av tre betydelige psykiske vansker, mens én av fire blant mennene melder om det samme.
Det er ikke bare en kjønnsforskjell i andel med psykiske vansker i befolkningen, men det er også en forskjell i hva slags type lidelser menn og kvinner rammes av. De fleste forskningsstudier viser høyere forekomst av angst og depressive lidelser blant kvinner enn blant menn. På den annen side er rusrelaterte lidelser mer enn dobbelt så vanlig blant menn som blant kvinner.
Kilde
FHI, 2014
Funksjonsnedsettelse
Helseproblemer, funksjonsnedsettelse eller plager som følge av skade.
Funksjonsnedsettelse
Helseproblemer, funksjonsnedsettelse eller plager som følge av skade.
Kilde
FHI, 2022
Kilde: SSB levekårsundersøkelse om helse (EHIS), spesialbestilte tall
Andel som har hatt mange psykiske plager siste sju dager
Ungdata 2024
Gradvis økning i forekomst av psykiske plager etter skoletrinn
I løpet av 2010-tallet observerte man en økende andel blant barn og unge som oppga å ha psykiske plager. Denne trenden har nå flatet ut, med unntaket av jenter på videregående skole. (Bakken, 2024) Barn med kroniske sykdommer har en økt risiko for emosjonelle og atferdsmessige plager, særlig har barn med nevrologiske lidelser hyppigere forekomst av psykiske lidelser.
Kilde
FHI, 2024a
Kilde: Nasjonale resultater fra Ungdata 2024
5 prosent av barn og unge behandles i BUP hvert år
I Norge behandles rundt 6 prosent av barn og ungdom i alderen 0-17 år hvert år i psykisk helsevern for barn og unge (BUP). Blant jenter fra 13 år og eldre har de hyppigste henvisningsgrunnene vært depresjon, angstlidelser og spiseforstyrrelser, mens for aldersgruppen 7-12 år er det mistanke om ADHD som er vanligst. Det er imidlertid en større andel gutter som behandles for mistenkt ADHD, og dette er den hyppigste henvisningsgrunnen blant gutter mellom 7 og 12 år. For gutter over 12 år har mistanke om depresjon og ADHD vært de vanligste henvisningsgrunnene. (Helsedirektoratet, 2021) Symptomer på ADHD kan ha ulike utslag mellom kjønnene, og jenter får ofte diagnosen i senere alder enn gutter.
Utviklingshemmede er mer utsatt for å utvikle psykiske lidelser
Studier tyder på at personer med utviklingshemming er mer utsatt for å utvikle psykiske lidelser enn befolkningen generelt. Videre øker forekomsten av psykiske lidelser med graden av utviklingshemming.
Kilde
Helsedirektoratet, 2021
Kilde
Helsenorge, 2023
Kilde
NAKU, 2022
Kilde
FHI, 2024b
Ensomhet
Andel som oppgir at de er ensomme eller ikke har noen fortrolige. 2019
Flere med funksjonsnedsettelse er plaget av ensomhet
SSBs levekårsundersøkelse om helse (EHIS) dekker ulike aspekter av befolkningens helse. Statistikk fra helseundersøkelsen viser at personer med funksjonsnedsettelse i større grad opplever å ikke ha fortrolige, og nærepersoner i livet sitt. Blant denne gruppen oppgir fem prosent dette, mot tre prosent i befolkningen totalt.
Videre viser statistikken at personer med funksjonsnedsettelse i dobbelt så stor grad opplever ensomhet enn befolkningen sett under ett, ti prosent mot fem prosent.
Kilde
SSB, 2019
Kilde
SSB, 2019
Kilde: SSB levekårsundersøkelse om helse (EHIS), spesialbestilte tall
Sosial eller praktisk støtte i hverdagen
Andel som oppgir å ha lite sosial eller praktisk støtte i hverdagen. 2019
Manglende støtte og tilrettelegging bidrar til mer isolasjon
Funnene om manglende fortrolige personer og ensomhet kan være knyttet sammen med en opplevelse av å ha mindre støtte i hverdagen og vanskeligheter med å møte familie og venner.
Blant personer med funksjonsnedsettelse oppgir 15 prosent at de har lite sosial eller praktisk støtte i hverdagen, mot ti prosent i befolkningen totalt.
Samtidig viser statistikk fra tidligere undersøkelser at personer med funksjonsnedsettelse, sammenlignet med befolkningen totalt, opplever at det er vanskeligere å møte familie, venner og bekjente på grunn av manglende tilrettelegging.
Kilde
SSB, 2019
Kilde
SSB, 2015
Kilde: SSB levekårsundersøkelse om helse (EHIS), spesialbestilte tall
Livskvalitet
Livskvalitet
Andel med høy skår på dimensjonene: optimisme for fremtiden, opplevelse av mening, opplevelse av engasjement, opplevelse av mestring. Andel med høy grad av tilfredshet med livet alt i alt, fysisk helse og psykisk helse. 2023
Helse er rangert som noe av det viktigste for livskvaliteten
Livskvalitet kan måles subjektivt (hvordan livet oppleves for den enkelte), og objektivt, som sentrale sider ved livssituasjonen som: frihet, trygghet, helse og fellesskap. Trivsel, engasjement og livsglede er gunstig både for den enkeltes helse og levealder, men også for familie-, arbeids- og samfunnsliv. Våren 2020 gjennomførte SSB for første gang en befolkningsundersøkelse om livskvalitet. Undersøkelsen har senere blitt gjennomført årlig og viser at livskvaliteten i Norge i gjennomsnitt er høy, men at den også er skjevfordelt.
Resultatene kan sammenlignes mellom personer med langvarige helseproblemer og befolkningen ellers. Undersøkelsene viser at personer med helseproblemer har gjennomsnittlig dårligere subjektiv livskvalitet enn befolkningen sett i under ett.
Langt færre er tilfredse med sin fysiske helse
To av tre blant de med langvarige helseproblemer oppga at de er lite fornøyde med sin egen fysiske helse, og gjennomsnittlig skårte de 4,5 på en skala fra 1-10. Til sammenligning svarte en av tre i befolkningen totalt at de er lite fornøyde med sin fysiske helse. På en skala fra 1-10, skårte befolkningen gjennomsnittlig 6,2 på tilfredshet med egen fysisk helse.
Mindre tilfredse med egen psykiske helse
Personer som oppga å ha langvarige helseproblemer er mindre tilfredse med egen psykiske helse, sammenlignet med befolkningen sett i ett. På en skala fra 1-10, havner førstnevnte på en gjennomsnittsskår på 5,7 og befolkningen totalt på 6,9.
Blant personene med langvarige helseproblemer svarer 45 prosent at de er lite fornøyde med sin psykiske helse, mot 28 prosent i befolkningen som helhet. Videre ser man at en mindre andel av personene med langvarige helseproblemer svarer at de er svært fornøyde med sin psykiske helse, sammenlignet med befolkningen totalt.
Personer med helseutfordringer opplever mindre psykologisk mestring
I tillegg til hvor fornøyde vi er med livene våre, er også psykologisk mestring avgjørende for den subjektive livskvaliteten vår. I SSBs livskvalitetsundersøkelse måles psykologisk mestring gjennom optimisme for fremtiden, mening med livet, engasjement og mestring.
Funnene viser at personer som oppgir å ha langvarige helseproblemer også har lavere forventninger til livet sitt om fem år, og opplever i mindre grad mening, engasjement og mestring med livet, enn befolkningen generelt. Det er likevel en del variasjon mellom de ulike spørsmålene. Størst forskjell fra befolkningen totalt, finner vi på spørsmålet om opplevelse av mestring, hvor personer med langvarige helseproblemer svarer gjennomsnittlig 15,3 på en skala fra 1-10. Befolkningen totalt oppgir en gjennomsnittsskår på 17,3.
Minst forskjell mellom personer med langvarige helseproblemer befolkningen totalt finner vi på spørsmålet om opplevelse av engasjement. Her oppgir personer med langvarige helseproblemer en gjennomsnittsskår på 6,1 og befolkningen totalt 6,7, på en skala fra 1-10.
Kilde
(Nes m.fl., 2021)
Kilde
SSB, 2023
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Kilde
Støren m.fl. 2020
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Langvarige helseproblemer
Personer som oppgir at de har helseproblemer eller sykdommer som har vart eller forventes å vare i minst 6 måneder, og hvor dette skaper begrensninger i å utføre hverdagsaktiviteter.
Kilde: SSBs Livskvalitetsundersøkelse 2023. Tabell 13768 & 13796.
Bruk av helsetjenester
Erfaring med helsetjenester blant personer med fysisk eller psykisk funksjonsnedsettelse
Funksjonshemmede er oftere i kontakt med sykehus
I befolkningen generelt har 53,7 prosent vært i kontakt med sykehus i løpet av det siste året. Til sammenligning har 70,4 prosent av personer med fysisk funksjonsnedsettelse og 51,3 prosent av psykisk funksjonsnedsettelse vært i kontakt med sykehus i løpet av samme tid. Videre er personer med funksjonsnedsettelser oftere i kontakt med både fastlege og legevakt.
Tallene er hentet fra DFØs innbyggerundersøkelse 2024.
Brukere av tekniske hjelpemidler
Brukere av minst ett teknisk hjelpemiddel, etter alder og kjønn. 2022
Den største gruppen brukere av tekniske hjelpemidler er over 67 år
I 2020 publiserte SSB for første gang registerbasert statistikk om personer med funksjonsnedsettelse. Statistikken omfatter blant annet bruk av tekniske hjelpemidler fra NAVs hjelpemiddelsentraler, som i stor grad gis til personer med varig funksjonsnedsettelse.
I 2022 var det totalt 440 613 personer som hadde fått tildelt tekniske hjelpemidler i løpet av de siste 5 årene. Det utgjør om lag åtte prosent av befolkningen.
Det er flere kvinner enn menn som mottar minst ett hjelpemiddel. En kartleggingsstudie fra 2019 viser at kvinner får flest hjelpemidler i alle kategorier for tilpassing av hjemmet, samtidig som menn får flest hjelpemidler som er motorisert, inneholder en elektronisk komponent eller skal bidra til økt mosjon og trening.
De over 70 år utgjør over 40 prosent av alle brukerne av tekniske hjelpemidler. Nesten 80 000 brukere av tekniske hjelpemidler er under 20 år.
Kilde
Solberg m.fl., 2019
Tekniske hjelpemidler
Et hjelpemiddel etter folketrygdloven, er utstyr som er egnet til direkte å avhjelpe, erstatte eller kompensere for en funksjonssvikt. Det er i utgangspunktet utstyr som er spesiallaget eller spesialtilpasset for funksjonshemmede. Vilkårene for å få slik stønad er: Funksjonsevnen må være nedsatt på grunn av sykdom, skade eller lyte; funksjonsevnen må være både vesentlig og varig nedsatt; stønaden må være både nødvendig og hensiktsmessig for at funksjonsevnen skal bedres. Stønaden ytes etter vedtak fra NAV.
Kilde: SSB 2022. Tabell 13661
SSB publiserer omfattende levekårsstatistikk om brukere av tekniske hjelpemidler innen 13 ulike kategorier. For å lære mer, besøk SSB sin statistikkbank.
- Manglende kompetanse og tilgang på informasjon om seksuell helse og funksjonshemming
Seksualitet og funksjonsnedsettelse har vært et tabubelagt tema. Det finnes fordommer og holdninger i befolkningen om at personer med funksjonsnedsettelse er aseksuelle og ikke har aktive seksualliv.
Unge funksjonshemmede (2018) har gjennomført en studie om unges erfaringer med seksualitet og funksjonsevne. Funnene kommer av 40 dybdeintervjuer med fagpersoner, organisasjoner og ungdom selv. Rapporten viser blant annet at:
- Ungdom som har god kunnskap om seksualitet og positive følelser for egen kropp har oftere bedre fysisk og psykisk helse.
- Det er mangel på åpenhet og kunnskap om seksualitet og seksuell helse.
- Lærere, helsepersonell og ungdom vegrer seg for å snakke om seksualitet.
- Mange møter myter og fordommer om funksjonsnedsettelser som kan gå utover selvbildet, og begrense tilgang på informasjon om seksualitet.
Meld. St. 8 viser til at erfaringsbasert kunnskap fra Funksjonshemmedes fellesorganisasjon tilsier at barn med utviklingshemming i liten grad mottar seksualundervisning, og at undervisningen ikke er tilrettelagt for eksempel elever med lese- og skrivevansker. Ifølge flere interesseorganisasjoner er det mangel på kompetanse om seksuell helse og funksjonshemming også i helsetjenesten og i skolen.
Kilde
Söder & Hugemark, 2016
Kilde
Meld. St. 8 (2022-2023), s. 107
Kilder
Bakken, Anders (2024). Ungdata 2024 – Nasjonale resultater. Oslo: NOVA Oslo Met
Dahl, E., Bergsli, H., & van der Wel, K. (2014). Sosial ulikhet i helse: en norsk kunnskapsoversikt. Oslo: OsloMet.
DFØ. (2024). Innbyggerundersøkelsen.
Folkehelseinstituttet. (2024a). Folkehelserapporten: Helsetilstanden i Norge. Oslo: Folkehelseinstituttet.
Folkehelseinstituttet. (2024b). Aktivitetsdata for spesialisthelsetjenesten. Psykisk helsevern for barn og unge, årsdata 2024. Oslo: Folkehelseinstituttet.
Helsedirektoratet. (2021). Aktivitetsdata for psykisk helsevern for barn og unge 2020. Trondheim: Avdeling helseregistre, Helsedirektoratet.
Helsenorge (2023). ADHD. Hentet fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/utviklingsforstyrrelser/adhd/
Helsedirektoratet. (2022). Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Nasjonal veileder.
Hope, S., Nordstrøm, M., Rettestøl, K., Iversen, P. O. og Kolset, S. O. (2018). Retten til et helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemning. Tidsskriftet for den norske legeforening 2018.
Kittelsaa, A., S.E., Wiik og J. Tøssebro. 2015. Levekår for personer med nedsatt funksjonsevne: Fellestrekk og variasjon. Trondheim: NTNU Samfunnsforskning.
Kristiansen, L. og Langballe, E. M. (2021). Aldring og helsetilstand blant personer med utviklingshemming. Trondheim: NTNU/NAKU.
Meld. St. 8 (2022-2023). Menneskerettar for personer med utviklingshemming - Det handler om å bli hørt og sett. Kultur- og likestillingsdepartementet.
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU). (2022). Psykisk helse: Forskning. Trondheim: NTNU/NAKU.
Nes, R. B., Røysamb, E., Eilertsen, M. G., Hansen, T. og Nilsen, T. S. (2021). Livskvalitet i Norge. Oslo: Folkehelseinstituttet.
Ramm, J. (2010). På like vilkår? Helse og levekår blant personer med nedsatt funksjonsevne. (SSB Statistiske analyser, 2010). Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Solberg, A., Sund, F., Malasevska, I. (2019). Kjønnsdelte hjelpemidler? Kartlegging av hjelpemidler til personer med nedsatt funksjonsevne. Hamar: Likestillingssenteret.
Statistisk sentralbyrå (SSB). (2023). Livskvalitet. Hentet fra: https://www.ssb.no/livskvalitet
Statistisk sentralbyrå (SSB). (2019). Levekårsundersøkelsen om helse. Spesialbestilte tall.
Statistisk sentralbyrå (SSB). (2015). Levekårsundersøkelsen om helse. Spesialbestilte tall.
Støren, K.S., Rønning, E., og Gram, K.H. (2020). Livskvalitet i Norge 2020. SSB rapporter 2020/35. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Söder & A. Hugemark (Red.) (2016). Bara funktionshindrad? Funktionshinder och intesektionalitet (Vol. 2). Gleerups Utbilding AB.
Unge funksjonshemmede. (2018). Sex som funker - Unges erfaringer med seksualitet og funksjonsevne. Oslo: Unge funksjonshemmede.