Hatefulle ytringer og hatkriminalitet mot samer, nasjonale minoriteter og personer med innvandrerbakgrunn
Her finner du statistikk og forskning om hatefulle ytringer og hatkriminalitet som rammer mennesker på grunn av deres etniske- og/eller religiøse tilhørighet. Minoriteter er mer utsatt for hatefulle ytringer og hatkriminalitet enn den øvrige befolkningen.
Det er mer forskning om hatefulle ytringer og hatkriminalitet rettet mot personer med innvandrerbakgrunn enn blant samer og nasjonale minoriteter. Les mer om hvorfor her.
Nasjonale minoriteter
Nasjonale minoriteter er grupper med langvarig tilknytning til landet. I Norge har jøder, kvener/norskfinner, romer, skogfinner og romani/tatere status som nasjonale minoriteter.
Omfang av hatefulle ytringer og hatkriminalitet i befolkningen
Hatkriminalitet er "lovbrudd som helt eller delvis er motivert av eller som har bakgrunn i hat eller negative holdninger til religion eller livssyn, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse, homofil orientering og/eller nedsatt funksjonsevne" Dette kan for eksempel være vold, hærverk eller hatefulle ytringer.
I forskning benyttes hatefulle ytringer ofte bredere enn ytringer som rammes av straffeloven. Hatefulle ytringer kan ses på som et samlebegrep som omfatter mer konkrete begreper som rasistiske, homofobiske, antisemittiske, antimuslimske eller fremmedfiendtlige ytringer. Les mer om begrepene her.
10 % av befolkningen oppgir at de i løpet av det siste året har vært utsatt for ytringer de opplever som hatefulle. Minoriteter er mer utsatt enn den øvrige befolkningen. Gjennom media er det stadig fortellinger om hendelser fra folk som blir trakassert fordi de går med kofte eller snakker samisk.
Kilde
Politiet, 2020
Kilde
Fladmoe, Nadim og Birkvad, 2019
Kilde
NRK Troms og Finnmark, 2020
Hatefulle ytringer og hatkriminalitet mot personer med innvandrerbakgrunn
Grunnlag for kommentarer rettet mot offentlige ytringer
Grunnlag oppgitt av personer som har mottatt ubehagelige eller nedlatende kommentarer etter å ha deltatt i en diskusjon eller ytret seg offentlig. 2013.
Hatefulle ytringer mot personer med innvandrerbakgrunn
I en undersøkelse fra 2013 ble de som hadde deltatt i en diskusjon eller ytret seg offentlig på minst én arena, spurt om de hadde opplevd å få ubehagelige eller nedlatende kommentarer i etterkant. Det ble ikke spurt direkte om hatytringer, men om opplevelser med å få ubehagelige eller nedlatende kommentarer.
28 % av personer med innvandrerbakgrunn svarte at de hadde opplevd å få ubehagelige eller nedsettende kommentarer i etterkant av å ha ytret seg offentlig, mens 31 % i befolkningen ellers svarte det samme. Det er imidlertid forskjeller i hva kommentarene oftest er rettet mot. De vanligste grunnlagene for ubehagelige kommentarer personer i den øvrige befolkningen hadde opplevd, var innholdet i argumentasjon og politisk ståsted. Religion, etnisitet, nasjonalitet og hudfarge var de vanligste grunnlagene blant personer med innvandrerbakgrunn, i tillegg til innhold i argumentasjonen. Personer med innvandrerbakgrunn opplever altså oftere ubehagelige eller nedlatende ytringer rettet mot grunnlag som er beskyttet i loven, enn befolkningen ellers.
Det er også noe forskning om trusler, vold og mobbing på bakgrunn av innvandrerbakgrunn i skolen. Les mer om det her.
Kilde
Staksrud, 2014
Innvandrerbakgrunn
Omfatter både innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. I undersøkelsen var det med personer med bakgrunn fra Asia, Afrika og Øst-Europa.
Kilde
Staksrud, 2014
Kilde
Staksrud, 2014
Kilde: Staksrud m.fl., 2014. Status for ytringsfriheten i Norge. Resultater fra befolkningsundersøkelsen 2014. Oslo: Fritt Ord, ISF, IMK, Fafo.
Tallene er hentet fra kapittel 4, Erfaringer med egne ytringer i den etniske minoritets- og majoritetsbefolkningen.
I prosjektet Status for ytringsfriheten ble det i 2013 gjennomført spørreundersøkelser som gjør det mulig å sammenligne majoritetsbefolkningen med personer som har innvandrerbakgrunn fra Øst-Europa, Asia og Afrika, i aldersgruppen 16–50 år. Disse undersøkelsene spurte ikke direkte om «hatytringer», men snarere om opplevelser med å få ubehagelige eller nedlatende kommentarer. I undersøkelsen ble det ikke spurt direkte om hatytringer, men om opplevelser med å få ubehagelige eller nedlatende kommentarer.
Omfang av hatkriminalitet mot personer med innvandrerbakgrunn
Flere med innvandrerbakgrunn har opplevd hatkriminalitet enn befolkningen ellers. Tall fra 2016, viser at 6 % av personer med innvandrerbakgrunn har vært utsatt for om hatkriminalitet, mens det tilsvarende tallet for befolkingen ellers er 1 %.
Unge voksne (18–34 år) med innvandrerbakgrunn oppgir i større grad at de har vært utsatt for hatkriminalitet enn andre grupper. 8 % av personer innvandrerbakgrunn fra ikke-vestlige land i aldersgruppen 18-34 oppgir at de har blitt utsatt for hatkriminalitet. Tilsvarende tall i den øvrige befolkningen i samme aldersgruppe er 3 %.
Personer med innvandrerbakgrunn er i større grad enn befolkningen ellers bekymret for hatkriminalitet. Tre ganger så mange er redd for hatkriminalitet blant personer med innvandrerbakgrunn (12%), sammenlignet med befolkningen ellers (4%).
Kilde
Politidirektoratet, 2016
Kilde
Politidirektoratet, 2012
Kilde
Politidirektoratet, 2017
Hatefulle ytringer mot muslimer i sosiale medier
Andelen av kommentarer i norske kommentarfelt som er hatefulle mot muslimer er lav, men det har vært en markant økning det siste året. En stordataanalyse gjennomført av forskere ved OsloMet viser at det er en liten gruppe som står bak de fleste av ytringene, og at alternative medier i hovedsak står for økningen.
Økningen i antall kommentarer på nyhetssaker om muslimer eller innvandring på Facebook gikk fra i snitt 35 hatefulle kommentarer per måned i perioden 2010-2015 til i snitt 132 hatefulle kommentarer per måned i 2016-2021. På Twitter fant forskerne 116 hatefulle kommentarer for hele tiårsperioden, der så godt som alle var fra de siste fem årene.
Et gjennomgående tema i de hatefulle ytringene som ble analysert er at muslimer og Islam anses som trusler mot Norge, Europa og vestlige verdier. Muslimer fremstilles som iboende voldelige og farlige, i tillegg til at muslimer generelt kobles til terrorisme.
Selv om analysen viser at hatefulle eller diskriminerende ytringer mot muslimer utgjør en liten andel av alle ytringer på norske sosiale medier og andelen hatefulle kommentarer totalt sett er lav, kan det likevel gjøre skade på ytringsrommet og ikke minst de som er mål for hat. Det er skadelig for de menneskene som utsettes for det og for resten av samfunnet. Hatytringer kan virke skremmende og det gir grobunn for mistillit og utenforskap. I tillegg kan det være en barriere for at alle skal delta i samfunnet og bruke sine ressurser.
Kilde
Kasahara m.fl., 2022
Stordata
Stordata er en analysemetode som innebærer innhenting og analyser av data som er så store at de krever mer enn vanlig datakraft for å samles inn, lagres og analyseres.
Kilde
Kasahara m.fl., 2022
Hatefulle ytringer mot samer og nasjonale minoriteter
Det er begrenset kunnskap om hatefulle ytringer rettet mot samer og nasjonale minoriteter. Gjennom media er det stadig fortellinger om hendelser fra folk som blir trakassert fordi de går med kofte eller snakker samisk, og i 2019 ble en mann dømt for hatefulle ytringer mot samer på internett.
Kilde
Eggebø og Stubberud, 2016
Nasjonale minoriteter
Nasjonale minoriteter er grupper med langvarig tilknytning til landet. I Norge har jøder, kvener/norskfinner, romer, skogfinner og romanifolket/tatere status som nasjonale minoriteter.
Kilde
NTB, 2019
Nedsettende og hatefulle ytringer og trusler mot samer og jøder
Andel medlemmer av FRI, jødiske organisasjoner og samiske organisasjoner som har blitt utsatt for nedsettende ytringer, hatefulle ytringer og konkrete trusler det siste året. 2018.
Nedsettende og hatefulle ytringer og trusler mot samer og jøder
En undersøkelse blant medlemmer av samiske og jødiske organisasjoner, i tillegg til Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold FRI, viser at en betydelig andel i disse organisasjonene har opplevd hatefulle ytringer. I den samme undersøkelsen er det også spurt om erfaringer med hatefulle ytringer til et representativt utvalg av befolkningen.
Respondentene i organisasjonsundersøkelsen er klart mer utsatt for slike ytringer enn den øvrige befolkningen. Særlig samene som er med i undersøkelsen, skiller seg ut ved at flertallet av respondentene sier at de har mottatt nedsettende og hatefulle ytringer. Tallene fra organisasjonsundersøkelsen er ikke representative for de aktuelle befolkningsgruppene som helhet. Disse tallene må derfor tolkes med forsiktighet.
Kilde: Fladmoe, A., Nadim, M. og Birkvad, S.R. (2019). Erfaringer med hatytringer og hets blant lhbt-personer, andre minoritetsgrupper og den øvrige befolkningen. Rapport 2019:4. Oslo: Institutt for samfunnsforskning
Antisemittistiske ytringer
Det er også noen få studier som tar opp erfaringene til norske jøder. I Holocaustsenterets holdningsundersøkelse fra 2011 oppgir halvparten av respondentene at de har erfart at «jøde» har blitt brukt som skjellsord. Når religiøs tilhørighet brukes som skjellsord vil det være nærliggende å se dette som en form for hatefull ytring eller hatretorikk. En undersøkelse fra 2011 viser også at jøde er et utbredt skjellsord i Osloskolen. Les mer om det her.
Kilde
Eggebø og Stubberud, 2016
Kilde
Perduco, 2011
Antisemittisme i medier
En studie av antisemittisme i norske medier fra 2016 viser at negative og problematiske utsagn og ytringer om jøder eksisterer både i de redigerte nyhetsmediene og kommentarfeltene. Samlet sett er slike ytringer, og spesielt eksplisitte antisemittiske utsagn, relativt lite utbredt i det materialet studien omfatter. Det er i nettavisenes kommentarfelt og i sosiale medier at de groveste og mest eksplisitte formene for antisemittisme kommer til uttrykk. Datamaterialet består av artikler, kommentarer fra kommentarfelt og twittermeldinger. Studien er lite egnet til generalisering, og forskerne omtaler det som et «stikkprøvebasert pilotprosjekt» fordi utvalget er begrenset.
Kilde
HL-senteret, 2016
Kilde
HL-senteret, 2016
Antisemittisme på nett og i sosiale medier
En annen pilotstudie av antisemittisme på nett og i sosiale medier, indikerer at omfanget av antisemittiske ytringer i åpne fora er moderat. Gjennom studien har det ikke vært mulig å fastslå omfanget av antisemittiske ytringer på nett og i sosiale medier. Informantene i rapporten mener det vil være en høyere forekomst av antisemittisme i lukkede fora. Samtidig viser studien at det er en rekke norske nettsider med åpent antisemittisk innhold.
Studien viser videre at avsendere av antisemittisme på nett kan deles inn i fem hovedgrupper: ytre høyre, ytre venstre, konspirasjonsmiljøer og alternativmiljøer, muslimsk antisemittisme, og kristen antisemittisme. Åpen antisemittisme kommer særlig fra ytre høyre.
Kilde
Brekke, Beyer og Enjolras, 2019
Kilde
Brekke, Beyer og Enjolras, 2019
Flere minoritetstilhørigheter
Forskning tyder på at minoriteter er mer utsatt for hatefulle ytringer enn andre. Personer som har flere enn ett minoritetskjennetegn (for eksempel både er skeiv og innvandrerbakgrunn), er langt mer utsatt for hatytringer enn personer som har ett minoritetskjennetegn. Dette gjelder særlig ytringer rettet mot vernede grunnlag, kjønn og kjønnsidentitet/kjønnsuttrykk.
Vernede grunnlag
Religion eller livssyn, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse, seksuell orientering og/eller nedsatt funksjonsevne.
Kilde
Fladmoe, Nadim og Birkvad, 2019
Anmeldelsesstatistikk
Her presenterer vi statistikk fra politiet om anmeldelser av hatkriminalitet. Vi viser både nasjonale tall, men også egne tall fra Oslo. Det er utfordrende å presentere et godt og representativt tallmateriale over hatkriminalitet. Det er trolig betydelige mørketall.
Anmeldt hatkriminalitet fordelt på motiv
Antall anmeldelser av hatkriminalitet etter motiv. Hele landet. 2017-2023.
Økning i antall anmeldelser
Det har vært en betydelig økning i antall anmeldelser av hatkriminalitet de siste årene. Denne utviklingen er i stor grad drevet av flere anmeldelser der hatmotivet er hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse. I 2020 var det en svak nedgang for hatkriminalitet under ett, med unntak av etnisitet. I etterkant har det vært en betydelig økning for andre hatmotiv.
Politiet antar at utviklingen har sammenheng med økt bevissthet rundt hatkriminalitet i befolkningen, i tillegg til at politiet har økt sin kompetanse på dette området. Samtidig viser politiet til at nedgangen i 2020 delvis kan forklares med nedstengningen for å motvirke smittespredning av covid-19, og at en mindre nedgang fra et år til et annet også kan skyldes naturlig variasjon. Det presiseres også at det er betydelige mørketall for denne typen lovbrudd. Vi ser de samme tendensene i Oslo.
Anmeldelser av hatkriminalitet rettet mot etnisitet og religion
Blant alle saker som anmeldes til politiet som hatkriminalitet nasjonalt, er det hatkriminalitet rettet mot en persons hudfarge, (antatte) nasjonale eller etniske opprinnelse det er flest av. Det nest vanligste grunnlaget er seksuell orientering. I 2023 utgjorde hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse 46 prosent og seksuell orientering 23 prosent av alle anmeldelsene. Religion, både islam og uoppgitt, utgjorde til sammen 11 prosent av anmeldelsene.
Med handlingsplanen mot antisemittisme ble det besluttet at antisemittisme skal registreres som motiv for hatkrimsaker i alle politidistriktene. Det ble registrert 50 saker i 2023.
I handlingsplanen mot diskriminering av og hat mot muslimer som ble lagt fram høsten 2020, var et av tiltakene at hatkriminalitet rettet mot muslimer skulle innføres som særskilt hatmotiv/grunnlag i politiets straffesaksregister. Dette har skapt muligheter for å utarbeide en statistikk som viser omfang og utvikling av anmeldelser motivert av hat og fordommer mot muslimer. 2021 er dermed det første året vi har statistikk på anmeldelser med islam som hatmotiv. 6 prosent av anmeldelsene med registrert hatmotiv i 2023 skyldtes hatkriminalitet mot muslimer.
Kilde
Politidirektoratet, 2022
Kilde
Politiet, 2021
Kilde
Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2024
Kilde
Kommunal- og moderniseringsdepartementet, 2016
Kilde
Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2024
Kilde: Politidirektoratet og Oslo politidistrikt (2023). Hatkriminalitet i Norge 2022.
I perioden 2017-2022 har det skjedd endringer i hvordan hatmotivene kategoriseres:
- Antisemittisme ble lagt til som motiv i 2018
- Kjønnsuttrykk/kjønnsidentitet/transperson ble lagt til som motiv i 2021
- Religion ble delt inn to nye kategorier religion/livssyn, islam og religion/livssyn, annet eller uspesifisert i 2021
I denne fremstillingen er kategoriene nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsuttrykk/kjønnsidentitet/transperson og uoppgitt hatmotiv samlet i en kategori: andre hatmotiv
Anmeldt hatkriminalitet
Antall anmeldelser av hatkriminalitet med etnisitet som motiv. Oslo og resten av landet. 2015-2021.
Anmeldelser av hatkriminalitet rettet mot etnisitet og religion i Oslo
Oslo politidistrikt publiserer egne tall over hatkriminalitet. I Oslo er også etnisitet det grunnlaget som det er flest anmeldelser om hatkriminalitet er knyttet til. Deretter følger lhbti, tett etterfulgt av religion. Nærmest alle sakene hvor hovedmotivet oppgis å være religiøst i Oslo politidistrikt, er knyttet til islam.
Oslopolitiet viser også underkategorier for de ulike grunnlagene. I et flertall av forholdene knyttet til etnisitet er det tydelig at gjerningspersonen legger vekt på at vedkommende er "utlending". Hvilken del av verden en person har bakgrunn fra spiller også en rolle i noen av forholdene, og er da knyttet til ordbruk som "neger", "pakkis", "guling" "polakk".
I 2021 var det én anmeldelse i Oslo knyttet til samisk bakgrunn. I perioden 2015-2021 er det fire forhold knyttet til samisk bakgrunn. I 2021 var det ett forhold som knyttes til antisiganisme. I perioden 2015-2021 er det til sammen 12 forhold som politiet knytter til antisiganisme i Oslo.
Oslo-politiet har registrert antisemittisme manuelt siden 2015 som en undergruppe under etnisitet. Antisemittisme ble regnet som egen kategori for første gang i 2018. I 2021 ble det registert ni forhold. I hele perioden 2015-2021 er det registrert 35 tilfeller.
Sammenkobling mellom religion og etnisitet
Hatkriminalitet motivert av etnisitet og religion kan ofte være vanskelig å skille mellom. Flere grunnlag kan også samvirke både med motivasjonen til gjerningspersonen og i oppfattelsen hos fornærmede. I statistikken fra Oslopolitiet har de derfor sett på mulige doble grunnlag i hatkriminalitetsforholdene. I tillegg til å registrere hovedgrunnlag, har de også sett på om det er mulig at andre grunnlag fremtrer i samme forhold. Totalt registrerte politiet 41 forhold i 2021 med blandede motiver. Sammenkobling mellom religion og etnisitet er vanligst.
Flest tilfeller i Oslo
Hatkriminalitet forekommer over hele landet, men det er store variasjoner mellom fylker. Over en tredjedel av alle anmeldelser i 2021 var registrert i Oslo politidistrikt. En grunn til dette kan være at det er en større befolkning i Oslo enn i andre deler av Norge. En annen årsak kan være at Manglerud politistasjon sin hatkrimgruppe i Oslo bidrar til at kompetansen er høyere i Oslo enn i landet ellers, og at flere saker derfor registreres riktig.
Alle politidistrikt har hatt en økning i antall saker fra 2015 til 2021.
Vold og hatefulle ytringer mest utbredt
Det er ikke tilgjengelige tall nasjonalt som viser hatmotivert kriminalitet fordelt på ulike typer lovbrudd motivert av hat mot en persons (antatte) etnisitet eller religion. Vi har imidlertid tall over hvilke kriminalitetstyper som er mest vanlig for hatkriminalitet for alle motiver sett under ett.
Hatmotivert kriminalitet knyttes til ulike typer lovbrudd. De mest utbredte hatmotiverte kriminalitetstypene nasjonalt er vold og det som politiet kategoriseres som «annet».
Det var 241 anmeldelser knyttet til kriminalitetstypen vold i 2021. 51 % av disse er knyttet til kroppskrenkelse (inkludert grov kroppskrenkelse) og 29 % til ulike underkategorier av trusler. De resterende er knyttet til kroppsskade, drap eller drapsforsøk.
Det var 480 anmeldelser knyttet til kriminalitetstypen "annen" i 2021. Hatefulle ytringer utgjorde 74 % av anmeldelsene, hensynsløs adferd 22 % og diskriminering 4 %.
Kilde
Oslo politidistrikt, 2019; Oslo politidistrikt, 2020
Kilde
Oslo politidistrikt, 2022
Kilde
Oslopolitiet, 2019; Oslo politidistrikt, 2022
Kilde
Politidirektoratet, 2022
Kilde
Politidirektoratet, 2022
Kilde: STRASAK-rapporten. Anmeldt kriminalitet og politiets straffesaksbehandling 2021
I perioden 2014-2021 har det skjedd endringer i hvordan hatmotivene kategoriseres:
Antisemittisme ble lagt til som motiv i 2018
Kjønnsuttrykk/kjønnsidentitet/transperson ble lagt til som motiv i 2021
Religion ble delt inn to nye kategorier religion/livssyn, islam og religion/livssyn, annet eller uspesifisert i 2021
I denne fremstillingen er kategoriene nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsuttrykk/kjønnsidentitet/transperson og uoppgitt hatmotiv samlet i en kategori: andre hatmotiv
Anmeldt hatkriminalitet, etter hatmotiv og arena
Antall anmeldelser av hatkriminalitet. Etter hatmotiv og arena. Oslo. 2015-2021. Antisemittisme er ny kategori fra 2018. Før 2018 var antisemittisme sortert under etnisitet.
Type lovbrudd og åsted for hatkriminalitet i Oslo
Det er mer detaljert statistikk for hatkriminalitet i Oslo enn for resten av landet. Denne statistikken viser at det var 115 anmeldelser av hatefulle ytringer i 2021.
Oslo-politiet har også statistikk over åsted for anmeldt hatkriminalitet basert på etnisitet og religion. Det har vært en økning i antall anmeldelser for de fleste arenaer over tid. I 2021 var det flest anmeldelser av hendelser med etnisitet som motiv på skole og/eller arbeid, og flest hendelser med religion som motiv i nabolag. Når det gjelder arenaer, er det en del svingninger fra år til år.
Kilde
Oslo politidistrikt, 2022
Kilde: Oslo politidistrikt (2020). Anmeldt hatkriminalitet i Oslo politidistrikt 2021
Store mørketall
Et mindretall av de som har vært utsatt for hatkriminalitet, oppgir at de har anmeldt dette til politiet. Rundt 2 av 10 av de som oppgir at de er utsatt for hatkriminalitet, har anmeldt hendelsen. Til sammenligning oppgir 7 av 10 som har opplevd ran, at de har anmeldt forholdet.
Årsaker til at man ikke anmelder kan blant annet være frykt for reaksjoner fra gjerningspersonen eller fra omgivelsene, manglende tillit til politiet, frykt for ikke å bli tatt på alvor, et ønske om å legge det man har vært utsatt for bak seg, eller at en har skyld- eller skamfølelse. Enkelte ser heller ikke seg selv som offer for hatkriminalitet.
I tillegg kan det være saker som anmeldes til politiet som ikke blir registrert som hatkriminalitet i politiets straffesakssystem. Dette fører til at hatkriminalitetsfeltet har det som kalles doble mørketall.
Kilde
Politidirektoratet, 2019
Kilde
Politiet, 2016
Kilde
Politidirektoratet, 2022
Kunnskapsbehov
Selv om forskningen på hatefulle ytringer de siste årene har gjort at vi har mer kunnskap nå enn tidligere, er det fortsatt behov for mer forskning på feltet. Som for mange andre områder, er det særlig begrenset forskning om hatefulle ytringer og hatkriminalitet mot samer og nasjonale minoriteter.
Generelt er det behov for mer forskning om omfang av og erfaringer med hatefulle ytringer blant ulike grupper, hvem som er avsendere og hva de motiveres av. Vi trenger også flere analyser av innhold i ytringene og konsekvenser av hatefulle ytringer på individ- og samfunnsnivå.
En inngang for å få mer kunnskap om innhold i hatefulle ytringer, er gjennom stordataanalyser. Som tiltak i regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion, har Bufdir initiert et oppdrag for å kartlegge omfanget av hatefulle eller diskriminerende ytringer mot muslimer ved bruk av stordataanalyse. Undersøkelsen gjennomføres av OsloMet, og skal være ferdig desember 2021.
Kilder
Brekke, J.-P., Beyer, A., & Enjolras, B. (2019). Antisemittisme på nett og i sosiale medier i Norge - Kjennetegn, avsendere og motvirkning. Oslo: Institutt for samfunnsforskning
Eggebø, H., & Stubberud, E. (2016). Hatefulle ytringer. Delrapport 2: Forskning på hat og diskriminering. Oslo: Institutt for samfunnsforskning
Fladmoe, A., Nadim, M., & Birkvad, S. R. (2019). Erfaringer med hatytringer og hets blant LHBT-personer, andre minoritetsgrupper og den øvrige befolkningen. Oslo: Institutt for samfunnsforskning
Hansen, K. L. (2016). Selvopplevd diskriminering av samer i Norge. Samiske tall forteller 9
HL-senteret (2016). Medieanalyse av antisemittisme i dag. Oslo: Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter
Kasahara, Liodden, Yazidi, Lid, Upreti, Abolpour Mofrad, & Nilsen (2022). Kartlegging av omfanget av hatefulle ytringer og diskriminerende ytringer mot muslimer. OsloMet - storbyuniversitetet. https://hdl.handle.net/11250/2992278
Kommunal- og moderniseringsdepartementet (2016). Handlingsplan mot antisemittisme 2016-2020. Oslo: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Kulturdepartementet (2020). Handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer 2020-2023. Oslo: Kulturdepartementet.
Nadim, M., & Fladmoe, A. (2016). Hatefulle ytringer. Delrapport 1: Forskning på art og omfang. Oslo: Institutt for samfunnsforskning
NRK Troms og Finnmark (2020): Derfor er det et oppgjør med samehets nå. https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/derfor-er-det-et-oppgjor-med-samehets-na-1.15282463
NTB (2019). Historisk dom for samehets blir stående. https://journalisten.no/avisa-nordland-facebook-kommentarfelt/historisk-dom-for-samehets-blir-staende/366904
Oslo politidistrikt (2022). Anmeldt hatkriminalitet i Oslo politidistrikt 2021. Oslo: Oslo politidistrikt
Oslo politidistrikt (2021). Anmeldt hatkriminalitet 2020. Oslo: Oslo politidistrikt
Politidirektoratet (2020). Politiets innbyggerundersøkelse 2019. Oslo: Kantar TNS
Politidirektoratet (2019). Politiets innbyggerundersøkelse 2018. Oslo: Kantar TNS
Politidirektoratet (2017). Politiets innbyggerundersøkelse 2017. Oslo: Ipsos
Politidirektoratet (2016). Politiets innbyggerundersøkelse. Oslo: Ipsos
Politidirektoratet (2012). Politiets nasjonale innbyggerundersøkelse. Oslo: TNS Gallup
Politidirektoratet (2022). STRASAK-rapporten Anmeldt kriminalitet og politiets straffesaksbehandling 2021. Oslo: Politidirektoratet.
Politiet (2021). STRASAK-rapporten Anmeldt kriminalitet og politiets straffesaksbehandling 2020. Politiet
Staksrud, E. S.-J. (2014). Status for ytringsfriheten i Norge. Resultater fra befolkningsundersøkelsen 2014. Oslo: Fritt Ord, ISF, IMK, FAFO.