Deltakelse i arbeidslivet blant samer, nasjonale minoriteter og personer med innvandrerbakgrunn
Her finner du statistikk og forskning om deltakelse i arbeidslivet blant samer, nasjonale minoriteter og personer med innvandrerbakgrunn. Mange deltar i arbeidslivet, men det er også noen grupper som har lavere deltakelse enn andre.
Arbeidsdeltakelse blant innvandrere
Det er mer forskning om deltakelse i arbeidslivet blant personer med innvandrerbakgrunn enn blant samer og nasjonale minoriteter. Les mer om hvorfor her.
Nasjonale minoriteter
Nasjonale minoriteter er grupper med langvarig tilknytning til landet. I Norge har jøder, kvener/norskfinner, romer, skogfinner og romanifolket/tatere status som nasjonale minoriteter.
Sysselsetting blant innvandrere
Andel sysselsatte 20-66 år blant innvandrere og i befolkningen for øvrig, etter kjønn. 2001-2023
Innvandrere har lavere sysselsetting enn resten av befolkningen
Innvandrere er sysselsatt i mindre grad enn befolkningen ellers. I løpet av de siste årene har imidlertid avstanden i sysselsettingsnivået mellom innvandrere og resten av befolkningen blitt mindre. Kombinasjonen av økt arbeidsinnvandring fra EU-landene i øst, og en økning i andelen over 66 år i resten av befolkningen, har bidratt til å redusere forskjellene i sysselsetting.
Kjønnsforskjellene i sysselsetting er betydelig større blant innvandrere enn i den øvrige befolkningen. Forskjellen i sysselsetting mellom kvinner med og uten barn er også større blant innvandrere enn i befolkningen ellers.
Innvandrere
SSB definerer innvandrere som personer som er født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre og fire utenlandsfødte besteforeldre.
Sysselsatte
Personer som utførte inntektsgivende arbeid av minst én times varighet i referanseuken, og personer som har et slikt arbeid, men som var midlertidig fraværende pga. sykdom, ferie, lønnet permisjon e.l. De som er inne til førstegangs militær- eller siviltjeneste, regnes som sysselsatte. Personer på sysselsettingstiltak med lønn fra arbeidsgiver regnes også som sysselsatte.
Kilde
Olsen, 2017
Kilde
Olsen, 2018
Tallene er hentet fra SSB, sysselsetting blant innvandrere, registerbasert, tabell 09837.
Statistikken omfatter både lønnstakere og selvstendig næringsdrivende i aldersgruppen 20-66 år,
Sysselsetting etter innvandringsgrunn
Andel sysselsatte 20-66 år blant innvandrere, etter innvandringsgrunn og kjønn. 2023.
Store variasjoner i sysselsettingsnivået mellom arbeidsinnvandrere og flyktninger
Det er store variasjoner i sysselsetting etter innvandringsgrunn. Sysselsettingen er høyest blant arbeidsinnvandrere og lavest blant personer som har kommet som flyktninger eller familiegjenforente. Arbeidsdeltakelsen endrer seg med botid.
Arbeidsinnvandrere kommer til Norge nettopp for å jobbe, og har derfor høy grad av sysselsetting de første årene. Det ser imidlertid ut til å være en tendens at sysselsettingen går noe ned etter noen år, sammenlignet med personer uten innvandrerbakgrunn.
Flyktninger kommer fordi de har et behov for beskyttelse. De kan mangle kvalifikasjoner som kreves i det norske arbeidsmarkedet, og relativt få er i jobb de første årene etter ankomst. Sysselsettingen blant flyktninger stiger imidlertid de første fem til syv årene i Norge, for så å flate ut eller gå ned.
Innvandringsgrunn
«Grunn til første innvandring, slik grunnen framkommer i registreringer i utlendingsforvaltningens registre, og slik en ellers kan avlede den til ut fra ulike relevante variabler. Variabelen er altså laget i SSB for demografisk bruk, og avspeiler ikke direkte de litt mer juridisk orienterte registreringene i utlendingsforvaltningen.»
Kilde
Bratsberg, Raaum, & Røed, 2017
Kilde
Bratsberg, Raaum, & Røed, 2017
Tallene er hentet fra SSB, sysselsetting blant innvandrere, registerbasert, tabell 12694.
Statistikken omfatter både lønnstakere og selvstendig næringsdrivende i aldersgruppen 20-66 år,
Sysselsetting etter landbakgrunn
Andel sysselsatte 20-66 år blant innvandrere og i befolkningen for øvrig, etter landbakgrunn og kjønn. 2001-2023.
Store variasjoner i sysselsettingsnivået etter landbakgrunn
Sysselsettingsnivået varierer etter landbakgrunn, og det er sammenhenger mellom landbakgrunn og innvandringsgrunn.
Innvandrergruppene med bakgrunn fra Norden, EU/EFTTA fram til 2004 utenom Norge og nye EU-land etter 2004 har et sysselsettingsnivå som er omtrent likt, eller noe over, resten av befolkningen. Denne gruppen er særlig dominert av arbeidsinnvandrere.
Innvandrere med bakgrunn fra Nord-Amerika og Oseania og Latin-Amerika og Karibia har et sysselsettingsnivå som ligger litt over gjennomsnittet for innvandrere i alt. Den nordamerikanske gruppen domineres av arbeidsinnvandrere og familieinnvandrere, mens den latinamerikanske gruppen i stor grad består av flyktninger og familieinnvandrere til flyktninger med relativt lang botid i Norge.
Innvandrere med bakgrunn fra Asia og Afrika har et betydelig lavere sysselsettingsnivå enn andre grupper. Gruppen fra Asia er sammensatt og består av arbeidsinnvandrere, familieinnvandrere og flyktninger med varierende botid i Norge, mens den afrikanske gruppen i stor grad består av flyktninger. Andelen sysselsatte i gruppen fra Europa utenom EU/EFTA/Storbritannia har sunket betydelig siden 2021.
Landbakgrunn
Landbakgrunn er eget, eventuelt mors, eventuelt fars eller besteforeldrenes utenlandske fødeland. For norskfødte er dette foreldrenes eventuelle utenlandske fødeland. Når begge foreldrene er født i utlandet, er de i de aller fleste tilfellene født i samme land. I tilfelle der foreldrene har ulikt fødeland, er det mors fødeland som blir valgt.
Kilde
Olsen, 2017
Kilde
Olsen, 2017
Kilde
Olsen, 2017
Tallene er hentet fra SSB, sysselsetting blant innvandrere, registerbasert, tabell 09837.
Statistikken omfatter både lønnstakere og selvstendig næringsdrivende i aldersgruppen 20-66 år.
Tidsseriebrudd
Fra og med 2015 er den registerbaserte sysselsettingsstatistikken basert på et nytt datagrunnlag, a-ordningen. Overgangen til nytt datagrunnlag i 2015 vil dermed føre til brudd i tidsserien.
Utdanningsnivå og arbeidsstyrkestatus
Utdanningsnivå og yrkesstatus blant innvandrere og i befolkningen for øvrig i alderen 20-66 år. 2022.
Utdanningsnivå har betydning for sysselsetting
Sannsynligheten for å være i jobb øker med utdanningsnivå. Jo lengre utdanningen er, desto høyere andel er sysselsatt. Dette gjelder både for innvandrere og befolkningen generelt. Andelen sysselsatte er likevel lavere for innvandrere enn for resten av befolkningen i alle utdanningsgrupper, bortsett fra de med ingen utdanning.
En studie finner at innvandreres sannsynlighet for å være i jobb øker når utdanningen er tatt i Norge. Dette gjelder også når utdanningen fra Norge er på et lavere nivå enn høyeste utdanningsnivå fra utlandet. . Innvandrere som har tatt høyere utdanning i Norge har imidlertid lavere inntekt og sysselsetting enn befolkningen ellers med de samme kvalifikasjonene.
Kilde
Bratsberg, Raaum og Røed, 2017
Kilde
Brekke og Mastekaasa, 2008
SSB tabell 12423.
Arbeidsstyrkestatus etter utdanningsnivå og kjønn
Arbeidsstyrkestatus blant innvandrere og i befolkningen for øvrig i alderen 20-66 år. Fordelt på kjønn. 2022.
Kjønnsforskjellene i sysselsetting er større blant innvandrere enn i den øvrige befolkningen
Forskjellene i sysselsetting er større mellom kvinner og menn med innvandrerbakgrunn enn mellom kvinner og menn i den øvrige befolkningen for alle utdanningsnivåer, bortsett fra videregående skolenivå. Det er også forskjeller mellom personer med innvandrerbakgrunn og resten av befolkningen. Blant de med høyere utdanning er innvandrerkvinner i betydelig mindre grad sysselsatt, sammenliknet med kvinner i resten av befolkningen. Det samme mønstret ser vi også blant menn med høyere utdanning.
Blant de med uoppgitt eller ingen fullført utdanning, er kvinner med innvandrerbakgrunn i større grad enn kvinner i resten av befolkningen, sysselsatt. Samtidig er menn med innvandrerbakgrunn som ikke har oppgitt eller ikke fullført utdanning i større grad sysselsatt enn menn i resten av befolkningen med samme utdanningsnivå.
SSB tabell 12423.
Sysselsatte etter stillingsprosent
Sysselsatte etter stillingsprosent, innvandrerbakgrunn og landbakgrunn. 20-66 år. 4. kvartal 2023.
Innvandrere jobber oftere deltid
Innvandrere jobber noe oftere deltid enn befolkningen ellers. Andelen som jobber heltid er noe lavere blant innvandrere (71 prosent) enn sysselsatte ellers (79 prosent). Det er store forskjeller mellom innvandrere. Innvandrere med bakgrunn fra Afrika, Asia, Latin-Amerika og Karibia er i mindre grad heltidsansatte enn sysselsatte ellers. Det har blant annet sammenheng med at de er overrepresentert i yrker med mye deltid. Andelen som jobber heltid blant innvandrere øker med botid.
Når det gjelder kjønnsforskjeller i andel som jobber heltid er mønsteret omtrent likt for innvandrere og befolkningen ellers. Kvinner jobber noe oftere deltid enn menn.
Heltid/deltid
Heltid er definert som en avtalt stillingsprosent større eller lik 100, mens deltid er definert som stillingsprosent mindre enn 100. Hvis ikke annet er angitt, utgjør stillingsprosenten summen av alle arbeidsforhold. Dvs. at eventuelle bijobber også regnes med.
Kilde
Olsen, 2019
Tallene er hentet fra Olsen, 2024. Noko lågare sysselsetting blant innvandrarar i 2023
Statistikken omfatter kun sysselsatte i aldersgruppen 20-66 år.
Lønnstakere etter yrkesgruppe
Lønnstakere 20-66 år blant innvandrere og befolkningen for øvrig, etter yrkesgruppe og kjønn. 2023.
Høyere andel innvandrere i yrker uten krav til utdanning
Innvandrere er overrepresentert i en del yrker uten formelle krav til utdanning. En betydelig større andel innvandrere jobber som renholdere, hjelpearbeidere mv. enn i befolkningen ellers.
Blant innvandrere med bakgrunn fra Latin-Amerika og Karibia, Afrika og Asia er andelen som er sysselsatt i salgs- og serviceyrker stor sammenlignet med befolkningen uten innvandrerbakgrunn. Yrkesfordelingen blant innvandrerne fra Asia og Afrika må ses på bakgrunn av at en stor andel i denne gruppen kun har grunnskole som eneste fullførte utdanning.
I håndverkeryrker er det en større andel innvandrere fra nye EU-land etter 2004, sammenlignet med befolkningen ellers. I akademiske yrker, høgskoleyrker og lederyrker er andelen innvandrere mindre enn i den øvrige befolkningen.
Kilde
SSB, 2019
Kilde
Olsen, 2019
Nye EU-land etter 2004
Nye EU-land etter 2004 innebærer følgene land, fra og med året de ble medlem i EU (i parentes): Polen (2004), Litauen (2004), Estland (2004), Latvia (2004), Slovakia (2004), Tsjekkia (2004), Ungarn (2004), Slovenia (2004), Romania (2007), Bulgaria (2007), Kroatia (2013). For årgangene 2004-2021, er landene Malta og Kypros med i gruppen `EU/EFTA fram til 2004 utenom Norden', mens fra 2022 er landene i gruppen `Nye EU-land etter 2004'.
Tallene er hentet fra SSB, sysselsetting blant innvandrere, registerbasert, Statistikkbanken kildetabell 12554.
Statistikken omfatter kun lønnstakere i aldersgruppen 20-66 år.
Midlertidig ansatte
Midlertidig ansatte blant innvandrere og i befolkningen for øvrig, etter kjønn. 2021-2023.
Innvandrere er overrepresentert i midlertidige stillinger
Blant innvandrere er det en større andel midlertidig ansatte enn i befolkningen ellers. Det er flest kvinner blant de midlertidige ansatte, også i befolkningen uten innvandrerbakgrunn.
Tallene er hentet fra SSB, arbeidskraftsundersøkelsen, tabell 13912.
Arbeidsledighet blant innvandrere
Andel registrerte arbeidsledige blant innvandrere og i befolkningen for øvrig, etter landbakgrunn. 2010-2023.
Høyere arbeidsledighet blant innvandrere
Arbeidsledigheten er om lag tre ganger så høy blant innvandrere i arbeidsstyrken som i resten av befolkningen i arbeidsstyrken.
Kjønn, alder og utdanningsnivå har betydning for om arbeidsledige innvandrere kommer tilbake i jobb. Kvinner har mindre sannsynlighet for å komme tilbake i jobb enn menn. Sannsynligheten for å bli sysselsatt etter å ha vært arbeidsledig, er større for yngre og for de med høyere utdanning.
Økning i arbeidsledigheten under covid-19-pandemien
I 2020 økte arbeidsledigheten både blant innvandrere og befolkningen for øvrig. Dette har sammenheng med smitteverntiltakene som ble innført i forbindelse med korona. En analyse fra SSB viser at en større andel av personer med innvandrerbakgrunn enn befolkningen ellers mistet jobben i løpet av 2020. Mye av dette skyldes at personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i næringene som ble hardest rammet av tiltakene.
Arbeidsledighet
Helt ledige er arbeidsføre personer som søker inntektsgivende arbeid ved NAV og ellers er disponible for det arbeidet som søkes. I tillegg må vedkommende ha vært uten inntektsgivende arbeid de siste to ukene.
Kilde
Fedoryshyn & Aamodt, 2019
Kilde
Olsen, 2021
Tallene er hentet fra SSB, registrerte arbeidsledige blant innvandrere, tabell 07117 frem til 2020. Fra og med 2020 overtok NAV ansvaret for å utarbeide og publisere denne statistikken. På grunn av dette er tallene før og etter 2021 ikke direkte sammenliknbare.
Registrerte arbeidsledige 15-74 år, 4. kvartal, i prosent av arbeidsstyrken.
Les mer om statistikken på SSBs nettsider. og NAV sine nettsider.
Arbeidsledige etter landbakgrunn
Andel av arbeidsstyrken som er registrert arbeidsledig blant innvandrere og i befolkningen for øvrig, etter landbakgrunn. 2023.
Forskjeller etter landbakgrunn
Det er store forskjeller i arbeidsledighet når vi ser på landbakgrunn. Innvandrere med afrikansk bakgrunn har den høyeste andelen helt ledige, etterfulgt av innvandrere med europeisk og asiatisk bakgrunn. Lavest andel deltid har de med bakgrunn fra Nord-Amerika, Sør-Amerika og Oseania.
Tallene er hentet fra NAV.
Registrerte arbeidsledige 15-74 år, desember, i prosent av arbeidsstyrken. Les mer om statistikken på SSBs nettsider.
Barrierer i arbeidslivet
Det er flere barrierer som kan hindre innvandrere i å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Kompetansekravene i det norske arbeidslivet er høye. Manglende eller lite utdanning og svake språkkunnskaper i norsk kan være barrierer for innvandrere på arbeidsmarkedet. Samtidig er innvandrere oftere overkvalifisert for den jobben de har enn befolkningen ellers. Dette kan henge sammen med problemer med å få godkjent utdanningen i Norge, eller at norskkunnskapene ikke tilfredsstiller de kravene som blir stilt i mange yrker.
Flere studier har vist at innvandrere og deres etterkommere har større problemer enn befolkningen ellers med å få seg jobb i Norge, selv med tilsvarende utdanning og like kvalifikasjoner. I tillegg til at innvandrere oftere er overkvalifisert, har studier vist at innvandrere har større risiko for å bli arbeidsledige og at de har større sjanse for å være deltidsansatt. Studier har dokumentert at det forekommer etnisk diskriminering i det norske arbeidslivet og at dette utgjør et betydelig hinder for tilgangen til arbeidsmarkedet. Les mer om diskriminering i arbeidslivet.
Kilde
Villund, 2014
Kilde
Olsen, 2019
Kilde
Midtbøen & Lidén, 2015
Arbeidsdeltakelse blant norskfødte med innvandrerbakgrunn
Aktivitetsstatus blant norskfødte med innvandrerbakgrunn
Personer 16-39 år etter aktivitetsstatus, alder og innvandrerbakgrunn. 2022.
Høyere sysselsetting enn innvandrere, men lavere enn i befolkningen ellers
Norskfødte med innvandrerforeldre har høyere sysselsetting enn innvandrere, men lavere enn befolkningen ellers i samme aldersgruppe. Norskfødte med innvandrerforeldre er i større grad sysselsatt og i utdanning, sammenliknet med innvandrere. Norskfødte utgjør en liten andel av befolkningen, og foreløpig er det få som har nådd yrkesaktiv alder. Vi har mindre (oppdatert) statistikk om etterkommere enn om innvandrere.
I alle gruppene er menn i noe større grad kun sysselsatt enn kvinner. Kvinner har noe større andeler i jobb/utdanning enn menn blant norskfødte med innvandrerforeldre og personer uten innvandrerbakgrunn.
En større andel norskfødte menn med innvandrerforeldre har kun grunnskole som høyeste fullførte utdanning, noe som bidrar til å trekke ned sysselsettingsnivået. En annen faktor som bidrar til lavere sysselsetting er samlivsstatus og barn. Blant de som er i parforhold med barn, har norskfødte kvinner med innvandrerbakgrunn lavere sysselsetting enn kvinner i den øvrige befolkningen.
Norskfødte med innvandrerforeldre
SSB bruker betegnelsen om personer som er født i Norge av to foreldre som er født i utlandet, og som i tillegg har fire besteforeldre som er født i utlandet.
Tallene er hentet fra Olsen og Bye (2023). Unge med innvandrerbakgrunn i arbeid og utdanning 2022.
Kategorien «helt ledige» omfatter arbeidsføre personer som søker inntektsgivende arbeid ved NAV og ellers er disponible for det arbeidet som søkes. I tillegg må vedkommende ha vært uten inntektsgivende arbeid de siste to ukene.
Kategorien «annet» omfatter personer som er utenfor arbeidsstyrken og utdanning.
Inntekt blant norskfødte med innvandrerbakgrunn
Median inntekt etter skatt per forbruksenhet 2015 og 2021
Store variasjoner i inntekt etter landbakgrunn
Inntektsnivået blant personer med innvandrerbakgrunn varierer etter landbakgrunn og innvandringskategori. Blant personer som tilhører en husholdning der hovedinntektstaker var norskfødt med innvandrerforeldre, er inntektsnivået høyere enn blant innvandrere, men lavere enn i befolkningen ellers. Inntektsnivået til norskfødte med innvandrerforeldre utgjør 89 prosent av inntekten til den øvrige befolkningen.
Høy inntekt blant norskfødte med innvandrerforeldre fra India
Blant norskfødte med innvandrerforeldre fra India er medianinntekten svært høy - 525 000 kroner i 2021. Dette er høyere enn medianinntekten i den øvrige befolkningen. Norskfødte med innvandrerforeldre fra Sri Lanka har en inntekt som er på nivå med befolkningen uten innvandrerbakgrunn og høyere enn norskfødte med innvandrerforeldre generelt. Norskfødte med innvandrerforeldre fra Somalia har et betydelig lavere inntektsnivå enn blant andre norskfødte med innvandrerforeldre og den øvrige befolkningen.
Omholdt, Elisabeth. (2023). Sterkere inntektsvekst blant innvandrere og deres barn.
Analysen ser på personer som tilhører en husholdning der hovedinntektstaker, altså den personen med høyest samlet inntekt i husholdningen, enten er innvandrer eller norskfødt med innvandrerforeldre. Inntekt skiller seg fra lønn, ved at inntekt inkluderer alle kontante inntekter en person mottar i løpet av et år. Dette inkluderer både lønn, næringsinntekter, renteinntekter, inntekter fra aksjeutbytte, alderspensjon, uføretrygd, barnetrygd, og andre stønader en kan motta fra det offentlige, fratrukket skatt og andre negative overføringer.
Medianinntekt gir ofte et mer "typisk" bilde av inntekten for de fleste i en gruppe, ettersom den i mindre grad enn gjennomsnittet påvirkes av svært høye inntekter i toppen av fordelingen
Kilde
Omholdt, 2023
Kilde
Omholdt, 2023
Yrkesfordeling blant norskfødte med innvandrerbakgrunn
Stor andel norskfødte med innvandrerforeldre i akademiske yrker
En større andel norskfødte med innvandrerbakgrunn tar høyere utdanning enn befolkningen ellers i samme aldergruppe. Dette gjenspeiler seg også i yrkesfordelingen.
En stor andel norskfødte 25-39 år med innvandrerforeldre jobber i akademiske yrker og høgskoleyrker. I akademiske yrker gjelder dette spesielt de med bakgrunn fra Sri Lanka, India og Iran, som har en større andel i disse yrkene enn jevnaldrende uten innvandrerbakgrunn.
Norskfødte med innvandrerforeldre er overrepresentert i flere eliteyrker, som leger og økonomer.
Kilde
Steinkellner, 2018
Kilde
Se omtale av studien i (Midtbøen A. H., Etterkommere av innvandrere i Norge - mobilitet, assimilering, diskriminering, 2019
Tallene er hentet fra Olsen, B. (2024). Nesten 8 av 10 av norskfødte med innvandrerforeldre er sysselsatt.
Overgang fra utdanning til arbeid
Flere studier har vist at norskfødte med innvandrerforeldre har større problemer enn befolkningen ellers med å få seg jobb i Norge, selv med tilsvarende utdanning og like kvalifikasjoner. (Midtbøen & Lidén, 2015) En studie som undersøker overgangen til arbeidslivet for etterkommere med fullført mastergrad, finner at etterkommerne har lavere sannsynlighet for å bli ansatt enn jevnaldrende med majoritetsbakgrunn og samme utdanning. Ifølge forskerne kan dette ha sammenheng med hvor de har studert og hva slags karakterer de har fått.
Studier har dokumentert at det forekommer etnisk diskriminering i det norske arbeidslivet og at dette utgjør et betydelig hinder for tilgangen til arbeidsmarkedet Dette gjelder også for etterkommere. Les mer om diskriminering i arbeidslivet.
Kilde
Cools & Schøne, 2019
Kilde
Midtbøen & Lidén, 2015
Arbeidsdeltakelse blant samer
Sysselsetting i samiske områder
Det finnes ikke systematisk statistikk over den samiske befolkningen. Statistisk sentralbyrå lager statistikk ut fra en geografisk tilnærming med vekt på samiske bosettingsområder nord for Saltfjellet, omtalt som STN-området. Statistikken sier først og fremst noe om hele befolkningen som bor i området, og ikke om samer spesielt.
STN-området
Sametingets tilskuddsordninger til næringslivet. Per 1. januar 2018 omfatter STN-området 21 hele kommuner og 10 kommunedelområder. Av disse 31 kommunene ligger tretten i Finnmark, fjorten i Troms og fire i den nordlige delen av Nordland
Sysselsetting i samiske områder
2007-2016
Lavere sysselsetting i STN-området enn i landet som helhet
Sysselsettingen i STN-området er lavere enn i øvrige områder nord for Saltfjellet, og i landet som helhet. En sannsynlig grunn til den lave sysselsettingsgraden er alderssammensetningen i STN-området, med relativt få unge voksne og mange over 50 år.
Kilde
SSB, 2016
Tallene er hentet fra SSB, samiske forhold, tabell 07606, og SSB, sysselsetting, registerbasert, tabell 06445.
Statistikken om samiske forhold er hovedsakelig geografisk basert. Her inngår kommuner og delkommuner som er definert som samiske bosettingsområder etter gitte kriterier. En fullstendig oversikt over områder som inngår i STN-området finner du på SSBs nettsider.
Det geografiske området som inngår i statistikken, er virkeområdet for Sametingets tilskuddsordninger til næringsutvikling (STN) som ligger nord for Saltfjellet. En begrensning ved statistikken er at den ikke inkluderer samer bosatt sør for Saltfjellet. Det finnes ingen samlet registrering av den samiske befolkningen. Derfor kan statistikken inkludere personer som ikke anser seg som samiske, men som bor innenfor STN-området.
Les mer om statistikken om samiske forhold på SSBs nettsider.
Les mer om den registerbaserte sysselsettingsstatistikken på SSBs nettsider.
Næringer i samiske områder
Andelen menn som jobber i næringene jordbruk, skogbruk og fiske er betydelig større blant menn som bor i STN-området enn i de øvrige områder og i landet som helhet. Mange menn jobber også innenfor varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet og bygge- og anleggsvirksomhet. Kvinner jobber særlig innen helse- og sosialtjenester.
I SAMINOR 2 – spørreskjemaundersøkelsen, er det stilt spørsmål om respondentenes viktigste inntektskilder det siste året. Informasjon om sysselsetting i den samiske befolkningen og i befolkningen for øvrig er altså basert på selvrapportering, noe som må tas i betraktning når en tolker tallene. Undersøkelsen er ikke representativ for den samiske befolkningen som helhet, men er avgrenset til personer bosatt i enkelte kommuner i Nord-Norge og Trøndelag.
Kilde
Slaastad, 2016
Den samiske befolkningen
Omfatter personer som er identifisert som samisk og personer som er identifisert som både samisk og kvensk
Befolkningen for øvrig
Befolkningen for øvrig: Omfatter også kvener og personer med utenlandsk bakgrunn
Lønnsarbeid blant samer
2012
Større grad av selvstendig næringsdrivende i samiske områder
Samiske menn oppgir i mindre grad at de er heltids lønnsmottakere enn menn i befolkningen for øvrig i disse områdene. Samtidig er det en større andel blant samiske menn som oppgir at de er selvstendig næringsdrivende enn blant menn i befolkningen ellers.
Det er små forskjeller mellom kvinner med samisk tilhørighet og kvinner i den øvrige befolkningen når det gjelder andel heltids og deltids lønnsmottakere. Samiske kvinner oppgir i større grad at de er selvstendig næringsdrivende enn kvinner i befolkningen ellers.
Tallene er hentet fra SAMINOR 2 - spørreskjemaundersøkelsen, ved Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet.
Spørsmålsformuleringen var «Hva har vært dine viktigste inntektskilder siste året?» med følgende svaralternativer: 1) Lønnsarbeid heltid, 2) Lønnsarbeid deltid/sesong, 3) Selvstendig næring (heltid/deltid/sesong), 4) Alderspensjon/AFP, 5) Dagpenger, 6) Sykepenger/arbeidsavklaringspenger/uførepensjon, 7) Sosial stønad/kontantstønad/overgangsstønad/foreldrepenger, 8) Studielån/støtte fra familie/annet. Det var mulig å krysse av for flere alternativer.
Grafen viser kun de som har svart lønnsarbeid heltid, lønnsarbeid deltid/sesong og/eller selvstendig næringsdrivende heltid/deltid/sesong.
Kategorien «samisk befolkning» består av de som har svart «samisk (ikke kvensk)» og «samisk og kvensk». Kategorien «befolkningen for øvrig» består av de som har svart «verken samisk eller kvensk», «kvensk (ikke samisk)» og «utenlandsk bakgrunn».
Om undersøkelsen
SAMINOR 2 - spørreskjemaundersøkelsen ble gjennomført i 2012. Utvalget består av innbyggere i alderen 18-69 år i 25 kommuner (i seks kommuner kun enkeltkretser) i Midt- og Nord-Norge. Kommunene som inngår i SAMINOR-undersøkelsene er valgt ut fordi en stor andel av befolkningen har samisk bakgrunn. Generalisering utover disse kommunene må gjøres med forsiktighet. Det endelige utvalget var på 11 600 personer.
I spørreskjemaundersøkelsen ble det stilt til sammen 11 spørsmål om etnisitet og språk; respondentens, foreldrenes og besteforeldrenes hjemmespråk (mors, fars og respondentens etniske bakgrunn og hva respondenten selv regner seg som). Svarkategoriene var norsk, samisk, kvensk og annet. På alle spørsmål var det mulig å krysse for flere bakgrunner/språk. En kategoriseres som same dersom en har krysset samisk på minst ett spørsmål. Tilsvarende er gjort for kvensk og de som svarer «annet» (utenlandsk bakgrunn). Les mer om SAMINOR 2 - spørreskjemaundersøkelsen.
Arbeidsdeltakelse blant nasjonale minoriteter
Mangler forskningsbasert kunnskap
Generelt har vi lite forskningsbasert kunnskap om nasjonale minoriteter i arbeidslivet i Norge. En av årsakene til dette er at det ikke finnes offentlige registre over personer som tilhører nasjonale minoriteter. Studier som bygger på andre kilder viser at de fleste nasjonale minoriteter er godt integrert i samfunnet, også i arbeidslivet. Samtidig er det personer i minoritetsgruppene som har en mer marginalisert tilpasning i storsamfunnet.
Nasjonale minoriteter
Nasjonale minoriteter er grupper med langvarig tilknytning til landet. I Norge har jøder, kvener/norskfinner, romer, skogfinner og romanifolket/tatere status som nasjonale minoriteter.
Kilde
Midtbøen og Lidén, 2015
Kvener/norskfinner
Som for de andre nasjonale minoritetene, har vi begrenset statistikk om deltakelse i arbeidslivet for kvener/norskfinner. Fra SAMINOR 2 – spørreskjemaundersøkelsen, har vi imidlertid tall fra enkelte kommuner i Nord-Norge og Trøndelag. Det er store kvenske områder som ikke er inkludert i undersøkelsen. Det er derfor usikkert hvor godt datamaterialet reflekterer situasjonen for den kvenske befolkningen som helhet.
Lønnsarbeid blant nasjonale minoriteter
Viktigste selvoppgitte inntektskilder blant kvener, personer som er både kvenske og samiske, og personer som verken er kvenske eller samiske. 18-69 år. 2012
Tallene viser at det er betydelige forskjeller blant menn når det gjelder andel heltids lønnsmottakere i disse områdene. Menn med kvensk tilhørighet oppgir i mindre grad at de er heltids lønnsmottakere enn menn i befolkningen for øvrig
Tallene er hentet fra SAMINOR 2 - spørreskjemaundersøkelsen, ved Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet.
Spørsmålsformuleringen var «Hva har vært dine viktigste inntektskilder siste året?» med følgende svaralternativer: 1) Lønnsarbeid heltid, 2) Lønnsarbeid deltid/sesong, 3) Selvstendig næring (heltid/deltid/sesong), 4) Alderspensjon/AFP, 5) Dagpenger, 6) Sykepenger/arbeidsavklaringspenger/uførepensjon, 7) Sosial stønad/kontantstønad/overgangsstønad/foreldrepenger, 8) Studielån/støtte fra familie/annet. Det var mulig å krysse av for flere alternativer.
Grafen viser kun de som har svart lønnsarbeid heltid, lønnsarbeid deltid/sesong og/eller selvstendig næringsdrivende heltid/deltid/sesong.
Kategorien «befolkningen for øvrig» består av de som har svart «verken samisk eller kvensk». Den samiske befolkningen og personer med utenlandsk bakgrunn er ikke inkludert her.
Om undersøkelsen
SAMINOR 2 - spørreskjemaundersøkelsen ble gjennomført i 2012. Utvalget består av innbyggere i alderen 18-69 år i 25 kommuner (i seks kommuner kun enkeltkretser) i Midt- og Nord-Norge. Kommunene som inngår i SAMINOR-undersøkelsene er valgt ut fordi en stor andel av befolkningen har samisk bakgrunn. Generalisering utover disse kommunene må gjøres med forsiktighet. Det endelige utvalget var på 11 600 personer.
I spørreskjemaundersøkelsen ble det stilt til sammen 11 spørsmål om etnisitet og språk; respondentens, foreldrenes og besteforeldrenes hjemmespråk (mors, fars og respondentens etniske bakgrunn og hva respondenten selv regner seg som). Svarkategoriene var norsk, samisk, kvensk og annet. På alle spørsmål var det mulig å krysse for flere bakgrunner/språk. En kategoriseres som same dersom en har krysset samisk på minst ett spørsmål. Tilsvarende er gjort for kvensk og de som svarer «annet» (utenlandsk bakgrunn).
Det er store kvenske områder som ikke er inkludert SAMINOR-området. Det er derfor usikkert hvor godt datamaterialet reflekterer situasjonen for den kvenske befolkningen som helhet. Les mer om SAMINOR 2 - spørreskjemaundersøkelsen.
Romanifolket/taterne
Romanifolk/tatere har i dag svært varierende tilknytning til arbeidslivet. En del deltar i det formelle arbeidslivet, mens noen prøver å komme seg inn, uten å lykkes med det. Andre ønsker å opprettholde det som har vært ansett som tradisjonelle levemåter og yrkesliv, med omreisende handels- og næringsvirksomhet. Mange opplever denne levemåten som vanskelig i dagens samfunn.
Kilde
Aarset og Lidén, 2017
Romer
For mange romer. er det viktig å opprettholde den tradisjonelle reisende livsformen. Denne livsformen kan være vanskelig å kombinere med deltakelse i et ordinært arbeidsliv. Enkelte har sluttet å reise og er bofaste hele året. Noen har tatt utdanning og deltar i det ordinære arbeidslivet. En del norske romer har liten skolegang, noe som bidrar til å svekke mulighetene på arbeidsmarkedet.
Romer
Tidligere ble "rom" brukt som flertallsform for denne gruppen
Kilde
Aarset og Lidén, 2017
Kilde
Utdanningsdirektoratet
Kunnskapsbehov
Det er behov for mer forskningsbasert kunnskap om nasjonale minoriteters deltakelse i arbeidslivet. Avgrensede kvalitative studier kan gi viktig innsikt i hvordan disse gruppene blir inkludert i norsk arbeidsliv i dag. Vi trenger mer kunnskap om deltakelse i arbeidslivet i den samiske befolkningen, også utenfor de samiske områdene.
Når det gjelder personer med innvandrerbakgrunn har vi mye statistikk om deres deltakelse i arbeidslivet, men det er behov for mer kunnskap om hvordan en kan redusere barrierer for yrkesdeltakelse. Videre trenger vi mer kunnskap om hvorfor flyktninger ofte faller ut av arbeidslivet etter å ha vært en stund i Norge. I studier av arbeidsliv og innvandrere kan det også være nyttig å ha et kjønnsperspektiv. Videre blir det også viktig å følge arbeidsmarkedssituasjonen til norskfødte med innvandrerforeldre i årene som kommer.
Kilde
Brekke, Fladmoe, Lidén, & Orupabo, 2020
Kilde
Midtbøen & Lidén, 2015
Kilde
IMDi, 2020
Kilde
Umbljis, 2020
Kilde
Midtbøen & Lidén, 2015
Kilder
Aamodt, I. (2018). Hvorfor er det vanskeligere for innvandrere å komme i jobb? Statistisk sentralbyrå.
Aarset, M. F., & Lidén, H. (2017). Historiens betydning for rom og romanifolks/tateres situasjon i dag, i N. Brandal, D. A. Døving, & I. T. Plesner (Red.), Nasjonale minoriteter og urfolk i norsk politikk fra 1900 til 2016. Oslo: Cappelen Damm Akademisk.
Bratsberg, B., Raaum, O., & Røed, K. (2017). Immigrant labor market integration across admission classes. Nordic Economic Policy Review, s. 17-54.
Brekke, I., & Mastekaasa, A. (2008). Highly educated immigrants in the Norwegian labour market: permanent disadvantage? Work, Employment and Society, 22(3), s. 507-526.
Brekke, J.-P., Fladmoe, A., Lidén, H., & Orupabo, J. (2020). Etnisk og religiøst mangfold i arbeidslivet - holdninger, erfaringer, diskriminering og praksis. Oslo: Institutt for samfunnsforskning.
Cools, S., & Schøne, P. (2019). Overgang fra utdanning til arbeid blant høyt utdannede etterkommere av innvandrere. Tidsskrift for samfunnsforskning, 60(2), s. 140-165.
Fedoryshyn, N., & Aamodt, I. (2019). Hvordan går det med innvandrere som blir arbeidsledige? SSB Analyse 2019/27.
IMDi. (2020). Innvandrere i arbeidslivet.
Kirkeberg, M. I., Dzamarija, M. T., Bratholmen, N. V., & Strøm, F. (2019). Norskfødte med innvandrerforeldre - hvordan går det med dem? Rapporter 2019/21. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Midtbøen, A. H. (2019). Etterkommere av innvandrere i Norge - mobilitet, assimilering, diskriminering. Oslo: Institutt for samfunnsforskning.
Midtbøen, A. H., & Lidén, H. (2015). Diskriminering av samer, nasjonale minoriteter og innvandrere i Norge - en kunnskapsgjennomgang. Oslo: Institutt for samfunnsforskning.
Olsen, B. (2021). Innvandrere mest rammet av koronatiltakene. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Olsen, B. (2019). Færre på heltid blant innvandrere. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Olsen, B. (2018). Norskfødte barn av innvandrere har lavere sysselsetting. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Olsen, B. (2018). Unge med innvandrerbakgrunn i arbeid og utdanning 2016. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Olsen, B. (2017). Innvandrere i og utenfor arbeidsmarkedet. I Sandnes, T. (red.) Innvandrere i Norge 2017. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Slaastad, T. I. (2016). Samisk statistikk 2016. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Statistisk sentralbyrå. (2016). Innvandring holder folketallet oppe. Hentet fra: https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/innvandring-holder-folketallet-oppe
Statistisk sentralbyrå. (2019). Fortsatt vekst i sysselsettingen blant innvandrere. Hentet fra: https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/artikler-og-publikasjoner/fortsatt-vekst-i-sysselsettingen-blant-innvandrere
Steinkellner, A. (2015). Befolkningens utdanningsnivå og arbeidsmarkedsstatus. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Steinkellner, A. (2017). Hvordan går det med innvandrere og deres barn i Skolen?, i Sandnes, T. (red.) Innvandrere i Norge 2017. Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Umbljis, J. (2020). Kunnskapsoppsummering om deltakelse i arbeidslivet for kvinner med innvandrerbakgrunn. Oslo: Institutt for samfunnsforskning.
Utdanningsdirektoratet. Nasjonale minoriteter. Rom.
Villund, O. (2014). Overkvalifisering blant innvandrere 2007-2012. Oslo-Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå.
Tall fra:
- Statistisk sentralbyrå. (2022). Arbeidskraftundersøkelsen, tabell 10591.
- Statistisk sentralbyrå. (2022). Registrerte arbeidsledige blant innvandrere, tabell 07117.
- Statistisk sentralbyrå. (2018). Samiske forhold, tabell 07606.
- Statistisk sentralbyrå. (2022). Sysselsetting blant innvandrere, registerbasert, tabell 06446, 09837, 12554, 12694.