Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Fastsettelse av samvær

Samværsomfang ved førstegangsfastsettelse

Når det er truffet vedtak om omsorgsovertakelse, skal nemnda fastsette samvær mellom barnet og foreldrene og mellom eventuelt andre som har ivaretatt omsorgen for barnet før omsorgsovertakelsen. Dette kalles førstegangsfastsettelse av samværsomfang.

Omfang av samvær ved vedtak om omsorgsovertakelse

Sekundærinndeling
Førstegangsfastsettelse av samvær

Figuren viser hvor ofte det er vedtatt at mor, far, begge eller andre skal ha samvær med barnet, ved omsorgsovertakelse fordelt på år. Et samvær kan være et par timer, en dag eller flere døgn. Figuren sier derfor ikke noe om hvor lang tid barnet og foreldrene er sammen.

Tallene viser at det de senere årene er blitt vanligere å fastsette hyppigere samvær mellom mor og barn ved vedtak om omsorgsovertakelse. I 2023 fikk 68 prosent samvær med mor månedlig eller mer, mot 52 prosent i 2020.

Selv om tallene fra 2019 ikke er fullstendige, indikerer de likevel at det tidligere var vanligst å fastsette samvær 4 til 6 ganger i året, men at det er skjedd store endringer i utmålingen av samvær fra 2020. I rapporten «Samvær etter omsorgsovertakelse – en undersøkelse av praksis fra fylkesnemnder og lagmannsretter» konkluderes det også med at norsk praksis om samværsfastsettelse i domstoler og fylkesnemnder tidligere har vært ganske standardpreget, og at man for tidlig i saksforløpene har lagt til grunn at omsorgsplasseringene av barn skulle bli langvarige. Etter EMD dommene blir det tilrettelagt for mer samvær mellom barn og foreldre enn tidligere, og målet om gjenforening mellom barn og foreldre opprettholdes også i de aller fleste sakene.

Grafen viser også førstegangsfastsettelse av samvær med far og med begge foreldre. Det er færre fedre det fastsettes samvær for enn for mødre. Det kan skyldes at de ikke er part i saken, ikke har foreldreansvar etc. Av de fedrene det fastsettes samvær for viser tallene at 44 prosent fikk samvær månedlig eller mer i 2023, mot 31 prosent i 2020. Det viser at det også fastsettes mer samvær for fedre enn tidligere år, men at de generelt får mindre samvær enn mødre.

Kilde

Alvik, 2021

Kilde: Barneverns- og helsenemndene: Uttrekk fra fagsystemet ProSak.

Merk: Registreringen av førstegangsfastsettelse startet 4. kvartal 2019, derfor finnes det ingen tall for 1.-3. kvartal 2019.

Krav om endring av samværsutmåling

Både privat og offentlig part kan fremme krav om endring av samvær.

Private parter, primært foreldre, kan ikke kreve endring av samvær før 18 måneder etter at nemnda eller domstolen har avsagt endelig avgjørelse i saken. Det kan gjøres unntak fra denne regelen dersom det skjer vesentlige endringer i barnets eller partenes situasjon som kan ha betydning for samværsspørsmålet.

Krav fra foreldre om endring i samvær, gjelder ønske om økt samvær i forhold til tidligere vedtak.

Krav som kommer fra offentlig part, altså barnevernstjenesten, om endring av samvær gjelder vanligvis krav om redusert samvær. Det skyldes at barnevernstjenesten selv kan bestemme at foreldre og barn skal ha mer samvær med hverandre, enn det Barneverns- og helsenemnda har fastsatt, dersom det er til barnets beste. Barnevernstjenesten trenger derfor kun å fremme krav til nemnda når de ser at det er behov for å begrense samværet.

Krav om endring av samværsutmåling

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Part

Barneverns- og helsenemnda har de siste par årene mottatt mellom 250 og 300 krav om endring av samvær. En overvekt av disse kravene kommer fra privat part som ønsker økt samvær. Det er sjeldnere at barneverntjenesten ønsker å redusere samværet.

Det er viktig å merke at denne statistikken kun viser antall mottatte krav, og ikke om resultatet av kravet faktiske ble mer eller mindre samvær.

Barneverns- og helsenemndene: Uttrekk fra fagsystemet ProSak.

Kilder

Alvik, 2021: Samvær etter omsorgsovertakelse - en undersøkelse av praksis fra fylkesnemnder og lagmannsretter

Tall fra:

Barneverns- og helsenemndene: Uttrekk fra fagsystemet ProSak.

Har du spørsmål?

Lurer du på noe? Har du innspill til oss?

Kontakt oss på: barnevernsstatistikk@bufdir.no