Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Statistikk om barnevernstjenestene

Ved andre halvår i 2023 var det 231 barnevernstjenester i Norge. Av disse var 66 tjenester såkalte interkommunale samarbeid. 3/4 av de ansatte er enten barnevernspedagoger eller sosionomer.

Antall barnevernstjenester

Ved andre halvår i 2023 var det 231 barnevernstjenester i Norge. Disse består av:

  • 213 kommuner som har organisert seg i totalt 66 interkommunale samarbeid

  • 140 kommuner som ikke inngår i interkommunalt samarbeid

  • Bydeler i Oslo (15), Bergen (5) og Trondheim (5) som har egne barnevernstjenester

Samarbeid mellom kommuner er nyttig, spesielt for små kommuner, for å kunne etablere fagmiljøer med nødvendig bredde i kompetansen og tilbudet.

Små tjenester

2023-tall fra KOSTRA-rapporteringen viste at det var 29 barnevernstjenester med færre enn fem årsverk (årsverk tilknyttet saksbehandling funksjon 244 unntatt støttefunksjoner og tiltaksstillinger funksjon 251 og 252). 26 av disse tjenestene inngår ikke i interkommunale samarbeid. Små tjenester er spesielt sårbare, særlig når det kommer til sykefravær og turnover.

Årsverk i barnevernet

Stillingene i barnevernet er fordelt på fire ulike stillingstyper og tre ulike funksjoner:

  • Saksbehandlerstillinger – stillinger knyttet til saksbehandling (funksjon 244)
  • Merkantile stillinger – stillinger knyttet til administrasjon (funksjon 244)
  • Tiltaksstillinger for tiltak i hjemmet – stillinger knyttet til tiltak for barn som mottar tiltak i hjemmet (funksjon 251)
  • Tiltaksstillinger for plasseringer – stillinger knyttet til tiltak for barn som er plassert av barnevernet (funksjon 252)

Årsverk i barnevernstjenestene

Antall årsverk i barnevernstjenestene ved utgangen av året, fordelt på type stillinger . Inkluderer både besatte og ubesatte årsverk.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Årsverk

Ved utgangen av 2023 var det totalt 6 815 årsverk i det kommunale barnevernet. Det er i overkant av 1 500 flere årsverk enn i 2015. Sammenlignet med året før, er dette en økning på 168 årsverk eller litt under 3 prosent.

De aller fleste årsverkene i barnevernstjenestene er fagstillinger tilknyttet saksbehandling. Dette gjelder 70 prosent av årsverkene.

Når vi ser på utviklingen over lenger tid, ser vi at antall saksbehandlerstillinger og tiltaksstillinger for tiltak i og utenfor hjemmet har hatt en jevn økning. Merkantile stillinger har holdt seg relativt stabilt i antall årsverk siden 2015.

SSB, tabell 12305 (KOSTRA-rapportering).

Tallene i denne grafen inneholder både besatte og ubesatte årsverk. Dette er fordi SSB ikke skiller mellom besatte og ubesatte årsverk per stilling i publiseringen av disse tallene.

Årsverk vil si at deltidsansatte er omregnet til heltidsekvivalenter.

Turnover i barnevernstjenestene

Flere tjenester har utfordringer med å rekruttere og holde på nødvendig fagkompetanse. I mange tjenester er det stor utskifting av ansatte og tidvis høyt sykefravær, både på saksbehandler- og ledernivå.

Bufdir gjennomførte i 2022 en undersøkelse av årsaker til turnover i barnevernstjenestene, der vi fant at årsakene til at så mange slutter blant annet er for høyt arbeidspress, lav lønn i forhold til ansvar og belastning, lav lønn i forhold til alternative arbeidsgivere og at arbeidet i seg selv er for psykisk belastende.

Ifølge KS sin statistikk om turnover ser vi at turnover i barnevernet er noe høyere enn i skole, barnehage og helsestasjon, og omtrent på linje med turnover i institusjon og hjemmetjenester. Med turnover definert som ikke lenger ansatt innenfor det samme tjenesteområdet i kommunen, ligger turnover i barnevernet på 17,2 prosent og turnover i skolen på 14,1 prosent i perioden 2022-2023.

Turnover i barnevernstjenestene

Turnover målt ved antall som har sluttet i løpet av året, delt på gjennomsnittlig antall ansatte i perioden, i prosent.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Turnover

1 av 5 ansatte i kommunalt barnevern jobber ikke lenger i barnevernet året etter

Turnover for ansatte i kommunalt barnevern har generelt ligget litt under 20 prosent. Turnover-prosenten hadde en topp i 2019-2020, på 21,7 prosent. De seneste årene har tallet stabilisert seg rett under 19 prosent.

SSB barnevernsstatistikk, tallsammenstilling spesialbestilt på oppdrag av Bufdir.

Formelen brukt for å regne ut turnover er antall som har sluttet i løpet av året delt på gjennomsnittlig antall ansatte i perioden. Inkluderer alle stillinger - saksbehandlere, ledere og merkantile ansatte.

Telletidspunktet for hvert år er tredje uke i november. Det kan ha betydning for turnover og ansettelser for en gitt periode.

Kapasiteten i barnevernet

Kapasitet i barnevernstjenestene

Kapasitet målt som antall barn med undersøkelse og/eller tiltak i løpet av året pr. årsverk (saksbehandlerstilling og tiltaksstillinger) og pr. saksbehandlerårsverk. Årsverk målt ved utgangen av året. Inkluderer både besatte og ubesatte årsverk.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Målenhet

De seneste årene har det vært en tendens til at det blir færre barn og unge med undersøkelse og/eller tiltak per årsverk i barnevernstjenestene. Ved utgangen av 2023 ligger antall barn med undersøkelse eller tiltak per saksbehandlerårsverk på 15. Det tilsvarende tallet i 2019 var 20. Samme tendens ser vi dersom vi beregner antall barn med undersøkelse eller tiltak per fagårsverk, der både saksbehandlerstillinger og tiltaksstillinger er inkludert, men der ligger andelen naturlig nok lavere.

Tallene viser at kapasiteten i barnevernstjenesten, målt som antall barn med undersøkelse og/eller tiltak pr. årsverk, blir bedre. Tallene må likevel tolkes med omhu, da denne måten å måle kapasiteten på ikke fanger opp arbeidsmengden i hver enkelt sak, for eksempel hvor komplekse undersøkelsene er, eller hvor omfattende tiltakene er.

SSB, tabell 12305 (KOSTRA-rapportering) og 12870.

Tallene i denne grafen inneholder både besatte og ubesatte årsverk. Dette er fordi SSB ikke skiller mellom besatte og ubesatte årsverk per stilling i publiseringen av disse tallene.

Kompetanse og utdanning

Årsverk fordelt på utdanning

Antall årsverk fordelt på utdanning. Inkluderer både besatte og ubesatte årsverk.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Utdanning

Et stort flertall av de ansatte i barnevernstjenesten er utdannet barnevernspedagog eller sosionom.

Barnevernspedagoger utgjør alene nesten halvparten av årsverkene i tjenesten, mens sosionomer utgjør 25 prosent av årsverkene. Resten av årsverkene består av personer med annen høyere utdanning (20 prosent), kontorfaglig utdanning (4 prosent) og ufaglærte (3 prosent).

Kilde:

Røsdal m.fl., 2017 og Berrick m.fl. 2017

SSB, tabell 09086.

Tallene i denne grafen inneholder både besatte og ubesatte årsverk. Dette er fordi SSB ikke skiller mellom besatte og ubesatte årsverk per utdanningsbakgrunn i publiseringen av disse tallene.

En kompetansekartlegging fra 2020 viste SSB at av de ansatte har:

  • 9 prosent av saksbehandlere og 16 prosent av ledere har en mastergrad
  • 58 prosent av saksbehandlere og ledere med relevant barnevernsfaglig grunnutdanning har en barnevernsfaglig eller annen relevant videreutdanning med minst 30 studiepoeng
Kilde

Hjemås et al., 2023

Kilder

Bufdir (2022). Turnover blant ansatte i barnevernet – hvorfor slutter så mange? En nasjonal omfangsundersøkelse av årsaker og kjennetegn ved tjenester og institusjoner med høy turnover.

Hjemås, G., Beyer, S. & Dyrhaug, T. (2023). Kompetanse i barnevernet. Kartlegging 2020.

KS (2024). Statistikk om barnevernstjenesten

Røsdal, T., Nesje, K., Aamodt, P. O., Larsen, E. H., Tellmann, S. M. (2017). Kompetanse i den kommunale barnevernstjenesten: Kompetansekartlegging og gjennomgang av relevante utdanninger. Oslo: NIFU

Tall fra:

Statistisk sentralbyrå. Barnevern.

Statistisk sentralbyrå. Befolkning.

Har du spørsmål?

Lurer du på noe? Har du innspill til oss?

Kontakt oss på: barnevernsstatistikk@bufdir.no