Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Tvangsadopsjon

Bruken av tvangsadopsjon er svært begrenset, og de siste årene har det vært en sterk nedgang. Tvangsadopsjon er et inngripende vedtak og kan bare treffes når det er stor sannsynlighet for at barnet uansett vil vokse opp i fosterhjemmet. Vedtak om tvangsadopsjon avgjøres i Barneverns- og helsenemnda.

Barn med vedtak om tvangsadopsjon

Tvangsadopsjon er et av de minst brukte barnevernstiltakene. I 2023 ble det behandlet sak om tvangsadopsjon for 15 barn. Som oftest får barnevernstjenesten medhold i saker om tvangsadopsjon i Barneverns- og helsenemnda. Årsaken kan være at sakene om tvangsadopsjon er spesielle og svært inngripende, og at barnevernstjenesten og fosterforeldre er rimelig trygge på at de får gjennomslag for en adopsjon før de fremmer saken.

De siste årene har det vært en sterk nedgang i antall tvangsadopsjoner. Dette kan ses i lys av dommene mot norsk barnevern i den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), der det i flere saker er konkludert med at fratakelse av foreldreansvar og adopsjon var i strid med EMK artikkel 8, som handler om retten til respekt for sitt privatliv og familieliv.

Forskning tyder på at adopsjon har klare fordeler sammenlignet med omsorgstiltak i regi av barnevernet, fordi det gir barn tilhørighet, trygghet og rammer for en oppvekst hvor barnet hører til i familien og skal være der uansett hva som skjer, og ikke står i fare for å bli flyttet.

Kilde:

Helland og Skivenes (2019)

Kilde:

NOU 2023:7

Antall barn med vedtak om tvangsadopsjon i løpet av året

Antall barn med vedtak om tvangsadopsjon etter § 5-10 første ledd i Barnevernsloven, og medhold til offentlig part.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Barn med vedtak om tvangsadopsjon

Fra 2011 til 2014 var det en kraftig økning i antall barn med vedtak om tvangsadopsjon i Barneverns- og helsenemnda. Antallet har deretter ligget på mellom 60 og 80 i året, men er siden 2019 vesentlig redusert. Siden 2020 har antallet ligget på under 15 tvangsadopsjoner i året.

Nedgangen de siste årene kan ses i lys av oppmerksomheten rundt de norske barnevernssakene som er tatt inn for vurdering av den europeiske menneskerettighetsdomstol. Dette kan ha medført at barnevernstjenestene avventer signaler fra menneskerettighetsdomstolen, og at terskelen for å fremme adopsjonssaker for Barneverns- og helsenemnda er blitt høyere.

Barnevernstjenesten får medhold i de aller fleste saker om tvangsadopsjon. I 2023 fikk barneverntjenesten medhold i 14 av 15 saker om tvangsadopsjon.

Barneverns- og helsenemndene: Uttrekk fra fagsystemet ProSak.

Barn med vedtak om tvangsadopsjon fordelt på kjønn

I løpet av året. § 5-10 i Barnevernsloven.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Flere jenter enn gutter etter 2018

Fram til og med 2018 var det flere gutter enn jenter som ble tvangsadoptert etter vedtak fra Barneverns- og helsenemnda. Fra 2018 til 2022 var det flere jenter enn gutter, mens i 2023 var det igjen flere gutter enn jenter.

Barneverns- og helsenemndene: Uttrekk fra fagsystemet ProSak.

Hvor ofte får barnevernstjenesten medhold i saker om tvangsadopsjon?

Helland og Skivenes (2019) sin gjennomgang av samtlige adopsjonssaker fra 2011 til 2016 viser at én av de biologiske foreldrene samtykket til adopsjon i nærmere 25 prosent av sakene.

Foreldrenes begrunnelse for å samtykke til adopsjon var hensynet til barnets beste. De uttrykker et klart ønske om at barnet deres skal få en god oppvekst og et bra liv, og de anerkjenner at barnet har det godt hos fosterforeldrene.

Medholdsprosent til barnevernstjenesten i saker om tvangsadopsjon

Hovedinndeling
År
Prosent medhold
Medholdsprosent

Barnevernstjenesten får medhold i Barneverns- og helsenemnda i en betydelig andel av sakene om tvangsadopsjon.

Årsaken kan være at sakene om tvangsadopsjon er spesielle, og at barnevernstjenesten og fosterforeldre er rimelig trygge på at de får gjennomslag for en adopsjon før de fremmer saken.

Kilde

Helland og Skivenes 2019

Kilde

Helland og Skivenes 2019

Barneverns- og helsenemndene: Uttrekk fra fagsystemet ProSak.

Bruk av adopsjon i Norge sammenlignet med andre land

Det er store internasjonale variasjoner i bruken av adopsjon som barnevernstiltak. I Norge og i andre nordiske land bruker vi adopsjon som barnevernstiltak i svært liten grad. I Norge ligger snittet på 0,5 barn per 10 000 i løpet av året.

Det er vanskelig å få til relevante sammenligninger i bruken av adopsjon som barnevernstiltak mellom land, på grunn av variasjoner i det juridiske grunnlaget.

I Norge og Danmark er det grunnlag for å gjennomføre en adopsjon mot foreldrenes vilje, men i Sverige og Finland så er det kun helt unntaksvis at en adopsjon gjennomføres mot foreldrenes vilje.

I de landene som i størst grad bruker adopsjon som barnevernstiltak er tallene som følger:

  • Russland: 45 per 10 000
  • Polen: 3,9 per 10 000
  • Romania: 3,3 per 10 000
  • Estland: 3,3 per 10 000
Kilde:

Helland og Skivenes 2019

Kilde:

Helland og Skivenes 2019, side 5

Lovgrunnlaget for tvangsadopsjon

Det er normalt foreldrene til barnet som har foreldreansvaret. Det å ha foreldreansvar innebærer både å gi barnet omsorg i det daglige, samt rett og plikt til å bestemme over barnet.

Ved en adopsjon blir alle rettslige bånd mellom barn og foreldre brutt, og foreldreansvaret blir overført til adoptivforeldrene. Dersom omsorgen for et barn er overtatt av kommunen kan barnevernstjenesten fremme sak for Barneverns- og helsenemnda om at foreldreansvaret skal tas fra foreldrene og at barnet skal adopteres bort mot foreldrenes vilje. Dette er hjemlet i barnevernsloven § 5-10 første ledd. Barneverns- og helsenemnda kan også fatte vedtak om adopsjon for et barn som barnevernstjenesten har overtatt omsorgen for, når foreldrene samtykker (barnevernsloven § 5-10 annet ledd). Denne artikkelen inkluderer kun tall på adopsjoner hjemlet i barnevernsloven § 5-10 første ledd.

Et vedtak om tvangsadopsjon er svært inngripende og kan bare treffes når det er særlig tungtveiende grunner for det, og det er sannsynlig at barnet uansett vil vokse opp i fosterhjemmet. Dette kan enten være fordi foreldrenes omsorgssvikt er varig, eller fordi barnet har fått en slik tilknytning til fosterforeldrene og miljøet der, at det kan føre til alvorlige problemer for barnet om det blir flyttet.

Kilder

Helland, H. S. og Skivenes, M. (2019). Adopsjon som barneverntiltak. Universitetet i Bergen

NOU 2023:7 (2023). Trygg barndom, sikker fremtid— Gjennomgang av rettssikkerheten for barn og foreldre i barnevernet. Barne- og familiedepartementet.

Tall fra:

Barneverns- og helsenemndene: Uttrekk fra fagsystemet ProSak.

Har du spørsmål?

Lurer du på noe? Har du innspill til oss?

Kontakt oss på: barnevernsstatistikk@bufdir.no