Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Barn i institusjon

Antall barn og unge som bor i barnevernsinstitusjon er redusert de senere årene. 8 prosent av barn og unge som er plassert utenfor hjemmet bor i barnevernsinstitusjon. Det er hovedsakelig ungdom over 13 år som bor i institusjon.

Antall barn i barnevernsinstitusjon

Færre barn i institusjon er tilsiktet politikk

Det har vært en politisk intensjon å redusere bruken av barnevernsinstitusjoner og samtidig øke bruken av fosterhjem ved plasseringer utenfor hjemmet.

Dette innebærer at terskelen for å bli plassert i barnevernsinstitusjon har økt i løpet av de siste ti årene. Barnevernsinstitusjon er ment for barn og unge som har utfordringer som krever en mer systematisk og spesialisert oppfølging enn det man vanligvis kan tilrettelegge for i et fosterhjem.

Mer spesialisert institusjonstilbud gir økte utgifter

Institusjonstilbudet er dermed mer spesialisert nå enn tidligere, og det er høye krav til kompetanse og tilstrekkelig bemanning i institusjon. Som en følge av dette, og økte behov blant barna i institusjon (mer under «Hvem er barna i barnevernsinstitusjon»), har også utgiftene på institusjonsområdet økt til tross for at antall barn er redusert. Statistikk på dette er tilgjengelig her.

Barn og unge i institusjon fordelt på aldersgrupper

Antall og andel barn og unge i barnevernsinstitusjon etter aldersgruppe, pr. 31. desember. Ettervernsalder til 22 år til og med 2020. Fra og med 2021 økte ettervernsalder til 24 år.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Aldersgruppe

Institusjoner har flest tenåringer mellom 13 og 17 år

Rundt åtte av ti barn og unge i barnevernsinstitusjon er ungdom mellom 13 og 17 år. 12 prosent av alle i institusjon er over 18 år.

Det er særlig blant barna under 13 år at antallet og andelen er blitt redusert over tid. I 2009 var 11 prosent under 13 år, mens dette var åtte prosent ved utgangen av 2023. Nedgangen skyldes den tidligere nevnte vridningen i tiltaksbruken, der særlig de yngste helst plasseres i fosterhjem, eller i spesialiserte familiehjem.

SSB, tabell 09076 og 10661.

Tidsseriebrudd mellom 2012 og 2013 på grunn av overgang til nye tiltakskoder i barnevernsstatistikken til SSB i 2013, som medførte feilregistreringer.

Barn og unge i institusjon etter kjønn

Målt ved utgangen av året. På grunn av økt ettervernsalder i 2020, viser grafen barn og unge i alderen 0-22 år fram til og med 2020, og 0-24 år fra og med 2021.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Kjønn

Flere gutter enn jenter på institusjon

54 prosent av alle barn og unge som bor i institusjon ved utgangen av 2023 er gutter. Dette samsvarer med barnevernspopulasjonen ellers, der 53 prosent er gutter. Fram til 2020 har det vært en stabil liten overrepresentasjon av gutter på institusjon, sammenlignet med barnevernspopulasjonen ellers, men siden 2021 er andelen gutter på institusjon og i barnevernet totalt omtrent lik.

SSB, tabell 09076 og 10661.

Tidsseriebrudd mellom 2012 og 2013 på grunn av overgang til nye tiltakskoder i barnevernsstatistikken til SSB i 2013, som medførte feilregistreringer.

Barn i institusjon etter innvandrerbakgrunn

Barn 0-17 år i barnevernsinstitusjon totalt og pr. 1 000 i befolkningen, etter innvandrerbakgrunn. Pr. 31. desember.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Innvandrerbakgrunn

Barn som har innvandret er overrepresentert

Ser vi antallet pr. 1 000, altså i forhold til befolkningen under 18 år, er barn som har innvandret overrepresentert i barnevernsinstitusjoner. Andre barn med innvandrerbakgrunn, som har en eller to foreldre født i utlandet, ligger omtrent på samme nivå som barn uten innvandrerbakgrunn.

SSB barnevernsstatistikk, tallsammenstilling spesialbestilt på oppdrag av Bufdir.

Barn i barnevernsinstitusjon etter hjemmelsgrunnlag i loven

Beslutningen om å flytte et barn i barnevernsinstitusjon må forankres juridisk etter barnevernsloven. Hjemmelsgrunnlaget kan deles inn i fire hovedgrupper av vedtak:

  • Omsorgsovertakelse (§ 5-1)
  • Hjelpetiltak (§ 3-2)
  • Midlertidig akuttvedtak (Akuttiltak §§ 4-1 til 4-4)
  • Plasseringer på grunnlag av barnets alvorlige atferdsvansker (atferdstiltak §§ 6-1 og 6-2)

Statistisk sentralbyrå sin statistikk angir antall barn plassert ved utgangen av året fordelt etter hjemmelsgrunnlag. Om man ser på antall plassert i løpet av året vil fordelingen være noe annerledes, ettersom mange av de mer kortvarige plasseringene, som akuttiltak og hjelpetiltak, ikke vil komme fram når vi ser på ett tidspunkt.

Kun barn under 18 år kan plasseres i barnevernsinstitusjon på grunnlag av omsorgsovertakelse, midlertidig akuttvedtak eller på grunnlag av barnets alvorlige atferdsvansker. Barn under 18 år og unge over 18 år kan plasseres i barnevernsinstitusjon som et hjelpetiltak. For å få en riktig prosentvis fordeling ser vi kun her på plasseringsgrunnlag for barn under 18 år.

Barn i institusjon etter hjemmelsgrunnlag

Antall og andel barn 0-17 år i barnevernsinstitusjon ved utgangen av året, fordelt på hjemmelsgrunnlag.

Hovedinndeling
År
Sekundærinndeling
Plasseringsgrunnlag

Barnevernstjenesten har omsorgsansvaret for 41 prosent av barna i institusjon

Av barn som var plassert i barnevernsinstitusjon ved utgangen av 2023 hadde 41 prosent et vedtak om omsorgsovertakelse som lå til grunn. Dette er 4 prosentpoeng færre enn i fjor.

Ser vi på absolutte tall er antallet barn med vedtak om omsorgsovertakelse i barnevernsinstitusjon redusert etter 2018, fra 453 i 2018 til 344 i 2023.

Videre var 30 prosent plassert i institusjon som et hjelpetiltak etter samtykke fra foreldrene. Andelen har ligget stabilt på rundt 30 prosent de seneste årene, men ser vi på absolutte tall er antallet redusert, fra 293 i 2019 til 249 i 2023.

Akuttiltak går ned

Antallet barn som plasseres på grunnlag av et akuttvedtak har gått ned de senere årene, men dette kommer ikke så godt til syne når vi kun ser på antall barn i institusjon på ett gitt tidspunkt, siden opphold på akuttinstitusjon er av kort varighet sammenlignet med de andre plasseringstypene.

Nesten alle som er plassert etter en atferdshjemmel bor i institusjon

20 prosent av barna i institusjon hadde et atferdsvedtak som lå til grunn. Antallet unge som blir plassert i barnevernsinstitusjon på grunnlag av alvorlige atferdsvansker har ligget forholdsvis stabilt de senere årene, med mellom 150 og 170 ved utgangen av året. Nær sagt alle som plasseres utenfor hjemmet på dette grunnlaget kommer i barnevernsinstitusjon.

SSB, tabell 12845.

Fra og med 1. januar 2023 er det ny barnevernslov med nye hjemler. I grafen er nye hjemler brukt.

Hvem er barna i barnevernsinstitusjon?

Det har vært en ønsket utvikling at færre barn og unge bor på institusjon. Der det er mulig at barnas behov kan dekkes i et fosterhjem, velger man det. Dette innebærer at de barna som henvises til institusjon ofte har større utfordringer innenfor flere livsområder enn barn som mottar andre typer barnevernstiltak.

Drange og Hernæs (2020) har i rapporten Kvantitativ beskrivelse av institusjonspopulasjonen benyttet registerdata til å beskrive kjennetegn ved barn og unge som i dag og over tid gis et tilbud på barnevernsinstitusjon. Unge i institusjon skiller seg markant både fra barn med andre typer barnevernstiltak og fra barn uten barnevernstiltak, på mange indikatorer.

Individkjennetegn for barn med barnevernstiltak

Andel barn 15-17 år med ulike individkjennetegn fordelt på ulike barnevernstiltak og uten barnevernstiltak.

Sekundærinndeling
Tiltak

Grafen viser at det blant unge i institusjon er en langt større andel som:

  • har hyppige besøk hos helsetjenesten,
  • mottar arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd ved 20 års alder,
  • ikke har fullført videregående opplæring ved 21 års alder,
  • har blitt siktet eller har en straffereaksjon.

Flertallet har psykiske helseutfordringer

Svært mange barn som bor i institusjon, har alvorlige utfordringer med sin psykiske helse og har behov for tjenester fra psykisk helsevern.

Kayed med flere (2015) fant i sin studie at ca. 76 prosent av barn på barnevernsinstitusjon var diagnostisert med minst en eller flere psykiatriske lidelser. Behovet for helsetjenester fremkommer også i Drange og Hernæs sin registerstudie (2020) der rundt 60 prosent av guttene har minst ett besøk hos BUP, mens dette gjelder for nærmere 80 prosent av jentene. De finner også en tendens til økning i besøk de siste årene. Ser vi på de med hyppige besøk, minst ti i løpet av året, er andelen 39 prosent blant unge mellom 15 og 17 år i institusjon, mot 3 prosent blant unge uten barnevernstiltak.

Mange mottar ikke den helsehjelpen de har rett på

Sannsynligheten for at barn på barnevernsinstitusjon har behov for psykisk helsehjelp, er dermed høy. Det er likevel ikke alltid at ungdom på institusjon mottar den helsehjelpen de har rett på, og det kan også være utfordrende å gi riktig helsehjelp ettersom ungdom kan velge å takke nei.

Manglende kartlegging av barnets helsetilstand før barnet flytter inn på institusjon, kan også gjøre at behovene ikke er tilstrekkelig kjent.

Mange mottar helserelaterte trygdeytelser etter institusjonsopphold

I registerstudien til Drange og Hernæs (2020) kommer det fram at 30 prosent av unge som bodde på barnevernsinstitusjon i perioden 2011-2015 mottok senere arbeidsavklaringspenger (AAP), uføretrygd eller minst én av de to da de var i alderen 18-20 år.

Dette er et svært høyt nivå for denne unge aldersgruppen og viser at mange i denne populasjonen har alvorlige helseproblemer. Til sammenligning var andelen blant unge uten barnevernstiltak kun 3 prosent.

Mange mottar helserelaterte trygdeytelser etter institusjonsopphold

I registerstudien til Drange og Hernæs (2020) kommer det fram at 30 prosent av unge som bodde på barnevernsinstitusjon i perioden 2011-2015 mottok senere arbeidsavklaringspenger (AAP), uføretrygd eller minst én av de to da de var i alderen 18-20 år.

Dette er et svært høyt nivå for denne unge aldersgruppen og viser at mange i denne populasjonen har alvorlige helseproblemer. Til sammenligning var andelen blant unge uten barnevernstiltak kun 3 prosent.

Nær halvparten av barn og unge i institusjon har vært siktet for lovbrudd

Av alle ungdommer i alderen 15 -17 år som har bodd i institusjon i perioden 2013 til 2018 har 43 prosent vært siktet for et lovbrudd minst én gang.

Dette er vesentlig høyere enn blant barn og unge som har bodd i fosterhjem (13 prosent) og blant barn uten barnevernstiltak (4 prosent). Vi ser også det samme mønsteret blant ungdom der siktelsen har endt med en straffereaksjon, med 23 prosent av ungdom i institusjon, mot 1 prosent i den samme aldersgruppa uten barnevernstiltak.

Økning i andel med siktelse blant yngre ungdommer på institusjon

Andelen som har vært siktet og etterforsket for et lovbrudd minst én gang har økt fra 43 prosent blant 15- til 17-åringer som bodde i institusjon i 2013, til 48 prosent i 2018.

11 prosent har fullført videregående skole i løpet av fem år

Opplæringsloven gir ungdommer som har fullført ungdomsskolen rett til 3 års videregående opplæring, som man har 5 år på seg til å fullføre. Blant unge i barnevernsinstitusjon er det kun 11 prosent som har fullført videregående opplæring ved fylte 21 år.

Dette er betydelig lavere enn blant unge som har bodd i fosterhjem (40 prosent) og blant unge med hjelpetiltak i hjemmet (31 prosent). Blant unge uten barnevernstiltak ligger andelen på 89 prosent.

AAP

Arbeidsavklaringspenger (AAP) skal sikre inntekt for personer som har midlertidig redusert arbeidsevne på minst 50 % på grunn av sykdom eller skade.

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

AAP

Arbeidsavklaringspenger (AAP) skal sikre inntekt for personer som har midlertidig redusert arbeidsevne på minst 50 % på grunn av sykdom eller skade.

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

Kilde

Drange og Hernæs, 2020

Drange og Hernæs (2020). Kvantitativ beskrivelse av institusjonspopulasjonen.

Bruk av institusjon i Norge sammenlignet med andre land

Deloitte gjennomførte i 2019 en komparativ kartlegging av institusjonstilbudet i Norge sammenlignet med andre land i Europa. På flere av områdene som er undersøkt i kartleggingen skiller Norge seg fra de øvrige landene:

  • Norge er det eneste landet som ikke har etablert sikrede eller låsbare institusjoner til unge med alvorlige atferdsproblemer.
  • Norske institusjoner er små, med maksimalt 10 plasser pr. lokasjon, og som regel beliggende i tilknytning til et nærmiljø.
  • Barn og unge i norske institusjoner går på den lokale skolen, mens barn og unge i de sikrede eller låsbare institusjonene i de andre landene har egne skoletilbud inne på institusjonsområdet.

Plasseringstiltak sammenlignet med andre land

Fordeling av plasseringer i aldersgruppen 13-17 år, i fosterhjem, institusjon og andre boformer. Pr. 31.12.2018.

Sekundærinndeling
Land
År
2018

Undersøkelsen viser at Norge bruker:

  • institusjoner i vesentlig mindre grad enn de andre landene når barnevernet plasserer barn utenfor hjemmet
  • fosterhjem i vesentlig større grad enn de andre landene når barnevernet plasserer barn utenfor hjemmet

Deloitte (2019). Kartlegging av institusjonstilbud i Norge og utvalgte europeiske land.

Kilder

Deloitte (2019). Kartlegging av institusjonstilbud i Norge og utvalgte europeiske land

Drange, N. og Hærnes, Ø. (2020). Kvantitativ beskrivelse av institusjonspopulasjonen. Oslo: Rapport 3/2020

Helsetilsynet (2020). Gjennomgang av barnevernets oppfølging av de to jentene som var plassert på Vestlundveien og som senere døde

Kayed, N., Jozefiak, T., Rimehaug, T., Tjelflaat, T., Brubakk, A. & Wichstrøm, L. (2015). Psykisk helse hos barn og unge i barnevernsinstitusjoner. Trondheim: NTNU.

Tall fra:

Statistisk sentralbyrå. Barnevern.

Statistisk sentralbyrå. Befolkning.

Bufetat: Uttrekk fra fagsystemet BiRK.

Har du spørsmål?

Lurer du på noe? Har du innspill til oss?

Kontakt oss på: barnevernsstatistikk@bufdir.no