Informasjons- og hjelpetjenester for barn 9-12 år: Barns erfaringer med og ønsker for hjelpetjenester.
Dette prosjektet har som mål å frembringe et kunnskapsgrunnlag om barns bruk av tjenester der de selv kan henvende seg for å få informasjon, veiledning eller hjelp. Kunnskapsgrunnlaget skal inngå i det offentliges arbeid med å utvikle gode, kvalitetssikrede tjenester, med tilbud som kan informere, veilede og hjelpe barn i målgruppen. Dette er tredje og siste delstudie i forskningsprosjektet. Studien er gjennomført på oppdrag fra Bufdir.
Metode
Det er gjort fokusgruppeintervjuer med til sammen 92 barn i 4.-7. klasse, og semistrukturerte intervjuer med 20 ungdommer i alderen 16-19 år.
Hovedfunn
Funnene viser at barna har begrenset kjennskap til dagens tjenestetilbud, hva de ulike tjenestene gjør og hvordan de kan nås. Barn og ungdom har likevel mange ideér om hvordan en hjelpetjeneste for barn bør utformes. De gir uttrykk for at en hjelpetjeneste bør tilby flere kontaktformer, som er både fysiske og digitale, avhengig av barnets alder, problemets alvorlighetsgrad og behovet for anonymitet. Barna ønsker selv å velge kontaktform og hvordan kommunikasjonen skal skje, med mulighet til å velge hvem de snakker med.
Vurderinger og anbefalinger
En av de største utfordringene knyttet til dagens tjenestetilbud for barn er at verken de fysiske eller digitale tjenestene i tilstrekkelig grad når frem til barna. Funnene tyder på at det vil være viktig å styrke tilgjengeligheten til de fysiske hjelpetjenestene, særlig helse- og sosialtjenesten i skolen, samtidig som at det alene trolig ikke er tilstrekkelig. Det vil også være viktig å se på utviklingen av en digital hjelpetjeneste som er rettet særskilt mot barn i 9-12 års alderen.
Kontakt oss
Trenger du hjelp til å finne noe, kontakt oss på e-post forskning@bufdir.no.