Ole Martin hjelper klienter ved Indre Finnmark familievernkontor
Informasjon
Navn: Ole Martin
Stilling: Vernepleier. Begynner på familieterapeututdanning i 2022
Spesifikke arbeidsoppgaver:
- Mekling
- Individuelle samtaler
- Parsamtaler/parterapi
- Foreldreveiledning
- Barnesamtaler
- Råd og veiledning
- Emosjonsfokusert terapi (EFT)
Arbeidssted: Karasjok, Indre Finnmark familievernkontor
Hvordan vil du beskrive arbeidshverdagen?
Det er en hverdag jeg stortrives med, virkelig. Vi står ganske fritt til å legge opp hverdagen, og har et fint arbeidsmiljø oss imellom. Samtidig er det et stort fokus på faglig utvikling, noe som betyr mye for meg. Vi får ikke inn de tunge psykiatriske sakene og dermed heller ikke så mye journalskriving og diagnosefokus. Selvfølgelig skriver vi rapporter, men vi jobber i større grad for å forstå hvordan mennesker fungerer seg imellom. Det synes jeg er flott og spennende.
Er det noen oppgaver du ønsker å trekke frem?
Jeg trives veldig godt med parterapi hvor jeg får mulighet til hjelpe par med å finne løsninger. Der bruker vi blant annet det vi kaller for emosjonsfokusert terapi (EFT). Det går ut på å kartlegge parets reaksjonsmønster. Vi ser på hva som trigger og hva som skjer i konflikter, det vil si vi analyserer hvorfor ble den personen sint for noe eller på noen.
Vi forsøker å gjøre paret bevisst på hva det er som skjer hos meg når jeg blir trigget og hvorfor reagerer de som de gjør. For å få til dette må de åpne opp om sine følelser. Dette er ikke alltid like enkelt, men vi opplever at EFT er en god metode for å få det til. Vi kan bruke grafer, tegninger og mange forskjellige illustrasjoner for å legge til rette for klientene. Håpet er at de da blir mer bevisste sine egne følelser og reaksjoner, og dermed snakker om konflikter i stedet for å legge dem i en sekk for så å gå videre. Min oppfatning er at dette er en metode de er fornøyde med og det er også en av grunnene til at jeg trives så godt med den.
Hvilket ansvar har du?
Jeg har ansvar for å bidra i oppfølging av spisskompetansemiljøene. Der deltar jeg både på regionale og nasjonale treff. Familievernkontoret vårt er også tilknyttet nasjonalt samisk kompetansesenter (NASAK), og omtrent tjue prosent av arbeidstiden min går med til det. Det er mye å gjøre, men det er veldig spennende. Vi får ofte forespørsler fra andre familievernkontor eller institusjoner om saker som angår samiske klienter, og da bistår vi med vår kunnskap så godt vi kan.
Hva trengs for å lykkes i en slik stilling?
Det er viktig å ta til seg de kursene og den fagkunnskapen man får muligheten til å skaffe seg. Det er absolutt nyttig. Personlig synes jeg også det er kjempefint fordi det gjør meg bedre i stand til å yte gode tjenester til klienter. Familieterapiutdanning er også noe som virkelig trengs i denne stillinga.
Hvilke yrkeserfaringer trenger man?
I en jobb som denne er det viktig å ha jobbet med mennesker, for å inneha erfaring fra samspill med andre mennesker.
Hvilke livserfaringer trenger man?
Jeg personlig synes det er nyttig å ha barn og familie selv, for da kan jeg knytte egne erfaringer til arbeidsoppgavene. Med erfarling fra familielivet, kan jeg kjenne bedre til hva klientene går gjennom. Jeg kan benytte egne eksempler til samtaler med familiene og barna. Spesielt ser jeg det når jeg har samtaler med barn, eller med foreldrene om barna.
Ettersom jeg selv har barn, så er det enklere f.eks. å spørre hva barna interesserer seg for. Jeg merker at samtalene kommer lettere i gang i slike tilfeller. Selv har jeg en sønn som liker å spille spill, og i samtaler med barn som har lignende interesser så ser jeg at vi automatisk har en connection. Det hele blir en slags inngangsbillett inn i samtalen. Det er veldig kjekt å ha kjennskap til det en skal snakke med klientene om.
Hvilke personlige egenskaper er nyttige?
Du må være en åpen person, en som er fleksibel og en som kommuniserer godt med andre mennesker.
Hvordan endte du opp i denne jobben?
Jeg kom i snakk med May Helen Schanche (leder ved Indre Finnmark familievernkontor og NASAK) på et svømmestevne, ut i samtalen anbefalte hun meg å søke på en stilling ved familievernkontoret. Jeg var litt i tvil om jeg skulle forlatte en trygg jobb jeg hadde hatt en god stund, men etter at jeg fikk mer informasjon om hva jobben innebar, så sendte jeg en søknad og det er jeg glad for i dag.
Hvorfor takket du ja?
Det var hovedsakelig den faglige biten. Jeg fikk inntrykk av at det legges opp til faglig utvikling og at det virkelig oppmuntres til å delta på kurs og videreutdanning. Det var viktig for meg. Samtidig var det en god mulighet til å fokusere på noen fagområder jeg har sterk interesse for i stedet for å hoppe fra det ene til det andre.
Hva gjør at du vil fortsette i denne jobben?
Jeg trives utrolig godt, så jeg har i grunn ingen planer om å bytte jobb. Det jeg ble forespeilet av arbeidsoppgaver og ansvarsområder stemmer godt med realiteten, og det er jeg glad for. Vi har i tillegg mulighet til å reise til for eksempel Tromsø eller Oslo på kurs og samlinger, og det er også positivt.
Hvordan får du brukt utdannelsen din?
Jeg synes vernepleierutdanningen har stort fokus på kommunikasjon, og dette har vært positivt. Dette har hjulpet godt i arbeidet med barn og barnesamtaler. Tidligere har jeg jobbet mye med miljøterapi, og dette har jeg også tatt med meg inn i familieveiledningen.