Ingvild er inntaksrådgiver i institusjonsteamet
Informasjon
Navn: Ingvild
Stilling: Inntaksrådgiver i Tromsø
Bakgrunn: utdannet barnevernspedagog
Ingvild tilhører institusjonsteamet, og jobber med å finne disse løsningene blant Region nord sine institusjoner, samt utenfor eget tiltaksapparat hvis behovet tilsier dette. Da går de i dialog med private leverandører om bruk av rammeplasser, eller om kjøp av plasser. Noe som krever god kunnskap om kjøp av barneverntjenester, samt evne til å følge opp og kvalitetssikre plasseringene.
Hun forteller om en hverdag med høy saksmengde hvor hun får brukt sine faglige vurderinger. Arbeidet er variert, men hun har også flere rutineoppgaver.
- Det er ganske mye som rører seg rundt sakene vi jobber med, både faste og variable oppgaver. Vi står sjelden stille, men kan i stor grad legge opp arbeidsdagen selv. Jeg erfarer at Bufetat er fleksibel med tilrettelegging ved behov ut fra livssituasjon. Selv om det til tider er mye å gjøre, er det alltid rom for å drøfte saker sammen med en kollega eller samarbeidspartner og dette trives jeg godt med, forklarer Ingvild.
Et arbeidsmiljø hvor du får lyst til å bidra
Som inntaksrådgiver i Bufetat må du blant annet gjøre vurderinger, delta i møter, følge opp institusjonsplasseringer og skrive referater. Det er mange arbeidsoppgaver som skal gjøres, men som Ingvild sier, er det ikke uten mening.
- Det å kunne bidra til en god plassering for en ungdom som trenger det, føles meningsfullt. Det motiverer meg i stor grad. Samtidig setter jeg pris på at det er et høyt faglig fokus og at jeg får konstruktive tilbakemeldinger fra kolleger og leder, påpeker hun.
Hun fortsetter med å fortelle at nettopp dette er en styrke ved arbeidsplassen. Som arbeidstaker blir du sett og satt pris på av de rundt deg. Dagene begynner ofte i fellesskap hvor de møtes til en kopp kaffe og faglige og sosiale diskusjoner. Om tiden tillater det gjentas dette mot slutten av dagen. Ingvild mener dette er viktig da de jobber med mange forskjellige og ofte vanskelige oppgaver i løpet av en dag.
Føler du at dere har metoder for å løse de vanskelige oppgavene?
- Absolutt. Vi har ofte faglige diskusjoner med hverandre og det er lav terskel for å ta opp med leder og kolleger det som måtte være enten enkelt eller vanskelig, svarer hun.
De faglige diskusjonene er en viktig del av ved jobben som inntaksrådgiver i Bufetat, region nord. Så sterkt verdsetter de det faglige, at Fagteamet, som Ingvild tidligere var en del av, fremmet forslag om en fagdag i måneden. Denne dagen ble kalt Fagfredag. Her samler de seg på hver lokasjon, og det faglige står i fokus.
- Vi begynte å sette av en fredag i måneden hvor vi samlet oss for å se på for eksempel frokost webinarer eller noe annet, så lenge det hadde et faglig tema, utdyper hun.
På tirsdager gjør de også noe lignende. De møtes, enten fysisk eller over Teams, for å diskutere hva de jobber med og for å dele perspektiver. Målet er å løse både enkle og utfordrende saker, samt få en oppdatering på hva som rører seg på overordnet nivå.
- Her drøfter vi det vi jobber med, og vi får innspill fra hverandre og fra avdelingsleder. Vi kan for eksempel diskutere hvordan vi treffer riktig tiltak eller skriver brev og referater, opplyser hun.
Ingvild forteller at hun trives i et slikt miljø; det motiverer henne til å gjøre en innsats. Hun tilskriver dette til det høye faglige fokuset, men også at det legges opp til å tilpasse seg den enkelte arbeidstakers livssituasjon.
Hvem passer i en jobb som inntaksrådgiver?
Jobben som inntaksrådgiver i Bufetat, region nord, byr på mange forskjellige utfordringer i løpet av en dag. Du må ha en høy arbeidskapasitet og en god gjennomføringsevne. Samtidig er det viktig at du har et godt humør og bidrar konstruktivt til det gode arbeidsmiljø. Ingvild påpeker at det er visse personlige egenskaper som er viktig i en slik jobb, for du skal tross alt håndtere situasjoner som kan være ganske så vanskelig for den det gjelder.
- Du må være flink med folk. I løpet av dagen skal du samarbeide med for eksempel kommunalt ansatte, barn, ungdom og deres familier. Da er det viktig at du kan lese folk og samtidig sette deg inn i deres situasjon. Å vise empati for den situasjonen hvor de befinner seg, er avgjørende, forklarer hun.
Ingvild forteller videre at siden arbeidsdagen er fylt med så mange oppgaver, er det viktig at du er strukturert.
- Saksmengden vil naturligvis svinge. I noen perioder er det ekstremt travelt og da er det viktig at du er flink til å prioritere det som er viktigst. Samtidig er terskelen for å gå til leder for å be om råd ganske så lav. I andre perioder kan det være roligere og da kan du hente deg inn igjen, hvis du er strukturert så klarer du det, påpeker hun.
Er det noe annet som er viktig om jobben som inntaksrådgiver i Bufetat?
Siden jeg begynte, har jeg blitt tryggere på meg selv både på jobb og privat. Vi respekterer hverandre som mennesker og hverandres meninger og det har gjort at jeg føler meg tryggere på mine faglige vurderinger og i større grad har lyst til å ytre meg. Du blir presset litt ut av komfortsonen, men du har dyktige kolleger så du føler deg trygg, avslutter Ingvild.