Familiekart
Familiekart (samtaleverktøy)
Familiekartet er et nyttig samtaleverktøy som gjør det enklere for barn og voksne å snakke om familierelasjoner. Å lage familiekart er en fin måte å bli kjent med barnet og familien på, og gir en visuell oversikt over familien og hvem som er viktige for dem. Kartet kan bidra til innsikt i egen familiehistorie, ulike relasjonsmønstre og ressurser som finnes i familien og nettverket. I mekling og i foreldreveiledning kan bruk av familiekart bidra til å synliggjøre barna (barneperspektivet).
Hovedprinsippet er at man lager en oversikt over minst tre generasjoner på et ark. I samisk sammenheng kan det være naturlig å ha med fire generasjoner. Kartet kan lages så stort som det er behov for, bakover, og til stesøsken, søskenbarn, tremenninger og kjæledyr. Symbolene i familiekartet kan si noe om relasjonene mellom familiemedlemmer, og om egenskaper personer har eller noe de gjør.
Familiekartet kan også brukes for å få oversikt over språk; hvem snakker hvilket språk med hvem og betydningen av det. Her kan kulturelle forskjeller innad i familien komme fram. Som konsekvens av fornorskningspolitikken er det ikke uvanlig at en del av familien betegner seg som samiske, og andre som norske. Barn/unge kan oppleve å komme i lojalitetskonflikt som følge av dette.