Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Veien til kulturforståelse

Dame sitter på et kontor
Ellen Lundestad, leder for Familievernkontoret i Mosjøen, forteller hvordan de har brukt ressurser fra NASAK (Nasjonalt samisk kompetansesenter) for å bedre kunne møte samiske familier med forståelse og tilpassede tjenester.

Publisert

Et av de mest konkrete tiltakene har vært å opprette et utekontor i Hattfjelldal, en viktig samisk lokalitet, for å kunne tilby hjelp til familier på deres premisser.

Et inkluderende tilbud for alle

Familievernkontoret i Mosjøen er en stiftelse som arbeider på oppdrag fra Bufetat, men med større frihet til å skreddersy tilbud til lokalsamfunnene. Kontoret dekker et stort geografisk område, inkludert 12 kommuner på Helgeland, og har den siste tiden hatt et særlig fokus på å nå ut til samiske familier.

Lundestad understreker at deres arbeid er basert på prinsippet om likeverdighet, og at de ønsker å være en trygg og tilgjengelig instans for alle, uavhengig av bakgrunn og kultur.

– Vi er veldig opptatt av å kunne møte samiske familier med respekt for deres kultur, språk og historie, sier Lundestad.

–Samtidig er det viktig at vi er bevisste på de utfordringene samiske familier kan oppleve i møte med det norske samfunnet, som ofte ikke har samme forståelse for deres livssituasjon. En tradisjonell samisk arbeidshverdag med reindrift er ikke alltid kompatibel med det norske skolesystemet. Det norske samfunnet er fremdeles ganske rigid på en del områder, og det kan fort bli kulturkræsj.

Ellen Lundestad
Ellen Lundestad

Utekontoret som et brobyggende tiltak

Hattfjelldal er et naturlig valg for det nyopprettede utekontoret. Det er en kommune som har en betydelig samisk befolkning, og hvor det samiske språket og kulturen står sterkt, kanskje spesielt knyttet til den samiske skolen, Åarjelsaemien Vierhtiesåafoe (Sørsamisk Kunnskapspark).

Lundestad forteller at opprettelsen av utekontoret i Hattfjelldal ble mulig takket være samarbeidet med NASAK og Hattfjelldal kommune, som har vært uvurderlige samarbeidspartnere. Kommunen stiller lokaler til disposisjon for de to terapeutene som besøker stedet en gang i måneden.

–Det er helt unikt at kommunen er så imøtekommende og støttende i dette arbeidet, sier Lundestad. - De har vært svært fleksible og åpne for vårt prosjekt, og har bidratt til at vi kan være til stede på en måte som føles naturlig for lokalsamfunnet. De ønsker oss hjertelig velkommen.

Hun forteller at de ser for seg å utvide tidene for utekontoret dersom det er behov for det.

–Uansett blir vi der en gang i måneden i to år.

Ellen Lundestad

NASAKs viktige rolle

NASAK har vært en viktig ressurs for familievernkontoret i Mosjøen. Gjennom kompetanseheving, veiledning og støtte har NASAK gjort det mulig for Lundestad og hennes team å øke sin forståelse for samisk kultur og historie.

–NASAK har gitt oss verktøyene vi trenger for å møte samiske familier på en respektfull og forståelsesfull måte. Deres informasjonsfilmer, webinarer og andre digitale ressurser om ulike samiske temaer har vært en stor hjelp for å forstå de kulturelle forskjellene som kan være utfordrende i møte med offentlige instanser, forteller Lundestad.

–Deres digitale verktøy har gitt oss mye nyttig kunnskap om blant annet samiske familiemodeller, de åtte årstidene og hvordan vi kan bruke det i samtaler med familiene.

Lundestad trekker frem spesielt hvordan NASAK har hjulpet til med å synliggjøre utfordringer knyttet til fornorskningen og de historiske traumene samene har vært utsatt for. Dette er essensielt for å kunne tilby en mer likeverdig og helhetlig tjeneste.

Kulturell forståelse og tillitsskapende arbeid

Ellen Lundestad er tydelig på at tillit er en nøkkel til å nå ut til samiske familier. Samisk kultur har vært utsatt for mange års undertrykkelse, og det er fortsatt mange som er skeptiske til offentlige instanser.

Derfor er det viktig at Familievernkontoret ikke bare tilbyr profesjonell hjelp, men også viser en genuin interesse for og forståelse av samisk kultur. De tilbyr også tolk for de som ønsker dette.

–Vi prøver å vise at vi er en åpen og trygg arena for alle familier uansett bakgrunn og kultur, sier Lundestad. - Vi skal være et sted hvor de kan komme for å få hjelp, uten å føle at de blir møtt med fordommer eller misforståelser. Vi har vært ganske gode på å møte mange kulturer fra andre land, men så tenker vi kanskje ikke over vår egen minoritet i vårt eget land.

Lundestad påpeker at det ikke handler om å forstå alt, men om å ha vilje til å lære og vise respekt for deres livssituasjon og utfordringer. Det føler hun at teamet hennes er veldig gode på.

–Det er en fantastisk gjeng her hos oss, med mye respekt i møte med barn, unge og familier.

Ellen Lundestad

Samarbeid er nøkkelen

Samarbeidet mellom NASAK, Bufetat, Hattfjelldal kommune og familievernkontoret er et godt eksempel på hvordan ulike aktører kan jobbe sammen for å gi bedre og mer tilpassede tjenester til samiske familier.

Johan Inge Greff, seniorrådgiver i NASAK, understreker viktigheten av å anerkjenne og synliggjøre den samiske befolkningens tilstedeværelse, og han skryter av arbeidet som gjøres i Mosjøen.

–Det er viktig med et slikt utekontor i en samisk språkforvaltningskommune som Hattfjelldal, sier Greff. - Det er et veldig godt eksempel på hvordan man kan bygge tillit og være til stede i samiske lokalsamfunn. Familievernkontoret i Mosjøen har tatt et viktig steg i å gjøre seg relevant for den samiske befolkningen.

Johan Inge Greff
Johan Inge Greff

Han har selv samisk bakgrunn, har jobbet lenge i Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus, og ble ansatt i NASAK allerede en kort stund etter at det ble opprettet i 2022.

Greff forteller at det ikke bare er de offentlige instansene de jobber inn mot.

–Vi er også inne på ulike universiteter og høyskoler for å undervise vernepleierstudenter, sykepleierstudenter og andre fremtidige ansatte i for eksempel barnevern, familievern og krisesenter. I tillegg formidler vi kunnskap til beslutningstakere, med blant annet frokostseminar med statsforvaltere. Her tar vi opp temaer som omhandler samisk kultur og språk, samiske rettigheter, historie og konsekvenser av fornorskningen, åndelighet og religion, samt familieforhold og barneoppdragelse.

Et ark med en tabell

Veien videre

Familievernkontoret i Mosjøen har ambisjoner for videre arbeid med utekontorene og arbeidet med folkeopplysning rundt samisk kultur og historie. På sikt håper Lundestad å kunne utvide tilbudet med økt tilstedeværelse, men det er et arbeid som må gjøres gradvis.

–Vi må være tålmodige og respektfulle i denne prosessen, sier Lundestad. - Vårt mål er å skape et tilbud som er tilgjengelig for samiske familier når de føler behov for det, men samtidig være forberedt på at det kan ta tid å bygge tillit.

Samarbeidet med NASAK og Hattfjelldal kommune er en stor styrke i dette arbeidet, og Lundestad er klar på at det er dette samarbeidet som gjør at de kan tilby tjenester som er både relevante og tilgjengelige for samiske familier.

–Vi er et lite kontor, men vi skal få det til, sier hun med et smil. - Alt vi gjør, er med hovedmål at vi skal sørge for at barn og unge får gode og trygge oppvekstsvilkår.

En tavle