Tett på samisk språk og kultur
Publisert
F.v. Tove Bruusgaard, Hege Nilssen, Pål Christian Bergstrøm, Anne Magdalena Solbu Kleiven og May Helen Schanche.
Nasjonalt samisk kompetansesenter, NASAK, har røtter tilbake til 2011 da Bufetat, region nord, etablerte et regionalt samisk kompetansesenter. Dette senteret ble opprettet for å styrke kompetansen om samiske forhold i tjenestetilbudet til samiske barn, unge og familier i Nord-Norge. I 2020 fikk Bufdir et mandat fra departementet om å etablere et nasjonalt kompetansesenter, et oppdrag som ble gitt videre til Bufetat, region nord. I 2021 ble NASAK offisielt åpnet og markerte et betydelig skritt i å sikre at utsatte samiske barn, unge og familier får helhetlige og kulturtilpassede tjenester i Norge.
Varm velkomst på NASAK
Nilssen og delegasjonen ble møtt av leder May Helen Schache, samt ansatte ved både NASAK og Indre Finnmark familievernkontor.
– Vi er svært glade for at dere kommer på besøk til oss her i Karasjok. Vi setter stor pris på samarbeidet for å sikre likeverdige tjenester til samiske barn, unge og familier, og at dette ansvaret blir tatt på alvor.
May Helen Schanche, leder NASAK, holder foredrag.
Møtet ga en dypere innsikt i NASAKs viktige arbeid, som blant annet inkluderer å gi råd og veiledning over hele landet om samiske forhold, samt å bidra til å utvikle kulturtilpasset kompetanse og praksis.
Møte på Sametinget - samiske rettigheter
På Sametinget ble delegasjonen møtt med et engasjement for å ivareta samiske barns rettigheter. Sametinget uttrykte tilfredshet over at Barneloven nå har blitt en rettighetslov i forhold som omhandler samiske barn, noe som blir sett på som et viktig skritt for samiske barns rettigheter.
Regiondirektør i Bufetat, region nord, Pål Christian Bergstrøm ga en oversikt over utviklingen fra det regionale kompetansesenteret ble etablert i 2011 til dagens nasjonale senter.
Hege Nilssen orienterte om direktoratets arbeid med mangfold og inkludering.
– Det er viktig for meg å understreke betydningen av sektorovergripende arbeid for å tilby helhetlige tjenester til barn og familier, for blant annet å forbygge rus, psykisk uhelse og ungdomskriminalitet. Vi trenger et godt kunnskapsgrunnlag basert på forskning og analyser, og dette grunnlaget vil igjen kunne påvirke den poliske utformingen. I dette arbeidet må også samiske barn, unge og familier ha et særskilt fokus, sa Nilssen.
Hege Nilssen, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Viktig arena for dialog og diskusjoner
En annen viktig del av møtet var samtalene om utfordringene knyttet til vold i nære relasjoner i samiske samfunn. Alle partene var enige om at det er behov for effektive verktøy for å forebygge og forhindre disse alvorlige samfunnsproblemene.
Besøket i Finnmark og på NASAK ble en viktig arena for å diskutere hvordan Bufdir, Bufetat og andre aktører kan jobbe sammen for å styrke tilbudet til samiske barn og familier. Samarbeidet mellom NASAK og Sametinget står sterkt, og bidrar til et felles mål om å sikre rettighetene og likeverdige tjenester til samiske barn og unge i hele landet.