Brukeropplevelsesprisen 2025: Hederlig omtale til ny karriereveileder

Brukeropplevelsesprisen hedrer utviklere, designere og virksomheter som har utviklet digitale løsninger som oppfyller krav til universell utforming, god design og gode brukeropplevelser.
Prisen ble første gang delt ut i 2024. Da var det Nav som vant med sin skjermdialog for å søke arbeidsavklaringspenger. I år valgte juryen ikke å dele ut selve prisen, men et av de 13 innsendte prosjektene fikk likevel gode skussmål.
Til inspirasjon
– Å vinne Brukeropplevelsesprisen er krevende. Den skal treffe et stort mangfold av brukere og lovkrav blant annet når det gjelder universell utforming. Dette krever høy tverrfaglig kompetanse og god brukerinnsikt. Selv om juryen i år ikke har funnet en hovedvinner, så er jeg svært glad for at vi kan løfte frem og gi velfortjent oppmerksomhet til en av mange gode nominasjoner også i år, sa juryleder Kristoffer Lium ved utdelingen av hederlig omtale til HK-dirs nye digitale karriereveileder ved festmiddagen ved Yggdrasilkonferansen 31. mars.
På karriereveiledning.no kan unge nå få bedre forslag til utdanning og yrker ved hjelp av kunstig intelligens og ved å svare på noen spørsmål om seg selv og sine interesser.
– Brukeropplevelsesprisen henger høyt ettersom at det er svært krevende å lage en digital løsning som oppleves å gi en god brukeropplevelse for alle. Og nettopp det at alle skal få en god brukeropplevelse uten å oppleve unødvendig friksjon, har vært viktig for juryen. Det har likevel vært mye ved de innsendte nominasjonene i år som har begeistret juryen. Selv om vi ikke klarte å finne en hovedvinner, mener vi at løsningen vi har valgt å løfte fram er til inspirasjon og fortjener en velfortjent, hederlig omtale, sa Lium som til daglig er tilgjengelighetssjef i NRK.
Se HK-dirs digitale karriereveileder
Nytt verktøy for ungdom som skal velge videregående
Karriereveiledning.no er en av sluttbrukertjenestene til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Tjenesten leverer en sammenhengende karriereveiledningstjeneste på chat, telefon, e-post og nettsted, og jobber sammen med blant annet Utdanning.no og Samordna opptak.
Karriereveilederne snakket med 21 031 personer i 2024, mange av de ungdom som skal velge videregående. I disse samtalene sier flere at de synes det er vanskelig å sette ord på hva deres interesser er, og bruke dem når de skal velge en utdanning eller et yrke. Det eksisterte heller ikke et gratis og kvalitetssikret verktøy som gjennomførte interesseutforskning på samme måte som i tjenesten Karriereveiledning.no.
Dette var bakgrunnen for prosjektet med å utvikle «Få forslag til utdanninger og yrker». Løsningen som nå foreligger i Betaversjon, benytter seg av OpenAI sin språkmodell GPT 4o og RAG (Retrieval-Augmented Generation) som brukes opp mot yrkes- og utdanningsdata fra Utdanning.no for å sikre at informasjonen er nøyaktig og oppdatert.
– Ved å bruke RAG kan vi sikre at ungdommen får hentet fram kvalitetssikret informasjon fra Utdanning.no, samtidig som vi lar språkmodellen forenkle språk og prosess, forklarer Julie Gjengedal, prosjektleder og teknisk ansvarlig for den nye løsningen i HK-dir. Hun forteller at nesten alle yrker og utdanninger på Utdanning.no har kommet opp etter at løsningen ble lagt ut i desember. HK-dir skal evaluere og bearbeide løsningen videre i år.
– Vi brukte mye tid sammen med ungdommene for å finne ut hvordan vi kunne stille spørsmål som ga mening for dem. I løpet av prosessen gjennomførte vi mange brukertester før vi var fornøyde, blant annet med DigiUngdomspanel, forteller Grethe Elvebo, som er karriereveiledningsfaglig ansvarlig i prosjektet.
– Vi hadde klar en teknisk testbar løsning tidlig i prosjektet, forklarer Gjengedal, noe som betyr at det var god tid til å luke ut feil før lansering.
Se HK-dirs digitale karriereveileder
Inkluderende tjenester, en bedre verden
– Digitale løsninger skal fungere for alle – uansett funksjonsevne, alder eller teknologisk erfaring. Universell utforming og inkluderende design er ikke bare et lovkrav, men en forutsetning for et rettferdig og bærekraftig, digitalt samfunn, sier avdelingsdirektør Anna Bjørshol i Bufdir.
– Når vi skaper løsninger som er tilgjengelige for alle, bygger vi ikke bare bedre tjenester, men vi bygger en mer inkluderende verden.
Brukeropplevelesprisen er utviklet i samarbeid mellom Bufdir, Digitaliseringsdirektoratet ved Uu-tilsynet, DOGA, IxDA, NRK og Yggdrasilkomiteen. Bufdir er sekretariat for prisen og juryen. Seniorrådgiver Tone Alexandra Larsen var til stede ved Yggdrasilkonferansen og delte ut hederlig omtale til HK-dir på vegne av Bufdir sammen med juryleder Kristoffer Lium.
Løsningen ble utviklet for å svare ut ungdommers ønske om å velge utdanning og yrke basert på egne interesser, samt å gjøre det lettere å identifisere hva disse interessene kan være. Løsningen er tilpasset ungdom og deres interaksjonsmønstre. Det har vært lagt stor vekt på gjentagende brukerinvolvering og -testing av ungdom i hele prosessen.
Løsningen er et nybrottsarbeid, siden det i 2024 ikke fantes gratis, tilgjengelige og kvalitetssikrede verktøy for dette. Nå kan ungdommer enkelt få umiddelbare, tilpassede råd om utdanning og karriere av en digital karriereveileder, fremfor å måtte oppsøke en person.
Løsningen baserer seg på språkmodellen GPT 4o for å utvide ungdommers ordforråd og gjøre det lettere å finne andre ord for sine interesser. Samtidig brukes RAG på yrkes- og utdanningsdata fra Utdanning.no for å sikre at informasjonen er nøyaktig og oppdatert.
Vi er glade for at det har vært et sterkt fokus på universell utforming. Fra prosjektet trekkes det frem at testing er gjennomført ved bruk av både tekniske verktøy og manuelle tester. I tillegg er løsningen testet med skjermleser. Juryen liker spesielt godt at det legges vekt på at hele målgruppen skal med her, uavhengig av eventuelle funksjonsnedsettelser.
Vi mener løsningen er både nytenkende og inspirerende. Den er leken og oppleves som både oppfinnsom og treffsikker i tilbakemeldinger til brukeren. Den oppleves å være i samme øyehøyde som brukeren og møter brukeren med respekt og gode råd.
Juryen mener Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, ved Karriereveiledning.no fortjener hederlig omtale for å ha levert en svært god brukeropplevelse i «Mine interesser»!
- Karriereveileding.no ved Julie Gjengedal, Grethe Elvebo, og Magdalena Fosshaug.
- Utdanning.no ved Birgitte Markussen og Siren Storli.
- Computas ved Nathalie Dyhr Olimb.
- Bouvet ved Kristoffer Davidsen.
- Frontkom ved Mohammad Alavi, Elio Cro og Tom James.