Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Nasjonal konferanse om rasisme 2025

Nasjonal konferanse om rasisme
Årets nasjonale konferanse om rasisme handlet om offentlig sektor som pådriver for et inkluderende arbeidsliv og samfunn. Her kan du se opptak av konferansen.

Konferansen skal gi offentlige ansatte konkrete verktøy til å snakke om, kartlegge og bekjempe rasisme og diskriminering.

Den nasjonale konferansen om rasisme 2025 ble avholdt 21. mars i Bergen, i anledning FNs internasjonale dag mot rasediskriminering. Konferansen ble avholdt i samarbeid med Likestillingssenteret på Vestlandet.

Del 1: Hva sier lovverket om hvilke plikter vi har til å følge opp likestilling og ikke-diskriminering?

I denne videoen:

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery åpnet årets nasjonale rasismekonferanse.

Divisjonsdirektør Anne Magdalena Solbu Kleiven i Bufdir forteller om direktoratets arbeid med likestilling og ikke-diskriminering.

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon om pliktene nedfelt i aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP).

Tori Loven Kirkebø, seniorrådgiver i avdeling for likestilling og universell utforming i Bufdir, forteller om direktoratets veileder for aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP), og hvordan den kan brukes.

Del 2: Utfordringsbildet

I denne videoen:

Roshan das Nair fra SINTEF presenterer rapporten erfaringer med minoritetsstress, og diskuterer konsekvensene for skeive og personer med innvandrerbakgrunn.

Anna Bjørshol, avdelingsdirektør i Bufdir, Umar Ashraf, daglig leder i Antirasistisk senter, og Jessica Stenholm, verneombud ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i panelsamtale ledet av Sunniva Ingemårsen, seniorrådgiver ved Likestillingssenteret på Vestlandet.

Proba Samfunnsanalyse har på oppdrag fra IMDi styrket kunnskapsgrunnlaget for hvordan kommunene kan gå til verks for å kartlegge omfang og art av rasisme og diskriminering. Kaja Meeg Velvatne i Proba Samfunnsanalyse presenterer hovedfunnene i rapporten, og metoder for å gjennomføre kartlegginger.

Inga Marie Nymo Riseth fra Sametinget presenterer veilederen mot samehets på samehets.no. Den er utviklet i samarbeid med Politidirektoratet og gir blant annet veiledning om rapportering, forebygging og bevisstgjøring av samehets.

Del 3: Eksempler på beste praksis for antirasistisk arbeid

I denne videoen:

Stian Davies, fylkesvaraordfører i Vestland fylkeskommune, deler lærdommer fra arbeidet med å gjøre fylket til en antirasistisk sone.

Jessica Stenholm, bioingeniør og verneombud ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, om hvordan ansatte kan gå sammen for å håndtere rasisme når det er pasienten som diskriminerer.

Viljar Eidsvik, seniorrådgiver i Likestillingssenteret på Vestlandet, forteller om senterets rolle og virke.

Divisjonsdirektør Anna Magdalena Solbu Kleiven i Bufdir avslutter konferansen.

Kontakt

Har du spørsmål om konferansen eller ønsker å komme i kontakt med oss?

Ta kontakt med rådgiver Sara Myhrer på e-post: sara.myhrer@bufdir.no.