Nasjonal konferanse om rasisme 2025

Konferansen skal gi offentlige ansatte konkrete verktøy til å snakke om, kartlegge og bekjempe rasisme og diskriminering.
Den nasjonale konferansen om rasisme 2025 ble avholdt 21. mars i Bergen, i anledning FNs internasjonale dag mot rasediskriminering. Konferansen ble avholdt i samarbeid med Likestillingssenteret på Vestlandet.
Del 1: Hva sier lovverket om hvilke plikter vi har til å følge opp likestilling og ikke-diskriminering?
I denne videoen:
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery åpnet årets nasjonale rasismekonferanse.
Divisjonsdirektør Anne Magdalena Solbu Kleiven i Bufdir forteller om direktoratets arbeid med likestilling og ikke-diskriminering.
Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon om pliktene nedfelt i aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP).
Tori Loven Kirkebø, seniorrådgiver i avdeling for likestilling og universell utforming i Bufdir, forteller om direktoratets veileder for aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP), og hvordan den kan brukes.
Del 2: Utfordringsbildet
I denne videoen:
Roshan das Nair fra SINTEF presenterer rapporten erfaringer med minoritetsstress, og diskuterer konsekvensene for skeive og personer med innvandrerbakgrunn.
Anna Bjørshol, avdelingsdirektør i Bufdir, Umar Ashraf, daglig leder i Antirasistisk senter, og Jessica Stenholm, verneombud ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i panelsamtale ledet av Sunniva Ingemårsen, seniorrådgiver ved Likestillingssenteret på Vestlandet.
Proba Samfunnsanalyse har på oppdrag fra IMDi styrket kunnskapsgrunnlaget for hvordan kommunene kan gå til verks for å kartlegge omfang og art av rasisme og diskriminering. Kaja Meeg Velvatne i Proba Samfunnsanalyse presenterer hovedfunnene i rapporten, og metoder for å gjennomføre kartlegginger.
Inga Marie Nymo Riseth fra Sametinget presenterer veilederen mot samehets på samehets.no. Den er utviklet i samarbeid med Politidirektoratet og gir blant annet veiledning om rapportering, forebygging og bevisstgjøring av samehets.
Del 3: Eksempler på beste praksis for antirasistisk arbeid
I denne videoen:
Stian Davies, fylkesvaraordfører i Vestland fylkeskommune, deler lærdommer fra arbeidet med å gjøre fylket til en antirasistisk sone.
Jessica Stenholm, bioingeniør og verneombud ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, om hvordan ansatte kan gå sammen for å håndtere rasisme når det er pasienten som diskriminerer.
Viljar Eidsvik, seniorrådgiver i Likestillingssenteret på Vestlandet, forteller om senterets rolle og virke.
Divisjonsdirektør Anna Magdalena Solbu Kleiven i Bufdir avslutter konferansen.
Kontakt
Har du spørsmål om konferansen eller ønsker å komme i kontakt med oss?
Ta kontakt med rådgiver Sara Myhrer på e-post: sara.myhrer@bufdir.no.