F64.0/F.64.2/F64.8 (diagnoser)

Definisjonene under er diagnosedefinsjoner. Det er ikke enighet i om at transseksualisme og andre kjønnsidentitetsforstyrrelser bør regnes som psykiske diagnoser.

F64.0 Transseksualisme:

Transseksualisme er et sterkt ønske om å leve og bli akseptert som tilhørende det annet kjønn. Følelse av avsky for, og ofte utilstrekkelighet ved, eget anatomisk kjønn ledsager vanligvis lidelsen. Ønske om kirurgisk eller hormonell behandling for å gjøre kroppen i mest mulig samsvar med det foretrukne kjønn, er vanlig.

F64.2 Kjønnsidentitetsforstyrrelse i barndommen:

Kjønnsidentitetsforstyrrelse i barndommen er en lidelse som inntrer i tidlig barndom (og alltid i god tid før puberteten), kjennetegnet ved et vedvarende og intenst ubehag ved eget kjønn, sammen med et ønske om (eller insistering på) å tilhøre det annet kjønn. Det foreligger vedvarende opptatthet av klærne og aktivitetene til det annet kjønn, samt avsky for individets eget kjønn. Diagnosen krever en dyptgående forstyrrelse av den normale kjønnsidentiteten. Denne koden skal ikke brukes ved bare "gutteaktig" atferd hos jenter og "jenteaktig" atferd hos gutter.

F64.8/ Andre spesifiserte kjønnsidentitetsforstyrrelser og F64.9 Andre uspesifiserte kjønnsidentitetsforstyrrelser

Andre spesifiserte/uspesifiserte kjønnsidentitetsforstyrrelser er en diagnose som beskriver ulike psykiske problemer og lidelser som en person opplever på grunn av at vedkommende ikke definerer seg med sitt biologiske kjønn.

Se også: Transseksualisme, Transperson, Kjønnsidentitet, Kjønnsbekreftende behandling, Kjønnsbekreftende kirurgi

Fetisj/fetisjisme

Fetisjisme er en seksuell preferanse der bestemte kroppsdeler eller kroppstyper, gjenstander, materialer eller handlinger er fokus for seksuell tilfredsstillelse. Fetisjen kan være alt fra et erotisk krydder, til noe som er nødvendig for å oppnå opphisselse og tilfredsstillelse eller en livsstil og subkultur. Eksempler på fetisjer er sko, gummi, lær, kroppshår, dameundertøy, føtter, "bamser", urinering og rollespill. Fetisjisme finnes blant alle seksuelle orienteringer. Noen transvestitter har en fetisj for det andre kjønnets klær og kjønnsuttrykk, men for andre er klærne en måte å uttrykke sin identitet på.

Blant homofile har det vokst fram subkulturer der fetisjisme har en sentral plass. Internasjonalt er «lærhomsene» (leather men) en stor bevegelse som rommer både BDSM, lær, uniformer og også andre fetisjer. Både kvinner, menn og transpersoner er del av denne bevelgelsen.

Se også: Seksuell preferanse, Transvestitt, BDSM, Bamse, Seksuelle minoriteter, Seksuell orientering, Skeiv

Publisert 22. april 2015
Oppdatert 22. april 2015