Vi vant kampsaken!
Publisert

Laget gjør seg klare til kamp, men målet er å synliggjøre behovet for fosterhjem – for de barna som trenger et nytt sted å bo. På brystet til fosterhjemslaget står det: «En god oppvekst varer livet ut».
Dette budskapet har stor betydning for Elin Margrethe. Hun har selv kjent på kroppen hvordan det er å ha det utrygt på egen hjemmebane.
Fire år gammel flyttet Elin Margrethe i fosterhjem. I dag er hun tobarnsmor og jobber som fagspesialist i Bufetat, region sør. Erfaringene hennes har vært nyttig i arbeidet med å utvikle Solid – ny nasjonal opplæring for fosterhjem.
Det er en stor avgjørelse å bli fosterhjem
– Å gi god og grundig opplæring er så viktig for at de som skal bli fosterforeldre får de rette forutsetningene for å kunne gi barnet den tryggheten og omsorgen det trenger, understreker Elin Margrethe.
Mange av de som vurderer å bli fosterforeldre har tenkt på det i flere år.
– Du trenger ikke å ha bestemt deg før du utforsker hva det innebærer å være fosterhjem, legger hun til.

Fosterhjem i barnets nærmiljø
I en tid da mye rundt Elin Margrethe forandret seg, lå det en trygghet i at noe forble kjent. Elin Margrethe fikk bo hos noen hun kjente godt fra før.
– Innmari mye forandrer seg når du skal bytte hjem. Og da er det godt at noe som har vært positivt i livet forblir, forteller hun.
Å beholde noe eller noen som er kjent har store betydning for veldig mange som skal flytte i fosterhjem. Det kan være å fortsette på den samme skolen, å være nærme en person som er viktig i livet til barnet, eller å kunne ha de samme fritidsaktivitetene.
– Vi tror på at idrett er mer enn bare trening og konkurranse. Det er et fellesskap, en familie og et sted hvor barn og unge blir sett, støttet og heiet frem, sier Trine Wengen, avdelingsleder for fosterhjemstjenesten i Bufetat, region sør.
Fosterhjemstjenesten jobber aktivt med lokale idrettslag for å finne trygge og stabile hjem til de barna som trenger det.
– Gjennom idrettslagene kommer vi i kontakt med mange voksne som har stort engasjement for barna i deres nærmiljø, og for at de skal ha det trygt og godt.
Kunne du stilt opp, hvis et barn på ditt lag trengte et nytt sted å bo?
Vil du vite mer? Meld deg på et informasjonsmøte
Hvordan bli fosterhjem?
Lurer du på om du eller din familie passer til å være fosterhjem, og hvordan man blir det?
Fosterhjemsuka er fra 1. - 8. april. I denne perioden har vi ulike arrangementer rundt omkring i landet, om det å være fosterhjem. Fosterhjemsuka arrangeres av Bufetat, Barne- og familieetaten i Oslo og Bufdir.
Vi håper flest mulig kan reflektere over om de kan være fosterhjem hvis et barn i nærmiljø trenger det.