Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Søker fosterhjem blant kirkens medlemmer

Publisert

I hele landet er det et stort behov for enda flere fosterhjem og familier med ulike bakgrunner. Fosterhjemstjenesten i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), region sør har innledet samarbeid med syv tros- og livssynsamfunn. Blant dem skal Agder og Telemark bispedømme (Den norske kirke). Som ambassadør skal kirken hjelpe til med å synliggjøre behovet for fosterhjem blant sine medlemmer. Målet er å rekruttere flere fosterhjem.
Smilende jente

I Norge i dag er det over 200 barn og unge som venter på et fosterhjem. Merete Lindtner, avdelingsleder i Fosterhjemstjenesten i Bufetat, region sør, understreker at det er behov for mangfold blant fosterhjemmene i regionen. Et godt fosterhjem kjennetegnes av voksne med god omsorgsevne og overskudd til barna. – Men fosterbarn er som alle andre barn, de er forskjellige. De har ulike bakgrunner og ulike behov – og trenger ulike fosterhjem. Felles er at er at de trenger voksne som kan gi trygghet, omsorg og kjærlighet, sier hun. I oppvekstreformen som trer i kraft neste år, står det blant annet at barnets kulturelle og religiøse tilhørighet også skal ivaretas.

Merete Lindtner ((enhetsleder i fosterhjemstjenesten i Bufetat, region sør), Rannveig J. Lyngroth (diakon i Agder og Telemark bispedømme) og Ivar Sandnes (rådgiver i Agder og Telemark bispedømme).

Merete Lindtner ((enhetsleder i fosterhjemstjenesten i Bufetat, region sør), Rannveig J. Lyngroth (diakon i Agder og Telemark bispedømme) og Ivar Sandnes (rådgiver i Agder og Telemark bispedømme).

Samarbeid for å rekruttere flere fosterhjem

I fjor inviterte tidligere barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad, alle tros- og livssynssamfunn i Norge til en felles dugnad for å rekruttere flere fosterhjem. Denne dugnaden jobber Fosterhjemstjenesten i Bufetat, region sør aktivt videre med. Målet er å synliggjøre det store behovet – og forhåpentligvis få enda flere familier til å bli fosterhjem.

Fosterhjemstjenesten i Bufetat, region sør har til nå inngått avtaler med syv ulike tros- og livssynsorganisasjoner, blant annet Agder og Telemark bispedømme. – Vi ønsker å få flest mulig å tenke på og vurdere om de kan bli fosterhjem selv, og har stor tro på at denne innsatsen kan gjøre en stor forskjell i lokalmiljøet. Som ambassadører kan disse organisasjonene synliggjøre behovet, gi informasjon og senke terskelen for å ta kontakt med oss, forteller Lindtner.

Fosterhjemstjenesten i Bufetat, region sør er stolte og takknemlige for at Agder og Telemark bispedømme tar en så aktiv rolle i denne nasjonale dugnaden. Ifølge biskopen har kirken et stort ansvar. – Skal vi lykkes med å løse de store samfunnsutfordringene må vi alle jobbe sammen. Han får støtte fra Rannveig J. Lyngroth som er diakon i Agder og Telemark bispedømme. – Å være med på akkurat denne dugnaden faller veldig naturlig for oss, og kan sees i sammenheng med kirkas generelle engasjement for barn og unge. Det er klart vi ønsker å bidra, sier hun.

Tror det finnes mange fremtidige fosterhjem blant kirkens medlemmer

– Vi trenger et mangfold av familier slik at vi skal klare å treffe det som disse barna ønsker seg, og som passer for dem. Derfor er vi glade for at vi har biskopen med på dette, sier Ellen Ølness Nadim, regiondirektør Bufetat, region sør.

Ifølge bispedømmet er foreldrerelasjonen er en av de aller viktigste relasjonene for et barn som skal vokse opp. – Alle barn trenger trygge rammer, god støtte og muligheter for å kunne utvikle seg positivt i samspill med andre mennesker. Det har dessverre ikke alle barn i dag, sier Lyngroth. Kirken har mange verdifulle kanaler, og det er grunn til å tro at mange fremtidige fosterhjem finnes blant kirkens medlemmer. – Gjennom menighetens informasjonskanaler som Facebook, nettside og menighetsblad vil vi bidra til å informere om det å være fosterhjem, hva som skal til for å bli det, hvor informasjon finnes og hvor man kan henvende seg, forteller hun.

Oppfordrer til å ta kontakt

Lindtner oppfordrer alle med spørsmål rundt det å være fosterhjem til å ta kontakt. – Det er uforpliktende å snakke med oss i fosterhjemstjenesten, enten du har spørsmål eller ønsker å vite mer om hva det innebærer, avslutter hun.

Ønsker du kontakt med oss?