Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Bli kjent med et spesialisert fosterhjem

Publisert

Tine er engasjert på fulltid som spesialisert fosterhjem i Bufetat. – Det gir meg muligheten til å bruke kompetansen og erfaringen min på helt nye måter, og kunne jobbe helhetlig og langsiktig med sårbare barn, forteller hun.
Tine og Jan Erik ønsker velkommen

Tine er i likhet med andre småbarnsmødre vant til å ha hendene fulle. Hver morgen skal to voksne, tre barn og en hund våkne, spise frokost og komme i gang med dagen. Men der stopper også likheten med hverdagen i mange andre småbarnsfamilier.

For når mannen hennes, Jan Erik, reiser til kontoret for å starte arbeidsdagen, så har Tine allerede vært på jobb i flere timer. Tine er engasjert på fulltid som spesialisert fosterhjem i Bufetat, og deler hver dag av seg selv, sin erfaring, kunnskap og familie for å gjøre livet bedre for noen av de mest sårbare ungdommene i Norge.

– Noen av barna har en bagasje de trenger hjelp med å bære, men det er en jobb man gjør fra hjertet. Jeg opplever at det å bygge opp varige og langsiktige relasjoner til barna er helende for dem, smiler Tine.

Tine er utdannet sosiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo og har videreutdannelse innen traumer og seksualitetsundervisning. Hun har flere års erfaring med arbeid på institusjon og har alltid vært en «hjelper» som trives aller best når hun kan jobbe med mennesker. Likevel var det helt tilfeldig at Tine ramlet inn på tanken om å bli spesialisert fosterhjem.

– Jeg hadde hørt om beredskapshjem og fosterhjem, men aldri om spesialisert fosterhjem. En venninne lurte på om dette kunne være noe for oss og siden jeg alltid har hatt et ønske om å gjøre en forskjell for noen som trenger det, forteller Tine. Hun legger til at som spesialisert fosterhjem har hun mulighet til å bruke kompetansen og erfaringen sin på helt nye måter og kunne jobbe helhetlig og langsiktig med sårbare barn.

Trenger ikke utdannelse for å gjøre en forskjell

For Tine er det en motivasjon å kunne bruke sin erfaring og kunnskap i møte med ungdommene som flytter inn hos henne. Hun er likevel tydelig på at det ikke er nødvendig å ha en relevant utdannelse for å gjøre denne jobben.

Tine ser at det å bygge gode og varige relasjoner til barna er helende. Få år i et spesialisert fosterhjem kan være avgjørende for at et barn som har hatt en vond start på livet.

Tine ser at det å bygge gode og varige relasjoner til barna er helende. Få år i et spesialisert fosterhjem kan være avgjørende for at et barn som har hatt en vond start på livet.

– Det første halve året fokuserer vi på å skape trygghet ved å bygge relasjoner og gode rutiner. Det er en utrolig fin og givende jobb, det føles rett og slett meningsfullt. Innimellom kan jeg nok savne ordinært arbeid og det kollegiale fellesskapet man har på en arbeidsplass, men jeg føler aldri at jeg står alene. Jeg har tett kontakt med andre spesialiserte fosterhjem, og kan ringe egne rådgivere i Bufetat når som helst for å diskutere alt fra utetid og leggetid til hvor mye dataspill de kan spille, forteller hun.

– Det aller viktigste du kan ha med deg er erfaring med ungdom og være god på å bygge gode relasjoner. Det er kjempeviktig, kanskje til og med det aller viktigste. Jeg har møtt mange fosterforeldre som ikke har formell utdannelse slik jeg har, men som gjør og har gjort en fantastisk jobb i mange år, forteller Tine.

Ikke bekymret for egne barn

Tine ble engasjert av Bufetat i 2017 og selv om det er hun som har tatt på seg oppdraget er det like fullt et familieprosjekt for Tine og Jan Erik.

– For våre barn har dette vært en veldig positiv opplevelse. Vi hadde et barn da vår første fostersønn flyttet inn. Hun var to år og frydet seg over å få en storebror. Vi fikk et barn til for tre år siden og vår andre fostersønn flyttet inn for litt over et år siden. Begge barna gledet seg da stort over å få enda en storebror, smiler hun.

– Nå som vår første fostersønn har flyttet ut blir barna over seg av glede hver gang han kommer på middag eller bare stikker innom på besøk. Han er jo storebror, smiler hun og legger til at det er godt for fosterbarna å føle seg så velkomne når de flytter inn.

Selv om det er Tine som er engasjert på fulltid av Bufetat så er det like fullt et familieprosjekt for Tine og Jan Erik.

Selv om det er Tine som er engasjert på fulltid av Bufetat så er det like fullt et familieprosjekt for Tine og Jan Erik.

Flere familier er bekymret for det å ha egne barn og hvordan de håndterer å få et fostersøsken. Denne bekymringen hadde Tine også, men den er for lengst lagt på hylla.

– Nå opplever jeg det tvert imot som en kjempefordel å ha små barn i denne jobben. Når de er så små er det ikke noe sjalusi, noe som lett kan skje med jevnaldrende. Jeg opplever også at små barn i huset gir en trygg arena for å få lov til å leke, være med på trampolinen, rett og slett være litt barnslige, smiler hun.

Lurer du på om dette er noe for deg? Ta kontakt med din lokale fosterhjemstjeneste for en prat med en rådgiver for beredskapshjem eller spesialiserte fosterhjem der vi sammen med deg vurderer om dette kan være noe for deg.

Tar seg tid til å matche riktig familie til riktig barn

I løpet av årene har familien til Tine blitt utvidet med to ekstra fostersønner. Den eldste har nå forlatt redet og bor for seg selv, ikke langt fra Tine. Han kommer ofte innom på middag og henger gjerne med på ferieturer. For et år siden flyttet det inn en ny gutt på 13 år.

– Det mange ikke er klar over er at det er omfattende matching-prosesser der det brukes mye tid på å avgjøre om barnet og fosterfamilien passer sammen. Alle ønsker at dette skal være en vellykket og god plassering for både barn og familien slik at barnet får en god vei inn mot voksenlivet. For eksempel ville de aldri plassert et barn med atferdsvansker og voldsproblematikk i et hjem med små barn, presiserer hun.

Tine og Jan Erik har også avtalefestet avlastning og friperioder. Bufetat er opptatt av at de spesialiserte fosterhjemmene tar vare på seg selv og parforholdet.

Tine og Jan Erik har også avtalefestet avlastning og friperioder. Bufetat er opptatt av at de spesialiserte fosterhjemmene tar vare på seg selv og parforholdet.

– Vi ble i tillegg godt forberedt på hva vi kom til å måtte stå i, og hvordan det ville se ut før vi tok på oss dette engasjementet. Spesielt det å stå i avvisning. Noen barn har hatt en vond start på livet og føler det er enklere å avvise selv før de voksne gjør det. Det kan føles tungt, men da er det så fantastisk å oppleve at de «våkner» og endelig innser at det er deres tur til å få det godt, stråler Tine.

Hun innrømmer samtidig at noe av det vanskeligste i dette oppdraget er når hun føler det går ut over egne barn.

– For eksempel om det går ut over helgeaktiviteter eller ferier, og det kan det fort gjøre. Det er ikke alltid disse ungdommene har lyst til å være med. Da går det ut over alle og barna blir skuffet. Det synes jeg er vanskelig, forteller hun.

Har du spørsmål om spesialiserte fosterhjem? Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Hva vil det si å være spesialisert fosterhjem?

Et spesialisert fosterhjem tar imot barn og unge i 13-18-årsalderen med varierte utfordringer. De har gjerne en tung bagasje og flere brudd bak seg i form av akuttplasseringer, fosterhjem, institusjon og beredskapshjem. De kan teste grenser, de kan ha problemer med tillit, vanskelig for å stole på voksne eller å beholde venner. Det kreves derfor litt mer av hjemmet som tar dem imot.

Avdelingsleder for Sarpsborg ungdoms- og familiesenter, Morten Jensen understreker at familien har avtalefestet avlastning og friperioder. Bufetat er opptatt av at familien også må ta vare på seg selv og parforholdet, samtidig som ungdommen trenger et avbrekk i sin hverdag. Morten ønsker ikke å male oppdraget som idyllisk og rosenrødt.

– Du skal gi og gi, i perioder uten å føle at du får så mye tilbake. Få år i et spesialisert fosterhjem kan være avgjørende for en ungdom i forhold til å skape livslange, trygge relasjoner. Det er samtidig viktig for meg å presisere at det er ingen av hjemmene som står i dette alene. Alle får sin egen rådgiver og et trygt sted å løfte små og store utfordringer i hverdagen. Du får kolleger og faglig nettverk gjennom oss, og i møte med andre spesialiserte fosterhjem, legger han til.

Tine mener det viktigste i oppdraget er å bygge relasjoner med barna slik at man kan være en trygghet, ro og støtte.

Tine mener det viktigste i oppdraget er å bygge relasjoner med barna slik at man kan være en trygghet, ro og støtte.

– For meg er det motiverende å kunne bruke min utdannelse, kompetanse og erfaring for å gjøre en forskjell over tid. Jeg tenker det viktigste i oppdraget er å kunne bygge relasjoner. Det handler om kommunikasjon, enten du er utdannet eller har det naturlig iboende. Noen av de beste spesialiserte fosterhjemsforeldrene jeg kjenner er ikke utdannet, men de har ro og erfaring til å være den trygge, stødige støtten for barna når de trenger det, avslutter Tine.

Bufetat tilbyr alle sine spesialiserte fosterhjem veiledninger, fagdager, temadager for å nevne noe. Veiledningene er da for eksempel en arena der de får både faglig påfyll og får muligheten til å knytte teori og praksis sammen, med den hverdagen de står i.

Vil du ha fosterhjem som fulltidsjobb?

I dag er det stort behov for familier som kunne tenke seg å bli fosterhjem på fulltid enten som beredskapshjem eller spesialisert fosterhjem. Har du lyst til å vite mer? Ønsker du en uforpliktende samtale med en rådgiver for spesialisert fosterhjem eller beredskapshjem?

Ta kontakt med din lokale fosterhjemstjeneste så avtaler vi en prat.