– Vil du være med å danse og synge med meg?
Publisert
Iris elsker å gå på skolen og trives der. Hun har hatt et godt utbytte av å være med andre barn og trygge voksne. Hun viser utvikling i sitt beredskapshjem.
Over 30 barn og unge venter på fosterhjem i Stavanger og Sandnes. Mange har ventet lenge. Du trenger ikke være superforelder for å bli fosterhjem.
Vi leter etter deg som har erfaring med å gi omsorg ut over egen familie, som skjønner at barn er forskjellig og har forskjellige behov. Det viktigste for disse barna er uansett kjærlighet, trygghet og voksne som er til å stole på. Les om barna som trenger et trygt hjem:
– Kommer vi til å skilles?
– Hvor lenge har jeg bodd her?, spør lillebror Per.
– Du har bodd her i 7mnd. Det føles jo helt normalt ut nå, sier bestemor.
– Jeg har fått en ny sjanse til å starte med blanke ark, svarer Per.
– Kommer vi til å skilles? Spør storebror Rolf.
Brødrene Per, 10 år, og Rolf, 12, bor sammen i beredskapshjem på Bryne. De ønsker å fortsette å bo sammen akkurat her. Guttene trives i lokalmiljøet, her har de fått et godt nettverk, går på skole og idrett. De har bodd hos bestemor i flere år, men hun er eldre og blir fortere sliten. Guttene trenger trygge voksne rundt seg, som er tålmodige og kan romme dem med omsorg og kjærlighet. Vil du vite mer om disse flotte guttene, ta kontakt.
– Orker du meg når jeg blir sint også?
Jens er 11 år og trenger et fosterhjem i Sør-Rogaland. Han har behov for to trygge voksne som ser glimtet i øyet og alle ressursene Jens har, og som står støtt når han blir frustrert og følelsene tar overhånd. Jens trenger fosterforeldre som forstår at han ikke er vanskelig og vrang, men redd og utrygg. Han trenger forutsigbarhet, oppfølging og kjærlighet.
– Jeg bare går her med deg, jeg
Ola, 7 år, bor i beredskapshjem og blir stadig tryggere. Han trenger fosterforeldre i Sør-Rogaland som har tid og overskudd til å følge han tett i hverdagen. Han liker å være rundt de voksne, og trenger omsorgspersoner som skaper trygghet ved å være tilgengelige, tydelige og milde.
– Vil du spille fotball med meg?
– Er det noen som vil snakke med meg om kosthold og trening?
– Kan du lokke meg ut av "skallet"? Jeg er en rolig og snill gutt som liker fotball. Jeg er glad i trening og opptatt av kosthold. Samtidig liker jeg å spille data og ha rolige dager. Kan jeg passe inn i din familie?
«Vil ingen ha meg?»
Mallin Østerhus, enhetsleder for Fosterhjemstjenesten i Bufetat, region vest, er bekymret for situasjonen akkurat nå.
– Tankene som et barn kan streve med er spørsmål som; «vil ingen ha meg? Hvorfor tar det så lang tid? Er jeg ikke verdt en familie?». Dette kjenner våre ansatte på til dagen. Det er det som driver oss; oppgaven med å finne et nytt, godt hjem til barn som ikke lenger kan bo hjemme.
Digitale informasjonsmøter
Har du tenkt at din familie kunne blitt et godt fosterhjem for et barn som virkelig trenger det? Ønsker du mer informasjon om fosterhjem kan du bli med på et digitalt informasjonsmøte. Da kan du sitte hjemme i din egen stue og lytte. Dersom du ønsker kan du stille spørsmål.
Mange familier er allerede fosterhjem
Det er mange familier som er fosterhjem i Sør-Rogaland, rundt 1000 stk. De gjør en fremragende innsats! De aller fleste sier at det er et fantastisk givende oppdrag. Når vi har spurt fosterhjem i undersøkelser om hva som driver de, er det dette som går igjen hos de aller fleste: Ønsket om å kunne hjelpe et barn eller en ungdom, å få bety noe for andre. Og den fantastiske gleden over å se utviklingen barnet eller ungdommen får i fosterhjemmet.
– Fosterbarna er veldig forskjellige. De trenger derfor ulike fosterforeldre. Mennesker som kan gi alminnelig god omsorg og kan tilby et stabilt hjem har et godt utgangspunkt for å kunne bli fosterhjem. Alle som er interessert vil få god hjelp av rådgiverne i Fosterhjemstjenesten til å vurdere om dette kan være et oppdrag som passer dem. Det er bare å ta kontakt, sier Østerhus.
Kontaktinformasjon
Har du lyst til å prate med en av oss i fosterhjemstjenesten finner du kontaktinfo her.
Fakta om fosterhjem
- I Rogaland er det rundt 1000 fosterhjem.
- Det finnes tre typer fosterhjem. Kommunalt fosterhjem, spesialiserte fosterhjem og beredskapshjem.
- De aller fleste er kommunale fosterhjem. En voksen i familien er som regel fosterforelder på fulltid fra barnet flytter inn og så lenge barneverntjenesten vurderer det som nødvendig.
- Økonomiske rammer for oppdrag som kommunalt fosterhjem finner man her.
- I tillegg inngår fosterhjem egne avtaler med kommunen som er knyttet til det enkelte barnets omsorgsbehov.
- Her kan du lese mer om hva det vil si å være fosterhjem.
- Her finner du informasjon om opplæring som en gjennomfører før en blir fosterhjem.