Hjelp et barn i ditt nærmiljø
Publisert
For de barna som trenger fosterhjem, er det som regel best å flytte til noen i nærmiljøet, slik at de får fortsette på skolen og på de fritidsaktivitetene de driver med. Det gir barnet stabilitet og trygghet.
Kommuner i region vest og Bufetat samarbeider for at flere barn skal få muligheten til å vokse opp i eget nærmiljø.
«Maja» liker seg på skolen hun går på. Der ønsker hun å fortsette, selv om hun nå skal flytte i fosterheim. «Maja» bor i samme kommune som deg, i grenda di. Har du plass til «Maja» i livet ditt?
It takes a village to raise a child
I nærmiljøet har vi alle et ansvar for å passe på barna. Vi står sammen for at barn som bor i fosterhjem skal oppleve en trygg og kjærlig omsorgssituasjon i sin egen kommune.
Å få fortsette i samme barnehage, skole og fritidsaktiviteter, vil kunne gjøre overgangen til et fosterhjem lettere og føles tryggere for barnet. Det må ikke være hos noen de kjenner fra før.
Ved å komme i fosterhjem i nærheten av sine kjente omgivelser og trygge personer som før, samme barnehage eller skole og de samme fritidsaktivitetene blir det en mindre belastende overgang for barnet.
Det blir også enklere å organisere og gjennomføre samvær.
Det kan hjelpe å unngå noen bekymringer for barnet. Det kan også gjøre overgangen til voksenlivet lettere.
Andreas flyttet til lederen av fritidsklubben
– Jeg tenkte «Er det virkelig, det jeg opplever nå?». Det var en helt ny verden å være med en familie som hadde det godt. Fra første minutt følte jeg meg trygg der. En lykkefølelse, beskriver Andreas.
Se klippet om Andreas og les hele historien nederst på siden.
Andreas fikk flytte hjem til lederen for fritidsklubben
Bli fosterhjem i din kommune
Barnevernstjenesten kartlegger om det finnes gode alternativer for barnet i slekt eller nettverk. I tilfeller hvor barnet ikke kan flytte til noen i familien, leter vi i nærmiljøet.
Forskning viser at det er bedre for barnet å opprettholde mest mulig normalitet. Da er vi avhengig av at du som bor i nærheten har et ønske om å hjelpe.
Hva kreves for å bli fosterhjem? Det er helhetsbildet som avgjør om du kan bli fosterforelder. Du kan bli godkjent som fosterhjem selv om du ikke oppfyller alle kravene. Forståelse, varme og stabilt humør er viktige egenskaper å ha. Tid og overskudd til å følge opp barnet er vesentlig.
Hva får en betalt for å være fosterhjem? Som fosterforelder utfører du et omsorgsoppdrag på vegne av barnevernstjenesten og du får godtgjørelse. Hvor mye grunnstøtte fosterhjemmet får til dekning av utgiftene til barnet, er i de fleste tilfeller basert på de veiledende satsene som KS fastsetter i juli hvert år.
Kan en være fosterhjem som enslig? Ja. Er du enslig, er det viktig at du har et solid nettverk som kan støtte deg i omsorgsoppgaven.
Det finnes alle typer familiekonstellasjoner blant fosterforeldre: Gifte, samboere, enslige, likekjønnede partnere, unge og eldre. Det er ingen absolutt aldersgrense for det å bli fosterforelder, men ideelt sett bør du være mellom 25 og 67 år.
Hvis du vil vite mer om hva det vil si å være fosterhjem, ta kontakt med oss i fosterhjemstjenesten.
Informasjon om din kommune
Kanskje er det noen i din omgangskrets som trenger deg.
Kommunene velger og godkjenner fosterhjem og har ansvar for all oppfølging og veiledning. Det er veldig viktig at barnet får et fosterhjem som møter behovene til barnet og fungerer godt, slik at barnet ikke må flytte flere ganger.