Vil du bli spesialisert fosterhjem?
Sitater fra spesialiserte fosterhjem:
- "Jeg opplever dette som en av de fineste og mest meningsfulle jobbene jeg har hatt, et utrolig fint oppdrag. Noen barn har en bagasje de trenger hjelp med å bære, men det er en jobb man gjør fra hjertet! Vi har fått så mye tilbake, det er en stor glede å kunne dele av sin familie".
- "Jeg er så imponert over pågangsmotet til disse barna. Det er de som gjør den store jobben mens vi støtter og veileder".
- "Vi står aldri alene i oppdraget, men har to veiledere med høy fagkompetanse som har vært med oss hele veien. Uansett hvilke situasjoner jeg står i har jeg mulighet til å ringe for å drøfte. Dette kan handle om alt fra hvilke dataspill han får lov til å spille, til legge- og utetider. Det er lov å ta kontakt for å drøfte alt og få støtte på de minste ting".
- "Som spesialisert fosterhjem får man tett oppfølging og veiledning som tilpasses den enkelte familie. Det er en stor trygghet. Det er bare å ringe konsulenten når som helst hvis det skulle være noe. Man jobber som et team og møtes jevnlig til for eksempel gruppeveiledning og fagdager, og knytter relasjoner med andre spesialiserte fosterhjem. Det er veldig godt å ha det sikkerhetsnettet hvis det blir problemer. Vi føler oss aldri alene, og får gode tips om hva vi kan si og gjøre i forskjellige situasjoner. Da går det som regel veldig bra etterpå".
Hva kjennetegner et spesialisert fosterhjem?
De som jobber som spesialiserte fosterhjem finnes i alle aldre, typer og fasonger. Felles for alle er egenskapen til å vise tålmodighet og omsorg, og et ønske om lære mer om hvordan hjelpe barn og unge. Vi ser etter deg som ønsker å ha dette som en jobb, som ønsker å bli en del av et fagmiljø og som er sulten på å lære mer.
Opplæring
Det er helt uforpliktende å ta kontakt med oss, og alle som vurderer å bli spesialisert fosterhjem går på kurs før de tar en avgjørelse. Etter kurset vurderer vi sammen med dere hva som er riktig for akkurat din familie. Oppdraget kan være utfordrende, meen også enormt givende.
Den viktigste oppgaven et spesialisert fosterhjem har, er å gi en ungdom et trygt sted å høre hjemme, og hjelpe til å bygge selvtillit og selvfølelse gjennom gode og varige relasjoner.
I forkant av innflyttingen blir det gjennomført omfattende vurderingsprosesser for å legge til rette for en best mulig match mellom familien og ungdommen. Det er ønskelig at en i familien har utdanning eller erfaring med å jobbe med barn og unge, men personlig egnethet kan kompensere for dette kravet.
Ungdommene som flytter inn i et spesialisert fosterhjem har ulike utfordringer og bakgrunn. Alle har et stort behov for å bli sett og akseptert for den de er, føle trygghet, omsorg og få den oppfølgingen de fortjener.
Oppfølging
Som spesialisert fosterhjem blir du en del av et fagmiljø og samarbeider tett med et team rundt ungdommen. Du får alt du trenger av opplæring og oppfølging, og har en fast konsulent du kan ringe 24/7.
Spesialisert fosterhjem er en fulltidsjobb, og du blir lønnet uavhengig om du har et fosterbarn boende hos deg eller ikke. Du har rettigheter som oppdragstaker i Statens pensjonskasse og rett til sykepenger. I tillegg får du avlastning hver 6. helg, og 25 dager ferie i året.
Historier fra spesialiserte fosterhjem
Vi har aldri angret
Marte og Bjørn Rune snakket tidlig om at de skulle bli fosterhjem når egne barn ble store nok. At Bjørn Runes foreldre har vært fosterhjem i alle år har kanskje bidratt til det. Han snakker varmt om oppveksten med fostersøsken, som han anser som en del av familien. Til jul og bursdager er storfamilien samlet.
Jeg tenkte at vi har kapasitet og mulighet til å gjøre en forskjell
Det er et lekeparadis i hagen bak det hvite huset til Minna og Øyvind. To barnehagebarn boltrer seg på trampoline eller på lekestativet med sklie og husker. Det er flere år til familiens egne barn blir tenåringer, men det stoppet dem ikke fra å bli spesialisert fosterhjem for en tenåringsjente.
- Norges viktigste jobb!
Tine er i likhet med andre småbarnsmødre vant til å ha hendene fulle. Hver morgen skal to voksne, tre barn og en hund våkne, spise frokost og komme seg i gang med dagen. Hun og mannen, Jan Erik deler på ansvaret med å få de tre barna ut av huset på samme tid, og til tre forskjellige steder. Men der stopper også likheten med hverdagen i mange andre småbarnsfamilier.
Mailen byttet jobb til spesialisert fosterhjem:
- Utrolig meningsfullt å kunne hjelpe!
Mailen har jobbet som spesialisert fosterhjem de siste seks årene. Tidligere var hun helsearbeider ved en bolig for psykisk utviklingshemmede i 20 år, før hun kjente at hun hadde lyst på en forandring.
VIL DU VITE MER?
For å få mer informasjon om fosterhjem, beredskapshjem og spesialiserte fosterhjem kan du melde deg på et uforpliktende informasjonsmøte her.
Hvis du har lyst til å starte på opplæringsprogram for nye fosterforeldre kan du sende e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no.
Fosterhjemstjenesten region øst.
Telefon: 466 16 800