Opplæringsprogram for fosterforeldre
Publisert
Våre kommende kurs:
Solid grunnopplæring for deg som skal bli fosterhjem, beredskapshjem eller spesialisert fosterhjem:
- Oppstart 03. februar - Akershus
- Oppstart 17. februar - Innlandet
- Oppstarts 27. februar - Østfold
- Oppstart 28. april - Akershus
- Oppstart 05. mai - Innlandet
- Avlyst! Oppstart 11. januar - Innlandet – for fosterhjem i familie og nettverk
- Oppstart 23. januar - Østfold – for fosterhjem i familie og nettverk
- Oppstart 7 februar - Akershus – for fosterhjem i familie og nettverk
- Oppstart 5. april - Østfold – for fosterhjem i familie og nettverk
- Oppstart 10. mai - Innlandet - for fosterhjem og nettverk
Send en e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no for å melde deg på!
Fosterhjemstjenesten i Region øst tilrettelegger opplæring for fosterhjem i familie og nettverk. Ta kontakt for mer informasjon.
Fosterhjemstjenesten i Region øst tilrettelegger opplæring for fosterhjem i familie og nettverk.
– Det å være et fosterhjem for noen i familien eller for et barn du kjenner krever en annen type opplæring. Derfor er det utarbeidet et tilpasset opplegg for disse, slik at den blir mest mulig relevant, sier Inger Orderløkken og Ranveig Ohren, som er kursholdere i fosterhjemstjenesten Region øst.
Tilbakemeldingene så langt er positive. – Det er viktig for fosterhjemmene å treffe andre i samme situasjon. Det at man kan diskutere og dele erfaringer om hvilke utfordringer man står i, betyr veldig mye. Vi får også positive tilbakemeldinger på kursopplegget, og at det er en fin kombinasjon av e-læring og samlinger, forteller de.
Gjennom kurset skal fosterhjemtjenesten gi familiene kunnskap og ferdigheter til å forstå barnet som har flyttet inn hos seg.
Alt til det beste for barnet
Fosterhjemtjenesten har som mål å finne gode løsninger som er til det beste for barnet om det må flytte. Vi jobber alltid med å finne gode løsninger i barnets familie, nettverk eller nærmiljø. Slik kan barnet fortsette å gå på skolen sin, være sammen med vennene sine og oppleve størst mulig grad av stabilitet og trygghet.
Stadig flere barn får flytte til noen de kjenner, forteller Kjell Hauge, leder for opplæringsteam i fosterhjemtjenesten Region øst. Det gjør at den generelle opplæringen som vi tilbyr må tilpasses noe til hvilket fosterhjem barnet bor i og ulike behov familiene har. – Det er stor forskjell på familiens behov om barnet bor hos en tante eller hos for eksempel treneren sin. Derfor har vi stor tro på å tilpasse deler av opplæringen, slik at man kan møte og diskutere problemstillinger med likt utgangspunkt, forteller han.
Hva lærer du?
Ved å gjennomføre opplæringen får du den nødvendige kunnskapen og forståelsen du trenger for å ta den viktige avgjørelsen – skal jeg bli fosterhjem? Du vil få kunnskap og ferdigheter til å forstå barnet som flytter inn hos deg. Du vil lære mye om barns utvikling og konsekvensene av omsorgssvikt. I tillegg vil du lære om samvær og kontakt med foreldre og andre nære personer til barnet. Hva slags endringer i familien du kan forvente. Og ikke minst, hvordan gi omsorgen barnet trenger.
Du som er i familie med barnet vil også lære: Hvilke fordeler kan det være for barn å flytte inn hos noen de kjenner – og er trygg på? Hva som kan være utfordrende ved å bli fosterhjem for barn man er i familie med, eller kjenner godt.
Trinn 1:
Trinn 1 er lovpålagt opplæring som også inneholder en vurderingsprosess. Opplæringsprogrammet består både av e-læring og fysiske samlinger.
I første trinn lærer du om:
- Hva er et fosterhjem?
- Barns utvikling
- Å gi omsorg
- Den nye familien
- Samarbeid og kontakt
Trinn 2:
Neste trinn får du tilgang til når du er blitt anbefalt som fosterhjem. Denne delen består av e-læring og gir mer innsikt i å forstå barnet som flytter inn hos deg:
- Samarbeid, avtaler og planer
- Barn i krise
- Forberedelse og oppstart
- Ressursbibliotek
Trinn 3:
Trinn 3 handler om å vokse med barnet, og gis tilbud om 6-12 måneder etter at barnet har flyttet inn. Dette trinnet kan også være nyttig å ta opp igjen ettersom barnet vokser og mange går inn i ungdomstiden. Vi inviterer også ansatte i barneverntjenesten i kommunene til å delta på dette.
Dette trinnet gir deg flere ferdigheter til å ivareta barnet:
- Utviklingsstøttende omsorg
- Å lytte til barnet
- Familie (blant annet om å være fostersøsken)
Ønsker du å melde deg på Solid grunnopplæring?
Send en e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no med fullt navn og telefonnummer på deltakere, og skriv hvilken dato du ønsker å starte.
Du vil bli kontaktet av en rådgiver i etterkant av påmeldingen for bekreftelse av plass.
Kursene er gratis. Overnatting dekkes hvis dere har over en times reisevei.
Gjennomført grunnopplæring er en forutsetning for å bli godkjent som fosterhjem (Gjeldende fra 1. januar 2022)