Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Mailen byttet jobb til spesialisert fosterhjem – Utrolig meningsfylt å kunne hjelpe!

Publisert

Mailen har jobbet som spesialisert fosterhjem de siste seks årene. Tidligere var hun helsearbeider ved en bolig for psykisk utviklingshemmede i 20 år, før hun kjente at hun hadde lyst på en forandring.
Mailen og Frode sitter i en blå sofa

- Det er utrolig meningsfylt å kunne hjelpe noen, trygge noen og se at det går bra, forteller hun. Sammen med ektemannen Frode har hun hatt to fosterbarn og til høsten er familien klare for å ta imot en til.

- Det er en svært meningsfull oppgave å kunne hjelpe noen som trenger det, sier Frode. Han har i likhet med kona et varmt hjerte for fosterhjemsoppdraget. - Det er når du får den spontane klemmen at du kjenner hvor meningsfullt dette er. Den klemmen kan bety ganske mye, sier han.

De hadde vurdert å bli vanlig fosterhjem i flere år da et vennepar introduserte dem for muligheten for å bli spesialisert fosterhjem. Forskjellen er blant annet at da får du det som fulltidsjobb. – Vi meldte oss på opplæringskurs hos fosterhjemstjenesten, og tok det endelige valget etter at vi hadde gjennomført kurs, forklarer paret.

Barna som kommer i spesialisert fosterhjem har ofte erfaring med mye vondt og store belastninger, og har derfor behov for tettere oppfølging enn vanlig. De trenger å ha en voksenperson tilgjengelig hele tiden, forteller ekteparet. I deres tilfelle ble det naturlig at Mailen tok den oppgaven. – Jeg hadde vært i mange år i samme stilling, og hadde lyst til å gjøre noe helt nytt. Men vi er jo to om oppgaven likevel, forklarer hun.

-Det er viktig å være der og tilby trygghet og forutsigbarhet, og ha en forståelse for at ungdommene kan være kjemperedde i en situasjon hvor alt er nytt og utrygt: nytt hus, nye mennesker og nye lukter. Da er det viktig å være der og vise at vi bryr oss!

Ekteparet forteller at det aller viktigste er å ha et stabilt hjem slik at de kommer til et trygt og rolig sted. – Ellers må vi være tålmodige og rause, og ha den forståelsen for at den som kommer til oss har det vanskelig. Det er viktig å alltid holde det man lover, og ikke si at man skal noe som ikke blir noe av. Sier vi ting så må det skje, forteller Mailen. Forutsigbarhet er viktig, og at ungdommen kjenner i praksis at dette er trygt og godt sted å være, istemmer Frode.

Mailen og Frode står i døråpningen

STORFAMILIE: Mailen og Frode har nettopp flyttet inn i nytt hus der de bor sammen med sin yngste datter på 14 år. I tillegg har de to voksne barn, samt hunder og katter. – Å ha dyr er en stor fordel når man er fosterhjem, forteller de.

Tett samarbeid

Som spesialisert fosterhjem får man tett oppfølging og veiledning som tilpasses den enkelte familie. – Det er en stor trygghet, forteller Mailen. Det er bare å ringe konsulenten når som helst hvis det skulle være noe. Man jobber som et team og møtes jevnlig til for eksempel gruppeveiledning og fagdager, og knytter relasjoner med andre spesialiserte fosterhjem. Det er veldig godt å ha det sikkerhetsnettet hvis det blir problemer, sier Frode. Vi føler oss aldri alene, og får gode tips om hva vi kan si og gjøre i forskjellige situasjoner. Da går det som regel veldig bra etterpå, smiler Mailen.

Det er også en stor trygghet å vite hvor mye arbeid som legges ned i å finne riktig familie til riktig barn eller ungdom. – De plasserer ikke en ungdom som ikke skulle vært hos oss, det er de veldig nøye på, forteller de. Da venter de heller litt til de finner den riktige familien for å ikke risikere at det blir feil. Det er viktig både for oss og ungdommen for å unngå at de må flytte en gang til, forklarer de.

Paret har god erfaring med å få besøk av ungdommene før de flytter inn. - De kommer på besøk noen ganger, og er med på å innrede rommet sitt og gjøre innkjøp til det. Vi spør om favorittfarger og tar de med på innkjøpsrunder. Så mye som mulig bør være klart og kjent før de flytter inn, forteller de.

Til de som lurer på om dette er noe for dem har de følgende råd: Ta kontakt med fosterhjemstjenesten i Bufetat og meld deg på et opplæringskurs. Hvis du lurer – gå kurset! Da vil du få mange svar og få et klart bilde på om dette er noe for deg.

Mailen og Frode står i døråpningen mellom kjøkkenet og stua

TRYGGHET: Det aller viktigste for å være et godt fosterhjem er å gi trygghet og stabilitet, sier Mailen og Frode som er spesialisert fosterhjem.

Stort behov

Akkurat nå er det stort behov for spesialiserte fosterhjem, forteller barnevernspedagog Rita Erene Smedby. Hun jobber med å finne fosterhjemmene med «det lille ekstra». - Vi leter etter folk som har den varmen og sensitiviteten disse ungdommene har behov for, forteller hun.

De som trenger spesialisert fosterhjem har ofte opplevd mye vondt og store belastninger, og kan gjerne møte verden med mistillit, utrygghet og mistenksomhet. De trenger derfor voksne som evner å forstå hva som ligger bak reaksjonsmønstre. Sinne kan for eksempel være et uttrykk for frykt, forklarer hun.

Rita Erene Smedby fra Bufatat

STORT BEHOV: Barnevernspedagog Rita Erene Smedby leter etter mennesker som har erfaring med barn, og et grunnleggende ønske om å hjelpe. – Vi har et stort behov for spesialiserte fosterhjem akkurat nå, forteller hun.

Vi bruker mye tid på å finne riktig familie til den enkelte, og trenger derfor mange forskjellige typer fosterhjem. Det viktigste er fleksibiliteten og at man finner en god match for å unngå flere flyttinger, forklarer hun.

For å bli spesialisert fosterhjem er det viktig å ha gode samarbeidsevner, fordi man jobber så tett som et team. I tillegg må man ha et grunnleggende ønske om å hjelpe et barn eller ungdom som trenger et trygt og godt sted å kalle hjem.

Spesialisert fosterhjem er en fulltidsjobb, og du blir lønnet uavhengig om du har et fosterbarn boende hos deg eller ikke. Man får i tillegg utgiftsdekning, og har rettigheter som oppdragstaker i Statens pensjonskasse og rett til sykepenger. I tillegg får man avlastning hver 6. helg, og 25 dager ferie i året.

-Det er også fint å vite at når man blir spesialisert fosterhjem er man aldri alene, forteller Smedby. Man jobber som et team i samarbeid med ulike instanser og har sin egen konsulent som er tilgjengelig 24/7 dersom man skulle ha behov for å snakke med noen. Man får alt man trenger av opplæring og oppfølging, og det er en stor trygghet.

Vi ser at å jobbe som spesialisert fosterhjem oppleves som så givende at familiene tar på seg oppdrag gang på gang. Vi ser at det virker!

- Så føler du at du ønsker å gjøre noe meningsfullt, og kjenner at du har et grunnleggende ønske om å hjelpe – så ta kontakt, oppfordrer Smedby.

VIL DU VITE MER?

For å få mer informasjon om fosterhjem, beredskapshjem og spesialiserte fosterhjem kan du melde deg på et uforpliktende informasjonsmøte her.

Hvis du har lyst til å starte på opplæringsprogram for nye fosterforeldre kan du sende e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no.

Fosterhjemstjenesten region øst.

Telefon: 466 16 800