Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Jul i beredskapshjemmet - Ikke alle julefeiringer blir like

Publisert

Heidi Dalen står klar til å ta imot et barn på to timers varsel. Hun jobber som statlig beredskapshjem, og står parat 24 timer i døgnet. For Heidi og mannen betyr det at julekvelden det ene året ikke alltid er lik den neste – og det er helt greit.
En mørkhåret dame med julenisser på verandaen

- Når ungdommen kommer til oss har de med seg egne erfaringer og opplevelser som de må få rom eller hjelp til å bearbeide. De kan i tillegg ha en religion eller vaner som vil påvirke hvordan de ser for seg høytiden.

I oppdraget som beredskapshjem er vi vant med at vår måte å feire på ikke nødvendigvis er det normale, men vi forsøker i stedet å være åpne og nysgjerrige på at det kan være andre måter å gjøre ting på, smiler Heidi.

Feiret jul i pysjamas

Heidi husker fortsatt det året hun feiret jul i pysjamas fordi ungdommen som flyttet inn ikke ønsket å pynte seg.

- Han trodde ikke på meg da jeg sa at vi godt kunne kle oss i pysj før julefeiringen. Få minutter senere hadde jeg fått på meg pysjen og var klar for julekvelden. Det ble en veldig hyggelig og humoristisk jul for oss alle, smiler hun og legger til at dessverre kan ikke alle livets utfordringer løses med pysj.

Hilde med hunden i fangetStår aldri alene i oppdraget

Familier som blir beredskapshjem for barn og unge får opplæring før de takker ja til oppdraget. De står heller aldri alene, men får et støttenettverk med mulighet for å løfte små og store utfordringer i hverdagen. Anne Marie Langhelle, avdelingsleder for beredskapshjem på Gullhella, er også tydelig på at det er barnets beste som må komme foran familiens ønske om en tradisjonsrik jul.

- Alle familier har selvfølgelig med seg sine egne tradisjoner og en egen identitet. Det er ikke sikkert at du som beredskapshjem må gi avkall på alt dette, men du må ha en nysgjerrighet på hva barna kommer inn med av erfaringer og ønsker. Et år blir julaften kanskje bare en helt vanlig dag fordi barnet ikke tåler noe annet enda. Det er mange måter å feire jul på og det må man tåle og like, sier Anne.

Stort behov for flere beredskapshjem

I dag er det et stort behov for familier som vil og kan ta på seg kanskje Norges viktigste jobb. Det er en givende og meningsfull, men også tidvis krevende oppgave der du skal stå støtt, og være klippen når det stormer som verst for barnet.

Gi omsorg og kjærlighet

- Noen blir beredskapshjem fordi de har en faglig nysgjerrighet og ønsker å bruke sin faglige kompetanse og erfaring til å hjelpe barn og unge. Andre er ufaglærte, men har erfaringen, roen, tryggheten og tålmodigheten til å være en positiv forskjell for barnet når det virkelig gjelder. Felles for alle er en stor porsjon omsorg og kjærlighet, et ønske om å gjøre noe meningsfullt og en løsningsorientert innstilling, forteller Anne.

Vi vil gjerne høre fra alle som kunne tenke seg en meningsfull fulltidsjobb som fosterhjem.

- De beste beredskapshjemmene er de som tenker, jaja, så funket ikke det. Det gjør ikke noe, da bare prøver vi noe annet neste gang, avslutter Anne.

VIL DU VITE MER?

For å få mer informasjon om fosterhjem, beredskapshjem og spesialiserte fosterhjem kan du melde deg på et uforpliktende informasjonsmøte her.

Hvis du har lyst til å starte på opplæringsprogram for nye fosterforeldre kan du sende e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no.

Fosterhjemstjenesten region øst.

Telefon: 466 16 800