Kan du bli fosterhjem for et barn i ditt nærmiljø?
Publisert
Barn og unge som trenger et nytt sted å bo ønsker ofte å flytte til noen de kjenner fra før. Familiemedlemmer, slektninger, venner av familien, fotballtrenere eller andre i barnets nettverk eller nærmiljø er derfor ofte en god løsning. Det vil kunne gjøre overgangen til et fosterhjem lettere og føles tryggere for barnet.
Ofte inviteres familie og nettverk til et familieråd når fosterhjem er blitt et tema. Dette er et møte hvor personer fra familie og nettverk inviteres inn for å finne gode løsninger til det beste for barnet.
I de tilfellene der det av ulike årsaker ikke er mulig at barnet kan flytte til noen i familie eller nettverk, leter vi i nærmiljøet. All forskning viser at det er bedre for barnet å opprettholde mest mulig normalitet, som for eksempel å fortsette å gå i samme barnehage eller skole. Da er vi avhengig av at du som bor i nærheten har et ønske om å hjelpe.
Kan du være en ekstra mamma, morsan, farsan eller pappa for et barn i ditt nærmiljø? Registrer deg her.
Historier fra fosterhjemmene
Rita og Hans Petter er fosterhjem for et barn i nettverket sitt: – Det handler om å sette barnets behov først
Å være fosterhjem handler om å lose et barn inn på riktig vei inn i fremtiden så de får et godt liv. Det sier Rita og Hans Petter, som er fosterforeldre og har vært det i mange år.
– Vi spurte fostersønnen vår hva vi skulle si, og da var han veldig tydelig: Fosterforeldre må være litt rause folk, og de må kunne si nei!
Dan Robert har vokst opp i fosterhjem: – Det kan gå kjempebra!
Det er en blid og entusiastisk ung mann som ønsker velkommen inn til en prat om livet sitt. Dan Robin er 24 år gammel, men fastholder at han er fosterbarn. – Det kommer jeg alltid til å være – selv om jeg er 80 år, sier han lattermildt.
En dag skal jeg bli leder
— Jeg husker at vi fikk rutiner og var irritert for at noen skulle komme og bestemme over oss. Jeg var vant til å ta ledelse selv, da var jeg åtte år. Ann Helen og søsteren har vokst opp i fosterhjem i egen slekt. Nå studerer hun for å bli leder.
Da krisen var et faktum, stilte de opp for egen familie
– Å si nei har aldri vært en tanke i vårt hode, sier Suzanne Murphree. Hun vokste selv opp i USA, i en familie som ble beredskapshjem for flere barn. Sammen med ektemannen Robert har hun til sammen fem barn. To av dem er de fosterhjem for, og alle er i familie.
Espen og Odd Rune er fosterforeldre: Hadde et ønske om å skape en familie
– Vi er jo to menn, så barna kunne jo ikke komme naturlig. Derfor tenkte vi hvordan vi kunne skape den familien vi ønsket og samtidig være med å bidra til noen som trengte det. I 2015 ble de fosterforeldre. Da flyttet to brødre inn på bruket.
- En helt normal og flerkulturell familie
Hjemme hos Eli og Bent er det alltid liv og røre. De har hatt og har fosterbarn både med røtter fra Norge, Ghana, Somalia, Kurdistan og Afghanistan. Nå har de 4 fosterbarn boende hjemme, to under 18 år og to over 18 år. I tillegg har de tre egne voksne barn og fire voksne fosterbarn som har flyttet ut. Veien hjem er kort og ofte er det mange til middag.
Hva er egentlig familie? Jo, det er de som bryr seg om deg.
Disse ordene kommer fra fosterdatteren til Lars og Mari-Anne. Hun har bodd hos paret siden hun var åtte år. Nå er hun voksen og en ressurs for sine fostersøsken, som bor i fosterhjemmet hun selv vokste opp i.
Fosterforeldrene har betydd alt for Camilla
- Fosterforeldrene mine er grunnen til at jeg har kommet meg dit jeg er i dag, de så potensialet mitt. Da Camilla var 13 år flyttet hun i fosterhjem på Nes i Akershus. Dette er hennes takk til fosterforeldrene.
Rebecka takker fostermor for at hun er der hun er i dag
- Fosterhjemmet mitt er det beste som har skjedd meg. Hvis jeg ikke hadde kommet dit, vet jeg ikke hva som hadde skjedd, forteller hun.
Ble fostermor for eleven sin
Vil du stille opp for en ungdom i ditt lokalmiljø som trenger et nytt sted å bo? Dette spørsmålet fikk Trine som nyansatt ungdomsskolelærer. Den lokale barneverntjenesten hadde ved flere anledninger kontaktet skolen på jakt etter et fosterhjem til «Mikael», som ønsket å fortsette på samme skole.
Christiane flyttet hjem til venninnen sin
Det er lettere å finne roen når du slipper å begynne helt på nytt, sier Christiane. Da hun var 16 år, flyttet hun i fosterhjem hos venninnens familie.
- Støtter oss ofte til fagkompetansen!
"Vi ønsker å gjøre en forskjell." Helt siden Jane Sørensen og mannen Gudmund ble kjærester på lærerskolen, var de enige om at de skulle bidra litt ekstra for unger som trengte det. Nå har de vært fosterforeldre i åtte år, og takker pedagogikken for at det går bra.