Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Kompetansebyggende tilbud – en ressurstjeneste for kommunale aktører

Publisert

Fosterhjemstjenesten region øst tilbyr ulike kompetansebyggende tilbud med mål om økt stabilitet i barnets liv. Tilbudet er rettet mot deg som jobber i fosterhjemsomsorgen, og alle aktører og personer i laget rundt barnet. Vi skreddersyr gjerne!

Rådgivere i fosterhjemstjenesten

– Dette er en ny og spennende måte å jobbe på. Kommunene kontakter oss, formidler behovene sine, og vi skreddersyr et opplegg for de ansatte, fosterhjem eller andre ressurspersoner rundt barnet. Målet er å øke stabiliteten for barna der de bor, sier Nina Kråkemo, prosjektleder for fosterhjemtjenestens kompetansebyggende tilbud.

Les mer

Teamleder i Halden barneverntjeneste Astrid Glosli

– Vi er veldig fornøyde og kan anbefale dette til andre! Det sier teamleder i Halden barneverntjeneste Astrid Glosli. – Dette kan vi få bruk for både ut i familiene, samarbeidsmøter og i møter med barn. Det er ikke bare en metodikk, men også en bevisstgjøring rundt hvem vi er i møte med andre, ord, begreper og personlighetstrekk, sier hun.

Les mer

Fagdag

– Dette har vært en lærerik dag, forteller Solveig Østerby, Maiken Rudi Mo og Bente Tærud fra omsorsgteamet i Eidsvoll kommune. De deltok på fagdag i regi av fosterhjemstjenesten sammen med over 70 andre barnevernsansatte fra Støttepilar-kommunene. Tema var fosterhjem i familie og nettverk.

Les mer

Fagdag Toten

Fosterhjemstjenesten hadde nylig gleden av å delta på den årlige fagdagen for fosterfamilier i Østre og Vestre Toten kommune.

– Vi har hatt stort utbytte av dagen, sier Veronicha Johansen, avdelingsleder i Vestre Toten kommune. Vi fikk mye nyttig informasjon om fosterhjemsfeltet, hvordan det jobbes, og konkrete tips til fosterforeldre om ulike kurs og hvordan fosterhjemstjenesten kan bistå rundt familien og barnet hvis det er behov for det.

Les mer

Fagdag Nittedal

Dette var et veldig fint opplegg, det tror jeg vi var enige om alle sammen! Det sier barnevernleder i Nittedal kommune Elin Ribler Helmeriksen etter at alle hennes ansatte deltok på fagdag om belastningsmestring i regi av fosterhjemstjenesten.

– Jeg sitter igjen med en takknemlighetsfølelse, både for den flotte ansattgruppa vi har, og fagdagen vi fikk sammen. Det var en verdifull dag å dele og gi til mine ansatte, sier hun.

Les mer

Fosterhjemstjenesten sitt kompetansebyggende tilbud er en ressurstjeneste for kommunale aktører. Kontakt oss via lenken nederst på siden for å avtale nærmere. Vi tilbyr blant annet følgende:

Veilederskolen

Veilederskolen:

Veilederskolen har som mål å gjøre deg som jobber som kontaktperson i barneverntjenesten trygg i veilederrollen. Kurset handler om indre arbeidsprosesser og hvordan styrke deg selv i rollen som veileder og relasjonsarbeider. Det gir opplæring i hvordan håndtere og stå i relasjonsarbeid, og bidrar til at den enkelte blir mer robust, står tryggere i seg selv, og blir bedre kjent med eget reaksjonsmønster.

Ved å delta på veilederskolen lærer du:

  • Å jobbe med selvrefleksjon og relasjonskompetanse

  • Å forstå og tåle kompleksiteten i egen rolle for å være i stand til å hjelpe fosterforeldre med å holde ut i en kompleks omsorgsrolle

  • Bevisstgjøring av egen rolle i kommunikasjon øve seg på å kommunisere med ulike personlighetstyper

  • Økt kunnskap om hva langvarig stress gjør med oss, hvem vi blir under store belastninger og hvordan dette påvirker oss nevrobiologisk. Både kunne forstå seg selv og fosterforeldrene i dette perspektivet, og få mulighet til å hjelpe fosterforeldre til å forstå barna

  • Å få konkrete verktøy i form av øvelser og modeller til bruk i egen veiledning.

Velkommen til veilederskolen!

  • 9. - 11. oktober - Fredrikstad
  • 27. - 29. november - Lillestrøm

09:00 - 17:00 alle dager.

Påmelding:
Send e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no med ønsket kurssamling, fullt navn og hvilken kommune du hører til. Frist for påmelding er fortløpende.

Veiledernettverk

Veiledernettverk:

Dette er for deg som er gruppeveileder og som ønsker veiledning på arbeidet du gjør. Du har kanskje gått veilederskolen først, men det er ikke et krav. Målsetningen er å gi deg som driver med, eller skal starte opp med gruppeveiledning:

  • Relevant kunnskap og erfaring vedrørende veiledning

  • Større trygghet i rollen som veileder

  • Bli en del av et nettverk hvor du kan knytte kontakter og dra nytte av andre også utenom samlingene

Vi legger opp til 3 timers gruppesamlinger hver 6. uke, og tilpasser oss til gruppens behov om vi møtes digitalt eller ansikt til ansikt.

Ta kontakt med oss på e-post ft.ost.kurs@bufetat.no for nærmere avtale.

TBO-F

Traumebevisst omsorg for fosterforeldre (TBO-F):

Kurset gir en innføring i TBOF-materialet og opplæring i kursledelse over to dager, og passer for deg som skal ha ansvar for å holde kurs i traumebevisst omsorg for fosterforeldre.

Mange barn som bor i fosterhjem har opplevd stressende og traumatiske hendelser, og levd under vanskelige omsorgsforhold. Målet med TBO-F er å gi fosterforeldre trygghet og forståelse til å møte sitt fosterbarn på best mulig måte.

TBO-F har i tillegg fokus på det å ta vare på seg selv i fosterhjemsoppdraget.

Fosterhjemstjenesten kan bistå å holde TBO-F kurs for fosterforeldre i deres kommune.

Ta kontakt med oss på e-post ft.ost.kurs@bufetat.no for nærmere avtale.

Kommende datoer for TBO-F:

  • 10. - 11. oktober - Lillestrøm

Påmelding:
Send e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no med ønsket kurssamling, fullt navn og hvilken kommune du hører til. Frist for påmelding er fortløpende.

Trygg base

Trygg base

Dette er en innføring i hvordan å ta i bruk Trygg Base-modellen. Trygg base er en tilknytningsbasert modell for omsorg i fosterhjem som er utarbeidet av Gillian Scofield og Mary Beek. Det blir i stor grad tatt utgangspunkt i fosterforeldrenes egne opplevelser og erfaringer som de gjør seg når barnet har flyttet inn. Opplæringen gjør deg i stand til å kunne starte opp veiledning i Trygg base grupper.

Tilbudet går over to dager og du vil få en introduksjon til Trygg base som veiledningsmetode. Det vil bli gitt en gjennomgang av modellen, verktøykassen og øvelser som hører til. Det legges opp til at du skal få prøve deg som veileder underveis i samlingen.

Ta kontakt med oss på e-post ft.ost.kurs@bufetat.no for nærmere avtale.

Velkommen til opplæring i Trygg base!

  • 10.-11. oktober - Østfold
  • 30. - 31. oktober - Innlandet
  • 3.-4. desember – Akershus

Påmelding:
Send e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no med ønsket kurssamling, fullt navn og hvilken kommune du hører til. Frist for påmelding er fortløpende.

KIB

Kurs i belastningshåndtering

Dette er for deg som ønsker å lære mer om hvordan håndtere belastninger.

I løpet av dette kurset vil du få bedre innsikt i egne mestringsstrategier, samtidig som du får nye verktøy for å håndtere pågående belastninger. Du vil få kunnskap om hva stress og belastninger gjør med deg, og en innføring i hvilken type hvile som er nyttig, samt metoder for å sikre egen avlastning.

Ulike tema kurset er innom:

  • få kunnskap om mestring, stress og belastning

  • mestringsstrategier og verktøy

  • hvordan identifisere og forebygge overbelastning

Kurset består av undervisning, øvelser og metoder. Kurset baserer seg på kognitiv teori, som betyr at vi bruker språk, innsikt, problemløsning og tenkning. Vi har som mål at refleksjon skal skape ny læring.

Ta kontakt med oss på e-post ft.ost.kurs@bufetat.no for nærmere avtale.

Tilpasset opplæring

Tilpasset opplæring

Vi i fosterhjemstjenesten har tro på at ved å bygge lag rundt barnet, øker vi stabiliteten i barnets liv. Ved å tilby tilpasset opplæring til både barnevernansatte, familien, skole og andre instanser eller tverrfaglige grupper rundt barnet, vil forståelsesgrunnlaget samsvare på tvers av ulike samarbeid, oppgaver og roller. Dette vil på sikt kunne bidra til økt stabilitet for barnet.

Eksempler på temaer:

  • Samvær

  • Ungdomstiden

  • Traumesensitiv omsorg

  • Tilbakeføring

  • Belastningsmestring

Hva kan tilpasset opplæring innebære:

  • Fagdager for å styrke kompetansen hos fosterhjemmene

  • Fagdager for barneverntjenestens ansatte

  • Tverrfaglige grupper rundt det enkelte barn

Ta kontakt med oss på e-post ft.ost.kurs@bufetat.no for nærmere avtale.

Ta kontakt

Ønsker du og din kommune å benytte dere av vårt kompetansebyggende tilbud? Ta kontakt med oss på e-post ft.ost.kurs@bufetat.no eller avtal direkte med en av våre rådgivere:

Innlandet:
Kurt Arvid Leistad.
Telefon: 46617173
Epost kurt.arvid.leistad@bufetat.no

Akershus:
Nina Kråkemo
Telefon: 46615865
Epost: ninaaannestad.krakemo@bufetat.no

Østfold:
Marianne Borgen
Telefon: 46617025
Epost: marianne.borgen2@bufetat.no