Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Fagdag om belastningsmestring for Nittedal barneverntjeneste

Publisert

Dette var et veldig fint opplegg, det tror jeg vi var enige om alle sammen! Det sier barnevernleder i Nittedal kommune Elin Ribler Helmeriksen etter at alle hennes ansatte deltok på fagdag om belastningsmestring i regi av fosterhjemstjenesten.
Fagdag Nittedal

– Jeg sitter igjen med en takknemlighetsfølelse, både for den flotte ansattgruppa vi har, og fagdagen vi fikk sammen. Det var en verdifull dag å dele og gi til mine ansatte, sier Ribler Helmeriksen.

Nittedal barneverntjeneste har et høyt fokus på stressmestring for å ivareta sine ansatte, og arrangerer en stressmestringsdag hvert år, forteller hun. – I og med at vi jobber i det yrket vi gjør, i førstelinje med til tider svært høyt arbeidspress og tøffe tak fra all kanter, er dette en viktig prioritering for oss. Hun sammenligner det med flyvertinner som lærer å sette på seg oksygenmasken først, før de hjelper noen andre. Vi må huske å ta vare på oss selv for å gjøre en så god jobb som mulig, sier hun.

Det holder også sykefraværet nede. – Vi har lav turnover hos oss, forteller hun. Vi har et godt arbeidsmiljø, noe som er ferskvare. Det må stadig vedlikeholdes for at det skal bli så bra som mulig, og da er det fint å gi de ansatte verktøy som gir overskudd, og påfyll for å yte godt. Det er lettere å tåle litt hvis man opplever å bli sett på jobb, og at arbeidsgiver ivaretar det perspektivet, sier hun.

Verktøy for å håndtere stress og belastninger

Det var Nina Kråkemo og Marianne Borgen som stod for fagdagen, som er en del av det kompetansebyggende tilbudet til fosterhjemstjenesten region øst. – Vi har tro på at ved å tilby tilpasset opplæring til både barnevernansatte, familien, skole og andre instanser eller tverrfaglige grupper rundt barnet, øker vi stabiliteten i barnets liv, forteller Kråkemo. – På oppfordring fra kommunen skreddersydde vi et opplegg med det viktigste innenfor fagfeltet belastningsmestring, da spesielt knyttet opp mot forståelse, ulike mestringsstrategier og hvordan fungere godt i en krevende hverdag. Vi hadde miniforedrag, samt refleksjonsøvelser og utlevering av materiell og tanketeknikker, forteller hun.

Kurs i belastningsmestring har som mål å gi bedre innsikt i egne mestringsstrategier, samtidig som man får nye verktøy for å håndtere pågående belastninger. Det gir kunnskap om hva stress og belastninger gjør med deg, og gir en innføring i hvilken type hvile som er nyttig, samt metoder for å sikre egen avlastning.

– Jeg vil absolutt anbefale dette til andre, fordi vi fikk et godt produkt som falt i god jord, sier barnevernleder i Nittedal. Det var et veldig fint opplegg, og vi likte godt formen på det. De ansatte trenger et pusterom og en fot i bakken, og bare være der for sin egen del. Det gir jo også en ekstra dimensjon at vi får litt av det vi skal gi videre til fosterforeldre. Vi har allerede mye kunnskap på feltet, men alle trenger påfyll! Det ble en fin dag, som gjorde at folk gikk ut med litt lavere skuldre enn da de kom, sier hun.

Les mer om det kompetansebyggende tilbudet til fosterhjemstjenesten.