Samarbeid til barnets beste
Publisert
Avverger brudd i fosterhjem: Stadig flere kommuner benytter seg av fagkompetansen til rådgiverne i regionalt evalueringsteam
– I tett og faglig samarbeid med barneverntjenestene, klarer vi nå å avverge flere utilsiktede flyttinger og akutte situasjoner i fosterhjemstiltakene våre. Siden vi begynte med dette har 51 barn fått mulighet til å fortsette å bo i fosterhjemmet sitt, til tross for stor risiko, sier Ina Bækkevold Nergård, teamleder i regionalt evalueringsteam i fosterhjemtjenesten region øst.
Regionalt evalueringsteam ble opprettet som en del av fosterhjemstjenesten våren 2021. Målet med dette var å sikre en mer systematisk innhenting av informasjon om fosterhjemstiltakenes effekt og måloppnåelse. Samtalene ble gjennomført ved seks og tolv måneder etter innflytting og ved avslutning av tiltak. – Ved at vi inkluderer og sikrer medvirkning fra både barn, foreldre og fosterforeldre ved evaluering, har vi fått en bedre oversikt over hvordan de som bruker tjenestene våre opplever oss i de ulike delene av forløpet. Dette lærer vi mye av og gir oss mulighet for forbedring, sier Nergård.
Rådgiverne i evalueringsteamet så etter hvert et behov for å kunne bistå kommunene på andre og nye måter i de sakene hvor risikoen var stor for at barnet måtte flytte. – Vi ser nå at mange av barneverntjenestene benytter seg av denne typen bistand, forteller Nergård. Særlig handler det om de mest komplekse sakene, der barn og familier har behov for flere og sammensatte tjenester. Rådgiverne i teamet har opparbeidet seg faglig kompetanse og god oversikt over hvilke tiltak som finnes både på kommunalt og statlig nivå. Det er mye potensiale i å kunne bruke denne kunnskapen og erfaringen på tvers av kommunene.
Lav terskel for å ta kontakt
Bistanden fra evalueringsteamet kan handle om alt fra tilpasset opplæring og koordinering av tjenester til faglig drøfting med barneverntjenesten. Ofte ser vi at det skal små justeringer til for å øke stabiliteten.
Bærekraftig barnevern
Fosterhjemtenesten jobber i felleskap med kommunene for å finne gode og nye løsninger, som vil bidra til et mer bærekraftig barnevern på lang sikt. –Avstanden mellom kommunalt og statlig barnevern blir mindre, og vi jobber mot et felles mål om økt stabilitet til barnets beste, forteller Nergård. I praksis innebærer dette at flere barn unngår brudd i sine nære relasjoner, at vi ivaretar de som har tatt på seg den livsviktige oppgaven det er å skulle gi omsorg til de mest sårbare barna og at vi utnytter den totale kapasiteten i systemet bedre.
Rapporten fra Menon Economics som nylig ble publisert anslår at den offentlige kostnaden ved å miste et fosterhjem i gjennomsnitt utgjør 2,1 millioner kroner per år, og at én krone investert i fosterhjem gir elleve kroner tilbake til samfunnet. –Vi vet jo at stabilitet betyr mye og gir gevinst for hvert enkelt barn og familie. Men dette viser at de tiltakene vi gjør for å forhindre utilsiktede flyttinger, også er særdeles samfunnsøkonomisk lønnsomme og skaper verdier både for samfunnet og for barna det gjelder, sier Nergård.
Samarbeid med andre enheter i Bufetat
Nergård roser engasjementet og velvilligheten teamet har møtt i andre deler av Bufetat når det har vært behov for koordinerte tjenester rundt barn og familier. – I enkelte saker har det vært behov for å supplere kommunens oppfølging av fosterhjemmene med statlige tiltak for en periode. Det har vært utrolig fint å se hvordan vi sammen finner løsninger og nye arenaer for samarbeid også internt i Bufetat. Det er vi veldig takknemlige for!
Nergård håper at dette bare er starten på et spennende utviklingsarbeid for å gjøre fosterhjemstjenesten til en enda bedre andrelinjetjeneste for kommunene. – Vi har stor tro på at denne måten å jobbe på vil gi barn i fosterhjem større muligheter til å lykkes i livet sitt, avslutter Nergård.