Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Barn er barn uansett hvor i verden de kommer fra

Publisert

Det å åpne opp hjemmet sitt for et fosterbarn med en annen kultur handler om å være åpen, nysgjerrig og tilrettelegge for at barnet kan vokse opp med to kulturer.
Senad Selimi, fra fosterhjemstjenesten

- Det er det det handler om, sier Senad Selimi. Han er seniorrådgiver i fosterhjemstjenesten og har lang erfaring med å finne fosterhjem til barn med minoritetsbakgrunn.

Senad kom til Norge som flyktning fra tidligere Jugoslavia i 1992 sammen med familien sin. - Vi ble plassert i flyktningmottak på Vestlandet, nærmere bestemt Florø, som du sikkert hører på dialekten, smiler Senad. Selv om jeg kommer fra Jugoslavia der vi har våre tradisjoner føler jeg meg som en vestlending og elsker for eksempel pinnekjøtt.

Vær ydmyk og nysgjerrig

- Kanskje må du servere noe i tillegg til den tradisjonelle ribben på julaften. Kanskje må du tilrettelegge slik at barnet kan få et bønneteppe eller forberede barnet for den muslimske fasten, Ramadan, forteller Senad. Han legger til at det først og fremt handler om å være ydmyk for at barn er forskjellige og være genuint interessert i og nysgjerrig på barn som har en annen bakgrunn enn seg selv.

- Du kan være med å utgjøre en forskjell i et barns liv. Og samtidig være med å tilføre noe til din egen familie - det er en kulturberikelse. Hvis du er usikker på om du kan nok, ikke tenk slik - vær heller åpen og nysgjerrig! Kultur er mer enn det vi ser – det man ser er bare toppen av et isfjell. Man ser ikke alt bak klærne og utseende. De gode verdiene, menneskeverdet. Vi mennesker er ikke så forskjellige, bare du er villig til å se det som er bak fasaden. Som fosterforeldre kan du fungere som en slags brobygger mellom to kulturer, sier han.

Vi trenger et mangfold av fosterhjem

Det er et økende behov for fosterhjem og over 50% av de som venter på fosterhjem i vår region har minoritetsbakgrunn. Mange av disse barna er fra Somalia, Pakistan, Irak, Asia eller halvt norske.

- Felles for dem alle, er at de er som andre barn. De er glade i musikk, dans, teater, gaming, blir ofte karakterisert som lette å like, utrolig fine barn på alle mulige måter, sier Selimi.

- Det kan være vanskelig å finne hjem til disse barna. Det kan handle om at fosterhjemmene tror det vil bli vanskeligere enn det egentlig er. De er jo som vanlige barn, men med en annen bagasje.

Hva tenker du er viktig å tenke på om man skal hjelpe et barn med en annen kultur?

- Du må ha en holdning til å være åpen for å tilrettelegge at barnet skal ta vare på sine røtter. Barn har kulturelle rettigheter til å få ivaretatt sin kultur, tilhørighet, religion og språk.

- God kontakt med skole og lokalmiljø er også viktig for å hindre at barnet for eksempel opplever diskriminering. Der det er mulig, er det også viktig at barnet har kontakt med familien og nettverket sitt, slik at det kan opprettholde språket og kulturen sin.

Utvid horisonten

Helt til slutt, hva er det viktigste du kan si til de som vurderer å bli fosterforeldre til barn med en annen kultur?

- Man må være raus og se kulturforskjellene som en styrke. Den viktigste oppgaven som fosterforeldre til barn med minoritetsbakgrunn er å hjelpe barnet til å leve i to kulturer og at barnet skal være stolt av det.

Som fosterfamilie er det viktig å bli en mangfoldig fosterfamilie og se styrker av å tilføre familien noe annet som er positivt. - Man må gi avkall på noe, men samtidig får man tilført så mye mere. Vær nysgjerrig, lær noe nytt og utvid horisonten din, avslutter han.

VIL DU VITE MER?

For å få mer informasjon om fosterhjem, beredskapshjem og spesialiserte fosterhjem kan du melde deg på et uforpliktende informasjonsmøte her.

Hvis du har lyst til å starte på opplæringsprogram for nye fosterforeldre kan du sende e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no.

Fosterhjemstjenesten region øst.

Telefon: 466 16 800