Vel blåst, Arctic Race of Norway!
Publisert
Familiearrangement som kick-off
Bufetat, som er en ikke-kommersiell samfunnspartner, fikk æren av å sparke i gang ARN med et stort familiearrangement i Mo i Rana. Rundt 1300 ranaværinger stilte velvillig opp i duskregnet, for få seg gratis middag og la barna få delta på lek og moro. Rana kommune og lokale aktører bidro til et svært vellykket arrangement, med spennende aktiviteter for både store og små. Thor Hushovd, Gunn-Rita Dahle Flesjå og Knut-Eirik Dybdal gjorde sitt til å holde stemningen oppe, godt hjulpet av den populære brannbamsen Bjørnis.
Bjørnis var et populært innslag for de minste
Lilla engasjement i vertskommunene
Fosterhjemstjenesten har i lang tid vært aktive i rekrutteringen av samarbeidspartnere langs løypene. Det var godt synlig i Mo i Rana, der ansatte i mange butikker og serveringssteder stilte opp i lilla t-skjorter, også dagene før rittet startet. Budskapet om at en god oppvekst varer livet ut, var å se i hele byen under forberedelsene, både på t-skjorter og bannere rundt i byen. Dette var gjengs også i de andre byene vi besøkte utover uka.
Ansatte på butikker og serveringssteder i Mo i Rana stilte opp for vårt viktige oppdrag
Luftig start på ARN
Første etappe gikk rundt Mo i Rana, og det ble en våt affære. Det la imidlertid ikke en demper på humøret til verken publikum eller apparatet rundt. Standteltet som fosterhjemstjenesten hadde etablert på Korgfjellet ble bokstavelig talt tatt av vinden under rigginga. Rådgiver Dag Torulf Olsen kjente pulsen øke mens det sto på:
- Det lugget godt oppe på toppen der, og da vinden gjorde et ekstra kast inn i teltet, letta det mange meter over bakken. Vi var ikke sene om å få det sikret ekstra godt på bakken etterpå, ler Dag Torulf.
Dag Otto Lauritzen og TV2-teamet trosset regn og harde vindkast da de besøkte standen på Korgfjellet. Her er Dag Otto sammen med våre rådgivere Unni With Karlsen og Elaine Meland.
Været lettet over vakre Helgeland
Fredag gikk andre etappe fra Mosjøen til Brønnøysund, og landskapet mellom disse to flotte byene er verd turen alene. Været lettet en god del, og enda flere lillakledde var å se langs løypa. I Mosjøen og under de to neste etappene fikk fosterbarn dele ut trøyer til syklister som hadde utmerket seg for laget sitt. Det var Emma som fikk gleden av å komme opp på scenen i Mosjøen for å dele ut vikingtrøya til beste hjelperytter fra første etappe, Pierre-Luc Périchon.
Emma syntes dette var veldig stas:
- Det var litt skummelt, men veldig artig å være med på, sa Emma i etterkant av utdelingen.
I Mosjøen fikk vi selskap på standen av fosterbarnet Emma og barneverntjenesten i Vefsn kommune
Badenymfer i Elsfjord venter på at rittet skal suse forbi (Foto: Kine Solli Trondmo)
Ny region med på laget
Helt nytt av året var at også Bufetat, region Midt-Norge, fikk oppleve folkefesten på nært hold. To av fire etapper gikk nemlig i Trøndelag for første gang. Først ut var Namsos, som med ekte trønderrock, matboder og yrende liv i startområdet, virkelig levde opp til tittelen Rock City. Videre gikk ferden via bl.a. Verdal og Steinkjer, og det var lilla t-skjorter og plakater å se hele veien. Hærmennene i Stiklestadhæren sto oppstilt ved løypa med lilla hjerter på skjoldene.
Namsos Rock City satte standarden for resten av Trøndelag
Hærmannsforbundet, også kjent som Stiklestadhæren, sto parat ved løypa
Steinkjer var kledd i #LillaForFosterhjem!
Hyttefolket var godt forberedt
Turen fra Namsos gikk forbi Levanger og videre til målgang ved Skallstuggu. Tur- og hyttefolket hadde forberedt seg godt, og det var mange kreative kostymer og oppfinnsomme stunt å se langs hele innspurten av løypa.
Trondheim høynet med sommervær
Fjerde etappe gikk rundt Trondheim, med målgangen i sentrum av byen. Søndagen ble et av mange høydepunkt med festglade folk og strålende sol. Også denne dagen var det mange kreative sjeler som fikk utfolde seg. Klæbu treningssenter tråkket like godt til med fire timers spinning maraton langs løypa, og de fikk mye oppmerksomhet iført de lilla t-skjortene. Dag Otto og TV2 tok seg tid til et intervju med den sporty gjengen.
Klæbu treningssenter tok den helt ut, i solidaritet med rytterne som føk forbi i høyt tempo.
Velvilje og engasjement
Årets Arctic Race of Norway er vel overstått, og arbeidet med evaluering og planlegging av 2023 er allerede i gang. Regiondirektør Pål Christian Bergstrøm ser tilbake på en hektisk, men givende og morsom ARN-uke:
- Årets ARN har vært fantastisk, spesielt det å se så mange engasjerte mennesker samlet igjen, etter to år med redusert aktivitet, sier han.
- Velviljen og responsen vi har blitt møtt med både på Helgeland og i Trøndelag har vært overveldende, og det er svært gledelig å se våre lilla t-skjorter og bannere overalt. Denne synligheten lokalt og i media er med på å spre et viktig budskap, og det bevisstgjør flere om at vi har behov for langt flere fosterhjem, påpeker Bergstrøm.
Regiondirektør Pål Christian Bergstrøm og fosterhjemssaken fikk god mediedekning, her intervjuet av NRK Nordland i Mo i Rana.
Viktige samarbeidspartnere
Bevisstgjøring og synlighet av behovet for fosterhjem er hovedgrunnen til at Bufetat, region nord, er samfunnspartner med ARN. I mange måneder før rittet starter, jobbes det strategisk og målrettet med å engasjere lokale aktører til å bidra.
Takket være rause og velvillige samarbeidspartnere på Helgeland og i Trøndelag, lykkes vi også i år med dette.