Et uforpliktende kurs satte hjulene i gang
Publisert
Fosterhjem og Arctic Race of Norway
I forbindelse med fjorårets Arctic Race of Norway, kunne fostermor Randi fortelle at hele familien tidligere år har bidratt aktivt under arrangementet. Oppdraget var å synliggjøre behovet for fosterhjem, og de ble påført lilla ansiktsmaling, ikledd lilla t-skjorter og var med på mange aktiviteter. De fikk stor oppmerksomhet, og mange turister ville ta bilder med dem. Randi er veldig positiv til samarbeidet mellom Bufetat og Arctic Race of Norway, og ser store fordeler med det.
- Samarbeidet og fokuset på fosterfamilier og fosterbarn blir en gladsak, rett og slett. Sykling er en lagsport, på lik linje med å være en familie. Dere kan ikke ta i mot et fosterbarn hvis dere ikke jobber som et lag, konstaterer hun.
Starten mot å bli en fosterfamilie
Et grunnkurs satte hjulene i gang. PRIDE Grunnkurs er nemlig helt uforpliktende og tar sikte på å gi deltakerne all den informasjonen de måtte trenge. Om de bruker den nyervervede kunnskap som fosterforeldre er opp til dem. For Randi og familien gjorde dette prosessen enklere.
- Det ble mye enklere å diskutere dette innad i familien, da vi ble fortalt at vi kunne trekke oss om vi ikke følte det var riktig for oss. For vi var fortsatt usikre på hvordan situasjonen ville bli, husker hun.
Etter første kurshelg var de derimot solgt. Randi forklarer at informasjonen de fikk på kurset bidro til dette. Gjennom de ulike kurshelgene gikk de gjennom temaer som både svarte på spørsmål de hadde, samtidig som det forberedte dem på det å bli fosterforeldre.
- Spesielt viktig ble den siste kurshelgen med panelutvalget, der kunne vi stille masse spørsmål til fosterforeldre, fosterbarn og fostertjenesten. Da ble vi mer klar over hva som kunne skje, forklarer hun.
Gjennom kurshelgene ble de også mer bevisste på at det å bli fosterhjem innebærer en innsats. Randi legger til at det å oppdra barn krever energi uansett om det er egne barn eller fosterbarn, men et fosterbarn har vært gjennom noe i oppveksten, som gjør at de blir ivaretatt av fosterhjemstjenesten.
- Dette må det tas høyde for og det må legges ned en innsats for å få det til å fungere, men det er verdt det likevel, påpeker hun.
Å forberede egne barn på å få fostersøsken
Gjennom PRIDE grunnkurs vil potensielle fosterfamilier etterhvert få hjemmebesøk, der ansatte fra fosterhjemstjenesten kommer hjem til familien for å bli bedre kjent. Etter hvert vil også egne barn, om man har det, få delta i forberedelsene ved å gjøre egne oppgaver. Kursholderne vil også snakke med familiens egne barn.
- Vi sa til barna våre i starten at det ville bli en tid hvor vi måtte gi mye oppmerksomhet til fosterbarnet, men at vi skulle gjøre det vi kunne for å inkludere dem. Og det gjorde vi, forklarer Randi.
Hun forteller at det var viktig for dem at alle barna i familien skulle bli sett, men allikevel så kom det øyeblikk med sjalusi og utfordringer. Randi påpeker at det da var viktig å gjøre grep for at alle skulle bli sett.
- Selv om det kan bli vanskelig for våre egne barn, så er jeg sikker på og det har de også sagt, at det å få fostersøsken har hatt en god innflytelse på dem, fastholder hun.
Hun avslutter med en oppfordring til dem som er nysgjerrige på det å bli fosterhjem.
- Ta kontakt, ikke vær redd for å be om informasjon og hjelp. Dette er noe som krever innsats, men det er også en stor berikelse.