– Jeg smelter av den trillende latteren
Spesialisert fosterhjem er et oppdrag på fulltid, med godtgjørelse tilsvarende full lønn.
– Jeg synes dette er et utrolig interessant oppdrag, ikke to dager er like.
Vabø forteller at barnet de har hos seg, virkelig er blitt en del av familien.
– Det er godt å føle at vi gjør en god jobb! Og vi føler at vi får så mye tilbake, sier hun.
Begynte som besøkshjem
Beate og hennes mann Stig Åge Vabø, har lang erfaring med omsorgsoppgaver. De har tre egne barn som nå er voksne, og har også vært besøkshjem gjennom 17 år.
– Det lærte vi veldig mye av. Vi må jo følge opp det vi har begynt på, slår hun fast.
Familien har to katter.
– Barnet er veldig glad i de kattene, sier Beate.
– Vi flyttet på landet i godt voksen alder, men flere husdyr enn det har vi ikke skaffet oss.
Bakgrunn fra frisør, barnehage og butikk
Opprinnelig utdannet Beate seg som frisør, men hun har også jobbet i barnehage i mange år, og drev på et tidspunkt to barneparker. Senere jobbet hun i nærmere 15 år i butikk, og stortrivdes med det.
– Men så måtte jeg opereres i en fot, og var borte fra jobben i et år. Da fikk jeg god tid til å tenke over hva jeg hadde mest lyst å bruke tiden min på, forklarer hun.
Tankeprosessen førte henne og mannen til et informasjonsmøte hos Bufetat, der hensikten var å rekruttere fosterforeldre. De ansatte fra Bufetat var på jakt etter familier med god omsorgsevne, og fattet interesse for Beate.
Innstilt på å gå «all in»
– De ville vite litt mer om meg. Og jeg var innstilt på å gå «all in» og bli spesialisert fosterhjem, sier trebarnsmoren.
– Å bli spesialisert fosterhjem er en litt mer krevende prosess enn å bli kommunalt fosterhjem. Det var en modningsprosess for oss, men vi angrer overhodet ikke på at vi gikk inn i dette.
– Barn som bor i familiehjem, kan ofte ha ulike smerteuttrykk som ikke alltid er like lett å forstå. Man vet ikke alltid hva som er den beste måten å møte det på, innrømmer Beate. – Men det lønner seg ofte å vente til situasjonen har roet seg, før en prøver å snakke så mye om det.
Får utrolig god oppfølging
– Bufetat gir oss utrolig god oppfølging, de er fantastisk flinke, legger Beate til.
– Vi har fast veiledning i gruppe en gang i måneden. Det er kjempefint å ha så god dialog med konsulenten vår også. Input fra fagfolk er viktig for oss. Det er jo ikke alltid så lett å vite hvordan man skal løse en situasjon.
En annen viktig forutsetning for å lykkes i jobben som spesialisert fosterhjem er at en har kontroll på sine egne følelser, mener Beate.
– Du må kunne styre deg selv, ikke gå rundt og være usikker når du skal gi andre trygghet. Du må tåle å stå i stormen og ikke slippe taket. Det er du som skal sørge for de trygge rammene. Samtidig tror jeg det er viktig å kunne innrømme overfor barnet hvis du har gjort noe feil. Vi er jo ikke ufeilbarlige!
Hva mener hun skal til for å lykkes som spesialisert fosterhjem?
– For å trives med denne jobben må du ha omsorg og empati, og kunne se andre. Barnet som er hos oss, har mange opplevelser med seg i bagasjen. Men når vi ser et ekte smil og hører den trillende barnelatteren, da smelter vi helt!
Anbefaler å gå på informasjonsmøte
Beate har alltid hatt et ønske om å hjelpe de som ikke har det bra.
– Barn som har opplevd omsorgssvikt, krever en del ekstra. Men jeg føler at vi er en familie som kan gi dem det de trenger, konkluderer hun.
– Hvis noen er nysgjerrige og vurderer å gå inn i denne typen jobb, vil jeg anbefale dem å begynne med å gå på et informasjonsmøte. Da får du vite mye mer om hva dette går ut på. Og kanskje blir du overbevist, slik vi ble!
Vil du vite mer?
Ønsker du å vite mer om hvordan det er å være spesialisert fosterhjem ta kontakt med din lokale fosterhjemstjeneste for en uforpliktende prat og få svar på alle spørsmål du både har og ikke har om det å være fosterhjem.