Snakke med barn om krig
Det kan være fristende å tenke at barna – særlig de yngste – ikke trenger å forholde seg til det som er skummelt og utrygt. Men de kan få med seg mer enn du kanskje tror. Derfor er det lurt å snakke med barna for å høre hva de har fått med seg og om det er noe de er redde for.
Hør på hva barnet sier. Barnet kan ha helt andre spørsmål og bekymringer enn oss voksne. Ta derfor gjerne utgangspunkt i det barnet lurer på eller er redd for.
Aksepter at barn er redde
Det er greit at barn blir redde. For foreldre er det nærmest en refleks å si «du trenger ikke være redd». Vi vil så gjerne beskytte dem fra alt som er vondt. Men barna trenger at vi foreldre tar følelsene deres på alvor, viser at vi forstår og bekrefter at det er greit å føle sånn.
Vær ærlig. Krig og konflikt kan være komplisert og vanskelig å forklare. Det er lov å si til barna at du ikke forstår alt selv heller.
Gi trygghet og håp ved å snakke om hva som blir gjort for å løse konfliktene og få slutt på krigen. Fortell om alt som gjøres for å hjelpe menneskene som blir rammet og må flykte.
Slik kan du gjøre barn trygge
De minste barna (0-3 år)
De minste barna vil i hovedsak trenge en voksen som ikke stresser og som er til stede. Småbarna bruker foreldrene eller de nærmeste omsorgspersonene som anker, og derfor er de trygge når du er trygg.
Dersom du selv merker at du blir bekymret av alle meldinger om krigen, kan det være lurt å ta en pause fra nyhetene av og til. Hold deg informert, men ikke la alvoret bli altoppslukende.
Små barn (4-6 år)
Barn i alderen 4 til 6 år vil trenge forklaringer. Men forklaringene må være korte, slik at barnet kan forstå. Det du sier må også være sant. Hør hva de har fått med seg eller lurer på, og forklar så godt du kan - uten vanskelige ord.
Det er viktig at barnet får nok informasjon, for i denne alderen «fyller de inn» informasjon selv for å forstå hva som skjer i verden. Og den informasjonen de må finne på selv er ofte verre enn virkeligheten. Så lytt og forklar med så enkle og presise svar du kan.
Skolebarn (7-12 år)
I alderen 7 til 12 år utvikler barna seg mye. Blant annet utvikler de evnen til å sette seg inn i andres situasjon og å se for seg alvorlige konsekvenser. Derfor vil det være spesielt viktig for barn i denne alderen at du er en trygg voksen som hjelper barnet ved å gi trygg informasjon.
Barn i denne alderen vil kunne få informasjon fra andre enn deg som forelder gjennom det de søker på selv, ser på TV og det de leser i sosiale medier. Når det skrives og snakkes mye om krig, kan det være fint å snakke med barnet om hva de har fått med seg. Lytt til dem og bekreft følelsene de har. Samtidig kan du rette opp i misforståelser, dersom barnet tror noe er verre enn det det egentlig er. Hjelp barnet med å forstå informasjon som kommer fra gode kilder.
Ungdom (13–18 år)
Ungdommene tror antakelig ikke at du som forelder sitter med fasiten. Derfor kan det være greit å spørre ungdommen litt om hva de vet. De lærer mye på skolen, og kanskje vet de like mye som du gjør. Dette kan være et godt utgangspunkt for å reflektere sammen rundt det som skjer.
Det kan også være greit å vite at fra 13-14-årsalderen er venner og det sosiale nettverket det viktigste for de fleste. Mange spiller dataspill på nettet og møter barn og unge fra andre land – kanskje også land som er direkte involvert i kriger og konflikter.
Selv om ungdom får med seg mye og søker fellesskap med andre, kan du fortsatt hjelpe dem med å sortere informasjonen. Prøv å være en trygg og stabil voksen når anledningene byr seg.
Relevante lenker
Slik kan du snakke med barn og ungdommar om krig, terror og andre alvorlege hendingar - Helsenorge