Søvn og småbarn
Det snakkes veldig mye om søvn når man har en baby i huset. Men utfordringene med nattesøvn kan være minst like krevende for familier med litt eldre barn. Mange barn sover ikke gjennom natta selv om de nærmer seg skolealder.
Hedvigs råd til småbarnsforeldre
Denne artikkelen bygger på en video med psykolog Hedvig Montgomery. Du kan se hele videoen nederst i artikkelen, men her er noen av rådene hennes:
- Vær tålmodig. Du kommer til å få sove mer når barna blir eldre.
- Hjelp barnet å forstå at det går an å sovne igjen når det våkner om natta.
- Lag en døgnrytme og rutiner som barnet kjenner igjen når det nærmer seg leggetid.
- Juster leggetiden ved behov. Finn ut når barnet er passe trøtt. Både for tidlig og for seint kan være en utfordring.
- Husk at det gjerne kommer bedre og dårligere søvnperioder. Hva barnet opplever på dagen kan bety mye for nattesøvnen.
- Hvert barn har sitt eget søvnmønster. Det finnes ikke en fasit som passer for alle.
Oppvåkninger
Det er helt vanlig opp til 3 års alder å ha minst én oppvåkning om natta.
De trenger hjelp til å forstå at det går an å sovne igjen. Så uansett om det betyr at de blir fulgt tilbake til senga si, om du må sitte hos dem til de sovner eller om du velger å la dem sove inntil deg i voksensenga, er det vel anvendt tid. Det viser barnet at «jeg kan våkne, og jeg kan sovne igjen når det er natt».
Døgnrytme
Det er lurt å finne en døgnrytme som gjør at barna, når det nærmer seg leggetid, kjenner igjen at dagen går mot slutten – det er på tide å legge seg.
Hvis du treffer perfekt med tidspunktet er dette når barnet er passe trøtt, men ikke det vi kaller overtrøtt – alt for trøtte. Da vil du nemlig oppleve at det blir mye tull med alle kveldsrutiner som tannpuss, dobesøk, avkledning og selve leggingen med lesing eller hva dere pleier å gjøre.
Blir det mye tull og tøys hver kveld? Prøv å starte leggingen litt tidligere på kvelden og se om det går lettere da.
Dagen påvirker natta
Barnas søvn om natta handler mye om det han opplever og erfarer om dagen. I perioder vil mange oppleve at barnet sover dårligere, og da kan det ofte handle om at han har mange nye inntrykk å bearbeide eller at han lærer mye nytt akkurat nå.
Dette kan sammenliknes med om vi som er voksne har begynt i en ny jobb eller opplever andre store forandringer i livet. Da kan vi også bli liggende våkne og tenke - selv om vi veldig gjerne vil sove.
Vær derfor forberedt på at barnet ditt sannsynligvis vil sove godt i noen perioder, mens det vil våkne oftere i andre perioder av barneårene. Dette henger sammen med barnets utvikling og alt det nye de lærer i løpet av de første årene.
Noen barn sover lettere
Barnets medfødte egenskaper spiller også inn. Noen barn har rett og slett lettere for å sovne om kvelden, noen sover lettere gjennom natta mens andre sover mer urolig og våkner oftere.
Foreldre med flere barn vil ofte oppleve at barnas «sovehjerte» er forskjellig. Selv om du har de samme leggetidene og -rutinene, kan det være stor forskjell på hvordan søsken sovner om kvelden og sover gjennom natta.
Noen barn trenger rett og slett mer hjelp fra foreldrene til å finne roen om kvelden og hvordan de håndterer det å våkne om natta.
Søvn og småbarn med Hedvig Montgomery
Psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery snakker om søvn og småbarn.