Mobbing - hvordan kan foreldre hjelpe?
Mobbing er sårt og vondt. Det er vanskelig å se eller høre om at barnet ditt blir utsatt for mobbing. Noen foreldre har også selv erfaring fra å bli mobbet som barn. Å se barnet bli utsatt for mobbing kan bli en vond påminnelse. Det er heller ikke lett dersom barnet ditt er en som utsetter andre for mobbing. Så hvordan kan du hjelpe barnet ditt om det blir mobbet eller mobber andre?
Stå sammen med barn som blir mobbet
Barn som blir mobbet trenger foreldre som tar dem på alvor. Først og fremst trenger barnet å erfare at de blir hørt på og at følelsen de har blir anerkjent og forstått. Et eksempel kan være at datteren din forteller om utestengelse fra venninnegjengen. En måte å møte dette på kan ganske enkelt være: “Oi, det høres vondt ut! Fortell!”.
En naturlig refleks for oss foreldre kan være å ville «fjerne» det som er vondt hos barna våre. Dette gjøre vi ved å forsøke å avlede barnet fra det som er vanskelig, for eksempel med “Men, det skjedde vel noe bra på skolen i dag også - gjorde det ikke det?”. En annen vanlig måte å møte barnet på er å bagatellisere det de forteller om, for eksempel med “Det er ikke noe å bry seg om - sånn skjer alltid i venninnegjenger”.
Barnet trenger at du lytter og viser at du tåler å høre om det vanskelige, og at du anerkjenner at det ikke høres godt ut. Prøver vi å si noe som “fjerner” det som blir vanskelig, blir barnet kanskje stående igjen med en følelse av at det er de som er vanskelige som synes det er vondt, og det kan føles tryggere å lukke seg heller enn å åpne opp.
Barn som mobber andre
Barn som mobber andre, er ofte et tegn på usikkerhet og utrygghet. Noen ganger handler det også om uvitenhet. Barnet som mobber andre, trenger først og fremst at du møter det med åpenhet og forsøk på å forstå hva som skjedde. For eksempel: “Jeg fikk beskjed om at du hadde sagt til Sara at hun ikke fikk bli med dere andre å leke i dag – hva skjedde?”.
Barn som mobber andre, trenger å høre fra deg som foreldre at det ikke er greit å mobbe andre. Prøv å hjelpe barnet til å forstå hvordan det er å være den som blir mobbet. Det er viktig å møte barnet med tydelige grenser, ikke fordømmelse. Kanskje det er noe som plager barnet? Vis at du er nysgjerrig og åpen for å høre hvordan barnet selv opplevde situasjonen.
For mer informasjon om mekanismene bak mobbing, se videoen «Hvorfor opstår mobning?» publisert av danske Redd Barna (youtube.com).
Foreldres egne følelser
Det er lett å bli redd for at man har gjort noe galt som foreldre dersom barnet blir mobbet eller mobber andre. Mange foreldre føler skyldfølelse. Ikke vær for streng med deg selv! For barnet ditt er det viktigste at du forsøker å finne ut hva barnet trenger og hvordan du kan hjelpe til.
Ofte kan det være vanskelig å oppdage at mobbing foregår. Mange barn kan synes det er vanskelig å snakke om mobbing med foreldrene sine. Det kan være mange grunner til det. Barnet kan tenke at det er deres egen feil, de kan være redd for reaksjoner fra mobbere, redd for å bli en belastning for foreldre eller ganske enkelt ha lite språk for hva som skjer ved mobbing. Selv om du og barnet ditt har et godt forhold, kan det være vanskelig å fortelle deg om mobbing.
Barn trenger å delta i prosessen videre
Det er viktig at barnet selv får være med å påvirke hva som skal gjøres og hvem som skal involveres. Enkelte ganger kan det hende at du som forelder velger å gå videre med en hendelse uten at barnet ditt er enig. For eksempel kan det hende at du som foreldre vurderer det viktig å involvere skolen for å få slutt på mobbing eller forhindre at andre barn opplever det samme. Barnet ditt kan på sin side være redd for hevn fra mobbere eller “å tape ansikt”. Da er det likevel viktig at du snakker med barnet ditt om hvorfor du gjør som du gjør i forkant.
Barn som opplever mobbing eller mobber andre trenger
- Å bli tatt på alvor
- Å bli møtt med forståelse og åpen nysgjerrighet på egne følelser
- Å vite at mobbing ikke er greit
- Å få være med å påvirke prosessen videre, men at de ikke blir stående med ansvaret for de valgene som tas.
- Å oppleve at foreldre engasjerer seg i hvordan de har det
- Å oppleve at foreldre og andre voksne (for eksempel i barnehage/skole) tar ansvar for at barnet opplever trygghet i relasjon til andre barn
Videotips
I videoen «Hvorfor opstår mobning?» publisert av danske Redd Barna (youtube.com) kan du lære mer om hva som gjør at noen barn blir mobbet, og at andre blir mobbere eller passive tilskuere til mobbing.
Samarbeid med barnehagen eller skolen
Barnet ditt har rett til å ha det trygt og godt på skolen og i barnehagen. For å hjelpe barnet er det viktig å samarbeide med skolen eller barnehagen.
- Råd til foreldre om mobbing hos Utdanningsdirektoratet (udir.no)
- Informasjon om mobbing (barneombudet.no)
Denne artikkelen er utviklet i samarbeid med Blå Kors som driver nettstedet SnakkOmMobbing.no.